Prospect Astonin H 0,1 mg comprimate

Substanța activă: fludrocortisonum
Producator: MERCK KGaA & Co. WERK SPITTAL, Austria
Clasa ATC: [H02AA]: preparate hormonale sistemice (exclusiv hormoni sexuali) >> corticosteroizi de uz sistemic >> corticosteroizi sistemici >> mineralocorticoizi

Indicații Astonin H 0,1 mg comprimate:

Astonin H conține ca substanță activă fludrocortizon. Astonin H este un medicament cu acţiune asemănătoare celei a hormonilor mineralocorticoizi umani. El este indicat în tratamentul bolii Addison, sindromului adrenogenital cu depleţie salină, tulburării ortostatice din cadrul neuropatiei autonome (hipotensiune arterială ortostatică neurogenă), hipotensiunii arteriale constituţionale (esenţială)/sindromului ortostatic.

Contraindicații:

Nu luaţi Astonin H:
‐ dacă sunteţi alergic la substanţa activă sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament
De asemenea, nu luaţi Astonin H dacă aveţi:
‐ o boală care se manifestă cu edeme sau predispune la formarea edemelor (de exemplu: insuficienţă cardiacă, ciroză hepatică, nefroză)
‐ hipertensiune arterială
‐ scleroză cerebrală avansată
‐ şoc hipovolemic
‐ hipotensiune arterială datorată unei boli cardiace organice
‐ hipokaliemie

Administrare Astonin H 0,1 mg comprimate:

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Dozele trebuie individualizate. Următoarele recomandări pot fi utilizate ca ghid de dozaj:

În boala Addison, tratamentul cu Astonin H este efectuat ca tratament de substituţie cu, în medie, 0,1 - 0,2 mg fludrocortizon (1-2 comprimate Astonin H) pe zi. Pacientul efectuează concomitent tratament de substituţie a cortizolului ajustat ritmului circadian.

În sindromul adrenogenital cu depleţie sodică, pacientului i se administrează o doză zilnică de 15-30 mg hidrocortizon/m2 în asociere cu Astonin H.
Boala Addison şi sindromul adrenogenital cu depleţie sodică necesită în general un tratament de lungă durată.

În timpul primelor săptămâni sau luni de viaţă necesarul zilnic de Astonin H este de 0,15 - 0,3 mg fludrocortizon/m2, în al doilea an de viaţă acest necesar scăzând la aproximativ jumătate iar în al treilea la aproximativ un sfert sau o treime din doza iniţială.

În tulburarea ortostatică (hipotensiunea arterială ortostatică neurogenă) şi în hipotensiunea arterială constituţională (sindrom ortostatic) tratamentul este început la adulţi, de regulă, cu 0,2-0,3 mg fludrocortizon (2-3 comprimate Astonin H) pe zi. Odată ce simptomele s-au ameliorat, doza este redusă la 0,1-0,2 mg fludrocortizon (1-2 comprimate Astonin H) pe zi. Răspunsul terapeutic al femeilor care utilizează contraceptive hormonale sau al vârstnicilor este mai bun în cazul utilizării dozelor mai mici; în astfel de cazuri, este suficientă doza iniţială de 0,1-0,2 mg fludrocortizon (1-2 comprimate Astonin H). În cazuri foarte severe poate fi necesară o doză de 0,4-0,5 mg fludrocortizon (4-5 comprimate Astonin H) pe zi.

Doza zilnică de Astonin H nu trebuie să fie mai mare de 0,4-0,5 mg fludrocortizon (4-5 comprimate Astonin H) pe zi. În unele cazuri, utilizarea unei doze mai mari poate să determine potenţarea efectului cardiovascular, de aceea, nu poate fi exclusă posibilitatea de apariţie a efectelor de tip glucocorticoid. Tratamentul copiilor este efectuat, de regulă, cu doza de 0,1 mg fludrocortizon (1 comprimat Astonin H) pe zi. Odată ce simptomele s-au ameliorat doza este redusă la 0,05 mg fludrocortizon (1/2 comprimat Astonin H) pe zi, la interval de două zile.

Efectul apare, de obicei, după 2-3 zile de administrare şi durează câteva zile după întreruperea tratamentului.

În cazul formelor de hipotensiune arterială menţionate mai sus se recomandă o perioadă de pauză terapeutică sau o tentativă de întrerupere treptată a administrării medicamentului după 2 luni de tratament.

Administrare
Comprimatele trebuie înghiţite întregi, după masă, cu o cantitate suficientă de lichid.

Dacă luaţi mai mult Astonin H decât trebuie
Nu se cunosc semne ale supradozajului cu fludrocortizon. În cazul tratamentului îndelungat cu doze care depăşesc doza maximă recomandată de 0,4-0,5 mg fludrocortizon pe zi, este de aşteptat apariţia reacţiilor adverse menţionate la pct. 4. precum şi a celor specifice glucocorticoizilor.

Dacă uitaţi să luaţi Astonin H
Continuaţi să luaţi Astonin H ca de obicei, iar data următoare nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Astonin H
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a nu mai lua Astonin H, deoarece tratamentul nu trebuie întrerupt brusc.

Compoziție Astonin H 0,1 mg comprimate:

‐ Substanţa activă este fludrocortizonul. Fiecare comprimat conţine fludrocortizon. 0,1 mg
‐ Celelalte componente sunt: hipromeloză, manitol (E 421), dioxid de siliciu coloidal anhidru, celuloză microcristalină, croscarmeloză sodică, stearat de magneziu.

Precauții:

Înainte să luaţi Astonin H, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Deoarece tratamentul cu Astonin H poate potenţa hipokaliemia, de exemplu: în cazul administrării pe termen lung de laxative, trebuie acordată o atenţie deosebită acestui lucru şi, dacă este necesar, trebuie asigurat un aport suplimentar de potasiu (banane, caise uscate, cartofi).

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Astonin H nu influenţează capacitatea de a conduce şi de a folosi utilaje.

Reacții adverse ale Astonin H 0,1 mg comprimate:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

În timpul tratamentului cu Astonin H pot să apară:

Tulburări metabolice şi de nutriţie
Creştere în greutate şi tumefacţii tranzitorii datorită retenţiei de apă şi sare (care se remit în majoritatea cazurilor dacă tratamentul este continuat cu o doză mai mică), pierdere de potasiu.

Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare
Durere de cap

Tulburări vasculare
Tensiune arterială crescută

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.

Diuretice saluretice, glicozide digitalice, laxative: agravarea posibilei hipokaliemii existente.

Medicamente antiulceroase care conţin acid glicirizinic: potenţarea efectelor mineralocorticoide de exemplu: retenţie de apă şi sare, tumefacţii, scăderea cantităţii de potasiu, tensiune arterială crescută.

Inhibitori ai sintezei prostaglandinelor: posibilitatea creșterii tensiunii arteriale (posibil datorită efectului terapeutic dorit).

Astonin H împreună cu alimente şi băuturi
Astonin H trebuie luat după masă.

Administrarea de Astonin H 0,1 mg comprimate în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Sarcina
În timpul sarcinii, valorile concentraţiei plasmatice de progesteron cresc în mod continuu. Datorită efectului antimineralocorticoid al progesteronului, doza de Astonin H trebuie să fie crescută în mod continuu la femeile gravide cu boala Addison, în condiţiile monitorizării valorilor tensiunii arteriale şi ale kaliemiei. Aceleaşi recomandări sunt valabile şi în cazul pacientelor gravide cu sindrom adrenogenital.

Ţinând cont de predispoziţia la formarea edemelor, Astonin H trebuie prescris femeilor gravide cu hipotensiune arterială constituţională (esenţială)/sindrom ortostatic doar dacă este absolut necesar. La aceste paciente, mai ales în primele 3 luni ale sarcinii, trebuie evaluat raportul dintre beneficiile terapeutice şi riscurile posibile înainte de a începe tratamentul cu Astonin H. Experienţa clinică dobândită până în prezent, referitoare la utilizarea fludrocortizonului în timpul sarcinii, nu evidenţiază un risc teratogen crescut.

Alăptarea
Excreţia fludrocortizonului în laptele matern nu a fost studiată la animale. Nu se ştie dacă fludrocortizonul este secretat în laptele matern. Decizia de a continua/întrerupe alăptarea sau de a continua/întrerupe terapia cu Astonin H trebuie făcută comparând beneficiul alăptării copilului cu beneficiul continuării terapiei cu Astonin H la femei.

Prezentare ambalaj:

Astonin H se prezintă sub formă de comprimate rotunde, de culoare albă, marcate cu "EM 59" pe o parte şi cu linie mediană pe cealaltă.
Astonin H este ambalat în cutii cu câte un flacon din polipropilenă de culoare albă, prevăzut cu capac din polietilenă de culoare albă, conținând 50 comprimate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

A nu se păstra la temperaturi peste 30ºC. A se păstra în ambalajul original.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe flacon. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă fludrocortisonum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Astonin H 0,1 mg comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Astonin H 0,1 mg comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.