Prospect Acid folic Alapis 1 mg/ml soluţie orală

Substanța activă: acidum folicum
Producator: PNG Gerolymatos S.A. (Plant B), Grecia
Clasa ATC: [B03BB]: sange si organe hematopoietice >> antianemice >> vitamina b12 si acid folic >> acid folic si derivati
Numele medicamentului dumneavoastră este Acid folic Alapis 1 mg/ml soluţie orală. Acesta conţine acid folic. Acesta aparţine unui grup de vitamine numite "vitamine B".

Indicații Acid folic Alapis 1 mg/ml soluţie orală:

Acid folic Alapis este utilizat pentru prevenirea şi tratamentul afecţiunilor cauzate de deficienţa de acid folic:
1. Prevenirea defectelor de tub neural (anomalii ale măduvei spinării, de exemplu spina bifida.) la copii, dacă aţi avut anterior un copil cu această tulburare.
2. Prevenirea şi tratamentul anemiei determinate de deficitul de acid folic. Poate să apară în următoarele situaţii:
a) sarcină
b) consumul excesiv de alcool etilic sau alimentaţia deficitară
c) efecte ale altor medicamente (de exemplu anticonvulsivante, utilizate pentru a preveni convulsiile)
d) siclemie (sau alte tipuri de anemie cauzate de globule roşii anormale din sânge)
e) probleme cu absorbţia de acid folic din intestin (de exemplu sprue tropical sau boală celiacă)

Contraindicații:

Nu luaţi Acid folic Alapis şi spuneţi medicului dumneavoastră dacă:
• Sunteţi alergic (hipersensibil) la acid folic sau la oricare dintre celelalte componente din Acid folic Alapis.
Aveţi un deficit netratat de vitamina B12, cum ar fi, în anumite tipuri de anemii (număr scăzut de globule roşii din sânge) sau sunteţi vegetarian de foarte mult timp
• Aveţi anemia pernicioasă (o formă de anemie determinată de lipsa vitaminei B12) sau o altă afecţiune cauzată de deficitul de vitamina B12
• Aveţi o boală malignă (cancer).

Administrare Acid folic Alapis 1 mg/ml soluţie orală:

Luaţi întotdeauna Acid folic Alapis aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul.
Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur .

Luând acest medicament
Acest medicament conţine 5 mg de acid folic în fiecare 5 ml (1 mg / ml).
Numai pentru administrare orală.

Adulţi (inclusiv vârstnici):
- În anemia megaloblastică cu deficit de acid folic: 5 mg pe zi, timp de 4 luni, până la 15 mg pe zi, pot fi necesare pentru afecţiunile asociate cu malabsorbţie.
- În deficitul de acid folic indus de medicamente: 5 mg pe zi, timp de 4 luni, până la 15 mg pe zi, pot fi necesare pentru afecţiunile asociate cu malabsorbţie.
- Pentru profilaxia în afecţiunile asociate cu hemoliză cronică: 5 mg la fiecare 1-7 zile, în funcţie de boala de bază.
- Prevenirea defectelor de tub neural în cazul antecedentelor fetale de DTN: 5 mg pe zi, la început înainte de concepţie şi apoi continuat pe parcursul primului trimestru.
- În deficitul de acid folic determinat de sarcină: 5 mg pe zi, se continuă până la termen.
- În timpul sarcinii fără antecedente fetale de DNT şi alţi factori predispozanţi: 0,4 mg zilnic până la 10 la 12 săptămâni după ultima perioadă menstruală

Copii şi adolescenţi:
- In anemia megaloblastică cu deficit de acid folic: Copii cu vârsta cuprinsă între 1 şi 18 ani 5 mg pe zi, timp de 4 luni; pentru întreţinere 5mg la fiecare 1-7 zile.
- În anemie hemolitică, tulburări metabolice: Copii cu vârsta cuprinsă între 1 şi 12 ani 2,5 mg-5 mg o dată pe zi. Copil cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 ani, 5-10 mg o dată pe zi.

La toate grupele de pacienţi durata tratamentului cu acid folic nu a fost determinată cu precizie, dar se recomandă administrarea vitaminei timp de mai multe luni, până la formarea de noi colonii de hematii.

În funcţie de factorul etiologic, îmbunătăţirea dietei, îndepărtarea factorilor etiologici, tratamentul inflamaţiei pot conduce la întreruperea tratamentului. În cazuri de anemie hemolitică sau în cazuri de administrare concomitentă de medicamente, poate fi necesar un tratament cu durată mai lungă pentru a preveni apariţia de tulburări hematologice.

Instrucţiuni privind deschiderea flaconului şi utilizarea seringii
Deschideţi flaconul: apăsaţi capacul şi rotiţi în sens antiorar (figura 1)

Introduceţi adaptorul pentru seringă în gâtul flaconului (figura 2) Luaţi seringa şi o puneţi în deschiderea adaptorului (figura 2)

Întoarceţi flaconul (figura 3)

Umpleţi seringa cu o cantitate mică de soluţie, trăgând pistonul în jos (figura 4A), apoi împingeţi pistonul în sus, cu scopul de a elimina orice bule posibile (figura 4B), în cele din urmă, trageţi pistonul până la marcajul corespunzător cantităţii în mililitri (ml) prescrise de medicul dumneavoastră (figura 4C).
Întoarceţi flaconul şi scoateţi seringa din adaptor.

Înghiţiţi conţinutul direct din seringa sau prin golire într-o lingură prin împingerea pistonului până la partea de jos.

Închideţi flaconul cu capacul filetat din plastic.

Spălaţi seringa cu apă şi lăsaţi-o să se usuce (figura 5).

Dacă luaţi mai mult decât ar trebui din Acid folic Alapis
Nu au existat cazuri supradozaj cu acest medicament. Cu toate acestea, dacă credeţi că aţi luat mai mult decât trebuie, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau mergeţi imediat la spital.

Dacă uitaţi să luaţi Acid folic Alapis
Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi-o imediat ce vă amintiţi.
Cu toate acestea, în cazul în care este timpul sa luaţi următoarea doză, nu mai luaţi doza uitată.
Nu luaţi o doză dublă (două doze în acelaşi timp) pentru a compensa o doză uitată.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la utilizarea acestui medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Acid folic Alapis 1 mg/ml soluţie orală:

Substanţa activă este acid folic. Fiecare ml de soluţie conţine 1 mg de acid folic.

Celelalte componente sunt: glicerol, manitol (E 421), parahidroxibenzoat de metil (E 218), parahidroxibenzoat de propil (E 216), parahidroxibenzoat de etil (E 214), edetat disodic dihidrat, dihidrogenofosfat de sodiu dihidrat, fosfat disodic anhidru, aromă de căpşuni (substante aromatizante identic naturale: maltol, butirat de etil, acetoacetat de etil, gama-decalactona, linalool, cis-3-hexenol, 2metilbutirat de etil, acid butiric), substante aromatizante artificiale (etilmaltol, etil-2,4-dimetil1,3-dioxolan-2-acetat), substante aromatizante naturale (acetat de etil), 1,2-propandiol, apă purificată.

Precauții:

Înainte să luaţi Acid folic Alapis , spuneţi medicului dumneavoastră dacă:
• sunteţi hemodializat (îndepărtarea unor produşi reziduali, cum ar fi creatinina, ureea şi serul), ca urmare a insuficientei renale.
Înainte de a începe tratamentul cu produsul Acid folic Alapis este necesar să se determine concentraţia de cobalamină (vitamina B12) pentru a exclude deficitul acestuia drept cauză a bolii.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Acid folic Alapis nu este de natură să afecteze capacitatea dumneavoastră de a conduce vehicule sau de a folosi orice unelte sau utilaje.

Alte precauţii pe care trebuie să le luaţi
Dacă vă consultaţi cu un alt medic sau mergeţi în spital, spuneţi acestora medicamentele pe care le luaţi.

Informaţii importante privind unele componente ale Acid folic Alapis
Acest medicament conţine parahidroxibenzoat de metil, parahidroxibenzoat de etil şi parahidroxibenzoat de propil. Acestea pot provoca o reacţie alergică. Această alergie poate apare şi după un interval de timp de la începutul tratamentului cu acest medicament.
Conţine de asemenea sodiu (26,1 mg / 15 ml). Acest lucru trebuie avut în vedere de pacienţii care urmează o dietă cu restricţie de sodiu.

Reacții adverse ale Acid folic Alapis 1 mg/ml soluţie orală:

Ca toate medicamentele, Acid folic Alapis poate provoca reacţii adverse cu toate că acestea nu apar la toate persoanele.
Rare (Afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000):
• Reacţie alergică (hipersensibilitate). Dacă aveţi primele semne unei reacţii de hipersensibilitate, întrerupeţi administrarea de Acid folic Alapis şi solicitaţi imediat asistenţă medicală. Semnele de reacţie de hipersensibilitate pot fi: mâncărime/piele roşie, erupţii trecătoare la nivelul pielii, umflarea feţei, buzelor, limbii sau gâtului sau dificultăţi de respiraţie sau înghiţire, leşin sau şoc (transpiraţii reci, puls slab, uscăciunea gurii, pupile dilatate) .
• Stomac şi intestin: pierderea poftei de mâncare, greaţă, senzaţie de balonare, evacuarea de gaze în exces.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă, sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv medicamente eliberate fără prescripţie medicală şi medicamentele pe bază de plante.
Acid folic Alapis poate afecta modul în care acţionează alte medicamente.
De asemenea, unele medicamente pot afecta modul de acţiune al Acid folic Alapis.
În special, spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi oricare dintre următoarele:
• Medicamente pentru epilepsie şi convulsii, cum ar fi fenitoină, fenobarbital sau primidonă. Medicul dumneavoastră ar putea schimba doza pe care o luaţi. Acest lucru se datorează faptului că Acid folic Alapis poate face ca aceste medicamente să nu mai acţioneze la fel de bine.
• Trimetroprim, sulfonamide, cloramfenicol şi cotrimoxazol (antibiotice)
• Proguanil şi pirimetamina (medicamente folosite pentru tratamentul malariei)
• Metotrexat şi fluorouracil (medicamente folosite pentru tratamentul cancerului)
• Sulfasalazina utilizată pentru a trata boala inflamatorie intestinală (colita ulceroasă, boala Crohn) sau articulară (artrita reumatoidă).
• Preparate care conţin zinc, cum ar fi vitamine sau suplimente alimentare (acestea poate fi importante în timpul sarcinii).

Administrarea de Acid folic Alapis 1 mg/ml soluţie orală în sarcină / alaptare:

Discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a lua acest medicament dacă sunteţi gravidă, intenţionaţi să rămâneţi gravidă sau alăptaţi. Dacă sunteţi gravidă, acest medicament este puţin probabil să vă provoace leziuni dumneavoastră sau copilul dumneavoastră nenăscut.

Nu sunt cunoscute riscurile legate de utilizarea acidului folic în timpul sarcinii; într-adevăr suplimentele de acid folic sunt adesea benefice în timpul sarcinii. Există studii clinice care dovedesc că acidul folic este benefic în prevenirea defectelor de tub neural.

Prezentare ambalaj:

Un lichid de culoare galben pal, cu aromă de căpşuni.
Este într-o sticlă de culoare brună cu 150 ml de soluţie, cu capac din plastic prevăzut cu sistem de închidere securizat pentru copii şi sigiliu, un adaptor din plastic pentru prima utilizare, împreună cu o seringă de 5 ml.

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

A se păstra la frigider (2-8 °C).

A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de lumină.

După prima deschidere, utilizaţi în decurs de 1 lună.

Nu utilizaţi Acid folic Alapis după data de expirare care este înscrisă pe etichetă şi cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Nu utilizaţi Acid folic Alapis dacă observaţi o schimbare în aspectul sau mirosul soluţiei. Vorbiţi cu farmacistul.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului înconjurător.
Alte medicamente cu substanța activă acidum folicum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Acid folic Alapis 1 mg/ml soluţie orală(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Acid folic Alapis 1 mg/ml soluţie orală vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.