Prospect Lincocin 500 mg, capsule

Substanța activă: lincomicina
Producator: Pharmacia & Upjohn

Indicații Lincocin 500 mg, capsule:

S-a arătat că lincomicina este activă în tratamentul următoarelor infecţii cauzate de tulpini sensibile de aerobi grampozitivi ca Streptococcus, pneumococi şi stafilococi sau de bacterii anaerobe.
1. Infecţii ale căilor respiratorii superioare, incluzând amigdalite, faringite, otite medii, sinuzite, scarlatina şi, ca terapie adjuvantă pentru difterie. Se presupune că este eficient în tratamentul mastoiditei.
2. Infecţii ale căilor respiratorii joase, incluzând bronşita acută şi pneumonia.
3. Infecţii ale pielii şi ţesuturilor moi, incluzând celulita, furunculi, abcese, impetigo, acnee şi infecţii ale plăgilor, precum şi erizipelul, limfadenita, paronichia (panariţii), mastita şi gangrena cutanată care dacă sunt cauzate de organisme sensibile, răspund la terapia cu lincomicină.
4. Infecţii osoase şi ale articulaţiilor, incluzând osteomielita şi artritele septice.
5. Septicemie şi endocardită. Cazuri selectate de septicemie şi/sau endocardită date de organisme sensibile au răspuns bine la lincomicină. Cu toate acestea, medicamentele bactericide sunt adesea preferate în cazul acestor infecţii.
6. Dizenterie bacilară. Cu toate că Shigella este rezistentă la lincomicina "in vitro" (CMI aproximativ 200-400 mcg/ml), lincomicina a fost activă în tratamentul său datorită unor concentraţii foarte mari de lincomicină obţinute în intestin (aproximativ 3000-7000 mcg/g de materii fecale).

Contraindicații:

Lincomicina este contraindicată la pacienţii care au fost sensibili la lincomicină sau clindamicină.

Acțiune:

Microbiologie: În funcţie de sensibilitatea microorganismului şi de concentraţia antibioticului, lincomicina poate fi bactericidă sau bacteriostatică. Spectrul "in vitro" include următoarele microorganisme: Microorganisme sensibile (CMI < 2 mcg/ml): bacterii anaerobe nesporulate grampozitive. Exemple: Actinomyces spp, Propionibacterium spp şi Eubacterium spp; coci anaerobi şi microaerofili grampozitivi. Exemple: Peptococcus spp, Peptostreptococcus spp şi streptococi microaerofili; microorganisme aerobe grampozitive. Exemple: stafilococi, streptococi (excepţie S. faecalis) şi pneumococi.
Microorganisme moderat sensibile (CMI între 2 şi 4 mcg/ml), care răspund probabil la doze mai mari: bacterii anaerobe nesporulate gramnegative. Exemple: Bacteroides spp şi Fusobacterium spp; bacterii anaerobe sporulate grampozitive. Exemple: Clostridium spp. Microorganisme rezistente sau care prezintă o sensibilitate scăzută (CMI > 8 mcg/ml). Exemple: Streptococcus faecalis, Neisseria, majoritatea tulpinilor de Haemophilus influenzae, Pseudomonas şi alte microorganisme gramnegative. "In vitro" a fost observată rezistenţa încrucişată de tip disociat între clindamicină şi lincomicină, pe de o parte, şi macrolide (eritromicina, oleandomicina şi spiramicina) pe de altă parte. Între lincomicină şi clindamicină există o rezistenţă încrucişată absolută. Microorganismele nu au dezvoltat rapid rezistenţa la Lincocin când au fost testate prin metode "in vitro" sau "in vivo". Stafilococii dezvoltă "in vitro" rezistenţa la lincomicină sau clindamicină într-o manieră lentă, în trepte.

Farmacocinetică: Absorbţie: Reabsorbţia lincomicinei administrată oral, pe stomacul gol, este de 20-35%. După o doză orală de 500 mg nivelele maxime (de cca 3 mcg/ml) sunt atinse în 2 până la 4 ore. Această valoare este diminuată cu aproximativ 50% în cazul în care medicamentul este administrat în timpul meselor. Pentru majoritatea microorganismelor grampozitive concentraţiile serice sunt menţinute peste CMI (între 1 şi 2 mcg/ml) timp de 6 până la 8 ore. Administrarea intramusculară a unei doze de 600 mg produce un nivel maxim seric de 12 - 20 mcg/ml la 1/2 până la o oră, cu concentraţii detectabile timp de 24 ore. Perfuzia intravenoasă timp de 2 ore a 600 mg de Lincocin determină o concentraţie serică maximă de 20 mcg/ml la 30 minute, ajungând la concentraţia de 1 până la 2 mcg/ml la 14 ore. Distribuţie: Dovezi directe şi indirecte au arătat că legarea de proteine scade la concentraţii serice mai mari (legarea de proteine plasmatice este saturată). În sângele fetal, lichidul peritoneal şi pleural pot fi atinse concentraţii de 20-50% din cele sanguine, în laptele matern de 50-100%, în ţesutul osos de aproximativ 40% şi în ţesuturile moi de 75%. Cu toate acestea, lincomicina pătrunde lent în lichidul cefalorahidian (1-18% din nivelul seric); în cazul meningitelor au fost observate concentraţii de până la 40% din cele serice. Excreţie: Metabolismul său relativ crescut are loc în principal la nivelul ficatului. Timpul de înjumătăţire normal este de 5,4 ± 1 oră. Acest timp poate fi prelungit în cazul afectării ficatului şi/sau a funcţiei renale. De aceea, trebuie acordată atenţie la scăderea frecvenţei de administrare a lincomicinei la pacienţii cu afectare renală sau hepatică.
După o doză orală unică de 500 mg, excreţia sub forma microbiologică activă variază de la 1-31% (media de 4%), iar prin fecale în cantităţi de aproximativ 33%. Aparent, bila este o cale importantă de eliminare după administrare orală, rezultând concentraţii biliare care sunt de 10 ori mai mari decât cele din ser. După administrarea intramusculară a unei doze de 600 mg excreţia produsului microbiologic activ prin urină este de 1,8 până la 24,8% (media este 17,3%), iar prin fecale 4 până la 14%. După administrarea intravenoasă a 600 mg timp de 2 ore, excreţia prin urină sub forma unui produs activ din punct de vedere microbiologic este de 4,9 până la 30,3% (media este de 13,8%). Ceea ce rămâne se elimină sub formă de metaboliţi inactivi. Nu există nici o influenţă a hemodializei sau a dializei peritoneale asupra excreţiei lincomicinei din sânge.

Compoziție Lincocin 500 mg, capsule:

Lincocin capsule 500 mg.
Fiecare capsulă conţine: Lincomicină (lincomicină clorhidrică monohidrat) 500 mg + lactoza + talc + stearat de magneziu + indigotinsulfonat de sodiu + bioxid de titan + gelatină.

Reacții adverse ale Lincocin 500 mg, capsule:

Gastrointestinale: greaţă, vomă, tulburări abdominale şi diaree persistentă (Vezi "Precauţii speciale"), iar în cazul preparatelor orale - esofagita.
Hematopoietice: neutropenia, leucopenia, agranulocitoza şi purpura trombocitopenică au fost raportate. Au existat cazuri rare de anemie aplazică şi pancitopenie în care lincomicina nu poate fi exclusă ca agent etiologic.
Reacţii de hipersensibilizare: au fost raportate reacţii de hipersensibilizare ca edem angioneurotic, boala serului şi anafilaxie, o parte din acestea apărând la pacienţii sensibili la penicilină. Cazuri rare de eritem multiform, unele asemănătoare sindromului Stevens - Johnson au fost asociate administrării de lincomicină.
Reacţii ale pielii şi membranelor mucoase: pruritul, roşeaţa pielii, urticarie, vaginită şi rare cazuri de dermatită exfoliativă şi veziculobuloasă au fost raportate. Hepatice: în timpul terapiei cu lincomicină au fost observate icterul şi modificări ale testelor funcţiei hepatice (în special, creşterea transaminazelor serice).
Cardiovasculare: au fost raportate cazuri de hipertensiune după administrare parenterală, în special după adminstrare rapidă. Cazuri rare de stop cardio-respirator au fost raportate după administrare intravenoasă prea rapidă (Vezi "Doze şi mod de administrare").
Reacţii locale: după administrare intramusculară au fost observate reacţii de iritaţie locală, durere, induraţie şi formarea de abcese sterile. Tromboflebita a fost raportată după injecţii intravenoase. Aceste reacţii pot fi diminuate prin injectare profundă i.m. şi prin evitarea folosirii cateterelor i.v.

Interacțiuni cu alte medicamente:

S-a demonstrat o rezistenţă de tip încrucişat între clindamicină şi lincomicină.

Administrarea de Lincocin 500 mg, capsule în sarcină / alaptare:

Siguranţa folosirii sale în sarcină nu a fost stabilită. S-a raportat că lincomicina apare în laptele matern între 0,5 şi 2,4 mcg/ml.

Prezentare ambalaj:

Capsule: cutii de 12, 20 şi 100 capsule la doze de 500 mg.
Alte medicamente cu substanța activă lincomicina:
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Lincocin 500 mg, capsule vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.