Prospect Optruma 60 mg comprimate filmate

Substanța activă: raloxifenum
Producator: Lilly S.A., Spania
Clasa ATC: [G03XC]: >> >> >>
Optruma conţine substanţa activă clorhidrat de raloxifen.

Indicații Optruma 60 mg comprimate filmate:

Optruma este utilizată pentru tratarea şi prevenirea osteoporozei la femeile în postmenopauză. Optruma reduce riscul de fracturi vertebrale la femeile cu osteoporoză în postmenopauză. Nu s-a demonstrat o reducere a riscului de fracturi de şold.

Contraindicații:

Nu luaţi Optruma:
• Dacă sunteţi sau aţi fost tratată pentru cheaguri de sânge la nivelul picioarelor (tromboză venoasă profundă), la nivelul plămânilor (embolie pulmonară) sau la nivelul ochilor (tromboză venoasă retiniană).
• Dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la raloxifen sau la oricare dintre componentele acestui medicament.
• Dacă există încă posibilitatea să ramâneţi gravidă, Optruma poate dăuna copilului dumneavoastră nenăscut.
• Dacă aveţi o boală de ficat (exemplele de boli de ficat includ ciroza, insuficienţa hepatică uşoară sau icterul colestatic).
• Dacă aveţi insuficienţă renală severă.
• Dacă aveţi orice fel de sângerare vaginală neexplicată. Aceasta trebuie investigată de către medicul dumneavoastră.

• Dacă aveţi cancer uterin activ, pentru că nu există suficiente date cu privire la utilizarea Optruma la femeile cu această boală.

Administrare Optruma 60 mg comprimate filmate:

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigură.

Doza este de un comprimat pe zi. Nu are importanţă în ce moment al zilei luaţi comprimatul, dar luând comprimatul în fiecare zi la aceeaşi oră vă va ajuta să vă amintiţi să-l luaţi. Puteţi să-l luaţi cu sau fără alimente.

Comprimatele sunt pentru administrare orală.
Înghiţiţi comprimatul întreg. Dacă doriţi puteţi să-l luaţi cu un pahar cu apă. Nu spargeţi sau zdrobiţi comprimatul înainte de a-l lua. Un comprimat rupt sau strivit poate avea un gust rău şi există posibilitatea să primiţi o doză incorectă.

Medicul dumneavoastră vă va spune cât timp trebuie să continuaţi să luaţi Optruma. De asemenea, medicul dumneavoastră vă poate sfătui să luaţi suplimente de calciu şi vitamina D.

Dacă luaţi mai mult Optruma decât trebuie
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului. Dacă luaţi mai mult Optruma decât trebuie puteţi avea crampe musculare la nivelul picioarelor şi ameţeli.

Dacă uitaţi să luaţi Optruma
Luaţi comprimatul imediat ce vă amintiţi şi apoi continuaţi ca înainte. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să mai luaţi Optruma
Discutaţi mai întâi cu medicul dumneavoastră
Este important să continuaţi să luaţi Optruma atâta timp cât medicul dumneavoastră vă prescrie medicamentul, Optruma poate trata sau preveni osteoporoza doar dacă continuaţi să luaţi comprimatele.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Acțiune:

Optruma aparţine unui grup de medicamente nehormonale denumit modulatori selectivi ai receptorului de estrogen (MSRE). Atunci când femeile ajung la menopauză, cantitatea de estrogen, hormonul sexual feminin, scade. După menopauză, Optruma imită unele din efectele utile ale estrogenului.

Osteoporoza este o boală care face ca oasele dumneavoastră să devină subţiri şi fragile - această boală este frecventă la femei mai ales după menopauză. Cu toate că la început poate să nu aibă simptome, osteoporoza vă predispune la fracturi ale oaselor, în special ale coloanei vertebrale, şoldurilor şi ale încheieturilor mâinii şi poate să producă dureri de spate, scădere în înălţime şi încovoierea spatelui.

Compoziție Optruma 60 mg comprimate filmate:

- Substanţa activă este clorhidratul de raloxifen. Fiecare comprimat de Optruma conţine 60 mg de clorhidrat de raloxifen, care este echivalent cu 56 mg de raloxifen.

- Celelalte componente sunt:
Nucleul comprimatului: Povidonă, polisorbat 80, lactoză, lactoză monohidrat, crospovidonă, stearat de magneziu.
Învelişul comprimatului: Dioxid de titan (E 171), polisorbat 80, hipromeloză, macrogol 400, ceară carnauba.
Cerneală: Shellac, propilenglicol, indigo carmin (E 132).

Precauții:

Înainte să luaţi Optruma, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
• Dacă sunteţi imobilizată pentru un anumit timp. Exemplele de imobilizare includ să fiţi în scaun cu rotile, să fie nevoie să să fiţi internată într-un spital sau să staţi în pat pe parcursul recuperării după o operaţie sau o boală neaşteptată deoarece acestea pot creşte riscul de formare a cheagurilor de sânge (tromboză venoasă profundă, embolie pulmonară sau tromboză venoasă retiniană).
• Dacă aţi avut un accident cerebrovascular (de exemplu accident vascular cerebral), sau dacă doctorul dumneavoastră v-a spus că aveţi risc crescut de a avea unul.
• Dacă aveţi o boală de ficat.
• Dacă aveţi cancer de sân, deoarece nu există suficientă experienţă privind utilizarea Optruma la femeile cu această boală.
• Dacă vi se administrează tratament oral estrogenic.

Este puţin probabil ca Optruma să determine sângerare vaginală. Ca urmare, orice sângerare vaginală ce apare atunci când luaţi Optruma este neaşteptată. Trebuie să să vă adresaţi medicului dumneavoastră pentru a investiga acest eveniment.

Optruma nu tratează simptomele postmenopauzei, cum ar fi bufeurile.

Optruma scade colesterolul total şi LDL-colesterolul (colesterolul „rău”). În general, ea nu modifică trigliceridele sau HDL-colesterolul (colesterolul „bun”). Cu toate acestea, dacă aţi luat anterior estrogeni şi aţi avut creşteri extreme ale trigliceridelor trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a lua Optruma.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Optruma nu are efecte sau are efecte neglijabile asupra conducerii vehiculelor sau folosirii utilajelor.

Optruma conţine lactoză
Dacă medicul dumneavoastră v-a spus că aveţi intoleranţă la lactoză, un tip de zahăr, adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a lua acest medicament.

Reacții adverse ale Optruma 60 mg comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Majoritatea reacţiilor adverse constatate cu Optruma au fost uşoare.

Cele mai frecvente reacţii adverse (afectează mai mult de 1 utilizator din 10) sunt:
• Bufeuri (vasodilataţie)
• Sindrom gripal
• Simptome gastrointestinale cum sunt greaţă, vărsături, durere abdominală şi neplăcere a stomacului (dispepsie)
• Tensiune arterială crescută

Reacţiile adverse frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 100) sunt:
• Dureri de cap, inclusiv migrenă
• Crampe ale picioarelor
• Umflare a mâinilor şi picioarelor (edeme periferice)
• Calculi biliari
• Erupţii trecătoare pe piele
• Simptome uşoare ale sânului, cum sunt durere, mărire şi sensibilitate a sânilor.

Reacţiile adverse mai puţin frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000) sunt:
• Risc crescut de cheaguri de sânge la nivelul picioarelor (tromboză venoasă profundă)
• Risc crescut de cheaguri de sânge la nivelul plămânilor (embolism pulmonar)
• Risc crescut de cheaguri de sânge la nivelul ochilor (tromboză venoasă retiniană)
• Pielea din jurul venelor este roşie şi dureroasă (tromboflebită venoasă superficială)
• Cheag de sânge într-o arteră (de exemplu accident vascular cerebral, inclusiv risc crescut de deces printr-un accident vascular cerebral)
• Scădere a numărului de plachete din sânge

În cazuri rare în cursul tratamentului cu Optruma pot să crească concentraţiile sanguine ale enzimelor hepatice.

Raportarea reacțiilor adverse
Dacă manifestați orice reacții adverse, adresați-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale. Acestea includ orice posibile reacții adverse nemenționate în acest prospect.De asemenea, puteți raporta reacțiile adverse direct prin intermediul sistemului național de raportare, așa cum este menționat pe www.anm.ro. Raportând reacțiile adverse, puteți contribui la furnizarea de informații suplimentare privind siguranța acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Dacă utilizaţi digitalice pentru inimă sau anticoagulante cum este warfarina pentru subţierea sângelui, ar putea să fie necesar ca medicul dumneavoastră să vă modifice dozele acestor medicamente.

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi colestiramină care este utilizată în principal ca medicament pentru scăderea lipidelor, deoarece este posibil ca Optruma să nu acţioneze la fel de bine.

Administrarea de Optruma 60 mg comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Optruma este destinată utilizării de către femeile în postmenopauză şi nu trebuie să fie luată de femeile care pot încă avea un copil. Optruma poate daună copilului dumneavoastră nenăscut.
Nu luaţi Optruma dacă alăptaţi pentru că poate fi eliminată în laptele matern.

Prezentare ambalaj:

Optruma se prezintă sub forma de comprimate filmate de culoare albă, ovale, inscripţionate cu numărul 4165. Ele sunt ambalate în blistere sau în flacoane din plastic. Cutiile cu blistere conţin 14, 28 sau 84 comprimate. Flacoanele conţin 100 comprimate. Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi după data de expirare înscrisă pe cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Păstraţi în ambalajul original. Nu congelaţi.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă raloxifenum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Optruma 60 mg comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Optruma 60 mg comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.