Prospect CARBONAT DE LITIU, compr.

Substanța activă: lithium carbonicum
Producator: Terapia
Clasa ATC: [N05AN]: sistemul nervos >> psiholeptice >> neuroleptice (antipsihotice) >> compusi cu litiu

Indicații CARBONAT DE LITIU, compr.:

Stari de excitatie in manie sau hipomanie; profilactic in psihozele ciclice maniaco-depresive; in asociatie cu un neuroleptic, in accesele de manie violente, in schizofrenia cu tulburari afective, in psihozele delirante rebele.

Contraindicații:

Insuficienta renala, hipertensiunea arteriala, insuficienta cardiaca, aritmiile cardiace, cardiopatia ischemica, boala Addison, hipotiroidism netratat.

Administrare CARBONAT DE LITIU, compr.:

In accesul de manie, in prima zi 2-3 comprimate sau 500-750 mg (fractionat la mese), a 2-a si a 3-a zi 3-4 comprimate, apoi doze care sa mentina litemia optimala; in starile maniacale subacute sau profilactic 1/2 comprimat in prima si a doua zi (seara), 1 comprimat a 3-a si a 4-a zi (cate 1/2 comprimat dimineata si seara), apoi in functie de litemie. Sangele pentru litemie se recolteaza dimineata, inaintea administrarii medicamentului; la valori serice de 0,7-1 mEg/l se mentine aceeasi doza, valori sub 0,7 mEg/l necesita marirea dozei, valori mai mari de 1 mEg/l necesita scaderea dozei; controlul se face in a 3-a si a 7-a zi de tratament, apoi o data la 2 saptamani, eventual mai rar. Dozele trebuie atent individualizate, in functie de raspunsul clinic si de concentratia plasmatica.

Acțiune:

Antipsihotic- antimaniacal, atenueaza tulburarile afective in psihoza maniacala (dispozitia expansiva, euforia) si, secundar, starea de agitatie si ideile delirante; previne recaderea la bolnavii cu psihoze afective bipolare.

Compoziție CARBONAT DE LITIU, compr.:

1 comprimat contine 450 mg carbonat de litiu.

Precauții:

Litiul nu poate fi folosit la bolnavii obligati la dieta hiposodata; eventualele pierderi de sodiu prin diaree sau sudoratie excesive impun suplimentarea sarii in alimentatie. Tratamentul cu litiu nu se poate face decat daca exista posibilitatea monitorizarii concentratiei serice.
Sarcina si alaptare: Litiul se distribuie rapid la fat si in laptele matern. Nu se administreaza in timpul sarcinii (risc de malformatii cardiovasculare sau deprimare centrala, hipotonie, guse la nou-nascut). Se evita administrarea in timpul alaptarii.

Reacții adverse ale CARBONAT DE LITIU, compr.:

La inceputul tratamentului pot aparea fenomene toxice majore, trecatoare: greata, voma, diaree, slabiciune, retentie hidrosalina; in timpul tratamentului cronic pot aparea: gusa, rareori hipotiroidism (reversibile la oprirea medicatiei), diabet insipid nefrogen cu poliurie si sete, tremor fin si oboseala musculara, leucocitoza, eruptii psoriaziforme.
Alte medicamente cu substanța activă lithium carbonicum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu CARBONAT DE LITIU, compr.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul CARBONAT DE LITIU, compr. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.