Prospect Zenaro 5 mg comprimate filmate

Substanța activă: levocetirizinum
Producator: Zentiva, k.s., Republica Cehă
Clasa ATC: [R06AE]: aparatul respirator >> antihistaminice de uz sistemic >> antihistaminice sistemice >> derivati de piperazine

Indicații Zenaro 5 mg comprimate filmate:

Zenaro conţine diclorhidrat de levocetirizină ca ingredient activ, aparţine grupului de medicamente antihistaminice şi este utilizat pentru tratamentul simptomelor asociate cu:
• rinita alergică, inclusiv rinita alergică persistentă
• urticarie (umflare, înroşire şi senzaţie de arsură la nivelul pielii).

Medicamentul este destinat adulţilor, copiilor şi adolescenţilor cu vârsta mai mare de 6 ani.

Contraindicații:

Nu luaţi Zenaro dacă:
- sunteti alergic la diclorhidrat de levocetirizină, la. cetirizină, la hidroxizină sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament
- aveţi o afectare severă a funcţiei rinichilor (insuficienţă renală gravă cu clearance-ul creatininei sub 10 ml/min).

Administrare Zenaro 5 mg comprimate filmate:

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul.. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doze
Doza recomandată pentru adulţi şi copii cu vârsta peste 6 ani este 1 comprimat filmat pe zi.

Instrucţiuni speciale de dozare pentru grupe speciale de pacienţi
Pacienţilor cu funcţie renală afectată li se pot administra doze mai mici în concordanţă cu severitatea bolii renale şi, la copii, dozele se vor stabili pe baza greutăţii corporale; dozele vor fi stabilite de către medicul dumneavoastră.

Pacienţii cu afectare severă a rinichilor, nu trebuie să ia Zenaro.

Pacienţii care au numai funcţia ficatului afectată trebuie să ia doza uzuală prescrisă.

Pacienţilor cu afectarea funcţiei rinichilor şi ficatului li se poate administra o doză mai mică în funcţie de severitatea afectării renale, si la copii dozele se vor stabili pe baza greutăţii corporale; dozele vor fi stabilite de către medicul dumneavoastră.
Zenaro nu este indicat la copii cu vârsta mai mică de 6 ani.

Nu este necesară modificarea dozelor la vârstnici, dacă au o funcţionare normală a rinichilor.

Comprimatele trebuie înghiţite întregi cu apă şi pot fi luate cu sau fără alimente.

Pentru cât timp să luaţi Zenaro
Durata tratamentului depinde de tipul, durata şi evoluţia simptomelor dumneavoastră şi este stabilită de către medicul dumneavoastră.

Dacă luaţi mai mult Zenaro decât trebuie
Dacă luaţi mai mult Zenaro decât trebuie la adulţi poate să apară somnolenţă. La copii şi adolescenţi, pot să apară iniţial agitaţie şi nelinişte, care mai apoi se transformă în somnolenţă. Dacă credeţi că aţi luat o supradoză de Zenaro adresaţi-vă medicului dumneavoastră, care va decide măsurile adecvate care trebuie luate.

Dacă uitaţi să luaţi Zenaro
Dacă uitaţi să luaţi Zenaro, sau dacă luaţi o doză mai mică decăt cea care v-a fost prescrisă de medicul dumneavoastră, nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Luaţi următoarea doză la ora obişnuită.

Dacă încetaţi să luaţi Zenaro
Întreruperea tratamentului cu Zenaro nu ar trebui să aibă efecte negative, Simptomele bolii pot reapărea , dar nu ar trebui să fie mai severe decât erau înaintea tratamentului.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Zenaro 5 mg comprimate filmate:

- Substanţa activă este diclorhidratul de levocetirizină 5 mg în fiecare comprimat filmat.
- Celelalte componente sunt: nucleu- lactoză monohidrat, celuloză microcristalină, amidonglicolat de sodiu (tip A), dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu; film - hipromeloză 2910/5, macrogol 6000, talc şi dioxid de titan.

Precauții:

Înainte să luaţi Zenaro adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă este posibil să nu vă puteţi goli vezica urinară (aveţi afecţiuni cum sunt leziuni ale măduvei spinării sau prostată mărită). Utilizarea Zenaro nu este recomandată la copii cu vârsta sub 6 ani deoarece comprimatele filmate nu permit adaptarea dozelor.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Unii dintre pacienţii trataţi cu Zenaro pot prezenta somnolenţă, oboseală şi epuizare. Aveţi grijă atunci când conduceţi vehicule sau folosiţi utilaje până când ştiţi modul în care vă afectează acest medicament. Totuşi testele specifice nu au evidenţiat nicio afectare a vigilenţei metale, abilităţii de a reacţiona sau abilităţii de a conduce vehicule la persoanele sănătoase după ce au luat levocetirizină în dozele recomandate.

Zenaro conţine lactoză.
Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Reacții adverse ale Zenaro 5 mg comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Întrerupeţi administrarea medicamentului şi mergeţi imediat la medic la primele semne de hipersensibilitate (reacţie alergică) la Zenaro. Printre reacţiile de hipersensibilitate se numără: umflarea gurii, a limbii, feţei şi/sau gâtului sau dificultăţi de înghiţire însoţite de reacţii pe piele care provoacă roşeaţă, umflare şi mâncărime localizate, dificultăţi de respiraţie, scădere bruscă a tensiunii arteriale, care duc la colaps sau şoc care pot fi letale.

În cursul tratamentului cu levocetirizină (substanţa activă a medicamentului) au fost observate următoarele reacţii adverse:
Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane):
- uscăciunea gurii, cefalee, oboseală, somnolenţă.

Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 de persoane)
- epuizare, durere abdominală.

Cu frecvenţă necunoscută (frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile):
- palpitaţii, creșterea frecvenței cardiace, convulsii, înțepături, amețeli, sincopă, tremor, disgeuzie (denaturare a gustului), senzație de rotație sau de mişcare, tulburări de vedere, vedere încețoșată, urinare dureroasă sau dificilă, incapacitatea de a goli complet vezica urinară, edem, prurit (mâncărime), erupții trecătoare pe piele, urticarie (umflături, roșeață și mâncărimi ale pielii), erupție pe piele, dificultăți de respirație, creștere în greutate, dureri musculare, dureri articulare, comportament agresiv sau agitat, halucinații, depresie, insomnie, gânduri recurente de sau preocupare pentru sinucidere, hepatită, funcție anormală a ficatului, vărsături, creșterea apetitului, greață și diaree.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/.
Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale Str. Aviator Sănătescu nr. 48, sector 1 Bucuresti 011478- RO Tel: + 4 0757 117 259 Fax: +4 0213 163 497 e-mail: adr@anm.ro.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.

Zenaro împreună cu alimente, băuturi şi alcool
Se recomandă prudenţă dacă Zenaro se administrează concomitent cu alcool sau cu alte substanţe care acţionează asupra creierului.. La pacienţii sensibili, administrarea concomitentă de Zenaro împreună cu alcool sau alte substanţe care acţionează asupra creierului poate determina o scădere suplimentară a vigilenţei şi afectarea performanţei Zenaro poate fi administrat cu sau fără alimente.

Administrarea de Zenaro 5 mg comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Prezentare ambalaj:

Mărimile de ambalaj sunt: 7, 14, 20, 21, 28, 30, 50, 90 comprimate filmate.
Acest lucru înseamnă 1, 2, 3 sau 4 blistere, fiecare conţinând 7 comprimate filmate, într-o cutie din carton, cu prospectul pentru pacient sau 2, 3, 5 ori 9 blistere, fiecare conţinând 10 comprimate filmate, într-o cutie din carton împreună cu prospectul pentru pacient.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de umiditate.
Nu utilizaţi Zenaro după data de expirare înscrisă pe ambalaj după „EXP”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă levocetirizinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Zenaro 5 mg comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Zenaro 5 mg comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.