Prospect TOT’HEMA, soluție orală

Substanța activă: combinatii
Producator: Laboratoire Innothera
Clasa ATC: [B03AE]: sange si organe hematopoietice >> antianemice >> preparate cu fier >> fier in alte combinatii

Indicații TOT’HEMA, soluție orală:

Anemie prin carenţă de fer. Tratamentul preventiv al carenţei marţiale de fer la gravide, la nou născuţii prematuri, la gemeni, sau la nou născuţi din mame cu carenţă de fer când un aport suficient de fer din alimentaţie nu poate fi asigurat.

Contraindicații:

Hemosideroză, hemocromatoză, supraîncărcare cu fer, defecte de transport şi stocare a ferului, tulburări în metabolismul ferului (anemia saturnină, anemia sideroacrestică, talasemia, etc) şi alte anemii care nu sunt cauzate de carenţa de fer (ex: anemia hemoliticã). Hipersensibilitate la oricare dintre componenţii produsului.

Administrare TOT’HEMA, soluție orală:

Tratament curativ:
Adult: 100-200 mg fer/zi
Nou născuţi cu vârsta mai mare de o lună şi copii : 5-10 mg fer/kg şi zi.

Tratament preventiv: Gravide: 50 mg fer/zi în ultimele două trimestre ale sarcinii (sau din luna apatra).

Mod de administrare:
Fiolele se diluează în apă. Se administrează de preferinţă înainte de masă, dar orarul şi modul de administrare este în funcţie de toleranţa digestivă.

Durata tratamentului:
Până la corectarea anemiei iar apoi până la refacerea rezervelor de fer care la adult sunt de 600 mg la femei şi de 1200 mg la bărbat.

Anemia prin carenţă de fer:
3-6 luni în funcţie de depleţia rezervelor, eventual prelungit dacă, cauza anemiei nu a fost evidenţiată. Un control al eficacităţii nu este util după mai puţin de 3 luni de tratament: el trebuie să urmărească corectarea anemiei (Hb, VGM) şi restaurarea depozitului de fer (ferul plasmatic şi saturaţia siderofilinei).

Compoziție TOT’HEMA, soluție orală:

10 ml suspensie orală conţin: fer (sub formă de gluconat de fer II) 50 mg, mangan (sub formă de gluconat de mangan) 1,33 mg, cupru (sub formă de gluconat de cupru) 0,70 mg şi excipienţi: glicerol, glucoză lichidă, sucroză, acid citric anhidru, citrat de sodiu, benzoat de sodiu (E 211), polisorbat 80, caramel de sulfat de sodiu (E 150b), aromă de fructe (tutti frutti), apă purificată.

Precauții:

În cazul unei diete cu conţinut scăzut de glucide se va ţine cont că 10 ml soluţie orală Tot’hema conţin 3 g zahăr.

Atenționări:

Hiposideremia asociată cu sindroame imflamatorii nu răspunde la tratamentul marţial. Tratamentul marţial trebuie asociat pe cât posibil cu tratamentul cauzei hiposideremiei. Tot’hema nu este indicat la pacienţi cu transfuzii repetate, hemoglobinopatii sau alte tipuri de anemii decât anemiile feriprive, cu excepţia cazurilor în care există şi un deficit de fer.

Tot’hema nu se administrează la pacienţi cu afecţiuni gastro-intestinale preexistente. Tratamentul oral cu gluconat de fer nu va fi administrat concomitent cu tratament parenteral cu preparate de fer. Anemiile feriprive răspund rapid la tratamentul oral cu Tot’hema, însă cauza anemiei trebuie depistată şi tratată.

Raportul risc/beneficiu trebuie luat în considerare în caz de: alcoolism activ sau în remisie (alcoolul etilic poate creşte absorbţia şi acumularea hepatică a ferului), hepatite sau insuficienţe hepatice, boli inflamatorii intestinale şi ulcerul peptic (pot fi exacerbate de administrarea orală de fer). Consumul unor cantităţi mari de ceai inhibă absorbţia ferului.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Produsul nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reacții adverse ale TOT’HEMA, soluție orală:

Acţiunea astringentă a gluconatului de fer poate produce iritaţie gastro-intestinală manifestată prin dureri abdominale, greaţă şi vărsături.
Alte tulburări gastro-intestinale pot fi diareea sau constipaţia.

Administrarea gluconatului de fer poate produce uneori înnegrirea dinţilor; iar prin formarea de sulfură de fer apare coloraţie neagră a scaunului.

Supradozajul:

În caz de ingestie a unei cantităţi foarte mari de produs (în special la copii mai mici de 2 ani), pot să apară semne de iritaţie şi necroză gastro-intestinală, însoţite de greaţă, vărsături şi stare de şoc.

Tratamentul trebuie început cât mai repede posibil şi constă în efectuarea de spălături gastrice cu soluţii de bicarbonat de sodiu 1%.

De asemenea, se recomandă utilizarea de substanţe chelatoare de tipul deferoxaminei, în special în cazul unei sideremii 5g/ml. Se recomandă tratament simptomatic şi de susţinere. Şocul, deshidratarea şi dezechilibrul acido-bazic se tratează conform principiilor clasice.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Nu se recomandă administrarea concomitentă cu preparate injectabile de fer – risc de lipotimie sau şoc prin eliberarea rapidă a ferului din forma sa complexă şi saturarea siderofilinei. Sărurile de fer scad absorbţia tetraciclinelor, bifosfonaţilor (administraţi oral). Se recomandă administrarea sărurilor de fer după un interval de peste 2 ore faţă de aceste medicamente.
Sărurile, oxizii şi hidroxizii de magneziu, aluminiu şi calciu scad absorbţia digestivă a sărurilor de fer. Sărurile de fer scad biodisponibilitatea după administrare orală a fluorochinolonelor prin chelare şi prin efect nespecific asupra capacitătii de absorbţie din tubul digestiv.

Se recomandă ca sărurile de fer să fie administrate la un interval de cel puţin 2 ore faţă de momentul administrării ciprofloxacinei.

Administrarea de TOT’HEMA, soluție orală în sarcină / alaptare:

Produsul se poate administra în timpul sarcinii şi alăptării.

Prezentare ambalaj:

Cutie cu 20 fiole a câte10 ml soluţie orală.

Condiții de păstrare:

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 25ºC. A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu TOT’HEMA, soluție orală(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul TOT’HEMA, soluție orală vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.