Prospect VIVIFLOR comprimate vaginale

Substanța activă: combinații (lactobacillus acidophilus+estriolum)
Producator: HAUPT PHARMA AMAREG GmbH, Germania
Clasa ATC: [G01AX]: aparatul genito-urinar si hormonii sexuali >> antiinfectioase si antiseptice ginecologice >> antiinfectioase si antiseptice ginecologice >> alte antiinfectioase si antiseptice
Categoria: Infectii genitale
Grupa farmaceutică: antiinfectioase si antiseptice ginecologice
Tip: comprimate vaginale

Indicații VIVIFLOR comprimate vaginale:

Viviflor are următoarele indicaţii terapeutice:
• Refacerea florei bacteriene cu Lactobacillus după tratamentul cu diverse medicamente (antibiotice).
• Tratament adjuvant în cazul simptomelor induse de deficitul de estrogeni din pre- şi postmenopauză (uscăciune vaginală, mâncărime, senzaţia de arsură); Viviflor este potrivit ca adjuvant în cazul terapiei de substituţie hormonală.
• Afecţiuni vaginale uşoare până la moderate de cauză neprecizată, vaginite determinate de bacterii sau candida, dacă tratamentul antiinfecţios nu este absolut necesar.
Viviflor conţine lactobacili– existenţi în flora vaginală fiziologică şi estriol. Ambele componente acţionează local la nivelul vaginului.
În condiţii fiziologice când flora saprofită nu este afectată, profilaxia infecţiilor vaginale se realizează prin mecanisme naturale. Protecţia este asigurată de prezenţa bacilului Doederlein (Lactobacillus acidophilus), care produce acid lactic şi alte componente care previn infecţiile. Mediul acid rezultat (pH 3,8 – 4,5) este optim pentru dezvoltarea lactobacililor determinând în schimb condiţii nefavorabile pentru colonizarea şi creşterea microorganismelor patogene. Unele medicamente (antibiotice), infecţiile locale, boli grave şi o igienă inadecvată pot reduce numărul sau elimina bacilii Doederlein din flora vaginală. Viviflor conţine o canitate mare de lactobacili, care ajută la refacerea mediului fiziologic la nivelul vaginului.
Mecanismele naturale de protecţie ale organismului pot fi alterate şi de variaţiile sau existenţa unei cantităţi mici de estrogeni (de exemplu în pre şi post menopauză). Estriol, celălalt component al medicamentului este un hormon feminin endogen. Deşi Viviflor conţine o cantitate foarte mică de estriol, acesta îmbunătăţeşte circulaţia sanguină la nivel vaginal şi asigură elasticitatea şi lubrifierea epiteliului vaginal. Aceste efecte determină condiţii favorabile pentru creşterea lactobacililor.

Viviflor conţine lactoză, un substituent nutritiv necesar creşterii lactobacililor lactoza fiind convertită rapid la acid lactic. Creşterea lactobacililor la nivelul florei vaginale începe imediat după administrarea primei doze din acest medicament.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Viviflor
- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la estriol, la Lactobacillus acidophilus sau la oricare dintre celelalte componente ale Viviflor;
- dacă aveţi (aţi avut) sau sunteţi suspectată de a avea cancer de sân, uterin sau vaginal;
- dacă aveţi sau sunteţi suspectată de a avea endometrioză;
- dacă aveţi sângerări vaginale de cauză necunoscută;
- dacă nu aţi avut primul ciclu menstrual.

Administrare VIVIFLOR comprimate vaginale:

Utilizaţi întotdeauna Viviflor exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Doza uzuală pentru Viviflor este:

Infecţii vaginale, refacerea florei normale cu Lactobacillus
Unul sau două comprimate vaginale zilnic, seara la culcare timp de 6-12 zile. Comprimatele trebuie introduse profund în vagin; administrarea trebuie întreruptă în timpul menstruaţiei şi apoi reluată.

Reducerea disconfortului din pre- sau postmenopauză (uscăciune vaginală, mâncărime, senzaţia de arsură, durere în timpul contactului sexual), adjuvant în tratamentul de substituţie hormonală .
Un comprimat vaginal zilnic, administrat intravaginal profund, seara la culcare timp de 12 zile. Dacă mucoasa vaginală este extrem de uscată, comprimatele trebuie să fie umezite cu puţină apă înainte de a fi introduce în vagin.

Alte informatii
Viviflor conţine excipienţi inactivi care nu se dizolvă complet în vagin. De aceea, pot să apară pete pe lenjerie, dar aceasta nu influienţează efectul terapeutic. Este recomandată utilizarea tampoanelor igienice în timpul tratamentului. În cazuri rare datorită unei mucoase vaginale foarte uscate comprimatul poate fi eliminat intact. De aceea, este recomandată umezirea comprimatelor înainte de administrare pentru a preveni această situaţie.

Dacă utilizaţi mai mult Viviflor decât trebuie
In cazul în care v-aţi administrat o doză mai mare decât cea recomandată, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Dacă uitaţi să utilizaţi Viviflor
Nu utilizaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată

Compoziție VIVIFLOR comprimate vaginale:

- Substanţele active sunt: Lactobacillus acidophilus 100 milioane germeni şi estriol 0,03 mg.
- Celelalte componente sunt: lactoză DC, fosfat de sodiu dibazic (anhidru), celuloză microcristalină, amidonglicolat de sodiu (tip A), stearat de magneziu.

Precauții:

Înainte de a începe să utilizaţi Viviflor, adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă aveţi sau aţi avut oricare din afecţiunile mai jos menţionate:
- tromboză venoasă la membrele inferioare sau la plămâni;
- afecţiuni cardiace severe;
- hipertensiune arterială;
- afecţiuni hepatice;
- insuficienţă renală severă;
- diabet zaharat;
- migrenă sau epilepsie;
- porfirie;
- hiperlipidemie;
- otoscleroză;
- mastoză fibrochistică.

Dacă în timpul tratamentului cu acest medicament apar sângerări vaginale neaşteptate, întrerupeţi imediat tratamentul şi adresaţi-vă medicului pentru investigarea motivului sângerării.
Nu faceţi spălături vaginale în timpul tratamentului cu Viviflor.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Viviflor nu are efecte cunoscute asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reacții adverse ale VIVIFLOR comprimate vaginale:

Ca toate medicamentele, acest medicamentpoate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Poate apare uşoară senzaţie de arsură sau de înţepături după administrarea intravaginală a unui comprimat.
În această situatie nu este necesar să întrerupeţi tratamentul. Totuşi, dacă simptomele persistă, adresaţi-vă medicului cât mai curând posibil. În cazuri rare a apărut intoleranţa manifestată prin roşeaţă şi mâncărime. A fost raportat un caz de alergie la Lactobacillus acidophilus.
Dacă Viviflor este administrat accidental pe cale orală, nu sunt de aşteptat reacţii adverse.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală, pentru că unele substanţe active (antibioticele) pot influenţa efectul componentelor acestui medicament. Viviflor şi alte medicamente destinate sferei ginecologice pot fi folosite concomitent numai dacă există indicaţia medicului.

Administrarea de VIVIFLOR comprimate vaginale în sarcină / alaptare:

Pe baza experienţei cu Viviflor administrat în timpul sarcinii, nu există dovezi ale reacţiilor adverse asupra sarcinii sau asupra sănătăţii fătului/copilului nou-născut. Ambele substanţe active (Lactobacillus acidophilus şi estriol) se găsesc în mod natural în organismul uman, şi, după aplicarea Viviflor, nivelul din sânge al celor două substanţe nu este mai mare decât la femeile sănătoase.

Prin urmare, Viviflor poate fi utilizat la femeile gravide, dar numai după consultarea medicului.

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă , adresaţi-vă medicului sau farmacistul pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Prezentare ambalaj:

Comprimate vaginale ovale, biconvexe, cu pete slab bej
Cutie cu un blister din PVC-PE-PVdD/Al a 6 comprimate vaginale
Cutie cu un blister din PVC-PE- PVdD /Al a 12 comprimate vaginale

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

A se păstra la frigider (2°C – 8°C), în ambalajul original.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu VIVIFLOR comprimate vaginale(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul VIVIFLOR comprimate vaginale vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.