Prospect Vidan comprimate filmate

Substanța activă: acidum mefenamicum
Producator: Vianex, Grecia
Clasa ATC: [M01AG]: sistemul muscular-scheletic >> preparate antiinflamatoare si antireumatice >> antiinflamatoare si antireumatice nesteroidiene >> fenamati
Grupa farmacoterapeutică: antiinflamatoare şi antireumatice nesteroidiene, fenamaţi.

Indicații Vidan comprimate filmate:

Artropatii inflamatorii cronice (poliartrită reumatoidă, spondilită anchilozantă, artrită psoriazică etc).
Artroză.
Sindroamele dureroase musculo-scheletale periarticulare (periartrită, tendinită, traumatisme etc.).
Dismenoree primară.
La copii cu vârstă peste 6 ani, ca antipiretic, timp de cel mult 7 zile.
Migrenă, durere dentară, durere posttraumatică, durere postoperatorie.
Menoragie datorată disfuncţiei hormonale, atunci când nu există afectare organică.

Contraindicații:

Hipersensibilitate la acidul mefenamic, la acidul acetilsalicilic, la alte antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), precum şi la oricare dintre excipienţi.
Ulceraţii gastro-intestinale active, antecedente de ulceraţii gastro-intestinale, boli inflamatorii ale tractului gastro-intestinal sau antecedente de hemoragii recurente.
Boli hematologice sau insuficienţă hepatică sau renală severă.
Epilepsie.
Perioada de sarcină şi alăptare (până în prezent nu a fost demonstrată siguranţa administrării medicamentului în aceste situaţii).
Utilizarea concomitentă a acidului acetilsalicilic sau a altor AINS.
Insuficienţă cardiacă severă
Copiii cu vârsta sub 14 ani (cu excepţia cazului în care medicamentul este utilizat ca antipiretic timp de cel mult 7 zile la copiii cu vârstă peste 6 ani).

Administrare Vidan comprimate filmate:

Doza uzuala pentru adulti si pentru copii mai mari de 14 ani este de o tableta la 8 ore (de 3 ori pe zi).

Acțiune:

Vidan contine ca substanta activa acidul mefenamic, care este un antiinflamator nesteroidian, analgezic si antipiretic din grupa acidului antranilic. Denumirea chimica: N-2,3-xyly-lanthranilic acid. Greutatea moleculara: 241,3. Formula chimica: C15H15NO2. Acidul mefenamic are proprietati antiinflamatorii, analgezice si antipiretice. Acidul mefenamic inhiba sinteza prostaglandinelor, inclusiv a PGF2a de la nivelul musculaturii netede bronsice. E posibil ca aceste actiuni farmacologice sa explice, cel putin partial, utilizarea cu succes a preparatului in terapia bolilor inflamatorii dureroase si degenerative ale sistemului musculo scheletal. Este rapid si complet absorbit dupa administrarea orala, iar nivelul maxim plasmatic se atinge in 2 ore. Acidul mefenamic difuzeaza mai intai in ficat si rinichi si traverseaza de asemenea bariera placentara. Timpul mediu de injumatatire este de 3-4 ore. Dupa mai multe administrari, nivelele plasmatice sunt proportionale cu doza, fara nici o acumulare evidenta.

Compoziție Vidan comprimate filmate:

Un comprimat filmat conţine acid mefenamic 500 mg şi excipienţi: amidon pregelatinizat, metilceluloză, laurilsulfat de sodiu, celuloză microcristalină, amidon de porumb, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, hipromeloză, propilenglicol, Opaspray Yellow K-1F-6105 [dioxid de titan (E 171), galben de chinolină lac de aluminiu (E 104), galben amurg FCF (E 110), hidroxipropilceluloză, alcool metilat industrial], vanilină, ceară Carnauba.

Precauții:

Trebuie administrate doze reduse la pacienţii deshidrataţi sau la cei cu lupus eritematos sistemic.
Dacă administrarea medicamentului în caz de dismenoree sau menoragie este lipsită de răspuns terapeutic, trebuie investigată cauza acestora.
În cazul administrării îndelungate a medicamentului trebuie efectuate cu regularitate teste hematologice şi biochimice.
Vidan conţine galben amurg FCF (E 110) care poate determina apariţia reacţiilor alergice.

Reacţiile adverse pot fi reduse la minimum prin utilizarea celei mai mici doze eficace pentru cea mai scurtă perioadă necesară controlării simptomelor.

Efecte cardiovasculare şi cerebrovasculare
La pacienţii cu antecedente de hipertensiune arterială şi/sau insuficienţă cardiacă congestivă uşoară până la moderată sunt necesare monitorizare şi recomandări adecvate deoarece raportările au arătat că tratamentul cu AINS se asociază cu retenţie lichidiană şi edem.

Medicamente precum Vidan se pot asocia cu un risc uşor crescut de apariţie a atacului de cord („infarct miocardic”) sau a accidentului vascular cerebral. Riscurile de orice tip sunt mai probabile la doze mari şi în cazul tratamentului de lungă durată. Nu depăşiţi doza şi durata recomandate pentru tratament.

Dacă aveţi probleme cardiace, accident vascular cerebral în antecedente sau consideraţi că aţi putea fi în situaţie de risc din cauza acestor afecţiuni (de exemplu, dacă aveţi hipertensiune arterială, diabet zaharat, valori crescute ale colesterolului sau sunteţi fumător) trebuie să discutaţi despre tratament cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul.

Insuficienţă hepatică, insuficienţă renală, insuficienţă cardiacă
Trebuie administrate doze reduse la pacienţii cu insuficienţă cardiacă, hepatică sau renală uşoară sau moderată.

Copii
La copiii cu vârste sub 14 ani, perioada de administrare a acestui medicament, ca antipiretic, nu trebuie să depăşească 7 zile. Vidan nu trebuie administrat la copii cu vârstă sub 6 ani.

Vârstnici
La pacienţii vârstnici trebuie administrate doze reduse.

Atenționări:

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
În cazul utilizării dozelor terapeutice, medicamentul nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Totuşi pacienţii trebuie să fie avertizaţi referitor la posibilitatea de apariţie a unor reacţii adverse (vertij, tulburări vizuale) ce pot afecta aceste capacităţi.

Reacții adverse ale Vidan comprimate filmate:

Medicamente precum Vidan se pot asocia cu un risc uşor crescut de apariţie a atacului de cord („infarct miocardic”) sau a accidentului vascular cerebral.
Reacţiile adverse raportate în asociere cu tratamentul cu AINS au fost edemul, hipertensiunea arterială şi insuficienţa cardiacă.

Majoritatea reacţiilor adverse se remit după întreruperea administrării medicamentului.
Reacţiile adverse raportate cel mai frecvent sunt: dispepsie, diaree, dureri abdominale, cefalee, vertij. Rareori au fost raportate: reacţii de hipersensibilitate (bronhospasm sau astm bronşic, erupţii cutanate, prurit, urticarie, dar şi cazuri de sindrom Stevens-Johnson, sindrom Lyell, eritem polimorf sau şoc anafilactic), greaţă, vărsături, ulceraţii, hemoragii sau perforaţii gastro-intestinale (care pot să apară în orice moment al tratamentului), pancreatită, afectare hepatică şi creşterea concentraţiei plasmatice a ureei, biliurie, glomerulonefrită alergică, nefrită interstiţială, sindrom nefrotic, insuficienţă renală, tulburări hematologice (anemie hemolitică autoimună, leucopenie, neutropenie, eozinofilie, trombocitopenie, agranulocitoză, pancitopenie, anemie aplastică, hipoplazie a măduvei hematogene), tulburări vizuale, diaforeză, convulsii, tulburări psihice, somnolenţă, palpitaţii.

Supradozajul:

Nu există antidot specific.
În cazul producerii unui supradozaj sever au fost raportate cazuri de convulsii, insuficienţă renală acută, comă şi chiar deces. Dacă se produce supradozajul accidental, stomacul trebuie evacuat prin provocarea vărsăturilor sau prin lavaj gastric şi apoi trebuie administrat cărbune activat. Trebuie monitorizate şi susţinute funcţiile vitale.
Deoarece acidul mefenamic şi metaboliţii săi sunt legaţi de proteinele plasmatice, hemodializa nu grăbeşte eliminarea acestora.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Similar altor medicamente AINS, acidul mefenamic se leagă în proporţie mare de proteinele plasmatice, de aceea este posibilă deplasarea de la nivelul acestora a medicamentelor cu aceeaşi capacitate de legare sau mai scăzută, potenţând astfel efectul acestora. De aceea, acidul mefenamic trebuie administrat cu precauţie la pacienţii care primesc anticoagulante orale (trebuie monitorizat timpul de protrombină), derivaţi de sulfoniluree, hidantoină sau sulfonamide. Studiile efectuate la animale au arătat că administrarea concomitentă a acidului acetilsalicilic cu alte medicamente AINS determină scăderea concentraţiei plasmatice şi eficacităţii AINS. Deoarece această asociere nu oferă beneficii terapeutice suplimentare, ci doar creşterea riscului de apariţie a reacţiilor adverse (efect sinergic), nu trebuie utilizată. De asemenea nu trebuie utilizată asocierea a două medicamente AINS.
În general AINS pot determina:
- diminuarea efectelor terapeutice ale antihipertensivelor şi diureticelor,
- agravarea insuficienţei cardiace şi pot determina creşterea concentraţiilor plasmatice ale glicozizilor cardiaci în cazul în care funcţia renală este afectată,
- diminuarea eliminării litiului şi metotrexatului cu creşterea consecutivă a toxicităţii acestora,
- creşterea riscului de nefrotoxicitate al ciclosporinei,
- diminuarea efectul mifepristonei.
Asocierea glucocorticoizilor poate determina creşterea riscului de producerea sângerării gastrointestinale.
Asocierea chinolonelor poate determina creşterea riscului de producere a convulsiilor.
În urma adminisitrării de acid mefenamic se pot obţine rezultate fals pozitive ale testului de evidenţiere a biliuriei.

Administrarea de Vidan comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Deşi studiile efectuate la animale nu au evidenţiat efecte teratogene ale acidului mefenamic, până în prezent nu a fost demonstrată siguranţa administrării medicamentului în perioada de sarcină.
Mici cantităţi de acid mefenamic pot fi decelate în laptele matern. De aceea este contraindicată administrarea acestui medicament în perioada de sarcină şi alăptare.

Prezentare ambalaj:

Cutie cu 3 blistere din PVC/Al a câte 8 comprimate filmate.

Condiții de păstrare:

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj.
A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Alte medicamente cu substanța activă acidum mefenamicum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Vidan comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Vidan comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.