Prospect Nefrix 25 mg, comprimate

Substanța activă: hydrochlorotiazidum
Producator: Zentiva SA Romania
Clasa ATC: [C03AA]: sistem cardiovascular >> diuretice >> diuretice de intensitate redusa - thiazide >> tiazide
Grupa farmaceutică: diuretice cu efect moderat, tiazide
Tip: Comprimate

Indicații Nefrix 25 mg, comprimate:

Este indicat in tratamentul:
Edeme de cauza cardiaca sau renala.
Edeme de cauza hepatica, adesea in asociere cu diuretice care economisesc potasiul.
Hipertensiune arteriala - se asociaza obisnuit altor medicamente antihipertensive.
Diabet insipid central si nefrogen.

Contraindicații:

Hipersensibilitate la hidroclorotiazida, alte tiazide, la compusi sulfonamidici sau la oricare dintre excipientii medicamentului.
Insuficienta renala severa (clearance-ul creatininei < 30 ml/min), anurie.
Encefalopatie hepatica.
Copii cu varsta sub 5 ani.

Administrare Nefrix 25 mg, comprimate:

Adulti:
Doza uzuala recomandata este de un comprimat Nefrix® 25 mg (25 mg de hidroclorotiazida) pe zi.
Pentru tratamentul edemelor, de exemplu in insuficienta cardiaca, doza recomandata este de un comprimat Nefrix® 25 mg (25 mg de hidroclorotiazida) de 1 - 2 Ori pe zi. La nevoie, doza poate fi crescuta pana la cel mult 4 comprimate Nefrix® 25 mg (100 mg de hidroclorotiazida) pe zi.
Pentru tratamentul hipertensiunii arteriale, doza recomandata este de 1/2 -1 comprimate Nefrix® 25 mg (12,5-25 mg de hidroclorotiazida) o data pe zi.
Administrarea se face dimineata si eventual la pranz, la inceput zilnic, apoi in functie de situatia clinica, cate 3-4 zile pe saptamana sau o data la dOua zile.
Dozele recomandate in diabetul insipid sunt de 1-4 comprimate Nefrix® 25 mg (25 -100 mg de hidroclorotiazida) pe zi.

Copii:
Doza uzuala recomandata este de 1-2 mg de hidroclorotiazida/kg in una sau doua prize.
La copiii cu varsta sub 5 ani se recomanda administrarea de forme farmaceutice adecvate varstei.

Compoziție Nefrix 25 mg, comprimate:

Un comprimat contine hidroclortiazida 25 mg si excipientii, lactoza monohidrat, amidon de porumb, povidona K 30, acid stearic.

Precauții:

Ca si alte diuretice, hidroclorotiazida poate determina dezechilibru lichidian si electrolitic- hipokaliemie, hiponatremie, alcaloza hipocloremica, hipomagnezemie, hipercalcemie.
Manifestarile clinice constau in uscaciunea gurii, sete, astenie, somnolenta, neliniste, stare confuziva, hipotonie musculara, mialgii, sau crampe musculare, hipotensiune arteriala, tahicardie, greata, varsaturi, oligurie. Riscul dezechilibrelor hidroelectrolitice face necesar controlul periodic al electrolitilor plasmatici.
Hipocalcemia este favorizata de de tratamentul prelungit si este frecventa la pacientii varstnici si/sau denutriti si/sau tratati polimedicamentos, la pacientii cu ciroza decompensata (ascita, edeme), la coronarieni, la pacientii cu insuficienta cardiaca sau la cei cu QT prelungit (congenital sau medicamentos). Hipokaliemia poate determina aritmii si creste riscul aritmogen al glicozidelor cardiace. Tratamentul consta in suplimentarea potasiului sau administrarea de diuretice care economisesc potasiul (spironolactona, amilorid, triamteren).
Hiponatremia de dilutie impune scaderea aportului lichidian. In caz de hiponatremie se elibereaza dieta, eventual se suplimenteaza aportul de sare.
Hipercalcemia marcata in timpul tratamentului cu tiazide poate semnifica un hiperparatiroidism mascat. Tratamentul cu hidroclorotiazida trebuie intrerupt inainte de efectuarea testelor functionale paratiroidiene.
Diureticele tiazidice favorizeaza retentia de urati, pot creste uricemia si pot agrava guta. Se recomanda ajustarea dozei in functie de concentratia plasmatica a acidului uric.
Diureticele tiazidice pot determina hiperglicemie, diabetul zaharat latent poate deveni manifest, iar cel manifest se poale agrava. Utilizarea la pacientii diabetici impune prudenta si ajustarea dozelor de antidiabetice orale, in functie de valorile glicemiei.
La pacientii tratati timp indelungat cu diuretice este posibila cresterea colesterolului si trigliceridelor, semnificatia clinica nu este cunoscuta.
Au fost semnalate cazuri de agravare a lupusului eritematos sistemic la pacientii tratati cu diuretice tiazidice.
Sportivii trebuie atentionati Ca medicamentul poate determina pozitivarea testelor antidoping.

Atenționări:

Utilizarea hidroclorotiazidei la pacientii cu afectiuni renale severe poate agrava insuficienta renala; daca se produce o evolutia progresiva a insuficientei renale administrarea hidroclorotiazidei trebuie intrerupta.
Utilizarea hidroclorotiazidei la pacientii cu afectare hepatica poate precipita coma hepatica, de aceea necesita multa prudenta.
Datorita continutufui de lactoza, medicamentul nu este recomandat pacientilor cu galactozemie congenitala, sindrom de malabsorbtie a glucozei sau galactozei sau deficit de lactaza (sindrom Lapp).

Copii
La copiii cu varsta sub 5 ani se recomanda administrarea de forme farmaceutice adecvatevarstei.

Reacții adverse ale Nefrix 25 mg, comprimate:

In timpul tratamentului cu hidroclorotiazida au fost raportate frecvent hipokaliemie si hipocloremie cu alcaloza.
Mai putin frecvent au fost raportate: hiponatremie, greata, varsaturi, anorexie, diaree, hipotensiune arteriala ortostatica, ameteli, tulburari de vedere sau sindrom confuzional, cefalee, fotosensibilitate, disfunctie sexuala.
Reactii adverse rare sunt: agranulocitoza, trombocitopenie, aplazie medulara, anemie hemolitica, eruptii cutanate alergice, colecistita, pancreatita, hiperuricemie sau guta, icter colestatic.
In timpul tratamentului cu hidroclorotiazida pot sa apara cresteri ale glicemiei. La doze mari, pot sa apara cresteri ale lipidelor plasmatice, foarte rar hipercalcemie.

Supradozajul:

Dozele excesive de hidroclorotiazida determina dezechilibre marcate si deshidratare.
Tratamentul consta in evacuare gastrica si/sau administrare de carbune activat, corectarea dezechilibrului hidroelectrolilic, masuri de sustinere si simptomatice.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Alcool etilic, barbiturice, opioide: risc de hipotensiune arteriala ortostatica.
Medicamente antidiabetice (insulina sau antidiabetice orale): favorizarea hiperglicemie de catre hidroclortiazida, este necesara prudenta si ajustarea dozelor de antidiabetice.
Inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei(IEC): risc de hipotensiune arteriala acuta la inceputul tratamentului, in caz de depletie hidrosalina peexistenta. Deoarece in hipertensiunea arteriala tratamentul prealabil cu diuretice poate determina o depletie hidrosalina, se recomanda fie intrerupera diureticului inaintea tratamentului cu IEC si reintroducerea diureticului ulterior, daca este necesar, fie administrarea initiala a unor doze mici de IEC si cresterea lor progresiva.
Alte medicamente antihipertensive: cresterea efectului antihipertensiv.
Colestiramina si colestipol rasina schimbatoare de ioni); scaderea absorbtiei intestinale a hidroclotiazidei.
Corticosteroizi, tetracosactide: scaderea efectului antihipertensiv.
Glicozide cardiace: favorizarea aritmiilor.
Curarizante antidepolarizante (de exemplu tubocurarina): posibil potentarea efectului curarizant.
Litiu: scaderea eliminarii renale a litiului cu cresterea litemiei si na riscului toxic; in general asocierea hidroclortiazidei cu litiu este contraindicata. Daca asocierea nu poate fi evitata se recomanda monitorizarea litemiei si scaderea dozelor.
Sultoprida: risc major de tulburari de ritm ventricular, in special torsada vanturilor.
Antiinflamatore nesteroidiene, inclusiv inhibitori selectivi de COX-2, acid acetil acetilsalicilic in doze mari (> 3 g pe zi): pot determina insuficienta renala acuta la pacientii cu risc (varstnici, deshidratati) prin scaderea filtrarii glomerulare: scad efectul diuretic si hipertensiv al hidroclortiazidei. Se recomanda pacientului si monitorizarea functiei renale in special la inceputul tratamentului.
Amantadina: hidroclorotiazida scade eliminarea amantadinei, crescandu-i toxicitatea.
Anlicoagulante cumarinice; hidroclorotiazida poate determina scaderea efectului anticoagulant.
Substante iodate de contrast. In caz de deshidratare, risc crescut de insuficienta renala acuta. Se recomanda hidratarea pacientului inaintea administrarii substantelor iodate de contrast.

Administrarea de Nefrix 25 mg, comprimate în sarcină / alaptare:

Studiile preclinice la sobolan, soarece si iepure nu au evidetiat malformatii externe sau alte reactii adverse al hidroclorotiazidei la fetus.

Nu exista studii, adecvate la femeia insarcinata. Hidroclorotiazida nu este recomandata si nu trebuie niciodata prescrisa in caz de edeme fiziologice de sarcina. Poate determina ischemie feto-placentara cu hipotrofie fetala. Totusi, poate fi recomandata in caz de deme cardiace, hepatice sau renale la femeia insarcinata. Hidroclorotazida traverseaza bariera feto-ptacentara, cu risc de icter, trombocitopenie si alte reactii adverse (semnalate la adult) pentru fat sau nou-nascut.
Hidroclorotiazida se elimina in lapte si inhiba secretia lactata; de aceea, nu se admiistreaza in timpul alaptarii sau se intrerupe alaptarea.

Prezentare ambalaj:

Cutie cu un blister PVC/Al a 25 comprimate.

Condiții de păstrare:

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25 grade C, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.
Alte medicamente cu substanța activă hydrochlorotiazidum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Nefrix 25 mg, comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Nefrix 25 mg, comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.