Prospect Monotens 20 mg, comprimate

Substanța activă: fosinoprilum
Producator: Actavis hf. Islanda
Clasa ATC: [C09AA]: sistem cardiovascular >> produse active pe sistemul renina-angiotensina >> inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei >> inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei

Indicații Monotens 20 mg, comprimate:

Monotens apartine unui grup de medicamente denumite inhibitori ai ECA. Fosinoprilul reduce tensiunea arteriala si reduce efortul inimii la pacientii cu insuficienta cardiaca.

Monotens este utilizat in tratamentul:
-tensiunii arteriale mari
-insuficientei cardiace (cand inima nu poate pompa suficient sange in intreg corpul)

Contraindicații:

Nu utilizati Monotens
- daca sunteti alergic (hipersensibil) la fosinopril, alti inhibitori ai ECA sau oricare dintre celelalte componente.
- daca ati avut anterior picioarele, bratele, fata, mucoasele sau limba umflate (edem angioneurotic) in legatura cu utilizarea inhibitorilor ECA, din orice alta cauza necunoscuta sau daca cineva din familia dumneavoastra a avut edem angioneurotic (aceasta boala poate fi
ereditara)
-in timpul ultimelor sase luni de sarcina, vezi Sarcina si alaptare.

Administrare Monotens 20 mg, comprimate:

Utilizati intotdeauna Monotens exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Tensiune arteriala mare
Doza uzuala initiala este de 10 mg administrata o data pe zi. Daca este necesar, doza poate fi crescuta la 40 mg pe zi.

Insuficienta cardiaca
Doza uzuala initiala recomandata este 5 mg administrata o data pe zi. Daca este necesar, doza poate fi crescuta la 40 mg pe zi.
Pacienti cu probleme ale ficatului si rinichilor si varstnici

Doza uzuala initiala este aceeasi, 10 mg.

Copii si adolescenti
Monotens nu trebuie utilizat la copii si adolescenti cu varsta < 18 ani. Exista doar informatii limitate privind siguranta si eficacitatea Monotens la copii.

Daca aveti impresia ca efectul lui Monotens este prea puternic sau prea slab, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Daca utilizati mai mult decat trebuie din Monotens
Daca ati luat mai mult din medicament decat trebuie sau daca un copil a luat accidental medicamentul, va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra sau sa mergeti la departamentul de urgenta al celui mai apropiat spital pentru evaluarea riscului si recomandari privind masurile care urmeaza a fi luate. O doza mai mare decat cea recomandata poate determina simptome cum sunt prabusirea tensiunii arteriale cu ameteli si lesin.

Daca uitati sa utilizati Monotens
Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa utilizati Monotens
Nu incetati sa utilizati Monotens, cu exceptia cazului in care medicul dumneavoastra va recomanda acest lucru. Daca incetati sa utilizati Monotens, tensiunea arteriala va poate creste si va poate afecta functia inimii si rinichilor.

Compoziție Monotens 20 mg, comprimate:

Substanta activa este fosinoprilul sodic. Un comprimat contine 20 mg fosinopril sodic.
Celelalte componente sunt lactoza monohidrat, croscameloza sodica, amidon pregelatinizat, celuloza microcristalina si dibehenat de glicerol.

Precauții:

Adresati-va medicului dumneavoastra inainte de a incepe tratamentul:
- daca suferiti de episoade prelungite de diaree sau varsaturi, utilizati suplimente de potasiu, medicamente care economisesc potasiul, inlocuitori de sare alimentara care contin potasiu sau daca urmati o dieta cu restrictie de sare
- daca luati medicamente diuretice (medicamente care determina eliminarea apei din organism).
Medicul dumneavoastra va poate intrerupe tratamentul cu diuretice si va va corecta depletia de volum si/sau sare inainte de a incepe tratamentul cu Monotens
daca aveti inima slabita (insuficienta cardiaca), boala a inimii (de exemplu, anumite defecte ale valvelor inimii sau ingrosare a muschiului inimii), daca aveti tensiune arteriala mica daca aveti functia rinichilor redusa, ingustare a vaselor de sange din rinichi sau boli ale ficatului.
Poate fi necesar ca medicul dumneavoastra sa va supravegheze si sa va modifice doza de medicament.
daca aveti diabet zaharat. In prima luna de tratament, trebuie sa va controlati mai frecvent glicemia. Vezi, de asemenea, Folosirea altor medicamente de mai jos
-daca vi se efectueaza tratament pentru hipersensibilitate la intepaturi de albine sau de viespi (tratament de desensibilizare)
-daca efectuati sedinte de hemodializa. Spuneti-i medicului dumneavoastra pentru a putea alege o procedura care nu provoaca reactii de hipersensibilitate.
-daca vi se efectueaza o procedura care va elimina colesterolul din sange (LDL afereza), nu trebuie sa utilizati Monotens. Acest lucru este necesar pentru a evita reactiile de hipersensibilitate
-daca luati medicamente care contin litiu, utilizate in tratamentul maniei sau al depresiei.

La inceputul tratamentului si daca luati in acelasi timp alte medicamente care reduc tensiunea arteriala, Monotens poate provoca simptome de tensiune arteriala prea mica (ameteli, lesin). Spuneti-i medicului dumneavoastra daca apar astfel de simptome. La inceputul tratamentului si/sau in perioada de modificare a dozei, poate fi necesara o crestere a frecventei controalelor medicale. Nu trebuie sa omiteti aceste controale medicale, chiar daca va simtiti bine. Medicul dumneavoastra va stabili frecventa examinarilor medicale de control.

Spuneti-i medicului dumneavoastra sau dentistului ca sunteti tratat cu Monotens inainte de a vi se efectua orice anestezie in vederea unei interventii chirurgicale sau unui tratament stomatologic, deoarece exista riscul ca tensiunea arteriala sa va devina foarte mica in timpul anesteziei.

Trebuie sa ii spuneti medicului dumneavoastra daca banuiti ca sunteti (sau ati putea ramane) gravida. Monotens nu este recomandat in primul trimestru de sarcina iar administrarea dupa primele 3 luni de sarcina va poate afecta grav copilul, vezi pct. Sarcina si alaptarea.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Unii pacienti pot prezenta ameteli (datorita unui efect marcat de scadere a tensiunii arteriale), care pot afecta capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje. Acestea apar in special la inceputul tratamentului sau atunci cand se creste doza.

Informatii importante privind unele componente ale Monotens
Acest medicament contine lactoza. Daca nu tolerati acest tip de zahar, trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra inainte de a utiliza acest medicament.

Reacții adverse ale Monotens 20 mg, comprimate:

Ca toate medicamentele, Monotens poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Reactii adverse frecvente (apar la mai mult de 1 din 100, dar la mai putin de 1 din 10 utilizatori):
ameteli, durere de cap, palpitatii, tensiune arteriala prea mica, scaderea brusca a tensiunii arteriale la ridicare in picioare cu simptome cum sunt ameteli si lesin, tuse, greata, varsaturi, diaree, inrosire a pielii, umflare a pielii, inflamatie a pielii, durere in piept, slabiciune, reactii ale ficatului.

Reactii adverse mai putin frecvente (apar la mai mult de 1 din 1000, dar la mai putin de 1 din 100 de utilizatori): modificare a valorilor sanguine, concentratie crescuta de potasiu in sange, scadere a poftei de mancare, guta, depresie, confuzie, cheaguri de sange la nivelul inimii sau creierului, angina pectorala, tulburari ale ritmului inimii, stop cardiac, tensiune arteriala mare, soc, circulatie a sangelui
redusa local, furnicaturi si amorteli, somnolenta, tulburari ale somnului, accident vascular cerebral, lesin, modificare a gustului, tremuraturi, tulburari de vedere, durere la nivelul urechilor, tiuit in urechi, ameteli, scurtare a respiratiei, constipatie, uscaciune a gurii, flatulenta, transpiratie in exces, mancarimi, urticarie, durere musculara, functie a rinichilor redusa, proteine prezente in urina,
impotenta, febra, umflarea mainilor si picioarelor, durere in piept, crestere in greutate, inflamatie a sinusurilor, mucoasei nazale, gatului si traheei.

Reactii adverse rare(apar la mai mult de 1 din 10000, dar la mai putin de 1 din 1000 de utilizatori):
tulburari de vorbire, tulburari de memorie, bufeuri, sangerare, boli ale vaselor de sange, anemie temporara, ganglioni mariti, modificare a numarului de plachete si a unor celule albe din sange, cresteri mici ale valorii hemoglobinei, ulceratii la nivelul gurii, umflare a limbii, dificultate la inghitit, vanatai, balonare, dureri articulare, probleme ale prostatei, slabiciune la nivelul bratelor si picioarelor,
spasme la nivelul traheei, sangerare din nas, concentratii mici ale sodiului in sange, raguseala, inflamatie a plamanilor, congestie a sangelui la nivelul plamanilor, inflamatie a pancreasului si ficatului.

Reactii adverse foarte rare (apar la mai putin de 1 din 10000 de utilizatori): agranulocitoza (pierderea totala a unui anumit tip de celule din sange, care determina cresterea riscului de infectie, vezi Nu mai utilizati Monotens si adresati-va imediat medicului dumneavoastra), congestie a vaselor de sange de la nivelul intestinului, obstructie intestinala, insuficienta hepatica si renala.

Adresati-va unui medic cat mai curand posibil daca prezentati
-ameteli/lesin, oboseala sau slabiciune (semne ale unei tensiuni arteriale mici).
-daca aveti o tuse uscata care persista de mult timp.

Nu mai utilizati Monotens si adresati-va imediat medicului dumneavoastra:
-daca vi se umfla fata, buzele, limba si/sau gatul (edem angioneurotic), prezentati eruptii trecatoare pe piele, mancarimi, scurtarea respiratiei sau dificultati la inghitire, daca aveti o infectie cu simptome cum sunt febra insotita de o stare generala proasta sau febra cu umflarea amigdalelor sau probleme de evacuare.
-ingalbenire a pielii si a albului ochilor (icter) care pot fi semnele unei boli a ficatului.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Folosirea altor medicamente
Unele medicamente pot influenta sau pot fi influentate de Monotens. Va rugam sa ii spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alt medicament, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Este deosebit de important ca medicul dumneavoastra sa stie daca urmati deja un tratament cu oricare dintre urmatoarele medicamente:
- alte medicamente care scad tensiunea arteriala (alte medicamente utilizate pentru scaderea tensiunii arteriale, nitrati utilizati in tratamentul bolii arteriale coronariene, antidepresive triciclice, fenotiazina utilizata pentru tratamentul psihozelor si barbiturice utilizate in:
* tratamentul epilepsiei)
* diuretice (medicamente care elimina apa din organism)
* diuretice care economisesc potasiul (de exemplu, amilorid, spironolactona si triamteren)
* preparate care contin potasiu (comprimate sau solutii orale)
* litiu (utilizat in tratamentul bolilor maniaco-depresive)
AINS cum sunt acid acetilsalicilic, ibuprofen sau ketoprofen, in mod regulat si pentru perioade mari de timp (NB: dozele mici de acid acetilsalicilic utilizate pentru a preveni formarea cheagurilor de sange pot fi administrate in siguranta impreuna cu Monotens), medicamente simpatomimetice (medicamente care stimuleaza sistemul nervos central), care pot fi regasite, de asemenea, in anumite medicamente administrate in raceala/tuse si astm bronsic medicamente antidiabetice (atat insulina, cat si medicamente antidiabetice orale) alopurinol (utilizat in tratamentul gutei), procainamida (utilizata pentru tratamentul batailor neregulate ale inimii), medicamente pentru tratamentul cancerului sau medicamente care va inhiba sistemul imunitar al corpului (imunosupresoare).

Trebuie sa asteptati cel putin doua ore intre administrarea Monotens si utilizarea de antiacide (un tip de medicamente utilizat pentru arsuri in capul pieptului si regurgitare acida).

Folosirea Monotens cu alimente si bauturi
Monotens trebuie luat cu lichid (de exemplu, ½ de pahar cu apa) si poate fi luat cu sau fara alimente. Alcoolul etilic poate creste efectul de scadere a tensiunii arteriale al Monotens.

Administrarea de Monotens 20 mg, comprimate în sarcină / alaptare:

Sarcina si alaptare
Trebuie sa ii spuneti medicului dumneavoastra daca credeti ca sunteti (sau ati putea ramane) gravida.
De regula, medicul dumneavoastra va va recomanda sa luati alt medicament in loc de Monotens, deoarece Monotens nu este recomandat in timpul primului trimestru de sarcina iar administrarea dupa primele 3 luni de sarcina, va poate afecta grav copilul.

De regula, inainte de a ramane gravida, Monotens trebuie inlocuit cu un medicament antihipertensiv adecvat. Medicamentul nu trebuie utilizat in timpul trimestrelor 2 si 3 de sarcina.

De regula, medicul dumneavoastra va va recomanda sa intrerupeti administrarea Monotens imediat ce va dati seama ca sunteti gravida. Daca ramaneti gravida in timpul tratamentului cu Monotens, va rugam sa-l informati si sa mergeti fara intarziere la medicul dumneavoastra.

Prezentare ambalaj:

Monotens 20 mg sunt comprimate rotunde, de culoare alba sau aproape alba, marcate cu FL20 si cu diametrul de 8 mm.

Marimi de ambalaj:
Cutii cu blistere: 10, 14, 20, 28, 30, 42, 50, 98 si 100 de comprimate.
Flacoane din plastic: 50, 100, 250 si 500 de comprimate.

Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Condiții de păstrare:

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
A nu se pastra la temperaturi peste 25 grade C.

Blistere: a se pastra in ambalajul original.
Flacon cu comprimate: a se inchide etans capacul.

Nu utilizati medicamentul dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a gunoiului menajer. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protectia mediului.
Alte medicamente cu substanța activă fosinoprilum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Monotens 20 mg, comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Monotens 20 mg, comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.