Prospect Glimepirida Accord 1 mg, comprimate

Substanța activă: glimepiridum
Producator: Accord Healthcare Limited, Marea Britanie
Clasa ATC: [A10BB]: tractul digestiv si metabolism >> terapia antidiabetica >> antidiabetice orale >> sulfonamide

Indicații Glimepirida Accord 1 mg, comprimate:

Glimepiridă Accord aparţine unui grup de medicamente numite antidiabetice orale, fiind utilizată în tratamentul diabetului zaharat (o boală în care organismul nu produce suficientă insulină pentru a controla concentraţia zahărului din sânge). Glimepririda se utilizează la tratamentul diabetului zaharat non-insulinodependent (de tip 2).
Diabetul zaharat de tip 2 poate fi uneori menţinut sub control chiar şi numai printr-o dietă corespunzătoare, exerciţii fizice şi pierdere în greutate, dar acolo unde acest lucru nu este posibil, se foloseşte suplimentar şi glimepirida.
Glimepiridă stimulează pancreasul să producă mai multă insulină, care ajută la reglarea concentraţiei de zahăr în sânge. Glimepirida poate fi utilizată cu sau fără insulină.

Contraindicații:

Nu luaţi Glimepiridă Accord:
- Dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la glimepiridă sau la oricare dintre celelalte componente ale comprimatelor de Glimepiridă Accord, sau la medicamente din grupa sulfonilureice sau sulfonamide
- Dacă aveţi diabet zaharat insulinodependent (de tip 1). (diabet cu debutul în copilărie, se declanşează atunci când pancreasul produce prea puţină insulină pentru a regla corespunzător concentraţia zahărului din sânge)
- Dacă aţi fost în comă diabetică (comă sau pierdere a conştienţei în urma complicaţiilor diabetului)
- Dacă aveţi cetoacidoză (o complicaţie gravă a diabetului zaharat şi a creşterii concentraţiei de zahăr în sânge care poate duce la pierderea conştienţei sau poate deveni letală)
- Dacă aveţi afecţiuni renale sau hepatice severe, va fi necesar să treceţi la tratamentul cu insulină.

Administrare Glimepirida Accord 1 mg, comprimate:

Luaţi întotdeauna comprimatele de Glimepiridă Accord exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă nu sunteţi sigur. Doza iniţială este de 1 mg de glimepiridă pe zi. Dacă se obţine un bun control, această doză trebuie utilizată ca terapie de întreţinere. Dozajul trebuie mărit în etape, în funcţie de controlul glicemiei, la interval de 1 -2 săptămâni între etape, până la 2, 3 sau 4 mg pe zi. Doza maximă recomandată este de 6 mg de glimepiridă pe zi.
Înghiţiţi comprimatul(ele) întreg(i), cu apă.
Fiţi sigur că respectaţi toate recomandările făcute de medicul sau dieteticianul dumneavoastră cu privire la exerciţii fizice şi dietă.
Informaţi-vă medicul dacă au loc schimbări în greutatea dumneavoastră sau dacă vă modificaţi stilul de viaţă, pentru ca acesta să ajusteze dozajul dacă este necesar
Luaţi comprimatele de Glimepiridă Accord imediat înainte sau în timpul primei mese principale din zi (de obicei micul dejun)
Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Glimepiridă Accord Dacă luaţi mai multe comprimate de Glimepiridă Accord decât doza recomandată, poate surveni hipoglicemia. Simptomele hipoglicemiei sunt: nelinişte, tremurături, tulburări de vedere, dificultăţi de coordonare, stare de somnolenţă, comă şi convulsii. Dacă dumneavoastră sau o persoană cunoscută aţi luat accidental mai mult decât doza recomandată (supradozaj), contactaţi de urgenţă un medic sau mergeţi imediat la cea mai apropiată secţie de urgenţe a unui spital. Nu uitaţi să luaţi cu dumneavoastră comprimatele rămase şi ambalajul medicamentului pentru ca medicul să ştie ce medicament aţi luat.
Dacă uitaţi să luaţi Glimepiridă Accord
Dacă uitaţi să vă luaţi medicamentul, luaţi-l imediat ce vă amintiţi. Dacă este aproape timpul pentru următoarea doză, săriţi peste doza pe care aţi uitat să o luaţi şi continuaţi administrarea conform programului. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă încetaţi să luaţi Glimepiridă Accord
Nu opriţi tratamentul prea curând doar pentru că simptomele dumneavoastră s-au ameliorat. Continuaţi să luaţi Glimepiridă Accord chiar dacă vă simţiţi bine. Nu opriţi tratamentul fără să discutaţi cu medicul dumneavoastră.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Glimepirida Accord 1 mg, comprimate:

Substanţa activă este glimepirida.
Pentru 1mg: Fiecare comprimat conţine glimepiridă 1mg.

Celelalte componente sunt:
Nucleu: lactoză monohidrat, amidonglicolat de sodiu (tip A), povidonă (K-30), stearat de magneziu
Coloranţi: Oxid roşu de fer

Precauții:

E posibil ca medicul dumneavoastră să dorească să vă monitorizeze concentraţia de zahăr în sânge, întrucât tratamentul cu glimepiridă poate provoca hipoglicemie (valori scăzute de zahăr în sânge). Această situaţie poate apare dacă:
- omiteţi sau amânaţi mesele, sau vă schimbaţi dieta
- luaţi glimepiridă mai mult decât vă este necesar
- consumaţi alcool etilic, în special dacă omiteţi şi unele mese
faceţi exerciţii fizice intense sau prelungite, sau depuneţi eforturi mai mari decât de obicei.
- aveţi o afecţiune a rinichilor sau alte boli (cum ar fi afecţiuni ale glandei tiroide şi anumite tulburări hormonale).
Verificaţi cu medicul dumneavoastră sau farmacistul înainte de a lua acest medicament dacă:
- sunteţi în perioada de recuperare după un traumatism,operaţie, infecţii asociate cu febră, sau alte forme de stres, informaţi-vă medicul, deoarece e posibilă necesitatea schimbării tratamentului
- aveţi o afecţiune a ficatului sau rinichilor
Dacă nu sunteţi sigur că cele de mai sus sunt valabile şi în cazul dumneaovastră, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de a lua Glimepiridă
Unele din simptomele hipoglicemiei (valori scăzute de zahăr în sânge) includ: dureri de cap, senzaţie pronunţată de foame, stări de slăbiciune şi de oboseală, vărsături, tulburări de somn, agitaţie, agresivitate, dificultăţi de concentrare, depresie, confuzie, tulburări de vorbire sau de vedere, tremurături, paralizie parţială, ameţeli, slăbiciune, pierderea auto-controlului, delir, convulsii, pierderea conştienţei inclusiv comă, respiraţie superficială şi rărirea bătăilor inimii.
De asemeni, puteţi prezenta: transpiraţii abundente, piele lipicioasă, rece şi umedă, anxietate, bătăi ale inimii rapide sau neregulate, creşterea tensiunii arteriale şi dureri la nivelul pieptului.
Simptomele pot fi controlate prompt, în majoritatea cazurilor, prin consumul imediat de zahăr obişnuit. Îndulcitorii artificiali nu au nici un efect.
Dacă aceste simptome sunt severe sau prelungite, trebuie să vă adresaţi imediat medicului. E posibil ca medicul dumneavoastră să întrerupă temporar tratamentul şi să vă treacă la tratament cu insulină.
Scăderea valorilor hemoglobinei şi distrugerea globulelor roşii (anemia hemolitică) se poate declanşa la pacienţii cu deficit enzimatic de glucozo-6-fosfat dehidrogenază. Unele din simptomele anemiei hemolitice sunt: paloarea anormală a pielii, febră, slăbiciune, ameţeli, confuzie, creşterea frecvenţei bătăilor inimii.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor:
Hipoglicemia (valoare scăzută a zahărului în sânge) sau hiperglicemia (valoare crescută a zahărului în sânge) vă pot afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Trebuie să luaţi măsuri de precauţie pentru a evita hipoglicemia dacă intenţionaţi să conduceţi un vehicul sau să folosiţi un utilaj.
Verificaţi în prealabil cu medicul dumneavoastră sau farmacistul dacă ştiţi că nu aveţi simptome de avertizare clare ale acestei situaţii.

Informaţii importante privind unele componente ale Glimepiridă Accord:
Glimepiridă Accord conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Reacții adverse ale Glimepirida Accord 1 mg, comprimate:

Ca toate medicamentele, Glimepiridă Accord poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Următoarele reacţii adverse sunt importante şi dacă apar, necesită intervenţie medicală imediată.
Opriţi tratamentul cu Glimepiridă Accord şi contactaţi-vă imediat medicul dacă apar următoarele manifestări:
Reacţii adverse foarte rare care afectează mai puţin de 1 persoană din 10000:
• o reacţie alergică bruscă cu dificultăţi în respiraţie, erupţii pe piele, respiraţie şuierătoare şi scădere bruscă a tensiunii arteriale

Alte reacţii adverse posibile ale Glimepiridă Accord:
Reacţii adverse mai puţin frecvente (afectează mai puţin de 1 din 100 şi mai mult de 1 persoană din 1000):
Pot surveni tulburări de vedere trecătoare (mai ales la începutul tratamentului), datorită modificărilor concentraţiei de glucoză din sânge

Reacţii adverse rare (afectează mai mult de 1 persoană din 10000 şi mai puţin de 1 persoană din 1000):
sângerări sau învineţiri care se produc mai uşor decât de obicei,
infecţii frecvente cu simptome cum ar fi febră, dureri în gât sau ulceraţie bucală
anemie care determină dificultăţi în respiraţie şi aspect palid
concentraţie scăzută de zahăr în sânge ("o hipoglicemie") care provoacă simptome cum ar fi: agitaţie, tremurături, tulburări de vedere, probleme de coordonare, stare de somnolenţă, comă şi convulsii
modificări ale rezultatelor analizelor funcţionale ale ficatului

Reacţii adverse foarte rare (afectează mai puţin de 1 persoană din 10000):
greaţă, vărsături, diaree, distensie abdominală, disconfort abdominal şi dureri abdominale
boli ale ficatului care provoacă lipsa poftei de mâncare, îngălbenirea pielii şi ochilor (icter) şi urină de culoare închisă
erupţii pe piele, mâncărimi, urticarie şi creşterea sensibilităţii la lumină
concentraţie redusă de sodiu în sânge

Dacă urmează să faceţi o analiză de sânge, este important să vă informaţi medicul că luaţi Zoryl.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Următoarele medicamente pot determina scăderea concentraţiei de zahăr în sânge (hipoglicemie):
- medicamente antiinflamatoare (fenilbutazonă, azapropazonă şi oxifenbutazonă, salicilaţi şi acid p-amino-salicilic)
- medicamente antidiabetice (antidiabetice orale, insulină şi metformină)
- steroizi anabolizanţi şi hormoni sexuali masculini
- medicamente utilizate împotriva coagulării sângelui (anticoagulante cumarinice)
- fenfluramină, medicament pentru pierderea în greutate
- medicamente utilizate pentru scăderea valorilor lipidelor (grăsimilor) din sânge (fibraţi)
- medicamente utilizate în tratamentul unor boli de inimă şi a hipertensiunii arteriale (inhibitori ECA)
- medicamente utilizate în tratamentul depresiei (fluoxetină, inhibitori MAO)
- medicamente utilizate în tratamentul gutei (sulfinpirazonă, alopurinol)
- probenecid - medicament utilizat în tratamentul gutei şi prevenirea bolilor de rinichi asociate unor tratamente ale infecţiei cu HIV
- medicamente utilizate în tratamentul cancerului (ciclofosfamidă, trofosfamidă şi ifosfamide)
- medicamente utilizate în tratamentul infecţiilor bacteriene şi micotice (cloramfenicol, miconazol fluconazol )
- titrocualină - medicament pentru tratamentul alergiilor nazale, cum ar fi alergia la polen
- pentoxifilină - medicament utilizat în tratamentul tulburărilor circulatorii
Următoarele medicamente pot determina creşterea concentraţiei de zahăr în sânge (hiperglicemie):
- estrogeni şi progestageni (anticoncepţionale orale sau terapie de substituţie hormonală))
- anumite medicamente utilizate în tratamentul hipertensiunii arteriale (saluretice şi diuretice tiazide)
- medicamente care stimulează a glanda tiroidă
- glucocorticoizi - utilizaţi în tratamentul alergiilor şi inflamaţiilor
- derivaţi de fenotiazină (clorpromazină) - utilizaţi în tratamentul halucinaţiilor şi iluziilor
- adrenalină şi simpatomimetice - utilizate în tratamentul reacţiilor alergice severe
- acid nicotinic (în doze mari) şi derivaţi ai acidului nicotinic - utilizat pentru a reduce concentraţia de lipide (grăsimi) în sânge
- laxative (evitaţi utilizarea lor pe timp îndelungat)
- medicamente utilizate în tratamentul epilepsiei (fenitoină)
- diazoxid - utilizat pentru tratamentul creşterilor grave ale tensiunii arteriale şi scăderea glicemiei pe termen lung
- glucagon - utilizat pentru tratamentul scăderilor severe ale concentraţiei de zahăr din sânge(hipoglicemie)
- barbiturice - utilizate în tratamentul tulburărilor de nervozitate şi de somn
- rifampicină - utilizată în tratamentul tuberculozei
- acetazolamidă - utilizată în tratamentul glaucomului, afecţiune în care, creşterea presiunii din ochi poate duce la pierderea treptată a vederii.
Următoarele medicamente pot determina creşterea sau scăderea concentraţiei de zahăr în sânge:
- medicamente utilizate în tratamentul hipertensiunii arteriale sau alte medicamente pentru inimă cum ar fi: beta-blocante, clonidină, guanetidină şi rezerpină. Se recomandă foarte multă atenţie în administrarea acestor medicamente, deoarece pot masca simptomele hipoglicemiei
- medicamente utilizate în tratamentul ulcerelor gastrice, cum ar fi cimetidina şi medicamente similare
- alcool etilic
Dacă luaţi medicamente de tipul warfarinei sau medicamente similare pentru prevenirea coagulării sângelui, glimepirida poate amplifica sau diminua efectele acestora.
Utilizarea Glimepiridă Accord cu alimente şi băuturi:
Comprimatele de Glimepiridă Accord trebuie luate chiar înainte de sau în timpul primei mese din zi. Comprimatul(ele) trebuie înghiţite întregi cu apă. Alcoolul etilic poate amplifica sau diminua imprevizibil acţiunea glimepiridei de scădere a concentraţiei de zahăr în sânge. Întrebaţi medicul dumneavoastră cu privire la factorii de risc în cazul consumului de alcool etilic.

Administrarea de Glimepirida Accord 1 mg, comprimate în sarcină / alaptare:

Glimepiridă Accord nu trebuie utilizată pe perioada sarcinii sau alăptării. În timpul tratamentului cu glimepiridă, dacă pacienta intenţionează să rămână gravidă sau dacă se depistează o sarcină, tratamentul trebuie schimbat cât mai curând posibil cu terapie pe bază de insulină.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Prezentare ambalaj:

Comprimate rotunde, de culoare roz, plate, cu margini teşite şi cu o linie mediană pe una din feţe şi netede pe cealaltă faţă.

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu sunt necesare condiţii de temperatură speciale de păstrare
A se păstra în ambalajul original. A se ţine blisterul în cutie.
Nu utilizaţi Glimepiridă Accord după data de expirare înscrisă pe cutie (EXP). Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă glimepiridum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Glimepirida Accord 1 mg, comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Glimepirida Accord 1 mg, comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.