Prospect Strevital 1g pulb.inj.

Substanța activă: streptomycinum
Clasa ATC: [J01GA]: antiinfectioase de uz sistemic >> antibiotice >> aminoglicoside >> streptomicine
Categoria: Antibiotice, antimicotice, antiinfectioase
Grupa farmaceutică: Antibiotice aminoglicozidice, antibiotice streptomicine

Indicații Strevital 1g pulb.inj.:

- tuberculoză, in asocieri polichimioterapice;
- tularemie;
- pestă;
- bruceloză;
- endocardită bacteriană produsă de Streptococcus viridans şi de Enterococcus faecalis" in asociere cu penicilina;
- granuloma inguinale (donovanioză);
- şancru moale.

Contraindicații:

Hipersensibilitate la streptomicină

Administrare Strevital 1g pulb.inj.:

Tuberculoză
Dozele recomandate sunt următoarele:
Adulţi: 15 mg/kg şi zi, fără a depăşi 1 g/zi, in injecţii intramusculare, zilnic sau de 2 - 3 ori pe săptămână, in asociere cu alte chimioterapice antituberculoase.
Copii: 15 - 20 mg/kg şi zi, fără a depăşi 1 g/zi, in injecţii intramusculare, zilnic sau de 2 - 3 ori pe săptămână, in asociere cu alte chimioterapice antituberculoase.
Doza maximă zilnică va fi redusă la 500 " 750 mg la pacienţii cu vârsta peste 40 de ani şi la cei cu greutatea mai mică de 50 kg, datorită riscului crescut de toxicitate.
Dozele vor fi reduse la pacienţii cu insuficienţă renală, iar concentraţiile plasmatice a medicamentului vor fi monitorizate.

Insuficienţă renală: Iniţial, administrarea unei doze de 15 mg/kg, urmată de doza de 7,5 mg/kg după cum urmează:
la 24 ore la un clearance al creatininei cuprins intre 50 " 80 ml/min.;
la 48 ore la un clearance al creatininei cuprins intre 10 " 50 ml/min.;
la 48 " 72 ore la un clearance al creatininei mai mic sau egal cu 10 ml/min.

Tularemie
Doza uzuală este de 1-2 g pe zi, in injecţii intramusculare, fracţionat la intervale de 12 ore, timp de 7 "10 zile.

Bruceloză
Doza uzuală este de 2 g pe zi, in injecţii intramusculare, fracţionat la intervale de 12 ore, timp de 2 " 3săptămâni.

Pestă
Doza uzualăeste de 2 g/zi in injecţii intramusculare, fracţionat la 12 ore, pentru minim 10 zile.

Endocardita bacterianăcu enterococi
Doza uzuală este de 2 g/zi, timp de 2 săptămâni in injecţii intramusculare, apoi 1 g/zi următoarele 4 săptămâni fracţionat la intervale de 12 ore, in asociere cu penicilină.

Endocardita bacteriană cu streptococi
Doza uzuală este de 2 g/zi, in injecţii intramusculare, fracţionat la 12 ore, timp de o săptămână şi 1 g/zi fracţionat la 12 ore pentru următoarea săptămână, in asociere cu penicilină.

În alte infecţii:
- adulţi: doza uzuală este de 500 mg - 1 g pe zi, in injecţii intramusculare, la intervale de 12 ore (in insuficienţa renală intervalele se măresc la 24 ore, 48 de ore sau mai mult, in funcţie de gradul afectării renale şi concentraţia plasmatică a streptomicinei va fi monitorizată).
- copii: doza uzuală este de 20 - 40 mg/kg şi zi, până la maxim 1 g/zi, in injecţii intramusculare, la intervale de 12 ore.
Streptomicina se administrează injectabil intramuscular profund. Locul injecţiilor trebuie alternat, iar concentraţia soluţiei injectate nu trebuie să fie mai mare de 500 mg/ml. Injectarea intrarahidiană a streptomicinei nu este recomandată, deoarece poate produce dureri radiculare şi fenomene de mielită.

Informaţii privind prepararea medicamentului inainte de utilizare
STREVITAL 1 g
Pentru prepararea soluţiei, conţinutul unui flacon se dizolvă cu 3-4 ml ser fiziologic sau apă pentru preparate injectabile.
Înaintea introducerii solventului, dopul de cauciuc al flaconului trebuie şters cu un tampon de vată cu alcool.

Compoziție Strevital 1g pulb.inj.:

Un flacon conţine streptomicină 1 g (sub formă de sulfat).

Precauții:

Administrarea streptomicinei trebuie evitată la pacienţii cu hipersensibilitate la alte antibiotice aminoglicozidice (pot prezenta reactivitate imunologică incrucişată).
În cazul tratamentului prelungit se recomandă supravegherea funcţiilor renală, vestibulară si auditivă.

Atenționări:

Deoarece aminoglicozidele sunt medicamente cu indice terapeutic mic, se recomandă monitorizarea concentraţiei plasmatice a antibioticului, în special la persoanele cu leziuni otice sau renale preexistente, la vârstnici, la bolnavii cu infecţii severe (unde sunt necesare doze mari) ca şi în situaţiile caracterizate printr-un volum aparent de distribuţie redus (bolnavi cu arsuri întinse, şoc, febră etc) sau mărit (ascită, obezitate).
La pacienţii cu insuficienţă renală este necesară mărirea intervalului dintre doze în funcţie de gradul afectării funcţiei renale.
Se recomandă prudenţă la pacienţii cu botulism, miastenia gravis, boală Parkinson, hipocalcemie marcată, deoarece în aceste situaţii, streptomicina creşte riscul blocului neuromuscular.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Datorită riscului de a produce reacţii adverse vestibulare şi oculare (scotom), streptomicina poate influenţa negativ capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reacții adverse ale Strevital 1g pulb.inj.:

Reacţiile alergice sunt frecvente şi se evidenţiază indeosebi prin erupţii cutanate, insoţite uneori de prurit, febră, adenopatie şi eozinofilie. Au fost semnalate cazuri rare de dermatită exfoliativă, şoc anafilactic, neutropenie, trombocitopenie şi anemie aplastică.
Ototoxicitatea streptomicinei este relativ mică in comparaţie cu a altor aminoglicozide, dar riscul este mare in cazul tuberculozei care presupune tratament prelungit. Antibioticul provoacă predominant leziuni vestibulare.
Nefrotoxicitatea este redusă.
Manifestări toxice, mai rare, constau in scotoame (prin afectarea nervului optic), parestezii - mai ales circumoral şi la extremităţi şi alte tulburări nevritice.
Injectarea intrarahidiană poate determina dureri radiculare şi fenomene de mielită

Supradozajul:

În caz de supradozaj sau in cazul apariţiei reacţiilor toxice se recomandă oprirea administrării antibioticului şi instituirea tratamentului de susţinere a funcţiilor vitale. Hemodializa şi dializa peritoneală pot fi eficiente.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Se recomandă evitarea asocierii streptomicinei cu alte antibiotice aminoglicozidice, furosemid, acid etacrinic, manitol sau alte medicamente cu potenţial nefrotoxic şi ototoxic (creşte riscul oto - şi nefrotoxicităţii).
Se recomandă prudenţă in cazul asocierii cu anestezice generale din grupa hidrocarburilor halogenate şi curarizante (cresc riscul blocului neuromuscular şi al deprimării respiraţiei până la apnee). Nu este recomandată asocierea aminoglicozidelor cu polimixine administrate parenteral, cu cefaloridina, paramomicina, viomicina, colistin şi ciclosporine (creşte riscul nefrotoxicităţii şi al blocului neuromuscular).

Administrarea de Strevital 1g pulb.inj. în sarcină / alaptare:

Sarcina
Streptomicina traversează bariera placentară realizând concentraţii plasmatice la făt de 25-50% din concentraţia plasmatică la mamă.
Experienţa clinică a demonstrat că administrarea streptomicinei la femeile insărcinate poate determina nefrotoxicitate şi surditate bilaterală ireversibilă la copil. În cazul infecţiilor severe care nu pot fi tratate cu alte chimioterapice antibacteriene, administrarea streptomicinei in perioada sarcinii impune evaluarea raportului risc potenţial fetal/beneficiu matern.

Alăptarea
Aminoglicozidele se excretă in laptele matern in cantităţi mici. Deoarece nu se cunosc efectele asupra sugarului, se recomandă fie intreruperea alăptării, fie intreruperea tratamentului antibiotic. secretat in cantităţi mici in laptele matern. Administrarea in perioada alăptării nu este recomandată.

Prezentare ambalaj:

Cutie cu 100 flacoane din sticlă incoloră, cu capacitate de 10 ml conţinând streptomicină 1 g

Condiții de păstrare:

A nu se utiliza după data de expirare inscrisă pe ambalaj.
A se păstra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.
A nu se lăsa la indemâna şi vederea copiilor.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Strevital 1g pulb.inj.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Strevital 1g pulb.inj. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.