Prospect Viramune 400 mg comprimate cu eliberare prelungită

Substanța activă: nevirapinum
Producator: Boehringer Ingelheim Pharma GmbH & Co. KG, Germani
Clasa ATC: [J05AG]: antiinfectioase de uz sistemic >> antivirale de uz sistemic >> antivirale actionand direct pe virus >> ne-nucleozide inhibitori de revers transcriptaza
Viramune aparține unui grup de medicamente numite antiretrovirale, utilizate în tratamentul infecției cu Virusul Imunodeficienței Umane (HIV-1).

Substanța activă a medicamentului dumneavoastră se numește nevirapină. Nevirapina aparține unui grup de medicamente anti-HIV numite inhibitori non-nucleozidici ai reverstranscriptazei (INNRT). Reverstranscriptaza este o enzimă de care HIV are nevoie pentru a se multiplica. Nevirapina blochează activitatea reverstranscriptazei. Prin blocarea activității reverstranscriptazei Viramune ajută la ținerea sub control a infecției HIV-1.

Indicații Viramune 400 mg comprimate cu eliberare prelungită:

Viramune este indicat în tratamentul adulților, adolescenților și copiilor cu vârsta de trei ani și peste infectați cu HIV-1 și care pot să înghită comprimate. Trebuie să luați Viramune împreună cu alte medicamente antiretrovirale. Medicul dumneavoastră va recomanda care medicamente sunt cele mai bune pentru dumneavoastră.

Viramune comprimate cu eliberare prelungită trebuie utilizate numai după o perioadă de tratament de două săptămâni cu un alt tip de Viramune (comprimate cu eliberare imediată sau suspensie orală), doar dacă nu luați deja Viramune și treceți la forma cu eliberare prelungită.

Contraindicații:

Nu luați Viramune
- dacă sunteți alergic la nevirapină sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament
- dacă ați mai luat înainte Viramune și a trebuit să opriți tratamentul deoarece ați suferit de:
- erupție severă pe piele
- erupție pe piele însoțită de alte simptome cum ar fi:
- febră
- formare de vezicule
- ulcerații la nivelul gurii
- inflamații ale ochilor
- umflarea feței
- umflarea întregului corp
- scurtarea respirației
- dureri musculare sau ale articulațiilor
- stare generală de rău
- durere abdominală
- reacții de hipersensibilitate (alergice)
- inflamațiea ficatului (hepatită)
- dacă aveți o afecțiune severă a ficatului
- dacă a trebuit, în trecut, să opriți tratamentul cu Viramune din cauza modificărilor funcției ficatului dumneavoastră.
- dacă luați un medicament conținând substanțe din planta sunătoare (Hypericum perforatum).
Această substanță din plante poate împiedica Viramune să acționeze corect.

Administrare Viramune 400 mg comprimate cu eliberare prelungită:

Viramune nu trebuie administrat singur. Trebuie să îl luați împreună cu cel puțin alte două medicamente antiretrovirale. Medicul dumneavoastră vă va recomanda cele mai bune medicamente pentru dumneavoastră.

Luați întotdeauna acest medicament exact așa cumv-a spus medicul dumneavoastră. Discutați cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteți sigur.

Doze:

Utilizarea la adulți:
Doza uzuală este de un comprimat de 200 mg Viramune o dată pe zi în primele 14 zile de tratament (perioadă „de inițiere”). Pentru această perioadă de inițiere este disponibil un alt fel de ambalaj, cu Viramune comprimate 200 mg. După 14 zile, doza uzuală recomandată este de un comprimat cu eliberare prelungită 400 mg o dată pe zi.

Este foarte important să luați numai un Viramune comprimat o dată pe zi în timpul primelor 14 zile („perioada de inițiere"). Dacă în această perioadă prezentați orice erupție trecătoare pe piele, nu începeți să luați Viramune comprimate cu eliberare prelungită, ci adresați-vă medicul dumneavoastră.

S-a demonstrat că „perioada de inițiere" de 14 zile adus la scăderea riscului de apariție a erupțiilor cutanate.

Pacienți care se află sub tratament cu Viramune comprimate cu eliberare imediată sau suspensie, pot trece la tratamentul cu Viramune comprimate cu eliberare prelungită, fără perioada de inițiere.

Deoarece Viramune trebuie administrat întotdeauna împreună cualte medicamente antiretrovirale HIV, trebuie să urmați cu grijă instrucțiunile de utilizare pentru celelalte medicamente. Acestea se găsesc în prospectele care însoțesc celelalte medicamente.

Viramune este disponibil și sub formă de comprimate cu eliberare prelungită cu concentrație mai mică (pentru copii cu vârsta de 3 ani și peste, după perioada de inițiere) sau sub formă de suspensie orală (pentru toate grupurile de vârstă).

Trebuie să continuați să luați Viramune atât timp cât v-arecomandat mediculdumneavoastră.

Așa cum s-a menționat mai sus la punctul„Atenționări și precauții”, medicul dumneavoastră vă va monitoriza dumneavoastră testele funcției ficatului sau reacțiile adverse, cum sunt erupțiile pe piele. În funcție de rezultat, medicul dumneavoastră poate să decidă întreruperea temporară sau definitivă a tratamentului cu Viramune. Medicul dumneavoastră poate apoi să decidă reluarea lui cu o doză mai mică.

Dacă suferiți de o disfuncție de orice tip a rinichilor sau ficatuluiluați numai Viramune200 mg comprimate sau Viramune 50 mg/5 ml suspensie orală.

Luați Viramune comprimate cu eliberare prelungită numai pe cale orală. Nu mestecați comprimatele cu eliberare prelungită. Puteți să luați Viramune cu sau fără alimente.

Dacă luați mai mult Viramune decât trebuie
Nu luați mai mult Viramune decât v-a prescris medicul dumneavoastră și este menționat în acest prospect. În prezent există puține informații despre efectele supradozajului cu Viramune. Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă ați luat mai mult Viramune decât trebuie.

Dacăuitați să luați Viramune
Încercați să nu uitați o doză. Dacă observați că ați uitat o doză în primele 12 ore, luați următoarea doză cât mai repede posibil. Dacă au trecut mai mult de 12 ore de când trebuia să luați doza, luați numai doza următoare la ora obișnuită.

Dacă încetați să luați Viramune Administrarea dozelor la timp:
- crește în mare măsură eficacitatea schemei dumneavoastră de terapie asociată
- reduce riscul ca infecția dumneavoastră cu HIV să devină rezistentă la medicamentele antivirale pe care le luați.

Este important să continuați să luați corect Viramune suspensie orală, așa cum este descris mai sus cu excepția cazului în care medicul dumneavoastră nu vă recomandă să întrerupeți definitiv tratamentul.

Dacă opriți utilizarea Viramune timp de mai mult de 7 zile, medicul dumneavoastră vă va îndruma să reîncepeți cu „perioada de inițiere" de 14 zile (descrisă mai sus), cu Viramune comprimate, înainte de a reveni la administrarea de Viramune comprimate cu eliberare prelungită o dată pe zi.

Dacă aveți orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Viramune 400 mg comprimate cu eliberare prelungită:

- Substanța activă este nevirapina. Fiecare comprimat cu eliberare prelungită conține nevirapină 400 mg.
- Celelalte componente sunt lactoză (sub formă de monohidrat), hipromeloză, oxid galben de fer și stearat de magneziu.

Precauții:

Înainte să luați Viramune, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
În primele 18 săptămâni de tratament cu Viramune este foarte important ca dumneavoastră și medicul dumneavoastră să vă supravegheați atent dacă apar reacții la nivelul ficatului sau pielii. Acestea pot deveni severe și chiar vă pot pune viața în pericol. Cel mai mare risc de apariție a acestor reacții adverse este în primele 6 săptămâni de tratament.

Dacă prezentați o erupție severă pe piele sau hipersensibilitate (reacții alergice care pot să apară sub formă de erupție trecătoare pe piele) însoțită de alte reacții adverse, cum sunt
- febră,
- vezicule,
- ulcerații la nivelul gurii,
- inflamații ale ochilor,
- umflarea feței,
- umflarea întregului corp,
- scurtarea respirației,
- dureri musculare sau ale articulațiilor,
- stare generală de rău,
- sau durere abdominală
TREBUIE SĂ ÎNTRERUPEȚI ADMINISTRAREA DE VIRAMUNE ȘI SĂ VĂ ADRESAȚI IMEDIAT medicului dumneavoastră, deoarece astfel de reacții vă pot pune viața în pericol sau determina deces.
Dacă prezentați vreodată simptome ușoare de erupție trecătoare pe piele neînsoțită de nicio altă reacție, vă rugăm să spuneți imediat medicului dumneavoastră, care vă va sfătui dacă să întrerupeți administrarea Viramune.

Dacă manifestați simptome care sugerează o afectarea a ficatului, cum sunt:
- pierderea poftei de mâncare,
- senzație de rău (greață),
- vărsături,
- îngălbenirea pielii (icter),
- durere abdominală trebuie să întrerupeți administrarea de Viramune și să vă adresați imediat medicului dumneavoastră.

Dacă în timpul administrării Viramune, prezentați reacții severe la nivelul ficatului, pielii sau reacții de hipersensibilitate, NU MAI UTILIZAȚI NICIODATĂ VIRAMUNE fără să întrebați medicul dumneavoastră.
Trebuie să luați doza de Viramune așa cum v-a fost prescrisă de medicul dumneavoastră.
Acest lucru este deosebit de important, mai ales în timpul primelor 14 zile de tratament (vezi informații suplimentare în „Cum să luați Viramune”).

Următorii pacienți prezintă un risc crescut de apariție a leziunilor ficatului:
- femeile
- cei infectați cu virusul hepatitic B sau C
- cei cu valori anormale ale testelor funcției hepatice
- pacienți netratați anterior cu număr mai mare de limfocite CD4 la începutul tratamentului cu Viramune (femei cu mai mult de 250 celule/mm3 sau bărbați cu mai mult de 400 celule/mm3).
- pacienți tratați anterior care au concentrații plasmatice detectabile de HIV-1 și număr mai mare de limfocite CD4 la începutul tratamentului cu Viramune (femei cu mai mult de 250 celule/mm³, bărbați cu mai mult de 400 celule/mm³).

La unii pacienți cu infecție avansată cu HIV (SIDA) și cu istoric de infecții oportuniste (afecțiune definită SIDA), pot să apară semne și simptome de inflamație de la infecțiile anterioare curând după începerea tratamentului anti-HIV. Se crede că aceste simptome se datorează unei ameliorări a răspunsului imun al organismului, care dă posibilitatea organismului să lupte cu infecții care este posibil să fi existat, dar care nu au prezentat simptome evidente. Dacă observați orice simptom de infecție, vă rugăm să spuneți imediat medicului dumneavoastră.

În plus față de infecțiile oportuniste, pot de asemenea să apară boli autoimune (afecțiune care apare atunci când sistemul imunitar atacă țesuturile organismului sănătos) după ce începeți să luați medicamente pentru tratamentul infecției cu HIV. Bolile autoimune pot să apară la mai multe luni după începerea tratamentului. Dacă observați orice simptome de infecție sau alte simptome cum sunt slăbiciune musculară, slăbiciune care începe la nivelul mâinilor și picioarelor și se deplasează în sus, spre trunchi, palpitații, tremurături sau hiperreactivitate, vă rugăm să vă informați imediat medicul dumneavoastră pentru a putea să vă recomande tratamentul necesar.

La pacienții tratați cu asocieri de antiretrovirale pot să apară modificări alețesutului adipos. Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă observați modificări ale țesutului adipos (vezi pct. „Reacții adverse posibile”).

Unii dintre pacienții care utilizează terapie antiretrovirală combinată pot manifesta o afecțiune a oaselor numită osteonecroză (distrugerea țesutului osos provocată de pierderea aportului de sângela nivelul osului). Durata terapiei antiretrovirale combinate, utilizarea corticosteroizilor, consumul de alcool etilic, slăbirea severă a sistemului imunitar și indicele de masă corporală crescut pot fi unii dintre multiplii factori de risc pentru apariția acestei afecțiuni. Semnele de osteonecroză sunt: înțepenire, disconfort și durere la nivelul articulațiilor (în special la nivelul șoldului, genunchiului și umărului) și dificultate la mișcare. Dacă observați apariția oricărui simptom dintre cele menționate, vă rugăm să spuneți medicului dumneavoastră.

Dacă luați nevirapină și zidovudină în același timp vă rugăm să spuneți medicului dumneavoastră, deoarece este posibil să fie necesar ca el să vă verifice numărul de globlule albe din sângele dumneavoastră.

În cazul unei expuneri la HIV, nu luați Viramune decât în situația în care ați fost diagnosticat cu HIV și medicul dumneavoastră v-a recomandat acest lucru. Viramune nu vindecă infecția cu HIV. De aceea, este posibil să continuați să faceți infecții și alte boli asociate infecției HIV. Prin urmare, trebuie, să rămâneți sub supravegherea regulată a medicului dumneavoastră. Puteți trasmite în continuare virusul HIV în timpul tratamentului cu acest medicament, totuși riscul este diminuat prin tratament antiretroviral eficient. Discutați cu medicul dumneavoastră despre precauțiile necesare pentru a evita infectarea altor persoane.

Nu ar trebui utilizat prednison pentru a trata o erupție pe piele care poate fi atribuită administrării de Viramune.

Dacă în timpul tratamentului cu Viramune luați contraceptive orale (de exemplu „pilule”) sau utilizați alte metode hormonale de contracepție, ar trebui să utilizați contracepția de barieră (de exemplu prezervative) în plus pentru a preveni sarcina și transmiterea infecției HIV.
Dacă sunteți sub tratament hormonal postmenopauză, adresați-vă medicului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Dacă luați sau vi se recomandă rifampicină pentru tratamentul tuberculozei, adresați-vă medicului dumneavoastră înainte de a lua acest medicament împreună cu Viramune.

Viramune comprimate cu eliberare prelungită sau porțiuni de comprimate pot trece ocazional și pot fi vizibile în scaun (materii fecale). Acestea pot arăta ca și comprimatele întregi dar nu s-a demonstrat că ar fi afectată eficiența nevirapinei. Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă observați bucăți de comprimate în materiile fecalele.

Copii și adolescenți
Viramune 400 mg comprimate cu eliberare prelungită pot fi administrate lacopii și adolescenți dacă:
- au vârsta mai mare sau egală cu 8 ani și greutatea de 43,8 kg sau mai mult
- au vârsta mai mare de 3ani și mai mică de 8 ani și greutatea de 25 kg sau mai mult
- au suprafață corporală este de 1,17 metri pătrați sau mai mare.

Pentru copii mai mici, sunt disponibile comprimate cu eliberare prelungită cu o concentrație mai mică sau o formă farmaceutică lichidă, suspensia orală.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor și folosirea utilajelor
În timp ce luați Viramune, puteți să vă simțiți obosit. Este necesar să fiți precaut atunci cândvă implicați în activități cum sunt conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor. Dacă simțiți oboseală, trebuie să evitați astfel de activități, posibil primejdioase, cum sunt conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor.

Viramune conține lactoză
Comprimatele cu eliberare prelungită de Viramune conțin lactoză (zahărul din lapte). Dacă medicul dumneavoastră v-a spus că aveți intoleranță la unele zaharide/glucide, luați legătura cu medicul dumneavoastră înainte de a lua Viramune.

Reacții adverse ale Viramune 400 mg comprimate cu eliberare prelungită:

În timpul terapiei pentru infecția cu HIV poate să apară ocreștere a greutății corporale și a concentrației lipidelor plasmatice și a glicemiei. Aceasta este parțial asociată cu îmbunătățirea stării de sănătate și cu stilul de viață, și, uneori, în cazul lipidelor plasmatice, cu administrarea medicamentelor folosite în tratamentul infecției cu HIV. Medicul dumneavoastră vă va supune unei evaluări în cazul în care apar aceste modificări.

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacții adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Așa cum s-a menționat mai sus la punctul „Atenționări și precauții”, cele mai importante reacții adverse ale Viramune sunt reacțiile pe piele severe și care pot pune viața în pericol și leziunile grave ale ficatului. Aceste reacții apar mai ales în primele18săptămâni de tratament cu Viramune. Prin urmare, aceasta este o perioadă foarte importantă, care necesită o monitorizare atentăde către medicul dumneavoastră.

Dacă observați vreodată orice simptom al unei erupții trecătoare pe piele, spuneți imediat medicului dumneavoastră.

Atunci când apare o erupție trecătoare pe piele, aceasta este în mod normal ușoară până la moderată. Cu toate acestea, la unii pacienți o erupție trecătoare pe piele care s-a manifestat ca reacție pe piele cu vezicule poate fi severă sau să pună viața în pericol (sindrom Stevens-Johnson și necroliză epidermică toxică) și s-au înregistrat cazuri letale/decese. Majoritatea cazurilor de erupții trecătoare pe piele, fie severe, fie ușoare/moderate apar în primele 6 săptămâni de tratament.

Dacă apare o erupție trecătoare pe piele și vă simțiți rău trebuie să întrerupeți tratamentul și să mergeți imediat la medicul dumneavoastră.

Pot să apară reacții de hipersensibilitate (alergice). Astfel de reacții pot să apară sub formă de anafilaxie (o formă severă de reacție alergică) caracterizată prin simptome cum sunt:
- erupții trecătoare pe piele
- umflarea feței
- dificultăți la respirație (spasm bronșic)
- șoc anafilactic

Reacțiile de hipersensibilitate pot apărea și sub formă de erupții trecătoare pe piele însoțite de alte reacții adverse cum sunt:
- febră
- vezicule pe piele
- ulcerații la nivelul gurii
- inflamații ale ochilor
- umflarea feței
- umflarea întregului corp
- scurtarea respirației
- dureri musculare sau ale articulațiilor
- scădere a numărului de globule albe din sânge (granulocitopenie)
- stare generală de rău
- afecțiuni severe ale ficatului sau rinichilor(insuficiență hepatică sau renală).

Spuneți imediat medicului dumneavoastră dacă prezentați erupții trecătoare pe piele și orice alte reacții adverse ale reacției de hipersensibilitate(reacție alergică). Aceste reacții pot pune viața în pericol.

În timpul utilizării Viramune, s-au raportat tulburări ale funcției ficatului. Aceastea includ câteva cazuri de inflamație a ficatului (hepatită), care poate apărea brusc și poate fi intensă (hepatită fulminantă) și insuficiență hepatică, ambele putând fi letale.

Spuneți imediat medicului dumneavoastră dacă prezentați oricare dintre simptomele clinice care sugerează afectarea ficatului:
- pierderea poftei de mâncare
- senzație de rău (greață)
- vărsături
- îngălbenirea pielii (icter)
- durere abdominală

Reacțiile adverse descrise mai jos au apărut la pacienții la care s-a administrat Viramune 200 mg comprimate în timpul perioadei de inițiere cu durata de 14 zile:

Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 utilizatori):
- erupție trecătoare pe piele
- febră
- durerede cap
- durereabdominală
- senzație de rău (greață)
- scaune moi (diaree)
- senzație de oboseală (fatigabilitate)

Mai puțin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 utilizatori):
- reacții alergice (de hipersensibilitate)
- reacție alergică caracterizată prin erupție trecătoare pe piele, umflarea feței, dificultăți în respirație (spasm bronșic) sau șoc anafilactic
- reacție determinată de medicament cu simptome generale (reacție determinată de medicamentcu eozinofilie și simptome generale)
- inflamație apărută brusc, intensă, a ficatului (hepatită fulminantă)
- erupții cutanate grave și care pun viața în pericol (sindrom Stevens-Johnson /necroliză epidermică toxică)
- îngălbenire a pielii (icter)
- blânde (urticarie)
- acumulare de lichid sub piele (angioedem)
- vărsături
- dureri musculare (mialgie)
- dureri ale articulațiilor (artralgie)
- număr scăzut de globule albe din sânge (granulocitopenie)
- valori anormale ale testelor funcției ficatului
- concentrație scăzută de fosfați în sânge
- tensiune arterială crescută

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 utilizatori):
- inflamație a ficatului (hepatită)
- număr scăzut de globule roșii în sânge (anemie)

Reacțiile adverse descrise mai jos, au apărut la pacienți tratați cu Viramune comprimate cu eliberare prelungită o dată pe zi, în timpul perioadei de întreținere.

Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 utilizatori):
- erupția trecătoare pe piele
- durere de cap
- durere abdominală
- senzație de rău (greață)
- inflamație a ficatului (hepatită)
- senzație de oboseală (fatigabilitate)
- valori anormale ale testelelor funcției ficatului
- febră
- vărsături
- scaune moi (diaree)

Mai puțin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 utilizatori):
- reacții alergice (de hipersensibilitate)
- reacție alergică caracterizată prin erupție trecătoare pe piele, umflarea feței, dificultăți în respirație (spasm bronșic) sau șoc anafilactic
- reacție determinată de medicament cu simptome generale (reacție determinată de medicament cu eozinofilie și simptome generale)
- inflamație apărută brusc, intensă, a ficatului (hepatită fulminantă)
- erupții pe piele severe și care pun viața în pericol (sindrom Stevens-Johnson /necroliză epidermică toxică)
- număr scăzut de globule roșii în sânge (anemie)
- număr scăzut de globule albe din sânge (granulocitopenie)
- îngălbenire a pielii (icter)
- blânde (urticarie)
- acumulare de lichid sub piele (angioedem)
- dureri musculare (mialgii) - dureri ale articulațiilor (atralgie)
- concentrație scăzută de fosfați în sânge
- tensiune arterială crescută

De asemenea, următoarele evenimenteau fost raportate la administrarea Viramune împreună cu alte medicamente antiretrovirale:
- număr scăzut de globule roșii sau trombocite în sânge
- inflamație a pancreasului
- scădere sau tulburări ale sensibilității la nivelul pielii
Aceste evenimente sunt în mod obișnuit asociate cu alte medicamente antiretrovirale și pot fi de așteptat să apară atunci când Viramune este utilizat în asociere cu alte medicamente; cu toate acestea, este puțin probabil ca aceste evenimente să apară ca urmare a tratamentului cu Viramune.

Reacții adverse suplimentarela copii și adolescenți
Este posibil să apară o scădere a numărului de globule albe din sânge (granulocitopenie), care este mai frecventă la copii și adolescenți. O scădere a numărului de globule roșii din sânge (anemie) care poate fi legată de tratamentul cu nevirapină, a fost observată mai frecvent la copii și adolescenți. Ca și în cazul simptomelor de erupție trecătoare pe piele, vă rugăm să spuneți medicului dumneavoastră despre orice reacție adversă.

Dacă manifestați oricereacții adverse, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacții adverse nemenționate în acest prospect.

Raportarea reacțiilor adverse
Dacă manifestați orice reacții adverse, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacții adverse nemenționate în acest prospect. De asemenea, puteți raporta reacțiile adverse direct prin intermediul sistemului național de raportare, așa cum este menționat pe www.anm.ro. Raportând reacțiile adverse, puteți contribui la furnizarea de informații suplimentare privind siguranța acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luați, ați luat recent sau s-ar putea să luați orice alte medicamente. Spuneți medicului dumnevoastră despre toate celelalte medicamente pe care le luați înainte de a începe să luați Viramune. Medicul dumneavoastră ar putea avea nevoie să monitorizeze dacă celelalte medicamente pe care le luați sunt încă eficace și să modifice dozele. Citiți cu atenție prospectele tuturor celorlalte medicamente anti-HIV, pe care le luați împreună cu Viramune.

Este deosebit de important să spuneți medicului dumneavoastră dacă luați sau ați luat recent:
- sunătoare (Hypericum perforatum, medicament pentru tratamentul depresiei)
- rifampicină (medicament pentru tratamentul tuberculozei)
- rifabutină (medicament pentru tratamentul tuberculozei)
- macrolide de exemplu claritromicină (medicament pentru tratamentul infecțiilor bacteriene)
- fluconazol (medicament pentru tratamentul infecțiilor fungice)
- ketoconazol(medicament pentru tratamentul infecțiilor fungice)
- itraconazol (medicament pentru tratamentul infecțiilor fungice)
- metadonă (medicament folosit pentru tratamentul dependenților de opiacee)
- warfarină (medicament care reduce formarea cheagurilor din sînge)
- contraceptive hormonale (de exemplu „pilule”)
- indinavir (alt medicament utilizat pentru tratamentul infecției cu HIV)
- atazanavir (alt medicament utilizat pentru tratamentul infecției cu HIV)
- lopinavir/ritonavir (alt medicament utilizat pentru tratamentul infecției cu HIV)
- fosamprenavir (alt medicament utilizat pentru tratamentul infecției cu HIV)
- efavirenz (alt medicament utilizat pentru tratamentul infecției cu HIV)
- etravirină (alt medicament utilizat pentru tratarea infecției cu HIV)
- rilpivirină (alt medicament utilizat pentru tratarea infecției cu HIV)
- delavirdină (alt medicament utilizat pentru tratarea infecției cu HIV)
- zidovudină (alt medicament utilizat pentru tratamentul infecției cu HIV)
- boceprevir (medicament pentru tratamentul hepatitei C)
- telaprevir (medicament pentru tratamentul hepatitei C).
- elvitegravir/cobicistat (alt medicament utilizat pentru tratarea infecției cu HIV)

Medicul dumneavoastră va monitoriza atent efectul Viramune și al oricăruia dintre aceste medicamente pe care le luate luați împreună cu Viramune.

Viramune împreună cu alimente și băuturi
Nu există restricții privind administrarea Viramune cu alimente și băuturi.

Administrarea de Viramune 400 mg comprimate cu eliberare prelungită în sarcină / alaptare:

Dacă sunteți gravidă sau alăptați, credeți că ați putea fi gravidă sau intenționați să rămâneți gravidă, adresați-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Dacă luați Viramune trebuie să opriți alăptarea. În general se recomandă să nu alăptați dacă aveți infecție cu HIV deoarece este posibil ca sugarul dumneavoastră să se infecteze cu HIV prin intermediul laptelui dumneavoastră.

Prezentare ambalaj:

Comprimate cu eliberare prelungită, ovale, biconvexe, de culoare gablenă. Comprimatele cu eliberare prelungită au dimesiunea de aproximativ 9,3x19,1 mm, o față este marcată cu VO4, iar cealaltă fațăeste marcată cu sigla companiei. Viramune 400 mg comprimate cu eliberare prelungită sunt disponibileîn blistere, în ambalaje cu 30 sau 90 comprimate cu eliberare prelungită. Alternativ, Viramune comprimate cu eliberare prelungită 400 mg, sunt distribuite în flacoane cu 30 comprimate. Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Viramune este disponibil și sub formă de suspensie orală, comprimate sau comprimate cu eliberare prelungită în concentrații mai mici.

Condiții de păstrare:

Nu lăsați acest medicament la vederea și îndemâna copiilor.

Nu utilizați acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie și flacon după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Viramune trebuie utilizat în decurs de 2 luni de la deschiderea flaconului.

Acest medicament nu necesită condiții speciale de păstrare.

Nu aruncați niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebați farmacistul cum să aruncați medicamentele pe care nu le mai folosiți. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă nevirapinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Viramune 400 mg comprimate cu eliberare prelungită(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Viramune 400 mg comprimate cu eliberare prelungită vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.