Prospect Helicid 20 mg, cps. gastrorez

Substanța activă: omeprazolum
Producator: Zentiva AS Cehia
Clasa ATC: [A02BC]: tractul digestiv si metabolism >> antiacide, antiulceroase, antiflatulente >> medicamente pentru tratamentul ulcerului peptic >> inhibitori ai pompei protonice
Categoria: Antiacide, gastrita, ulcer

Indicații Helicid 20 mg, cps. gastrorez:

HELICID este utilizat pentru:
- Tratamentul ulcerului duodenal şi gastric, inclusiv a ulcerului asociat tratamentului cu antiinflamatoare nesteroidiene (AINS);
- Profilaxia ulcerului gastric şi duodenal sau a eroziunilor gastrice asociate tratamentului cu AINS la pacienţi cu risc crescut (vârstnici sau cu ulcer in antecedente) care necesită tratament cu AINS;
- Tratamentul combinat al ulcerului peptic asociat cu infecţie cu Helicobacter pylori;
- Tratamentul esofagitei de reflux;
- Tratamentul esofagitei de reflux severe la copii cu vârsta mai mare de 2 ani;
- Pacienţi cu risc de aspiraţie a conţinutului gastric in timpul anesteziei generale (profilaxia aspiraţiei acide);
- Tratamentul dispepsiei funcţionale provocată in principal de o tulburare a reglării secreţiei de acid gastric;
- Tratamentul sindromului Zollinger-Ellison;
- Prevenirea recăderilor la pacienţi cu ulcer gastric şi duodenal şi esofagite severe care nu răspund la tratamentul uzual.

Contraindicații:

Nu utilizaţi HELICID dacă sunteţi hipersensibil la omeprazol sau la oricare dintre excipienţii medicamentului.

Administrare Helicid 20 mg, cps. gastrorez:

Ulcer duodenal
Doza recomandată este de 20 de mg omeprazol, administrată o dată pe zi. S-a inregistrat o ameliorare rapidă in decursul primelor 2 săptămâni de tratament la majoritatea pacienţilor cu ulcer duodenal. Pacienţii la care nu s-a obţinut un răspuns terapeutic satisfăcător după primele 2 săptămâni, se continuă tratamentul incă 2 săptămâni. La pacienţii refractari la alte regimuri terapeutice, s-a obţinut un răspuns terapeutic satisfăcător in primele 4 săptămâni de administrare a 40 de mg omeprazol o dată pe zi. Pentru prevenirea recidivelor ulceroase la aceştia, se recomandă administrarea de 10 mg omeprazol o dată pe zi, fiind posibilă creşterea dozei până la 20-40 mg omeprazol o dată pe zi.
Tratamentul de intreţinere constă in 20 mg omeprazol pe zi timp de 12 luni.

Ulcer gastric
Doza recomandată este de 20 de mg omeprazol, administrat o dată pe zi. Majoritatea pacienţilor care au ulcer gastric prezintă o ameliorare rapidă a simptomatologiei, cu un răspuns terapeutic satisfăcător pe parcursul primelor patru săptămâni de tratament. La pacienţii la care s-a obţinut un răspuns terapeutic insuficient pe parcursul acestor prime patru săptămâni de tratament, se continuă tratamentul incă 4 săptămâni. La pacienţii cu ulcer gastric care nu răspund la alte regimuri terapeutice, răspunsul terapeutic satisfăcător a fost obţinut după 8 săptămâni de tratament cu 40 mg omeprazol o dată pe zi. Pentru prevenirea recidivelor de ulcer gastric la pacienţii refractari la alte regimuri terapeutice se recomandă administrarea de 20 mg omeprazol o dată pe zi, până la 40 mg omeprazol o dată pe zi.

Ulcer gastric, duodenal sau eroziuni gastroduodenale asociate administrării de AINS (antiinflamatoare nesteroidiene)
Pacienţilor cu ulcere gastrice sau duodenale sau celor cu eroziuni gastroduodenale induse de AINS, indiferent dacă sunt sau nu in tratament cu AINS, trebuie să li se administreze 20 mg omeprazol zilnic, timp de 4 săptămâni. Pacienţii la care nu s-a obţinut un răspuns terapeutic satisfăcător in această perioadă, tratamentul se continuă incă 4 săptămâni. Profilactic, in aceste cazuri, este necesar tratament cu 20 mg omeprazol o dată pe zi.

Eradicarea Helicobacter pilori in ulcerul duodenal şi gastric
Exemple de asociere triplă pentru 1 săptămână de tratament:
- amoxicilină 500 mg de 3 ori pe zi, metronidazol 400 mg de 3 ori pe zi, 20 mg omeprazol de 2 ori pe zi sau 40 mg omeprazol o dată pe zi timp de 7 zile.
- claritromicină 250 mg de 2 ori pe zi, metronidazol 400 mg de 2 ori pe zi, 20 mg omeprazol de 2 ori pe zi sau 40 mg omeprazol o dată pe zi timp de 7 zile.
- amoxicilină 1 g de 2 ori pe zi, claritromicină 500 mg de 2 ori pe zi, 20 mg omeprazol de 2 ori pe zi sau 40 mg omeprazol o dată pe zi timp de 7 zile.

Exemple de asociere dublă pentru 2 săptămâni de tratament:
- claritromicină 500 mg de 3 ori pe zi şi 20 mg omeprazol de 2 ori pe zi sau 40 mg omeprazol o dată pe zi timp de 14 zile.
- amoxicilină 750 mg (sau 1 g) pe zi şi 20 mg omeprazol de 2 ori pe zi sau 40 mg omeprazol o dată pe zi timp de 14 zile.
- La pacienţi cu ulcer gastric şi duodenal, a se vedea dozele menţionate mai sus.
Dacă după tratamentul cu una dintre aceste scheme, Helicobacter pilori este incă pozitiv, tratamentul va fi repetat.

Esofagită de reflux
Doza recomandată este de 20 mg omeprazol o dată pe zi. La majoritatea pacienţilor răspunsul terapeutic satisfăcător este obţinut după 4 săptămâni, in caz contrar tratamentul se va prelungi cu incă 4 săptămâni. La pacienţi care nu răspund la alte tratamente se recomandă 40 mg omeprazol zilnic timp de 8 săptămâni.
Pentru tratament pe termen lung doza recomandată este 20 mg omeprazol zilnic (poate fi crescută la 40 mg omeprazol zilnic in caz de recădere).

Esofagita de reflux severă la copii cu vârsta mai mare de 2 ani
Doza recomandată pentru tratamentul leziunilor esofagiene este de 10 mg omeprazol o dată pe zi pentru copii cu greutatea corporală cuprinsă intre 10 şi 20 kg, respectiv de 20 de mg o dată pe zi pentru copii cu greutate mai mare de 20 kg. La nevoie, doza poate fi mărită până la 20 mg, respectiv 40 mg, in funcţie de greutatea copilului.

Boala de reflux gastro-esofagian simptomatică
Doza recomandată este de 20 de mg omeprazol o dată pe zi. Ameliorarea simptomatologiei este rapidă. De asemenea, pacienţii pot răspunde bine şi la doza de 10 mg pe zi şi, de aceea, doza trebuie individualizată. Dacă, pe parcursul primelor 4 săptămâni de tratament cu doza de 20 mg omeprazol pe zi, nu se obţine controlul bolii, se recomandă efectuarea de investigaţii suplimentare.

Sindrom Zollinger Ellison
Doza recomandată iniţial este de 60 mg omeprazol o dată pe zi, dar durata tratamentului şi doza administrată vor fi individualizate. Majoritatea pacienţilor răspund la doze intre 20 " 120 mg omeprazol zilnic.Când doza depăşeşte 80 mg omeprazol, se poate divide in 2 prize egale.

Profilaxia aspiraţiei acide
Doza recomandată este de 40 mg omeprazol in seara anterioară intervenţiei chirurgicale, continuând cu 40 mg omeprazol in dimineaţa intervenţiei chirurgicale.

Insuficienţa renală
Nu este necesară ajustarea dozelor la pacienţii cu insuficienţă renală.

Insuficienţa hepatică
Datorită faptului că timpul de injumătăţire plasmatică al omeprazolului este crescut la pacienţii cu insuficienţă hepatică, doza zilnică de 20 mg omeprazol este de obicei suficientă.

Vârstnici
Nu este necesară reducerea dozelor la vârstnici.

HELICID se administrează de preferinţă dimineaţa, cu un volum mic de lichid. La pacienţii cu tulburări de inghiţire, capsulele pot fi deschise şi conţinutul poate fi inghiţit sau poate fi administrat in suc, lapte sau iaurt. Conţinutul capsulelor nu se va mesteca sau zdrobi.
Dacă inghiţiţi cu dificultate, puteţi respecta următoarele instrucţiuni: dacă nu o puteţi inghiţi intreagă, deschideţi capsula deasupra unui pahar gol, desfăcând cele două părţi ale capsulei şi dispersaţi conţinutul ei (microgranule), prin amestecare intr-un lichid, de exemplu apă, suc de fructe, iaurt de băut sau lapte bătut. Beţi conţinutul paharului in maxim 30 de minute de la preparare. Clătiţi paharul şi beţi conţinutul. Nu trebuie să rămână particule solide care să conţină substanţă activă pe pahar. Utilizaţi aceeaşi metodă pentru administrarea acestui medicament la copii mici. Capsulele pot fi, de asemenea, deschise astfel: lăsaţi-le să se umfle in apă sau in suc de fructe timp de 1-2 minute şi apoi beţi conţinutul.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din HELICID
Nu luaţi mai multe capsule decât v-a prescris medicul dumneavoastră. În cazul unui supradozaj accidental sau al ingestiei mai multor capsule de către un copil se recomandă consult medical imediat.

Dacă uitaţi să utilizaţi HELICID
Dacă uitaţi să vă luaţi doza obişnuită, luaţi-o imediat ce vă aduceţi aminte. Dacă insă se apropie momentul administrării următoarei doze, aşteptaţi şi reveniţi la schema dumneavoastră obişnuită de administrare.Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă aveţi orice intrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Atenționări:

Datorită conţinutului în zahăr şi lactoză, pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la fructoză, sindrom de malabsorbţie la glucoză-galactoză sau insuficienţă a zaharazei-izomaltazei nu trebuie să utilizeze acest medicament, iar cei cu diabet zaharat trebuie avertizaţi.
Aveţi grijă deosebită când utilizaţi HELICID
La pacienţii cu ulcer gastric, se recomandă excluderea etiologiei maligne a leziunii înaintea începerii tratamentului, precum şi pe parcursul acestuia.
Ameliorarea simptomatologiei la pacienţii cu ulcer gastric în timpul tratamentului cu omeprazol nu exclude prezenţa unei tumori gastrice maligne.
Rar, la pacienţii cu tratament îndelungat cu omeprazol s-a constatat apariţia unei gastrite atrofice.

Reacții adverse ale Helicid 20 mg, cps. gastrorez:

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi HELICID
La pacienţii cu ulcer gastric, se recomandă excluderea etiologiei maligne a leziunii inaintea inceperii tratamentului, precum şi pe parcursul acestuia.
Ameliorarea simptomatologiei la pacienţii cu ulcer gastric in timpul tratamentului cu omeprazol nu exclude prezenţa unei tumori gastrice maligne.
Rar, la pacienţii cu tratament indelungat cu omeprazol s-a constatat apariţia unei gastrite atrofice.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Reducerea acidităţii gastrice produsă de omeprazol poate să scadă absorbţia anumitor medicamente (ketoconazol, itraconazol, ampicilină, săruri de fer).
Omeprazolul este metabolizat hepatic de către citocromul P450 (CYP2C19), de aceea poate prelungi eliminarea diazepamului, warfarinei şi fenitoinei, care sunt metabolizate prin oxidare microzomală. Se recomandă monitorizarea pacienţilor trataţi cu warfarină sau fenitoină şi ajustarea la nevoie a dozelor acestor medicamente.
Deşi la subiecţii normali nu există interacţiuni cu teofilină, lidocaina, chinidina, antiacide sau propranolol, au fost raportate cazuri clinice de interacţiune cu alte medicamente metabolizate pe calea sistemului enzimatic al citocromului P-450 (ciclosporină, disulfiram, benzodiazepine). Pacientul trebuie monitorizat pentru a determina dacă este necesară ajustarea dozei acestor medicamente când sunt administrate concomitent cu omeprazol.
Concentraţiile plasmatice ale omeprazolului şi claritromicinei sunt crescute in cazul administrării concomitente.
Rezultatele unei intregi serii de studii de interacţiune au indicat faptul că administrarea repetată a medicamentului HELICID, 20-40 mg o dată pe zi nu a influenţat izoformele citocromului P450. Nu au fost identificate interacţiuni cu substraturi ale CYP1A2 (cofeină, fenacetină, teofilină), ale CYP2C9 (warfarină-S, piroxicam, diclofenac, naproxen), ale CYP2D6 (metoprolol, propanolol), ale CYP2E1 (etanol) şi ale CYP3A (ciclosporină, lidocaină, chinidină, estradiol).

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Administrarea de Helicid 20 mg, cps. gastrorez în sarcină / alaptare:

Studiile la animale nu au pus in evidenţă vreun efect teratogen sau fetotoxic in urma administrării de omeprazol. Totuşi, omeprazolul nu va fi administrat in perioada de sarcină sau alăptare decât dacă este considerat absolut necesar.
În studiile clinice in care omeprazolul s-a administrat inainte de operaţia cezariană pentru profilaxia aspiraţiei acide, s-au raportat reacţii adverse la nou-născut. Cele mai intâlnite au fost icter, valori scăzute ale scorului APGAR, hipoglicemie, infecţii respiratorii, tahipnee, tulburări respiratorii şi septicemie.
Nu se cunoaşte dacă omeprazolul se excretă in laptele matern, de aceea se va lua in considerare fie intreruperea tratamentului, fie intreruperea alăptării.

Prezentare ambalaj:

Cutie cu un flacon din sticlă de culoare brună, a 14 capsule gastrorezistente.
Alte medicamente cu substanța activă omeprazolum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Helicid 20 mg, cps. gastrorez(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Helicid 20 mg, cps. gastrorez vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.