Prospect Sancuso 3,1 mg/24 ore plasture transdermic

Substanța activă: granisetron
Producator: Pharbil Waltrop GmbH Germania
Clasa ATC: [A04AA]: tractul digestiv si metabolism >> antiemetice >> antiemetice >> antagonisti ai serotoninei (5HT-3)

Indicații Sancuso 3,1 mg/24 ore plasture transdermic:

Substanţa activă în Sancuso este granisetronul. Sancuso aparţine unui grup de medicamente denumite antiemetice şi medicamente pentru combaterea greţei.

Sancuso este un plasture transdermic (aplicat pe piele), utilizat pentru a preveni greaţa şi vărsăturile la adulţi cărora li se administrează chimioterapie (medicamente pentru tratamentul cancerului) în decurs de 3 - 5 zile şi care prezintă dificultăţi de înghiţire a comprimatelor (datorate, de exemplu, durerii, senzaţiei de uscăciune sau inflamaţiilor la nivelul cavităţii bucale sau gâtului).

Dacă după prima zi de chimioterapie nu vă simţiţi mai bine sau vă simţiţi mai rău, trebuie să vă adresaţi unui medic.

Contraindicații:

Sancuso Nu utilizaţi Sancuso
- dacă sunteţi alergic la granisetron sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.
- dacă sunteţi alergic la orice alte medicamente pentru combaterea greţei, al căror nume se termină în „setron”, de exemplu ondansetron.

Administrare Sancuso 3,1 mg/24 ore plasture transdermic:

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu asistenta medicală dacă nu sunteţi sigur. 

Doza recomandată este de un plasture transdermic. Medicamentul din Sancuso trece treptat prin piele în organismul dumneavoastră şi, ca urmare, plasturele este aplicat cu 1 - 2 zile (24 - 48 ore) înaintea începerii chimioterapiei.

Sancuso se utilizează transdermic. Acest medicament eliberează substanţa activă în mod lent şi constant prin piele şi în circulaţia sanguină, pe durata purtării plasturelui transdermic.

Lucruri pe care trebuie să vi le amintiţi în timp ce utilizaţi plasturele transdermic
- Nu ţineţi sau nu păstraţi plasturele transdermic în afara plicului sigilat.
- Nu tăiaţi plasturele transdermic în bucăţi mai mici.
- Utilizaţi numai câte un singur plasture transdermic odată.
- Când îndepărtaţi plasturele transdermic, verificaţi-vă pielea şi spuneţi medicului dumneavoastră dacă observaţi o reacţie gravă pe piele (dacă pielea dumneavoastră este foarte roşie, aveţi mâncărime sau observaţi vezicule (băşici)).
- Plasturele transdermic poate fi afectat prin expunerea directă la lumina soarelui sau la lămpile cu raze ultraviolete. Când purtaţi plasturele transdermic trebuie să îl ţineţi acoperit, de exemplu sub haine, dacă există un risc de expunere la lumina soarelui sau la lămpile cu raze ultraviolete. Continuaţi să ţineţi acoperit locul de aplicare timp de alte 10 zile după îndepărtarea plasturelui transdermic.
- Contactul cu apa în timp ce faceţi baie sau duş nu va modifica modul în care acţionează Sancuso. Cu toate acestea, plasturele transdermic se poate dezlipi parţial. Încercaţi să evitaţi contactul plasturelui transdermic cu apa pentru perioade lungi de timp.
- Nu există informaţii privind efectul altor activităţi asupra plasturelui transdermic, cum sunt activitatea fizică intensă sau utilizarea saunei sau a băilor cu hidromasaj; prin urmare, trebuie să evitaţi aceste activităţi în timp ce purtaţi Sancuso.
- Trebuie să evitaţi sursele de căldură externă (de exemplu sticle cu apă fierbinte sau perne electrice) pe suprafaţa plasturelui transdermic.

Când se aplică şi se îndepărtează plasturele transdermic
Nu scoateţi plasturele transdermic din plic decât în momentul în care sunteţi pregătit să îl utilizaţi. Aplicaţi plasturele transdermic cu cel puţin 1 zi (24 ore) înaintea programării pentru chimioterapie. Plasturele transdermic poate fi aplicat cu cel mult 2 zile (48 ore) înaintea chimioterapiei. Purtaţi plasturele transdermic în mod continuu pe durata chimioterapiei. Plasturele transdermic poate fi purtat timp de cel mult 7 zile, în funcţie de durata chimioterapiei. Scoateţi plasturele transdermic după cel puţin 1 zi (24 ore) de la terminarea chimioterapiei.

Unde se aplică plasturele transdermic
Puneţi plasturele transdermic pe o suprafaţă de piele curată, uscată, fără leziuni, pe partea superioară externă a braţului. Dacă braţele dumneavoastră nu prezintă suprafeţe adecvate pentru aplicarea plasturelui transdermic, este posibil ca medicul să vă ceară să aplicaţi plasturele pe abdomen. Zona pe care o alegeţi nu trebuie să fie uleioasă, rasă recent sau să prezinte probleme cum sunt leziunile pielii (tăieturi sau zgârieturi) sau iritaţii (roşeaţă sau erupţie pe piele). Nu aplicaţi Sancuso pe zonele în care s-au aplicat tratamente cu creme, uleiuri, loţiuni, pulberi sau alte produse pentru piele care are putea împiedica aderarea corectă a plasturelui transdermic la piele.
 
Cum se aplică plasturele transdermic
1. Scoateţi plicul din cutie şi rupeţi-l utilizând fanta prevăzută. Fiecare plic conţine un plasture transdermic Sancuso fixat pe un film rigid din plastic şi o peliculă protectoare separată, subţire, transparentă. 2. Scoateţi plasturele transdermic din plic şi îndepărtaţi pelicula protectoare subţire, transparentă, expunând partea netedă a plasturelui transdermic. Aruncaţi pelicula. Pelicula protectoare este inclusă în plic numai pentru a separa plasturele transdermic de interiorul plicului şi nu face parte din plasturele transdermic.
3. Partea aderentă a plasturelui transdermic este acoperită cu un film rigid din plastic, în două p ărţi. Îndoiţi plasturele transdermic în jumătate şi îndepărtaţi o jumătate a filmului rigid din plastic. Aveţi grijă ca plasturele transdermic să nu se lipească şi evitaţi să atingeţi partea adezivă a plasturelui transdermic. 4. În timp ce ţineţi jumătatea rămasă din filmul rigid din plastic, aplicaţi plasturele transdermic pe piele, pe partea superioară externă a braţului. 5. Îndepărtaţi cealaltă jumătate a filmului rigid din plastic şi apăsaţi bine cu degetele pe toată lungimea plasturelui transdermic, netezindu-l. Apăsaţi ferm, asigurându-vă că plasturele aderă bine la piele, în special în jurul marginilor. 6. Spălaţi-vă pe mâini după ce aţi aplicat plasturele transdermic. 7. Păstraţi plasturele transdermic pe loc pe întreaga perioadă în care vi se administrează chimioterapia. 8. Nu reutilizaţi plasturele transdermic după ce a fost îndepărtat; vezi mai jos instrucţiunile privind îndepărtarea şi eliminarea plasturelui transdermic (vezi punctul 5).
După îndepărtarea plasturelui transdermic
1. Plasturele transdermic utilizat va conţine încă o anumită cantitate de granisetron şi trebuie eliminat imediat, conform descrierii de la punctul 5. 2. După ce plasturele transdermic a fost îndepărtat, este posibil să vă rămână un material lipicios pe piele. Spălaţi uşor zona respectivă cu apă şi săpun pentru a-l îndepărta. Alcoolul sau alte lichide dizolvante, precum dizolvantul pentru unghii, pot provoca iritaţia pielii şi nu trebuie utilizate. 3. Spălaţi-vă pe mâini. 4. Este posibil să observaţi o uşoară înroşire a pielii în locul de unde s-a îndepărtat plasturele transdermic. Această înroşire trebuie să dispară în timp. Dacă nu se întâmplă acest lucru, spuneţi medicului dumneavoastră.
Dacă plasturele transdermic devine neaderent
Dacă plasturele transdermic începe să devină neaderent, trebuie fixat pe aceeaşi zonă a pielii Dacă
Plasture
Peliculă protectoare
Partea posterioară externă a plasturelui este necesar, utilizaţi pansamente chirurgicale sau o bandă adezivă medicală pentru a fixa plasturele transdermic pe loc. Dacă pierdeţi plasturele transdermic sau dacă acesta este deteriorat, reveniţi la medicul dumneavoastră.
Dacă utilizaţi mai mult Sancuso decât trebuie Dacă utilizaţi mai mult Sancuso decât trebuie, îndepărtaţi pur şi simplu plasturele (plasturii) în exces şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră.
Dacă uitaţi să utilizaţi Sancuso Este important să utilizaţi Sancuso conform instrucţiunilor medicului dumneavoastră, pentru a evita greaţa sau vărsăturile provocate de chimioterapie. Dacă aţi uitat să vă aplicaţi plasturele transdermic la ora potrivită, aplicaţi-l imediat ce vă amintiţi şi spuneţi medicului dumneavoastră cât mai curând posibil, înaintea administrării chimioterapiei.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau asistentei medicale.

Compoziție Sancuso 3,1 mg/24 ore plasture transdermic:

- Substanţa activă este granisetronul. Fiecare plasture transdermic de 52 cm2 conţine granisetron 34,3 mg şi eliberează granisetron 3,1 mg în 24 ore.
- Celelalte componente sunt:
- Partea adezivă a plasturelui transdermic: copolimer de acrilat-vinilacetat
- Strat de suport: poliester - Film rigid din plastic: poliester siliconat

Precauții:

Înainte să utilizaţi Sancuso, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau asistentei medicale dacă oricare dintre următoarele situaţii sunt valabile în cazul dumneavoastră: - dacă vi s-a spus că aveţi o tulburare sau boală de inimă - dacă aveţi dureri de stomac sau aveţi stomacul balonat - dacă aveţi probleme cu ficatul.
Este posibil ca efectul medicamentului din Sancuso (granisetron) să fie mai slab şi/sau vă poate afecta pielea dacă este expus la lumina solară directă sau la lumina provenită de la lămpile cu raze ultraviolete sau solarii. Este important să procedaţi în modul următor:
- în timp ce purtaţi plasturele transdermic, acoperiţi-l cu îmbrăcăminte dacă staţi la soare sau în apropierea unei lămpi cu raze ultraviolete, incluzând solariile. - ţineţi acoperită pielea pe care s-a aplicat Sancuso timp de alte 10 zile după ce plasturele transdermic a fost îndepărtat, pentru a o proteja de expunerea directă la lumina soarelui.
Nu se cunoaşte modul în care activităţile precum înotul, activitatea fizică intensă sau utilizarea saunei sau a băilor cu hidromasaj pot afecta Sancuso. Evitaţi aceste activităţi în timp ce purtaţi Sancuso. În timp ce purtaţi Sancuso plasture transdermic, puteţi continua să faceţi duşuri sau băi în mod normal.
Trebuie evitată căldura externă, de exemplu provenită din sticle cu apă fierbinte sau perne electrice, pe suprafaţa plasturelui transdermic.

Copii şi adolescenţi
Acest medicament nu trebuie administrat la copiii sau adolescenţii cu vârsta sub 18 ani.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Sancuso nu are nicio influenţă sau are influenţă neglijabilă asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reacții adverse ale Sancuso 3,1 mg/24 ore plasture transdermic:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Pacienţii cărora li se administrează chimioterapie moderat sau intens capabilă să declanşeze greaţă sau vărsături pot prezenta încă vărsături, în pofida tratamentului corespunzător, inclusiv cu Sancuso.

Spuneţi imediat medicului dumneavoastră dacă prezentaţi constipaţie sau dacă prezentaţi dureri sau balonare la nivelul stomacului. Constipaţia este o reacţie adversă frecventă şi poate afecta cel mult 1 din 10 persoane.

Scoateţi plasturele transdermic şi spuneţi medicului dumneavoastră dacă observaţi o reacţie gravă pe piele (dacă pielea dumneavoastră este foarte roşie, prezintă mâncărimi sau dacă observaţi vezicule (băşici)). Reacţiile pe piele la nivelul locului de aplicare, cum sunt iritaţii, mâncărimi sau roşeaţă, sunt mai puţin frecvente şi pot afecta cel mult 1 din 100 persoane.

Alte reacţii adverse posibile:
Reacţiile adverse mai puţin frecvente (pot afecta 1 din 100 persoane) sunt:
- durere de cap, o senzaţie de „rotire“ când staţi în picioare (vertij)
- apetit scăzut, scădere în greutate
- hiperemie (sau înroşirea feţei)
- greaţă, senzaţie de vomă, senzaţie de gură uscată
- dureri la nivelul articulaţiilor
- umflare datorită retenţiei de apă (edem)
- modificări ale valorilor testelor funcţiei ficatului (dacă vi se efectuează analize de sânge, spuneţi medicului sau asistentei că vi se administrează Sancuso).

Reacţiile adverse rare (pot afecta cel mult 1 din 1000 persoane) sunt:
- mişcări musculare anormale (cum sunt tremurăturile, rigiditatea musculară şi contracţiile musculare).

Reacţiile adverse cu frecvenţă necunoscută (frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile) sunt:
- reacţii alergice pe piele. Semnele pot include umflături roşii, cu mâncărimi
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau asistente i medicale. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau asistentei dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente. Sancuso poate afecta modul în care acţionează unele medicamente. De asemenea, alte medicamente pot afecta modul în care acţionează Sancuso.

În special, spuneţi medicului dumneavoastră sau asistentei medicale dacă luaţi următoarele medicamente:
- Paracetamol, utilizat pentru tratamentul durerii.
- Fenobarbital, utilizat pentru tratamentul epilepsiei.
- Ketoconazol, utilizat pentru tratamentul infecţiilor fungice.
- SSRI (inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei) folosiţi în tratamentul depresiei şi/sau anxietăţii inclusiv fluoxetina, paroxetina, sertralina, fluvoxamina, citalopram, escitalopram.
- IRSN (inhibitori ai recaptării serotoninei/noradrenalinei) folosiţi în tratamentul depresei şi/sau anxietăţii inclusiv venlafaxina, duloxetina.

Administrarea de Sancuso 3,1 mg/24 ore plasture transdermic în sarcină / alaptare:

Nu utilizaţi acest medicament dacă sunteţi gravidă, cu excepţia cazului în care medicul dumneavoastră v-a recomandat în mod specific acest lucru.
Opriţi alăptarea în timp ce purtaţi plasturele. Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Prezentare ambalaj:

Sancuso este un plasture transdermic subţire, transparent, de formă rectangulară, cu colţuri rotunjite, fixat pe un film rigid din plastic, cu o peliculă protectoare subţire, transparentă.

Plasturele transdermic este într-un plic.
Fiecare cutie conţine un plic.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea sau îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie şi pe plic după „EXP“. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de lumină.
Plasturii transdermici utilizaţi mai pot conţine componente active, care pot face rău altor persoane. Împăturiţi plasturele transdermic utilizat în jumătate, cu părţile aderente spre interior, şi aruncaţi-l în condiţii de siguranţă, în aşa fel încât să nu fie lăsat la îndemâna copiilor. Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Sancuso 3,1 mg/24 ore plasture transdermic(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Sancuso 3,1 mg/24 ore plasture transdermic vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.