Prospect VISKALDIX, compr.

Substanța activă: pindololum
Clasa ATC: [C07AA]: sistem cardiovascular >> betablocanti >> agenti betablocanti >> betablocanti neselectivi

Indicații VISKALDIX, compr.:

Hipertensiunea arteriala.

Contraindicații:

Astmul bronsic, insuficienta cardiaca rebela la tratamentul cu glicozizi cardiaci, cordul pulmonar, bradicardia severa, blocul A-V de gradul II sau III, glomerulonefrita acuta, insuficienta renala sau hepatica severa, hipokaliemia refractara la tratament, hipersensibilitatea la preparat, boala Addison, sarcina, lactatia.

Administrare VISKALDIX, compr.:

In debutul tratamentului cite 1/2-1 comprimat pe zi in timpul dejunului. Daca peste 2-3 saptamini tensiunea arteriala scade insuficient se mai administreaza 1 comprimat in timpul prinzului. In lipsa efectului se mai asociaza un vasodilatator.

Acțiune:

Betablocant cu diuretic
Preparat antihipertensiv combinat, continind un beta-blocant (pindolol) si un diuretic (clopamid) care-si intensifica reciproc actiunea, interactionind la diferite niveluri patogenetice ale hipertensiunii arteriale: pindololul scade frecventa cardiaca si, implicit, debitul cardiac, iar clopamidul reduce volumul singelui circulant prin stimularea excretiei sodiului si apei.
Afara de asta, clopamidul dilata arteriolele si scade rezistenta vasculara periferica.
Efectul clinic maxim se observa peste 2-3 saptamini de tratament.

Compoziție VISKALDIX, compr.:

Pindololum 10 mg, Clopamidum 5 mg.

Precauții:

Inainte de tratament se recomanda digitalizarea pacientilor cu insuficienta cardiaca. In caz de bronhospasm se administreaza beta-2-mimetice sau derivati de teofilina.
Suspendarea tratamentului se face gradual pentru a evita sindromul rebound posibil. Se recomanda controlul kaliemiei la pacientii cu insuficienta renala si a uricemiei la cei cu guta. La diabetici preparatul poate masca simptomele de hipoglicemie (singurul simptom care ramine este perspiratia abundenta).
La bolnavii cu edeme periferice pe timp cald poate aparea hiponatriemie care poate fi compensata cu reducerea ingestiei de lichid si nu cu surplus de sodiu, cu exceptia cazurilor hiponatremiei grave. In debutul tratamentului, cind sunt posibile ameteli sau astenie, se recomanda a se renunta la conducerea vehiculelor.

Reacții adverse ale VISKALDIX, compr.:

In unele cazuri ameteli, astenie, fenomene dispeptice, tulburari ale somnului, trombocitopenie si leucopenie.
Rar - reactii cutanate, depresie, halucinatii care impun sistarea tratamentului.

Supradozajul:

Greata, voma, bradicardie, reactie ortostatica, lesin, hipokaliemie.

Tratament: Atropina 0,5-1 mg i.v. La necesitate isoprenalina i.v. lent incepind cu 5 mcg/min pina la efectul scontat. In cazuri de rezistenta la tratament se administreaza glucagon 2-4 mg i.v. Peste o ora, daca e nevoie, se mai administreaza 1-3 mg.

Se monitorizeaza functiile vitale si echilibrul electrolitic.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Antagonistii calciului de tipul verapamilului potenteaza efectul hipotensiv.
Preparatul creste concentratia litiului in singe si in acest caz se impune monitorizarea ei la pacientii care primesc litiu. Corticosteroizii si antiinflamatoarele nesteroidiene retin sodiul si apa in organism. In acest caz se cresc dozele viskaldixului.
Scade eficacitatea anticoagulantelor indirecte.
Alte medicamente cu substanța activă pindololum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu VISKALDIX, compr.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul VISKALDIX, compr. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.