Prospect Loette, comprimate filmate

Substanța activă: combinatii
Producator: Wyeth Pharmaceuticals USA
Categoria: Anticonceptionale
Tip: Capsule

Indicații Loette, comprimate filmate:

Ce este Loette si pentru ce este utilizat?
Loette apartine unui grup de medicamente numite contraceptive orale combinate (COC), utilizate pentru prevenirea sarcinii. Contine doua tipuri de hormoni: un estrogen, etinilestradiol, si un progestativ, levonorgestrel.
Acesti hormoni intrerup eliberarea lunara a unui ovul de catre ovar, ingroasa secretia cervicala, ingreunand accesul spermei catre ovul si modifica mucoasa uterina, astfel incat fixarea ovulului fecundat in uter sa fie mai putin probabila.
Loette este eficace in tratamentul formelor usoara si moderata de acnee vulgara la femeile de varsta fertila care accepta metode contraceptive. Determina scaderea sintezei ovariene de androgeni, hormoni care Stimuleaza activitatea glandelor sebacee si sunt una din principalele cauze ale acneei.
Loette este ambalat in blistere tip calendar continand 26 comprimate filmate (21 comprimate filmate de culoare roz si 7 comprimate filmate de culoare alba).
Cutiile contin un blister sau 3 blistere a cate 28 comprimate filmate.

Contraindicații:

Loette se va elibera numai cu prescriptie medicala.
Inainte de prescrierea contraceptivelor, trebuie efectuat un examen general si ginecologic amanuntit de catre medicul dumneavoastra (inclusiv examinarea sanilor si testul Papanicolau) si se vor investiga cu atentie antecedentele
personale si cele familiale (cum sunt tulburarile de coagulare sau istoricul cancerelor dependente de hormonii sexual).
Se va exclude prezenta sarcinii.
in cazul tratamentelor prelungite cu estrogeni se recomanda efectuarea de examene periodice ale abdomenului, organelor pelvine si sanilor, in general de doua ori pe an, precum si a controalelor de rutina ale tensiunii arteriale.
Nu utilizati Loette daca prezentati oricare dintre urmatoarele afectiuni:
- procese trombotice sau embolice (formarea de cheaguri de sange) arteriale sau venoase, prezente sau in trecut sau conditii favorizante, cum sunt tulburari ale coagularii, boala cadiaca varvulara, fibrilatie atriala;
- tulburari severe ale functiei hepatice, icter (ingalbenirea pielii) sau mancarime persistenta in timpul unei sarcini anterioare sau alte tipuri de icter cum sunt sindromul Dubin-Johnson sau Rotor, tumori hepatice prezente sau in trecut;
- neoplazii dependente de steroizii sexuali, prezente sau in trecut, cunoscute sau suspectate cum sunt cancerul de san sau de endometru;
- tulburari ale metabolismului lipidelor (metabolismul grasimilor din sange);
- siclemie (anemie cu celule in secera);
- diabet zaharat sever cu modificari vasculare;
- istoric de herpes gestational (herpesi n timpul sarcinii);
- sarcina cunoscuta sau suspectata:
- sangerare vaginala de cauza necunoscuta;
- hipertensiune arteriala necontrotata;
- hipersensibilitate (alergie) la oricare dintre componentii Loette.

Administrare Loette, comprimate filmate:

Comprimatele trebuie inghitite cu putina apa, daca este necesar.
Pentru a atinge eficacitatea contraceptiva maxima, Loette trebuie administrat zilnic in aceeasi perioada a zilei.
Comprimatele trebuie administrate in ordinea indicata pe cutie, incepand cu comprimatele roz pe care le utilizati in primele 21 zile, urmand sa administrati comprimatele albe in ultimele 7 zile ale ciclului.
Un blister contine 28 comprimate (pentru un ciclu de tratament) si este inscriptionat cu zilele saptamanii si cu sageti indicatoare, pentru a indica in ce zi trebuie administrat comprimatul. De exemplu, daca utilizati primul comprimat intr-o zi de miercuri, se va scoate din blister comprimatul roz si se va marca folia in dreptul ziei de MI; comprimatele urmatoare se vor utiliza in ordinea indicata de sageti. In acest caz, miercuri "MI" va ii ziua de inceput a fiecarui nou blister (sau a fiecarei noi cutii).
- Primul ciclu: Administrarea comprimatelor trebuie sa inceapa in prima zi a ciclului menstrual adica prima zi de sangerare menstruala. Daca ziua de incepere a blisterului este in alta zi a ciclului menstrual (zilele 2-7), se recomanda folosirea unei metode contraceptive suplimentare nehormonale (cum sunt prezervativul sau spermicidele) in primele 7 zile de administrare a comprimatelor.
Dupa ce ati administrat timp de 21 zile consecutiv comprimatele de culoare roz, veti continua in urmatoarele 7 zile cu comprimatele de culoare alba (comprimate inactive}; in aceasta perioada (in zilele 2-3) va apare sangerarea menstruala, denumita sangerare de intrerupere.
- Ciclurile urmatoare: Blisterul nou se incepe in ziua consecutiva tenminarii blisterului vechi, chiar daca sangerarea menstruala continua. Astfel, blisterul nou de 28 comprimate (un ciclu de tratament) se va incepe in aceeasi zi cu blisterul anterior urmand aceeasi schema de administrare: in primele 21 zile utilizati comprimatele de culoare roz (active), iar in urmatoarele 7 zile comprimatele albe (inactive).
Trecerea de la un alt contraceptiv oral combinat: Administrarea comprimatelor Loette poate incepe in ziua urmatoare celei in care s-a administrat ultima doza activa din precedentul contraceptiv oral combinat, dar cel mai tarziu in ziua ce urmeaza dupa perioada de pauza sau dupa ultima administrare a comprimatului inactiv a contraceptivului oral combinat anterior.
- Trecerea de la un contraceptiv care contine numai progestativ (comprimat ce contine numai propestativ, infectie, implant): Puteti intrerupe in orice zi utilizarea comprimatului ce contine doat progestativ si sa incepeti administrarea Loette in ziua urmatoare. Puteti Incepe administrarea Loette in ziua in care implantul este indepartat sau daca utilizati injectiile, in ziua urmatoare ultimei injectii. In toate aceste cazuri, in primele 7 zile se va folosi o alta metoda contraceptiva nehormonala (cu exceptia metodei calendarului si a temperaturii bazale).
- Administrarea dupa un avort efectuat in primul trimestru de sarcina: Puteti incepe sa utilizati imediat Loette. Nu sunt necesare metode contraceptive suplimentare.
- Administrarea dupa nastete sau un avort efectuat in al doilea trimestru de
sarcina: Puteti incepe sa utilizati Loette dupa cel putin 25 zile de la nastere sau
dupa un avort efectuat in al doilea trimestru de sarcina. In plus, trebuie sa folositi si o metoda contraceptiva nehormonala pe parcursul primelor 7 zile de administrare a comprimatelor.

Compoziție Loette, comprimate filmate:

Fiecare comprimat Loette de culoare roz contine substante active: levonorgestrel 0,100 mg si etinilestradiol 0,02 mg.
excipienti: nucleu - celuloza microcristalina, lactoza monohidrat (39,8 mg), polacrilin potasic, stearat de magneziu, film - Opadry Pale Pink YS-1-14587A*), Macrogol 1450, ceara montanglicol.
Compozitia Opadry Pale Pink YS-1-14587-A`): hidroxiprolpiletilceluloza, dioxid de titan (E 171). oxid rosu de fer (E l72).
Fiecare comprimat Loette de culoare alba contine
Nucleu - lactoza monohidrat, celuloza microcristalina, stearat de magneziu, polacrilin potasic, film - Opadry White Y-5-18024-A"), Macrogol 1450, ceara montangiicol.
Compozitia Opadry White Y-5-18024-A"): hidroxipropilmetilceluteza 2910-3CP, hidroxipropilceluloza, dioxid de titan (E 171), Macrogol. hidroxipropilmetilceluloza 2910-6cP.
Comprimatele filmate de culoare alba nu contin substante active.

Precauții:

In urmatoarele conditii este necesara supraveghere medicala stricta pe perioada administrarii de contraceptive orale; orice agravare a afectiunilor mentionate impune intreruperea administrarii de ontraceptive orale: diabet zaharat sau predispozitie la diabet zaharat, hiperlipidemie (valori crescute ale colesterolului sau trigliceridelor), hipertensiune arteriala, varice venoase, istoric de flebita (proces inflamator la nivelul venelor), otoscleroza (o forma de pierdere a auzului), migrena, epilepsie, porfirie (o tulburare metabolica}, coree (tulburari de miscare), disfunctii renale, istoric de colestaza determinata de COC (staza biliara) sau colestaza in timpul sarcinii, lupus eritematos sistemic, obezitate, istoric familial de cancer de san sau istoric personal de noduli mamari, istoric familial de afectiuni provocate de cheaguri de sange, de infarct miocardic sau de atac vascular cerebrali istoric de depresie clinic manifesta, conditii agravate de retentia de lichide.

Motive de intrerupere imediata a administrarii Loette si de prezentare la medic pentru examinare:
- sarcina;
- absenta a doua sangerari menstruale consecutive sau daca Loette nu a fost administrat conform instructiunilor inaintea primei absente a sangerarii menstruale; in cazul acesta, se recomanda folosirea suplimentara a unei metode nehormonale de contraceptie pana la excluderea unei posibile sarcini;
- aparitia pentru prima data a unor dureri de cap de tip migrenos, cresterea frecventei de aparitie a unor dureri de cap severe neobisnuite sau agravarea migrenei.
- tulburari acute de vedere, auz sau vorbire;
- simptome incipiente de tromboflebita si tromboembolism (inflamatie a venelor combinata cu formarea de cheaguri de sange) cum sunt durere neobisnuita sau umflarea membrelor inferioare sau abdomenului, durere acuta la respiratie, tuse fara cauza aparenta);
- durere sau senzatie de constrictie la nivelul pieptului;
- cu 4 saptamani inainte de si 2 saptamani dupa o interventie chirurgicala planificata sau pe perioade de imobilizare prelungita;
- aparitia de icter (ingalbenirea pielii), hepatita sau prurit generalizat (mancarime pe toata suprafata corpului);
- cresterea frecventei crizelor epileptice;
- cresteri semnificative ale tensiunii arteriale;
- instalarea depresiei severe;
- dureri la nivelul abdomenului superior si marirea ficatului;
- episoade recurente de colestaza (staza biliara) la femei cu istoric de colestaza;
- sangerari genitale anormale nediagnosticate.

In special in timpul primelor trei luni de administrare a Loette, pot sa apara sangerari menstruale sau mici sangerari (pete). Daca aceste sangerari persista sau reapar chiar si dupa intreruperea administrarii Loette, utilizati o alta metoda contraceptiva nehormonala si solicitati examen medical.

LOETTE (SIMILAR TUTUROR CONTRACEPTIVELOR ORALE) NU PROTEJEAZA IMPOTRIVA INFECTIEI HIV (SIDA) SI A ALTOR BOLI CU TRANSMITERE SEXUALA.

Atenționări:

Fumatul creste riscul reactiilor adverse grave ale contraceptivelor orale asupra inimii si vaselor de sange. Acest risc creste odata cu varsta si cu numarul de tigari fumate (peste 15 tigari pe zi) si este destul de mare la temelie cu varsta peste 35 ani. Femeile care utilizeaza contraceptive Orale nu trebuie sa fumeze.
1.Riscul formarii de cheaguri de sange
Utilizarea de contraceptive orale combinate se asociaza cu un risc crescut de evenimente trombotice si tromboembolice arteriale si venoase.
Tromboza consta in formarea, unui cheag de sange care poate bloca un vas de sange la nivelul venelor profunde ale picioarelor (tromboza venoasa profunda), la nivelul vaselor inimii (infarct miocardic), plamanilor (embolism pulmonar), creierului (accident vascular cerebral) sau ochiului (tromboza retiniana).
Daca folositi contraceptive orale, riscul formarii cheagurilor de sange este mai mare decat in cazul in care nu utilizati contraceptive, dar nu este mai mare decat riscul din perioada sarcinii.
In plus, riscul de evenimente tromboembolice este crescut la femeile cu factori de risc cum sunt predispozitia mostenita sau dobandita catre tromboza, fumatul, obezitatea, hipertensiunea arteriala, hiperlipidemia (niveluri crescute ale colesterolului si trigliceridelor), varsta inaintata, interventiile chirugicale si imobilizarea prelungita.
Riscul de evenimente tromboembolice este crescut si in perioada imediat urmatoare nasterii si in cazurile de avort survenit in trimestrul al doilea de sarcina, de aceea, se recomanda inceperea admintstrarii Loette dupa ziua 28 de la nastere sau de la avortul survenit in itrimestrul al doilea de sarcina.

2.Cancer al organelor reproducatoare
Cancerul mamar a fost diagnosticat cu o incidenta usor mai mare la femei care folosesc contraceptive orale fata de cele care nu folosesc contraceptive orale.
Aceasta crestere usoara a numarului cazurilor de cancer mamar dispare treptat pe parcursul a 10 ani de la intreruperea administrarii de contraceptive orale. Nu se stie daca diferenta este provocata de catre contraceptivul oral. Deoarece cancerul de san diagnosticat la femeile ce utilizeaza COC tinde sa fie intr-un stadiu mai putin avansat decat cel diagnosticat la cele care nu utilizeaza COC, se poate explica prin faptul ca femeile ce utilizeaza contraceptive orale au fost examinate clinic mai des, ceea ce a permis diagnosticarea mai precoce a cancerului.
Unele studii au indicat cresterea riscului cancerului de col uter in la femeile care utilizeaza contraceptive orale. Totusi, acest fapt se poate datora altor factori decat utilizare contraceptivelor orale.

3.Tensiunea arteriala
S-au raportat cresteri ale tensiunii arteriale la femeile care folosesc contraceptivele orale. Obisnuit, valoarea tensiunii arteriale va reveni la normal dupa incetarea administrarii contraceptivului Oral.

4.Boli ale veziculei biliare si ficatului
Femeile cu istoric de colestaza asociata administrarii de contraceptive orale (boala a veziculei biliare) sau sarcinii, sunt mai predispuse la aceasta afectiune in timpul administrarii Loette. De aceea se recomanda monitorizarea cu atentie a acestor paciente.
In cazuri foarte rare, contraceptivele orale pot determina tumori hepatice benigne care se pot perfora si pot determina hemoragii interne ce pun in pericol viata. Riscul dezvoltarii cancerului hepatic ca urmare a administrarii de contraceptive orale este foarte rar.

Reacții adverse ale Loette, comprimate filmate:

Reactii adverse posibile
La fel ca toate medicamentele Loette poate determina reactii adverse.
Urmatoarele reactii adverse au fost raportate de catre utilizatoarele de contraceptive orale, aceste reactii nu sunt produse intotdeauna de contraceptivele orale. Aceste reactii adverse pot sa apara in primele luni de utilizare a unui contraceptiv oral si de obicei, diminua in timp.
Reactiile adverse posibile sunt clasificate in functie de frecventa astfel:
Foarte frecvente:peste 10%
Frecvente: intre t% si 10%
Mai putin frecvente: intre 0.1% si 1%.

- Infectii si infestari:
Frecvente: inflamatii vaglnale, inclusiv infectii cu fungi
- Tulburari de metabolism si nutritie
Mai putin frecvente: modificari ale apetitului teresteri sau scaderi)

- Tulburari psihice:
Frecvente: modificari de dispozitie, inclusiv depresie, modificari ale libidoului;

- Tulburari ale sistemului nervos:
Foarte frecvente:cefalee, inclusiv migrenoasa
Frecvente: nervozitate, ameteli

- Tulburari gastro-intestinale:
Frecvente: greata, varsaturi, dureri abdominale
Mai putin frecvente: crampe abdominale, balonare

- Tulburari ale pielii si anexelor:
Frecvente: acnee
Mai putin frecvente: eruptii cutanate, aparitia de pete maronii pe fata (cloasma), care se poate accentua la expunerea la soare (raze UV), hirsutism, caderea parului

- Tulburari ale aparatului reproductor si sanilor:
Foarte frecvente:pete (sangerari usoare)
Frecvente: modificari la nivelul sanilor (durere, tensiune, marire,secretie); dismenoree (dureri menstruale): modificarile fluxului menstrual; modificari ale secretiei vaginale,amenoree (absenta sangerarii menstruale}.
-Corpul ca intreg
Frecvente: retentie hidrica (edeme)
- Investigatii
Frecvente: modificari ale greutatii corporale (cresteri sau scaderi):
Mai putin frecvente: cresteri ale tensiuni arteriale, modificari ale valorii lipidelor din sange, incluzand hipertrigliceridemie.

Rare (< 0,1%): reactii alergice (la nivelul pielii, aparatului respirator si circulator), intoleranta la glucoza, intoleranta la lentilele de contact,
Foarte rare (< 0,01%): proces inflamator la nivelul nervului optic, tromboza retiniana, eritem si sindrom hemolitic uremic.
Informati medicul dumneavoastra daca observati vreun efect nedorit, mai ales daca este grav sau persistent sau daca observati modificari ale starii dumneavoastra de sanatate, pe care le credeti datorate contraceptivelor orale.

Beneficii de sanatate suplimentare datorate administrarii Loette
Utilizarea Loette va poate aduce unele beneficii:
- Ciclurile menstruale pot deveni mat regulate si menstruatia mai putin dificila.
- Cantitatea de sange pierdut prin menstruatie poate diminua si astfel se pierde mai putin fer din organism, Datorita acestui lucru anemia provocata de lipsa ferului poate sa apara mai rar,
- Chisturile ovariene apar mai putin frecvent
- Sarcina ectopica (tubara) poate sa apara mai rar
- Chisturile benigne sau nodulii la sani pot sa apara cu o frecventa mai mica
- Afecfunile inflamatorii pelvine acute pot sa apara mai rar.
- Contraceptivele orale pot oferi protectie Impotriva a doua forme de cancer: cancer ovarian si cancer endometrial.

Supradozajul:

Daca ati utilizat mai multe comprimate decat trebuie (supradozaj)
Nu au fost raportate reactii adverse grave ca urmare a ingestiei unor doze mari de Loette, chiar de catre copii. Supradozajul poate determina greata, varsaturi si sangerari menstruale la femei.
Daca ati uitat sa utilizati Loette
- Daca ati uitat sa administrati comprimatul la ora obisnuita si nu au trecut mai mult de 12 ore de la aceasta, luati-l imediat ce v-ati amintit, celelalte comprimate trebuind administrate ca de obicei.
- Daca ati uitat sa administrati comprimatul si au trecut mai mult de 12 ore sau ati uitat sa administrati mai multe comprimate protectia contraceptiva poate fi scazuta. Trebuie sa utilizati ultimul comprimat din cele pe care le-ati uitat imediat ce v-ati amintii chiar daca aceasta inseamna sa utilizati doua comprimate in aceeasi zi. Administrarea comprimatelor trebuie sa continue in mod obisnuit si, in urmatoarele 7 zile, sa se foloseasca o metoda suplimentara contraceptiva nehormonala cum este prezervativul sau spermicidele.
Daca acest interval de 7 zile depaseste ziua de administrare a ultimului comprimat roz, blisterul urmator trebuie inceput in ziua imediat urmatoare celei in care s-a administrat ultimul comprimat roz al blisterului curent si toate comprimatele albe din acest blister trebuie aruncate. Aceasta va preveni intreruperea indelungata a administrarii de comprimate cu substanta activa. Nu veti prezenta sangerare de intrerupere (sangerare menstruala) pana la terminarea celui de al doilea blister, dar este posibil sa prezentati patarea lenjeriei sau sangerari spontane in timpul administrarii comprimatelor active.
In cazul in care nu veti prezenta sangerare de intrerupere la terminarea celui de al doilea blister, trebuie sa intrebati medicul pentru a exclude prezenta unei sarcini inaintea continuarii cu urmatorul blister.
In cazul in care s-au produs greseli in administrarea comprimatelor albe, nu va alarmati deoarece acestea nu contin substanta activa. Singura conditie care se impune este ca perioada dintre administrarea ultimului comprimat roz din blisterul actual si a primului comprimat roz din blisterul urmator sa nu depaseasca 7 zile.
Recomandari in cazul in care prezentati tulburari gastro-intestinale
Daca aveti disconfort gastric (varsaturi) in primele 4 ore de la administrarea comprimatului Loette, este posibil ca componentele active sa nu se fi absorbit complet. Aceasta situatie este identica cu cea a uitarii unui comprimat. In acest caz, urmati sfaturile date in cazul comprimatelor omise. Comprimatul activ suplimentar trebuie luat dintr-un blister de rezerva.
Daca aveti diaree, absorbtia Loette poate fi scazuta. In cazul In care prezentati diaree severa timp indelungat, se recomanda folosirea suplimentara a unei metode contraceptive nehormonale.
Daca vreti sa intarziati aparitia sangerarii menstruale.
Daca doriti sa intarziati aparitia sangerarii menstruale, incepeti sa utilizati comprimate dintr-un nou blister de Loette dupa ce ati terminat de utilizat comprimatele roz din blisterul curent. Nu utilizati comprimatele albe din blisterul curent. Puteti intarzia aparitia sangerarii menstruale atat cat aveti nevoie, dar nu mai mult de 21 zile (in functie de numarul comprimatelor pe care le-ati utilizat din al doilea blister). In aceasta perioada puteti prezenta sangerari spontane sau patarea lenjeriei. Administrarea obisnuita a Loette se poate relua dupa perioada de administrare a comprimatelor albe.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Inainte de inceperea tratamentului cu Loette, este important ca pacientul sa informeze medicul despre orice alt medicament pe care il utilizeaza. De asemenea, este important ca pacientul sa informeze medicul sau stomatologul ca utilizeaza Loette atunci cand i se prescrie un medicament nou, deoarece unele medicamente pot reduce eficacitatea contraceptivelor orale cand sunt administrate concomitent sau Loette poate reduce eficacitatea altor medicamente.

Urmatoarele medicamente pot reduce eficacitatea contraceptivelor orale:
- antipsihotice si antiepileptice, cum sunt barbituricele, fenitoina, primidona, topiramalul, modafinilul, dexametazona sau sunatoarea (Hypericum perforatum);
- tedfcarnente pentru tratamentul infectiilor, cum sunt idinavir, ritonavir, rifampicina, rifabutina, tetracicline, troleandomicina, ampicilina si alte peniciline;
- medicamente pentru tratamentul infectiilor fungice -fluconazol, griseofulvina;
- medicamente pentru tratamentul durerii si antiinflamatoare - fenilbutazona, paracetamol;
- imunosupresoare (administrate dupa un transplant de organ) - ciclosporina;
- vitamina C (acid ascorbic), teofilina, atrovastatin, corticosteroizi.

Administrarea de Loette, comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Sarcina
Nu exista date concludente privind asocierea administrarii contraceptivelor arate cu cresterea incidentei malformatiilor congenitale, in cazul utilizarii inadecvate a contraceptivelor la inceputul sarcinii. Totusi, se recomanda sa nu se administreze contraceptive orale in timpul sarcinii, iar in cazul in care s-a constatat absenta ciclului menstrual se va investiga posibilitatea unei sarcini in cazul in care pacienta nu a respectat tratamentul prescris. Administrarea contraceptivului oral trebuie intrerupta pana in momentul infirmarii sarcinii.
Medicul trebuie intrebat despre riscurile pe care le are administrarea oricarui tratament in timpul sarcinii asupra copilului nenascut.

Alptarea
S-au identificat mici cantitati de hormoni in laptele mamelor care utilizau contraceptive orale si s-au raportat cateva reactii adverse la copil. Se recomanda ca in perioada alaptarii sa nu se administreze contraceptive orale.

Prezentare ambalaj:

Cutie cu un blister tip calendar a 28 comprimate filmate (21 comprimate filmate roz si 7 comprimate filmate albe).
Cutie cu 3 blistere tip calendar a cate 28 comprimate filmate (21 comprimate filmate roz si 7 comprimate filmate albe).

Condiții de păstrare:

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa Imensa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25ºC, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Loette, comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.