Prospect Valdocef 250 mg/5 ml granule pentru suspensie orală

Substanța activă: cefadroxilum
Producator: Alkaloid - INT d.o.o., Slovenia
Clasa ATC: [J01DB]: >> >> >>

Indicații Valdocef 250 mg/5 ml granule pentru suspensie orală:

Valdocef este un antibiotic.
Aparţine unui grup de antibiotice numite cefalosporine. Aceste antibiotice sunt similare cu penicilina. Valdocef omoară bacteriile şi poate fi utilizat împotriva diferitelor tipuri de infecţii. La fel ca toate antibioticele, cefadroxilul este eficient numai împotriva anumitor tipuri de bacterii.

Prin urmare, este adecvat pentru tratarea anumitor tipuri de infecţii. Valdocef poate fi utilizat pentru a trata:
- infecţii ale gâtului;
- infecţii necomplicate ale vezicii urinare şi rinichilor;
- infecţii necomplicate ale pielii şi ţesuturilor moi.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Valdocef
- dacă sunteţi alergic la cefadroxil sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament;
- dacă sunteţi alergic la oricare altă cefalosporină;
- dacă aţi avut o reacţie alergică severă la orice antibiotic din clasa penicilinelor. Nu toate persoanele care sunt alergice la penicilină sunt alergice la cefalosporine.
Totuşi, nu trebuie să luaţi acest medicament dacă aţi avut vreodată o reacţie alergică severă la orice penicilină, întrucât este posibil să fiţi alergic şi la acest medicament (reacţie alergică încrucişată).

Valdocef conţine lecitină din soia. Dacă sunteţi alergic la arahide sau soia, nu utilizaţi acest medicament.

Dacă nu sunteţi sigur dacă oricare dintre situaţiile descrise mai sus sunt valabile în cazul dumneavoastră, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul.

Administrare Valdocef 250 mg/5 ml granule pentru suspensie orală:

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum este descris în acest prospect sau cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza prescrisă de medicul dumneavoastră depinde de natura şi severitatea infecţiei. De asemenea, depinde de cât de bine funcţionează rinichii dumneavoastră. Medicul dumneavoastră vă va explica acest lucru. Medicul dumneavoastră va calcula doza exactă. Cefadroxil granule pentru suspensie orală este destinat utilizării la copii ≥ 5 kg. De asemenea, poate fi utilizat la adulţi sau copii mai mari care au dificultăţi cu înghiţirea capsulelor.

Tabelul de mai jos ajută la definirea dozelor uzuale:
Indicaţii Adulţi şi adolescenţi cu greutatea corporală mai mare de 40 kg, cu funcţie renală normală
Copii cu greutatea corporală mai mică de 40 kg, cu funcţie renală normală
Infecţii necomplicate ale vezicii urinare şi rinichilor
1000 mg de două ori pe zi
30-50 mg/kg/zi, divizată în două prize zilnice
Infecţii necomplicate ale pielii şi ţesuturilor moi Infecţii ale gâtului 1000 mg o dată pe zi, pe o perioadă de cel puţin 10 zile
30mg/kg/zi o dată pe zi, pe o perioadă de cel puţin 10 zile
Adulţi
Pentru adulţi şi adolescenţi, medicul poate prescrie o formă farmaceutică mai adecvată, Valdocef capsule.
Utilizarea la copii: Doza zilnică se calculează în funcţie de greutatea corporală a copilului. Medicul dumneavoastră va calcula doza exactă.
Greutate corporală (kg)
Recomandări generale privind dozele pe baza dozei de 30-50 mg/kg şi zi administrată de două ori pe zi
Recomandări generale pentru faringită şi tonsilită pe baza dozei de 30 mg/kg şi zi administrată o dată pe zi
5-6 2,5 ml până la 3,75 ml de două ori pe zi 3,75 ml o dată pe zi 7-8 2,5 ml până la 5 ml de două ori pe zi 5 ml o dată pe zi 9-10 3,75 ml până la 5 ml de două ori pe zi 6,25 ml o dată pe zi 11-12 3,75 ml până la 6,25 ml de două ori pe zi 7,5 ml o dată pe zi 13-14 5 ml până la 7,5 ml de două ori pe zi 8,75 ml o dată pe zi 15-16 5 ml până la 8,75 ml de două ori pe zi 10 ml o dată pe zi 17-18 6,25 ml până la 10 ml de două ori pe zi 11,25 ml o dată pe zi 19-20 6,25 ml până la 10 ml de două ori pe zi 12,5 ml o dată pe zi 21-22 7,5 ml până la 11,25 ml de două ori pe zi 13,75 ml o dată pe zi 23-25 7,5 ml până la 12,5 ml de două ori pe zi 15 ml o dată pe zi 26-27 8,75 ml până la 13,75 ml de două ori pe zi 16,25 ml o dată pe zi 28-29 8,75 ml până la 15 ml de două ori pe zi 17,5 ml o dată pe zi 30-31 10 ml până la 16,25 ml de două ori pe zi 18,75 ml o dată pe zi 32-33 10 ml până la 17,5 ml de două ori pe zi 20 ml o dată pe zi 34-35 11,25 ml până la 17,5 ml de două ori pe zi 20 ml o dată pe zi* 36-37 11,25 ml până la 18,75 ml de două ori pe zi 20 ml o dată pe zi* 38-40 12,5 ml până la 20 ml de două ori pe zi 20 ml o dată pe zi* *Doza unică nu trebuie să depăşească 1000 mg.

- Copiii nu trebuie să utilizeze Valdocef dacă au greutatea corporală mai mică de 40 kg şi au probleme cu rinichii sau fac hemodializă (o procedură pentru îndepărtarea reziduurilor din sânge).

Pacienţii vârstnici şi pacienţii cu probleme renale sau care fac hemodializă Doza trebuie ajustată.
Instrucţiuni pentru reconstituire Instrucţiuni pentru prepararea suspensiei utilizând un pahar din plastic
Atenţionare:
- Este prevăzut un pahar din plastic; acesta are numai rolul de a măsura cantitatea de apă necesară pentru pregătirea suspensiei.
- După pregătirea suspensiei, paharuldin plastic trebuie aruncat.
- A nu se utiliza niciodată paharul din plastic pentru administrarea medicamentului.

1. Agitaţi flaconul pentru a mobiliza granulele, după care scoateţi capacul.
2. Adăugaţi 60 ml de apă purificată în flacon, cu ajutorul pahar din plastic, apoi puneţi capacul la loc. Agitaţi bine flaconul pentru a obţine o suspensie uniformă.Suspensia reconstituită este un lichid vâscos de culoare galben-deschis, ca lămâia, cu miros plăcut de portocale.
3. Suspensia după reconstituire poate fi păstrată timp de 7 zile la temperaturi sub 30oC sau 21 zile la frigider (5oC + 3oC).
Se agită bine flaconul cu medicament înainte de fiecare utilizare.
Mod de administrare Utilizaţi seringa de plastic gradată, pentru administrare orală, furnizată pentru a măsura doza necesară. Seringa de plastic pentru administrare orală este gradată la 1,25 ml, 2,5 ml, 3,75 ml şi 5 ml.
1. Agitaţi flaconul înainte de utilizare, după care scoateţi capacul flaconului.
2. Verificaţi cantitatea de medicament care trebuie să fie administrată.
3. Detaşaţi capacul seringii.
4. Cu flaconul aşezat pe o suprafaţă dreaptă, fermă, introduceţi seringa în flacon.
5. Trageţi încet de pistonul seringii până la când ajunge la marcajul de seringă corespunzând cantităţii în mililitri (ml) prescrisă de medic.
6. Detaşaţi seringa de la flacon.
7. Faceţi în aşa fel încât copilul să stea în şezut, în poziţie verticală.
8. Puneţi cu grijă vârful seringii în gura copilului. Îndreptaţi vârful seringii către partea interioară a obrazului copilului.
9. Împingeţi încet vârful seringii. Nu presaţi pentru a elimina repede medicamentul. Medicamentul se va prelinge în gura copilului dumneavoastră.
10. Lăsaţi copilului timpul necesar să înghită medicamentul.
11. Repetaţi paşii 4-10 în acelaşi fel, până când administraţi întreaga doză.
12. Puneţi la loc capacul flaconului. Spălaţi seringa conform instrucţiunilor de mai jos.

Curăţarea şi păstrarea seringii
1. Trageţi pistonul afară din seringă şi spălaţi bine ambele piese, cu apă potabilă proaspătă.
2. Lăsaţi pistonul şi cilindrul seringii să se usuce la aer. Introduceţi pistonul înapoi în seringă. Păstraţi-o într-un loc sigur şi curat, împreună cu medicamentul.

Durata tratamentului Tratamentul trebuie continuat timp de cel puţin 2-3 zile după ce dispar simptomele acute. În cazul infecţiilor streptococice, durata minimă a tratamentului este de 10 zile.

Dacă utilizaţi mai mult Valdocef decât trebuie
Dacă luaţi mai mult Valdocef decât vi s-a prescris, informaţi imediat medicul dumneavoastră sau spitalul. Simptomele de supradozaj pot include: greaţă, halucinaţii, amplificarea reflexelor, diminuarea stării de conştienţă sau chiar coma, probleme cu modul de funcţionare a rinichilor.

Dacă uitaţi să utilizaţi Valdocef
Dacă uitaţi să luaţi acest medicament, continuaţi să luaţi dozele programate în mod normal, aşa cum va fost recomandat de medicul dumneavoastră. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Valdocef
Este important să luaţi medicamentul conform prescripţiei medicului. Nu încetaţi brusc a mai lua acest medicament fără a vă adresa mai întâi medicului dumneavoastră. În caz contrar, simptomele pot reveni. Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la utilizarea acestui medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Valdocef 250 mg/5 ml granule pentru suspensie orală:

- Substanţa activă este cefadroxilul monohidrat. 5 ml suspensie orală conţin cefadroxil 250 mg, echivalent cu cefadroxil monohidrat 262,39 mg. 1 ml suspensie orală conţine cefadroxil 50 mg, echivalent cu cefadroxil monohidrat 52,478 mg.
- Celelalte componente sunt: celuloză microcristalină şi carmeloză sodică, zahăr, gumă xanthan, benzoat de sodiu (E 211), acid citric monohidrat, citrat de sodiu dihidrat, polisorbat 80, aromă de portocale sub formă de pulbere (componente de aromatizare, maltodextrină, zahăr, lecitină din soia (E 322), dioxid de siliciu (E 551), galben de chinolină (E 104).

Precauții:

Înainte să luaţi Valdocef, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul:
- dacă aţi avut vreodată o reacţie alergică la un antibiotic sau dacă aveţi astm bronşic;
- dacă vi s-a spus că rinichii dumneavoastră nu funcţionează bine sau dacă faceţi dializă (din cauză problemelor de funcţionare a rinichiilor dumneavoastră). Puteţi lua cefadroxil, însă medicul dumneavoastră vă va ajusta doza;
- dacă aţi avut vreodată o inflamaţie a intestinului gros, numită colită, sau orice altă boală severă care afectează intestinele.

Dacă luaţi tratament cu Valdocef pe o perioadă de timp prelungită, medicul vă va efectua teste de sânge în mod regulat. Trebuie să fiţi atent la apariţia anumitor simptome de tulburări gastrointestinale, cum este diareea, pe timpul cât luaţi cefadroxil.

Copii mici Cefadroxil trebuie utilizat cu precauţie la nou-născuţi prematuri sau la copii mici, întrucât sistemul enzimatic al acestora nu este complet dezvoltat.

Dacă trebuie să faceţi un test de sânge sau de urină Cefadroxilul poate afecta rezultatele testelor pentru detectarea zahărului în urină şi pe cele ale unui test de sânge numit testul Coombs. Dacă efectuaţi testul: Spuneţi persoanei care recoltează proba biologică despre faptul că luaţi cefadroxil.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Este posibil să aveţi dureri de cap, ameţeli, nervozitate, insomnie şi oboseală pe timpul cât luaţi acest medicament. Aceasta afectează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Dacă se întâmplă acest lucru, nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje.

Valdocef 250 mg /5 ml granule pentru suspensie orală conţine zahăr.
Acest medicament conţine zahăr 2,78 g per 5 ml suspensie reconstituită.
Acest lucru trebuie avut în vedere la pacienţii cu diabet zaharat. Pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la fructoză, sindrom de malabsorbţie la glucoză-galactoză sau insuficienţă a zaharazei-izomaltazei nu trebuie să utilizeze acest medicament.

Valdocef 250 mg /5 ml granule pentru suspensie orală conţine benzoat de sodiu. Uşor iritant pentru piele, ochi şi membrane mucoase.

Reacții adverse ale Valdocef 250 mg/5 ml granule pentru suspensie orală:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Dacă prezentaţi oricare din următoarele simptome, încetaţi să luaţi acest medicament şi spuneţi imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la secţia de urgenţe a celui mai apropiat spital.

Reacţiile adverse severe sunt foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 de utilizatori):
- reacţii alergice severe (anafilaxie) cum sunt:
- instalarea bruscă a unei respiraţii şuierătoare şi a senzaţiei de apăsare în piept
- umflarea pleoapelor, feţei sau buzelor
- pierdere a cunoştinţei (leşin).

- Reacţii pe piele severe, asociate cu apariţia de băşici, care implică ochii, gura şi gâtul sau organele genitale (sindromul Stevens-Johnson)
- diaree severă sau apariţia de sânge în scaun, care reprezintă o indicaţie de inflamaţie a intestinelor, numită colită pseudomembranoasă

Toate cele enumerate mai sus necesită îngrijire medicală de urgenţă. Dacă credeţi că aveţi oricare dintre aceste semne, încetaţi să luaţi acest medicament şi adresaţi-vă medicului sau secţiei de urgenţe a celui mai apropiat spital.

Alte reacţii adverse posibile:
Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 utilizatori):
- greaţă şi vărsături, stomac deranjat, durere abdominală, umflare a limbii însoţită de înroşire şi durere, precum şi diaree;
- mâncărime, erupţii trecătoare pe piele, urticarie

Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 de utilizatori):
- candidoză la nivelul gurii, candidoză vaginală

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 de utilizatori):
- scăderea numărului celulelor sanguine de diferite tipuri (simptomele pot include oboseală, infecţii nou apărute şi febră), creşterea numărului anumitor tipuri de celule albe din sânge, scăderea numărului de celule sanguine care sunt necesare pentru coagularea sângelui, ceea ce poate provoca învineţire sau sângerare;
- reacţii de hipersensibilitate (care includ erupţii pe piele, reacţii alergice mai puţin severe decât cele menţionate mai sus, urticarie, mâncărime);
- îngălbenire a ochilor sau pielii, modificări ale rezultatelor testelor de sânge pentru evaluarea funcţionării ficatului;
- modificări ale modului în care funcţionează rinichii;
- umflare a feţei, limbii sau gâtului;
- dureri la nivelul articulaţiilor;
- febră.

Foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 de utilizatori):
- un tip de anemie care poate fi severă şi este cauzată de distrugerea celulelor roşii din sânge;
- dureri de cap, insomnie, ameţeli, nervozitate;
- oboseală;
- rezultate neobişnuite ale testelor de sânge.

Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Valdocef împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente. Cefadroxilul poate fi afectat de alte medicamente care sunt excretate prin rinichi. Multe medicamente au acest efect, prin urmare trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de a lua Valdocef.

În mod special, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi următoarele medicamente:
- contraceptive orale („pilule”). Eficacitatea lor poate fi compromisă în cursul tratamentului cu Valdocef. Prin urmare, trebuie să utilizaţi alte metode contraceptive pe timpul cât luaţi acest medicament;
- anticoagulante (medicamente pentru subţierea sângelui);
- probenecid (utilizat pentru gută). Poate întârzia eliminarea cefadroxilului din organism;
- colestiramina (utilizată pentru a reduce concentraţiile mari de colesterol).

Nu utilizaţi niciodată Valdocef împreună cu următoarele medicamente:
- antibiotice numite aminoglicozide (cum este gentamicina), polimixină B şi colistin;
- alte antibiotice care opresc creşterea bacteriană (cum este tetraciclina);
- medicamente pentru eliminarea apei (diuretice), cum este furosemidul. Poate fi necesară verificarea frecventă a funcţiei renale în cursul tratamentului. Acest lucru se poate face prin teste de sânge şi urină.

Trebuie să lăsaţi un interval de două până la trei ore între administrarea Valdocef şi cea a oricăruia dintre medicamentele enumerate mai sus. Valdocef împreună cu alimente şi băuturi Valdocef poate fi luat cu sau fără alimente.

Administrarea de Valdocef 250 mg/5 ml granule pentru suspensie orală în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Prezentare ambalaj:

Valdocef granule pentru suspensie orală sunt granule de culoare galben-deschis, cu granule vizibile de culoare galben-închis şi miros plăcut de portocale.
Granulele pentru suspensie orală sunt ambalate într-un flacon din sticlă neutră brună de 150 ml, prevăzut cu capac din aluminiu cu sigiliu din polietilenă.

Cutie conţinând un (1) flacon, un pahar din plastic gradat la 60 ml, numai pentru reconstituire, o seringă din plastic pentru administrare orală, de 5 ml, pentru dozare, gradată la 1,25 ml, 2,5 ml, 3,75 ml şi 5 ml, şi prospectul cu instrucţiuni.
Fiecare flacon conţine 65 g granule pentru pregătirea suspensiei orale de 100 ml.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor. Medicamentul nereconstituit trebuie păstrat la temperaturi sub 25oC. Suspensia după reconstituire poate fi păstrată timp de 7 zile la temperaturi sub 30oC sau 21 zile la frigider (5oC + 3oC).
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie şi flacon după {EXP}. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Nu păstraţi medicamentul după terminarea tratamentului. Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă cefadroxilum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Valdocef 250 mg/5 ml granule pentru suspensie orală(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Valdocef 250 mg/5 ml granule pentru suspensie orală vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.