Prospect Ultralan 0,25% unguent

Substanța activă: fluocortolonum
Producator: Bayer Schering Pharma AG Germania
Clasa ATC: [D07AC]: preparate dermatologice >> corticosteroizi de uz dermatologic >> corticosteroizi simpli >> corticosteroizi puternici (grup III)
Categoria: Dermatoze, hiperkeratoze, calozitati
Tip: Unguent

Indicații Ultralan 0,25% unguent:

Ce este ULTRALAN unguent si pentru ce se utilizeaza?
ULTRALAN unguent apartine grupului de medicamente antiinftamatorii corticoide, cu potenta mare, care administrate topic, la nivel cutanat suprima reactiile cutanate inflamatorii si alergice si astfel amelioreaza simptomelecare deriva din problemele dermatologice cum arfi inrosirea (eritemul), ingrosarea pielii, asprirea suprafetei pielii, formarea de lichid (edem), mancarimile si alte probleme (senzatia de arsura sau durere).
ULTRALAN unguent este indicat in afectiuni ale pielii care nu supureaza si nici nu sunt foarte uscate si care raspund la tratamentul local cu corticoizi, de exemplu:
- dermatita de contact;
- eczema de contact;
- eczema profesionala;
- eczema vulgara, numulara, degenerativa si seboreica;
- eczema dishidrotica;
- eczema din sindromul varicos (dar nu direct pe ulceratiile membrglor inferioare);
- eczema anala;
- eczema la copii;
- dermatita atopica (eczema endogena, neurodermatita);
- psoriasis;
- lichen plan si verucos;
- lupus eritematos discoidal cronic;
- arsuri de gradul intai, arsuri solare, intepaturi de insecte.

Contraindicații:

Nu utilizati ULTRALAN unguent
- daca sunteti hipersensibil la fluocortolon, hexanoat de fluocortolon sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului ULTRALAN unguent
- pe leziuni tuberculoase sau sifilitice in zona ce urmeaza a fi tratata;
- in afectiuni virale (de exemplu varicela, herpes zoster), acnee rozacee;
- daca exista reactii cutanate postvaccinale in zona ce urmeaza a fi tratata;
- in dermatita periorala;
- in infectii bacteriene; micoze;
- la pacientii cu diabet, glaucom, ulcer gastro-duodenal; cu antecedente psihiatrice.

Administrare Ultralan 0,25% unguent:

CUM SA UTILIZATI ULTRALAN unguent?
Daca aveti nelamuriri despre modul de administrare al acestui medicament,adresati-va medicului sau farmacistului dumneavoastra.
Daca aveti impresia ca efectul produsului ULTRALAN unguent este prea intens sau prea slab, contactati medicul sau farmacistul.
ULTRALAN unguent se utilizeaza doar prin aplicare topica.
Medicul va decide asupra formulei Ultralan (crema, unguent ) care vi se potriveste cel mai bine.
Adulti: La inceputul tratamentului, ULTRALAN unguent se aplica pe zonele afectate in strat subtire de 2-3 ori pe zi, ca tratament de atac. O data ce tabloul clinic se imbunatateste, o singura aplicare pe zi este de regula suficienta. Unguentul asigura o proportie echilibrata de grasime si apa, lasand pielea usor grasa, fara a retine caldura sau lichidele.
Sugarii si copiii de pana la 4 ani: Tratamentul cu ULTRALAN unguent, mai ales in regiunile cutanate acoperite de scutece, nu trebuie sa dureze mai mult de trei saptamani.
Daca utilizati mai mult decat trebuie din ULTRALAN unguent
Daca se foloseste conform instructiunilor, nu este posibil sa apara efecte nedorite. Daca este inghitit accidental, contactati imediat medicul sau cea mai apropriata unitate medicala.
Daca uitati sa utilizati ULTRALAN unguent
Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Daca incetati sa utilizati ULTRALAN unguent
Contactati medicul daca simptomele initiale ale afectiunii cutanate reapar.

Compoziție Ultralan 0,25% unguent:

Ce contine ULTRALAN unguent?
Substantele active sunt: fluocortolon monohidrat si hexanoat de fluocortolon. Un gram de unguent contine fluocortolon monohidrat 2,50 mg, hexanoat de fluocortolon 2,50 mg.
Celelalte componente sunt: lanolina, ceara alba de albine, parafina lichida, vaselina alba, Amphocerin KS, Dehymuls E, ulei de Citrus-Rose, apa purificata.

Precauții:

Aparitia reactiilor de hipersensibilitate impune intreruperea tratamentului.
Tratamentul prelungit cu ULTRALAN unguent prin aplicarea repetata a unguentului in doze mari de-a lungul unei perioade prelungite, dupa tehnici de pansare ocluziva sau aplicarea pe pielea din jurul ochilor, poate duce la o absorbtie semnificativa a corticoidului, existand riscul aparitiei glaucomului.
Daca aplicati ULTRALAN unguent pe fata, unguentul nu trebuie sa vina in contact cu ochii.
Daca ati mai suferit deja de glaucom, asigurati-va ca ati spus acest lucru medicului.
Daca medicul concluzioneaza ca afectiunea cutanata este insotita de infectii bacteriene sau fungice, este necesar un tratament suplimentar specific.
La copii exista riscul aparitiei supresiei hipofizare in cazul tratamentului prelungit cu corticosteroid.
La pacientii cu hiperlipemie, hipertensiune arteriala, diabet, sepsis, insuficienta renala severa, sau epilepsie se recamanda administrarea cu precautie a produsului ULTRALAN unguent cu evitarea tratamentelor prelungite.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
ULTRALAN unguent nu afecteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informatii importante privind unele componente ale ULTRALAN unguent
Datorita continutului de lanolina, ULTRALAN unguent poate provoca reactii adverse cutanate locale (de exemplu, dermatita de contact).

Sportivii trebuie atentionati ca fluocortolonul hexanoat poate induce o reactie pozitiva a testelor la controlul antidoping.

Reacții adverse ale Ultralan 0,25% unguent:

Ca si alte medicamente, ULTRALAN unguent poate produce efecte nedorite. Acestea sunt rare si pot consta in reactii de hipersensibilizare cutanata (alergie locala), cu urticarie.inrosirea pielii si alte leziuni ale pielii. Daca apar astfel de reactii, opriti tratamentul. Au mai fost raportate de asemenea, senzatie de arsura, prurit, eritem, aparitia de vezicule.
Aplicarea produsului ULTRALAN unguent pe zone extinse ale corpului (circa 10% sau mai mult) sau perioadeprelungite (peste 4 saptamani) poate duce la aparitia unor reactii adverse locale, cum sunt: atrofierea pielii, telangiectaziile, vergeturile atrofice, acneei, in special la nivelul fetei, infectii cutanate, intarzierea proceselor de cicatrizare, ulcer varicose, purpura si reactii sistemice ale corticoizilor cauzate de absorbtie (hemoragii digestive, ulcer gastro-duodenal, hipertrigliceridemie, calciurie, diabet zaharat, osteoporoza, necroza aseptica, fracturi, miopatie, amenoree, sindrom Cushingoid, insuficienta corticosuprarenaliana, cefalee, tulburari psihice, excitatie psihomotorie.
Aparitia glaucomului, in cazul tratamentului prelungit pe zone intinse din apropierea ochilor.
Rar pot apare la nivel local: foliculita, hipertricoza, dermatita periorala.
Aparitiei supresiei hipofizare in cazul tratamentului prelungit cu corticosteroid, la copii, in special nou-nascuti, a caror mame au fost tratate masiv sau o perioada prelungita in timpul sarcinii sau lactatiei.
Daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-l informati pe medicul dumneavoastra sau pe farmacist.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Administrarea de Ultralan 0,25% unguent în sarcină / alaptare:

In timpul sarcinii, ULTRALAN unguent se foloseste numai la recomandarea medicului; preparatele locale care contin corticoizi nu trebuie folosite in timpul primelor trei luni de sarcina. in mod particular trebuie evitata utilizarea pe zone extinse sau timp indelungat.
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Glucocorticoizii traverseaza bariera placentara. Studii epidemiologice ce au inclus femei gravide ce au primit glucocorticoizi sistemici in timpul primului trimestru de sarcina au relevant posibilitatea unui risc crescut de aparitie a fisurilor bucale in randul nou-nascutilor, cu o frecventa de l-2"°. Dupa aplicarea localaa glucocorticosteroizilor absorbtia sistemica este variabila.

Corticoterapia de lunga durata in timpul sarcinii poate duce la o intarziere a cresterii fatului. Dozele mari administrate administrate la femeia insarcinata pot provoca, exceptional, insuficienta corticosuprarenala la nou-nascut.
Deoarece nu exista studii clinice privitoare la siguranta administrarii glucocorticoizilor la gravide, glucocorticbizii trebuie folositi in timpul sarcinii numai la indicatia si sub supravegherea medicului dupa evaluarea raportului risc potential/beneficiu terapeutic.
Nu se recomanda aplicarea ULTRALAN unguent, la femeile care alateaza, intrucat exista un pasaj sistemic al corticoidului si posibilitatea excretiei in laptele matern.

Prezentare ambalaj:

Cum arata ULTRALAN unguent si continutul ambalajului?
Cutie cu un tub din Al ce contine 15 g unguent

Condiții de păstrare:

CUM SE PASTREAZA ULTRALAN unguent?
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25 grade C, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Alte medicamente cu substanța activă fluocortolonum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Ultralan 0,25% unguent(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Ultralan 0,25% unguent vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.