Prospect VENTOLIN, compr.

Substanța activă: salbutamolum
Producator: Glaxo Wellcome
Clasa ATC: [R03CC]: aparatul respirator >> antiastmatice >> adrenergice de uz sistemic >> beta-2-adrenergice selective

Indicații VENTOLIN, compr.:

Salbutamolul este un stimulent -adrenergic cu actiune inalt selectiva asupra receptorilor bronsici si are un efect redus sau nul asupra receptorilor cardiaci la doze terapeutice. Ventolin tablete sunt indicate pentru tratamentul bronhospasmului din astmul bronsic de toate tipurile, bronsita cronica si emfizem. Datorita actiunii lor selective asupra bronsiilor si lipsei de efect asupra sistemului cardiovascular, Ventolin tablete pot fi utilizate in tratamentul bronhospasmului la pacientii cu afectiuni cardiace sau HTA concomitente. Actiunea selectiva a salbutamolului asupra 2-adrenoreceptorilor a condus la utilizarea Ventolinului parenteral (de obicei in perfuzie) pentru tratamentul amenintarii de nastere prematura in cel de-al treilea trimestru de sarcina. Dupa incetarea contractiilor uterine si dupa reducerea treptata a perfuziei de Ventolin, se poate efectua tratament de intretinere cu Ventolin tablete.

Contraindicații:

Desi salbutamolul administrat i.v. si sub forma de tablete se utilizeaza in tratamentul cazurilor de nastere prematura - cand nu exista complicatii ca placenta praevia, hemoragie antepartum sau disgravidie - preparatele de salbutamol nu se utilizeaza pentru tratamentul amenintarii de avort in primul sau al doilea trimestru de sarcina. Ventolin este contraindicat la pacientii cu antecedente de hipersensibilitate la oricare din componenti.

Administrare VENTOLIN, compr.:

Adulti: Doza obisnuit eficace este de 4 mg administrata de 3 sau 4 ori pe zi. Daca nu se obtine bronhodilatatie adecvata, fiecare doza poate fi treptat marita pana la 8 mg. Cu toate acestea, s-a constatat ca la unii pacienti se obtine o ameliorare cu 2 mg administrate de 3 sau 4 ori pe zi. La pacientii varstnici sau la cei cunoscuti cu sensibilitate deosebita la stimulenti -adrenergici este recomandata inceperea tratamentului cu 2 mg administrate de 3 sau 4 ori pe zi. Copii: Se administreaza urmatoarele doze de 3 sau 4 ori pe zi: 2-6 ani: 1-2 mg, respectiv 1/2 tableta de 2 mg; 6-12 ani: 2 mg; peste 12 ani: 2-4 mg. Datorita efectelor adverse posibile in urma dozarii excesive, doza si frecventa administrarii vor fi modificate numai sub control medical.

Precauții:

Salbutamol trebuie administrat cu precautie la pacientii cu tireotoxicoza. Salbutamolul nu se va asocia cu -blocante neselective de tipul propranololului. Hipokaliemia ce poate deveni acuta poate sa apara dupa terapie -agonista administrata parenteral si cu aerosoli. Se recomanda atentie deosebita in cazul astmului sever, deoarece acest efect poate fi amplificat de tratamentul concomitent cu derivati de xantina, steroizi, diuretice si de hipoxie. In astfel de cazuri se recomanda monitorizarea nivelului seric de potasiu. Deoarece au fost raportate cazuri de edem pulmonar matern in timpul sau dupa tratamentul amenintarii de nastere prematura cu -agonisti, se va acorda atentie deosebita echilibrului de fluide si functia cardiorespiratorie va fi monitorizata.

Sarcina si alaptare: Utilizarea la gravide necesita o evaluare atenta a beneficiului si riscului. Salbutamol este larg utilizat de mult timp fara consecinte neplacute; aceasta include si folosirea sa in tratamentul amenintarii de nastere prematura. Cu toate acestea, la fel ca pentru majoritatea medicamentelor, exista putine date privind siguranta utilizarii in primele luni de sarcina, dar studiile pe animale au evidentiat, insa, unele efecte nocive asupra fatului.

Reacții adverse ale VENTOLIN, compr.:

Ventolin tablete pot determina aparitia unui tremor muscular fin, de obicei fiind afectate mainile. Acest efect este legat de doza si este comun tuturor -adrenergicelor. Ocazional s-a raportat cefalee. Un numar mic de pacienti au o senzatie de tensiune; aceasta este datorata tot efectului asupra musculaturii scheletice si nu stimularii directe a SNC. La pacientii neobisnuit de sensibili la -adrenergice pot aparea o vasodilatatie periferica si o usoara crestere compensatorie a frecventei cardiace. Au fost semnalate foarte rare cazuri de crampe musculare tranzitorii. Foarte rar s-au inregistrat reactii de hipersensibilitate, cum ar fi: angioderm, urticarie, bronhospasm, hipotensiune si colaps. Hipokaliemia ce poate deveni acuta poate sa apara dupa terapie -agonista. Ca si in cazul altor
-agonisti, s-au raportat rare cazuri de hiperactivitate la copii. Aritmia cardiaca (fibrilatia atriala, tahicardia supraventriculara si extrasistole) poate aparea la anumiti pacienti.
Alte medicamente cu substanța activă salbutamolum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu VENTOLIN, compr.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul VENTOLIN, compr. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.