Prospect VITAMINA B12 ZENTIVA 50 µg/ml soluţie injectabilă

Substanța activă: cyanocobalaminum
Producator: S.C. ZENTIVA S.A., România
Clasa ATC: [B03BA]: sange si organe hematopoietice >> antianemice >> vitamina b12 si acid folic >> vitamina B12 (cyancobalaminum) si derivati

Indicații VITAMINA B12 ZENTIVA 50 µg/ml soluţie injectabilă:

VITAMINA B12 ZENTIVA 50 µg/ml este un medicament indicat în tratamentul şi profilaxia deficitului de vitamină B12 în caz de:
- sindroame de malabsorbţie;
- gastrectomie totală;
- rezecţie a ileonului terminal;
- anemia Biermer;
- boala Imerslund.

Dacă nu vă simţiţi mai bine sau vă simţiţi mai rău, trebuie să vă adresaţi unui medic.

Contraindicații:

Nu utilizaţi VITAMINA B12 ZENTIVA 50 µg/ml:
- dacă sunteţi alergic la cianocobalamină, la substanţe înrudite sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament;
- dacă aveţi tumori maligne (riscul de creștere progresivă trebuie luat în considerare datorită acțiunii vitaminei B12 asupra multiplicării rapide a celulelor și creșterii țesutului).

Administrare VITAMINA B12 ZENTIVA 50 µg/ml soluţie injectabilă:

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Se administrează în injecţii intramusculare ca tratament de întreţinere: 100 µg cianocobalamină (2 fiole VITAMINA B12 ZENTIVA 50 µg/ml) o dată pe lună.

Dacă utilizaţi mai mult VITAMINA B12 ZENTIVA 50 µg/ml decât trebuie
Dacă aţi luat din greşeală mai mult din VITAMINA B12 ZENTIVA 50 µg/ml decât trebuie, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră. Nu au fost raportate cazuri de supradozaj.

Dacă uitaţi să utilizaţi VITAMINA B12 ZENTIVA 50 µg/ml
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Luaţi urmatoarea doză conform schemei stabilite, fără a se suplimenta numărul de doze zilnice.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție VITAMINA B12 ZENTIVA 50 µg/ml soluţie injectabilă:

- Substanţa activă este cianocobalamina. Un ml soluţie injectabilă
- (o fiolă) conţine cianocobalamină 50 μg.
- Celelalte componente sunt: clorură de sodiu şi apă pentru preparate injectabile.

Precauții:

nainte să utilizaţi VITAMINA B12 ZENTIVA 50 µg/ml adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Se va institui tratament cu vitamina B12 după stabilirea tipului de anemie, altfel tratamentul cu vitamina B12 va masca tipul de anemie preexistentă.
Cianocobalamina nu trebuie utilizată pentru neuropatia optică ereditară Leber.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Produsul nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

VITAMINA B12 ZENTIVA 50 µg/ml conţine sodiu.
Acest medicament conţine sodiu, <1 mmol (23 mg) pe doză, adicǎ practic „nu conţine sodiu”.

Reacții adverse ale VITAMINA B12 ZENTIVA 50 µg/ml soluţie injectabilă:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi oricare dintre următoarele:

Tulburări ale sistemului imunitar
Cu frecvenţă necunoscută: reacții alergice - prurit (mâncărime), urticarie, eczemă, eritem, edem (care poate fi acut în anumite cazuri): șoc anafilactic, necroză cutanată sau edem Quincke.

Tulburări cutanate şi ale ţesutului subcutanat
Cu frecvenţă necunoscută: acnee.

Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare
Cu frecvenţă necunoscută: posibilă durere la locul injectării.

Tulburări renale şi ale căilor urinare
Cu frecvenţă necunoscută: colorarea în roşu a urinii (datorită eliminării vitaminei B12 în urină).

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi, aţi utilizat recent sau s-ar putea să utilizaţi orice alte medicamente.

Medicamente antisecretorii şi antihistaminice tip H2:
Există riscul de deficit de cianocobalamină după un tratament prelungit (câțiva ani), deoarece reducerea acidului gastric de către acest medicament poate reduce absorbția digestivă a vitaminei B12.

Agenți antisecretori inhibitori ai pompei de protoni:
Există riscul de deficit de cianocobalamină după un tratament prelungit (câțiva ani), deoarece reducerea acidului gastric de către acest medicament poate reduce absorbția digestivă a vitaminei B12.

Administrarea de VITAMINA B12 ZENTIVA 50 µg/ml soluţie injectabilă în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.
Cianocobalamina traversează bariera placentară. Cianocobalamina se excretă în laptele uman.

Datorită trecerii cianocobalaminei în circulaţia placentară şi în laptele matern se recomandă evitarea administrării sale în timpul sarcinii şi al alăptării.

Prezentare ambalaj:

Cutie cu 5 fiole din sticlă incoloră, prevăzute cu inel de rupere sau cu punct de rupere sau cu inel de rupere și două inele colorate (albastru şi portocaliu) pe gâtul fiolei pentru identificare, a câte 1 ml soluţie injectabilă
Cutie cu 10 fiole din sticlă incoloră, prevăzute cu inel de rupere sau cu punct de rupere sau cu inel de rupere și două inele colorate (albastru şi portocaliu) pe gâtul fiolei pentru identificare, a câte 1 ml soluţie injectabilă

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă cyanocobalaminum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu VITAMINA B12 ZENTIVA 50 µg/ml soluţie injectabilă(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul VITAMINA B12 ZENTIVA 50 µg/ml soluţie injectabilă vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.