Prospect ViraferonPeg 150 micrograme pulb.+solv. pt. sol. inj.

Substanța activă: peginterferon alfa-2b
Clasa ATC: [L03AB]: >> >> >>

Indicații ViraferonPeg 150 micrograme pulb.+solv. pt. sol. inj.:

Interferonii modifică răspunsul sistemului imunitar al organismului, ajutând la combaterea infecţiilor şi a bolilor severe. ViraferonPeg, care conţine un interferon, este utilizat la adulţi pentru tratamentul hepatitei cronice C, o infecţie virală hepatică.
Utilizarea optimă a ViraferonPeg pentru acest tratament este în asociere cu ribavirină.
Pacienţi adulţi: Această asociere este indicată la pacienţii care îl utilizează prima dată, inclusiv în cazul celor care îl utilizează pentru prima datăşi prezintăinfecţie concomitentă cu HIV, stabili din punct de vedere clinic. De asemenea, această asociere este indicată la pacienţii cu recădere şi la pacieţii care nu au răspuns la tratamentul anterior cu interferon alfa (pegilat sau non-pegilat) în asociere cu ribavirină sau la monoterapia cu interferon.
În caz de intoleranţă sau contraindicaţie la ribavirină, ViraferonPeg poate fi utilizat în monoterapie.
Copii şi adolescenţi:
ViraferonPeg este utilizat în asociere cu ribavirinăla Copii cu vârsta de minim 3 ani şi adolescenţi care au heptită cronicăC şi netratată anterior.

Contraindicații:

ViraferonPeg nu este recomandat să fie utilizat la pacienţi cu vârsta sub 3 ani.
Nu utilizaţi ViraferonPeg
-Dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la peginterferon alfa-2b sau la oricare dintre celelalte componente ale ViraferonPeg.
-Dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la orice interferon.
-Dacă în trecut aţi avut afecţiuni cardiace severe sau orice afecţiune cardiacă în cursul ultimelor 6 luni care nu a fost bine controlată.
-Dacă aveţi afecţiuni severe care vă fac să vă simţiţi foarte slăbit.
-Dacă aveţi hepatită autoimunăsau orice altă afecţiune la nivelul sistemului imunitar; dacăutilizaţi medicamente care suprimă sistemul imunitar (sistemul imunitar vă protejează împotriva infecţiilor şi a anumitor afecţiuni).
-Dacă aveţi o afecţiune hepatică în stadiu avansat, necontrolată (în afară de hepatita C).
-Dacă aveţi o afecţiune tiroidianăcare nu este bine controlată prin medicamente.
-Dacă aveţi o afecţiune care provoacăconvulsii (accese sau “crize”).
Copii şi adolescenţi:
-Dacă aţi avut vreodată probleme nervoase sau mentale grave, cum ar fi depresia severă sau gânduri de sinucidere.

Administrare ViraferonPeg 150 micrograme pulb.+solv. pt. sol. inj.:

Medicul v-a prescris ViraferonPeg special pentru dumneavoastrăşi afecţiunea de care suferiţi în prezent; nu daţi acest medicament nici unei alte persoane.
Medicul dumneavoastră v-a stabilit exact doza de ViraferonPeg în funcţie de greutate. Dacă este necesar, doza poate fi modificată în timpul tratamentului.
Terapia asociată cu ribavirină
Adulţi:
În asociere cu ribavirinăcapsule, ViraferonPeg se administrează de obicei în doză de 1,5 micrograme/kg o dată pe săptămână.
Ribavirină capsule se administrează zilnic, dimineaţa şi seara, cu alimente. Numărul de capsule deribavirinăeste în funcţie de greutatea dumneavoastră. -Dacă aveţi mai puţin de 65 kg, luaţi 2 capsule dimineaţa şi 2 seara (total 800 mg zilnic). -Dacă aveţi între 65 şi 80 kg, luaţi 2 capsule dimineaţa şi 3 seara (total 1000 mg zilnic).-Dacă aveţi între 81 şi 105 kg, luaţi 3 capsule dimineaţa şi 3 seara (total 1200 mg zilnic). -Dacă aveţi mai mult de 105 kg, luaţi 3 capsule dimineaţa şi 4 seara (în total 1400 mg zilnic). Totuşi, medicul dumneavoastrăar putea modifica doza pentru ViraferonPeg sau ribavirină. Urmaţi recomandările medicului dumneavoastrăpe tot parcursul tratamentului.
La pacienţii care îl utilizeazăpentru prima dată, terapia asociată se continuă cel puţin 3 luni până la 6 luni, şi uneori pânăla 1 an, în funcţie de decizia medicului. Citiţi informaţiile din Prospectele medicamentelor conţinând ribavirină. Pentru pacienţii cu infecţie concomitentă VHC/HIV, durata tratamentului este de 48 săptămâni.În cazul pacienţilor care nu au răspuns la un tratament anterior, sau care au suferit o recădere, tratamentul trebuie continuat timp de 1 an (condiţionat de răspunsul obţinut după primele 12săptămâni de tratament).
Copii cu vârsta de minim 3 ani şi adolescenţi:
Administrarea la pacienţii copii se calculează pe baza ariei suprafeţei corporale pentru ViraferonPeg şi pe baza greutăţii corporale pentru ribavirină. Doza recomandatăde ViraferonPeg este de 60 µg/m2/săptămânăsubcutanat în asociere cu 15 mg/kg/zi ribavirinăpe cale orală în două doze separateadministrate împreună cu alimente. Durata tratamentului este de până la 1 an pe baza evaluării medicului.
Monoterapia cu ViraferonPeg (Adulţi):În monoterapie, ViraferonPeg se administrează, de obicei, în dozăde 0,5 sau 1,0 micrograme/kg, odată pe săptămână, timp de cel puţin 6 luni, posibil 1 an. Dacă suferiţi de o boală de rinichi, doza dumneavoastră poate săfie mai mică, în funcţie de starea acestora. Monoterapia cu ViraferonPeg nu a fost studiată în cazul pacienţilor cu infecţie concomitentăVHC/HIV.
Pentru toţi pacienţii: În cazul în care vă administraţi singur injecţia de ViraferonPeg, verificaţi dacă doza prescrisă pentrudumneavoastră este aceea prevăzută în prospectul medicamentului.
În cazul în care aveţi impresia că efectul ViraferonPeg este prea puternic sau prea slab, adresaţi-vămedicului dumneavoastră sau farmacistului.
ViraferonPeg se administrează subcutanat. Aceasta înseamnă că se injectează cu ajutorul unui ac scurt pentru injecţie în ţesutul gras de sub piele. În cazul în care vă autoadministraţi acest medicament, veţi primi instrucţiuni de preparare şi injectare. Acest prospect cuprinde instrucţiuni detaliate de administrare subcutanată (vezi Cum să vă administraţi singur ViraferonPeg de la sfârşitul prospectului).
Pregătiţi doza imediat înainte de injecţie şi utilizaţi-o imediat. Examinaţi cu atenţie soluţia reconstituităînainte de administrare. Nu utilizaţi soluţia reconstituită dacă prezintă modificări de culoare sau particule în suspensie. După ce vă autoadministraţi injecţia, aruncaţi flaconul cu soluţia rămasă neutilizată în flacon.
ViraferonPeg se administrează prin injecţie o dată pe săptămână, în aceeaşi zi. Pentru a nu uita, administraţi-vă medicamentul de fiecare dată la aceeaşi oră din ziua respectivă a săptămânii.
Utilizaţi întotdeauna ViraferonPeg exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Nu luaţi doze mai mari decât cele prescrise şi luaţi tratamentul pe toată durata recomandată de medic.
Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din ViraferonPeg
Informaţi-vămedicul sau personalul medical cât mai curând posibil.
Dacă uitaţi să utilizaţi ViraferonPeg
Dacă vă auto-administraţi tratamentul, sau dacă aveţi în îngrijire un copil care ia ViraferonPeg în asociere cu ribavirină, luaţi/administraţi doza de îndată ce vă amintiţi şi continuaţi apoi tratamentul obişnuit. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Dacă este nevoie, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție ViraferonPeg 150 micrograme pulb.+solv. pt. sol. inj.:

-Substanţa activă este peginterferon alfa-2b, 150 micrograme/0,5 ml.
-Celelalte componente sunt:
Pulbere: fosfat disodic anhidru; dihidrogenofosfat de sodiu dihidrat, zahăr şi polisorbat 80;
Solvent: apă pentru preparate injectabile 0,7 ml/fiolă.

Precauții:

-Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacăapar simptome de reacţie alergică severă(cum ar fi: dificultate în respiraţie, respiraţie şuierătoare sau urticarie) în timpul tratamentului cu acest medicament.
-Dacă aţi avut vreodatăinfarct miocardic sau o afecţiune cardiacă.
-Dacă aţi fost vreodată tratat pentru depresie sau orice altă tulburare neurologică sau psihică.
-Dacă aveţi o boală renală, medicul dumneavoastrăvă poate prescrie o doză mai mică decât în mod obişnuit şi vă va urmări valorile sanguine ale testelor renale pe durata tratamentului. Dacă aveţi o boală renală şi utilizaţi ViraferonPeg în asociere cu medicamente care conţin ribavirină, medicul dumneavoastră trebuie săvă urmărească cu mai multă atenţie pentru a observa o eventuală scădere a numărului de globule roşii din sânge.
-Dacă aţi avut vreodată o afecţiune hepatică (alta decât hepatita C).
-Dacă prezentaţi simptome de răceală sau alte infecţii respiratorii, cum ar fi febră, tuse sau orice dificultate în respiraţie, informaţi-vă medicul.
-Dacă sunteţi diabetic, medicul vă poate solicita un examen oftalmologic.
-Dacă aţi avut vreo afecţiune severă care afectează respiraţia sau sângele.
-Dacă aveţi psoriazis, acesta se poate agrava în cursul tratamentului cu ViraferonPeg.
-Dacă intenţionaţi să rămâneţi gravidă, discutaţi acest aspect cu medicul dumneavoastră înainte de a începe să utilizaţi ViraferonPeg.
-Dacă urmaţi un tratament pentru HIV, vă rugăm consultaţi Utilizarea altor medicamente.
-Dacă aţi avut o afecţiune neurologică sau psihică severă. Utilizarea ViraferonPeg la copii şi adolescenţi care au sau au avut boli psihice severe este contraindicată (vezi pct. Nu utilizaţi ViraferonPeg).
-Dacă aţi avut vreodatădepresie sau simptome asociate cu depresia (de exemplu stare de tristeţe, respingere, etc.) în timpul tratamentului cu ViraferonPeg (vezi pct. 4).
-Dacă vi s-a efectuat un transplant de organ, fie de rinichi, fie de ficat, tratamentul cu interferon poate să crească riscul de rejet. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră în legătură cu acest lucru.
Tulburările dentare şi ale gingiilor care pot conduce la pierderea danturii au fost raportate la pacienţii la care s-a administrat asocierea terapeutică ViraferonPeg şi ribavirină. În plus, uscăciunea gurii poate avea un efect dăunător asupra danturii şi mucoasei bucale în cazul administrării pe termen lung a tratamentului asociat cu ViraferonPeg şi ribavirină. Este necesar să vă spălaţi pe dinţi de două ori pe zi şi să faceţi examene dentare regulate. În plus, unii pacienţi pot prezenta vărsături. Dacă aveţi aceastăreacţie, asiguraţi-vă că v-aţi clătit bine gura după fiecare episod.
În timpul tratamentului cu ViraferonPeg
Medicul dumneavoastră vă poate recomanda să beţi mai multe lichide pentru a preveni hipotensiunea arterială.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nu conduceţi vehicule sau nu folosiţi utilaje dacăă ViraferonPeg vă provoacă somnolenţăă, obosealăsau stare de confuzie.

Informaţii importante privind unele componente ale ViraferonPeg
Acest medicament conţine mai puţin de 1 mmol Na (23 mg)/0,7 ml, adică în esenţă \\\"nu conţine sodiu\\\". Acest medicament conţine zahăr. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a utiliza acest medicament.

Pacienţii care au şi infecţie HIV
Acidoza lacticăşi înrăutăţirea funcţiei hepatice sunt reacţii adverse asociate cu Terapia Antiretroviralăcu Activitate Intensă (HAART), un tratament administrat în infecţia HIV. Dacă vi se administreazăHAART, adăugarea asocierii ViraferonPeg şi ribavirină poate creşte riscul de apariţie a acidozei lactice şi a insuficienţei hepatice. Medicul dumneavoastră va monitoriza semnele şi simptomele care sugerează aceste afecţiuni (Vă rugăm să citiţi şi Prospectul pentru ribavirină). În plus, pacienţii trataţi cu asocierea terapeutică ViraferonPeg şi ribavirinăşi zidovudină pot prezenta un risc crescut de a dezvolta anemie (număr scăzut de globule roşii în sânge). Dacă sunteţi tratat în acelaşi timp şi pentru infecţie (SIDA) cu Virusul Imunodeficienţei Umane (HIV) cu zidovudină sau stavudină, nu este sigur dacă ribavirină va schimba modul în care acţioneazăaceste medicamente. De aceea, sângele dumneavoastrăva fi controlat în mod regulat pentru a fi siguri că infecţia HIV nu se agravează. Dacăse agravează, medicul dumneavoastră va decide dacă tratamentul dumneavoastră cu ribavirină trebuie schimbat sau nu. Administrarea concomitentă de ribavirinăşi didanozinăşi/sau abacavir nu este recomandată datorităriscului de acidoză lactică (o acumulare de acid lactic în corp) şi de pancreatită.

Reacții adverse ale ViraferonPeg 150 micrograme pulb.+solv. pt. sol. inj.:

Ca toate medicamentele, ViraferonPeg poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Deşi este posibil ca nu toate reacţiile adverse să apară, dacăacestea apar pot necesita îngrijire medicală.
Tulburări psihice şi ale Sistemului Nervos Central:
Unele persoane pot prezenta depresie atunci când iau ViraferonPeg în monoterapie sau în asociere cu ribavirinăşi, în unele cazuri, au avut gânduri de a atenta la viaţa altora, de sinucidere sau comportament agresiv (uneori dirijat împotriva altora). Unii pacienţi chiar s-au sinucis. În cazul în care simţiţi că aţi devenit depresiv sau aveţi gânduri de sinucidere sau modificări de comportament, apelaţi de urgenţă la medic. Poate ar fi util să rugaţi un membru al familiei sau un prieten apropiat să vă ajute să fiţi vigilent în observarea semnelor de depresie sau a modificărilor de comportament.
Copiii şi adolescenţii au o predispoziţie specială de a dezvolta depresie în timpul tratamentului cu ViraferonPeg şi ribavirină. Contactaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră sau solicitaţi tratament de urgenţăîn cazul în care copilul prezintăsimptome de comportament neobişnuit, se simte deprimat sau doreşte să-şi facărău singur sau altora.
Creşterea şi dezvoltarea (copii şi adolescenţi): Pe parcursul unui an de tratament cu ViraferonPeg administrat în asociere cu ribavirină, unii copii şi adolescenţi nu au crescut sau nu au câştigat în greutate atât cât era aşteptat. Câţiva copii nu au atins înălţimea aşeptată pe o perioadă de 1-5 ani de la terminarea tratamentului.
Luaţi imediat legătura cu medicul dumneavoastră dacăapare vreuna din următoarele reacţii adverse: durere în piept; modificări ale bătăilor inimii; dificultate în respiraţie (inclusiv scurtarea respiraţiei), stare de confuzie; stare de depresie, dorinţă de a vă face rău; halucinaţii; senzaţie de amorţeală sau furnicături; ameţeli, convulsii (“crize”); tulburări de somn, de gândire sau concentrare; dificultate în a rămâne atent, durere severăde stomac sau crampe; sânge sau cheaguri în scaun (sau scaun negru, cu aspect de păcură); febră sau frison care se manifestă după câteva săptămâni de tratament, dureri lombare sau laterale; dificultate sau imposibilitatea de a elimina urina, inflamaţie sau durere musculară(uneori severă); probleme în legătură cu ochii sau vederea sau auzul dumneavoastră; înroşire severăsau dureroasăa pielii sau a mucoaselor; sângerare nazală severă. Medicul dumneavoastră vă va face teste de sânge, pentru a se asigura că numărul de globule albe din sânge (celule care luptă împotriva infecţiei), numărul de globule roşii din sânge (celule care transportă oxigenul) şi trombocitele (celulele care intervin în coagularea sângelui) şi alte valori ale testelor de laborator sunt la nivele acceptabile.
Alte reacţii adverse care au fost raportate la adulţi la administrarea asocierii de ViraferonPeg cu ribavirină capsule, includ:
Reacţii adverse raportate foarte frecvent (1 sau mai mult de unul din 10 pacienţi):
Iritaţii sau roşeaţă (şi rar, afectări ale pielii) la locul de injectare, durere de cap, oboseală, frisoane, febră, simptome asemănătoare gripei, stare de slăbiciune, pierdere în greutate, greaţă, absenţa poftei de mâncare, diaree sau scaune moi, durere de stomac, vărsături, durere musculară, durere articularăşi musculară, stare de depresie, iritabilitate, dificultate de a adormi sau de menţinere a somnului, anxietate sau nervozitate, dificultăţi de concentrare, dispoziţie schimbătoare, căderea părului, mâncărime, xerodermie, durere în gât, tuse, respiraţie dificilă, ameţeli, infecţii virale, erupţii trecătoare pe piele şi senzaţie de gură uscată.
Reacţii adverse raportate frecvent (cel puţin 1 din 100 pacienţi, dar mai puţin de 1 din 10 pacienţi): Transpiraţii abundente, durere în piept, durere în jurul coastelor în partea dreaptă, senzaţie de amorţeală, durere sau furnicături, dereglări ale funcţiei tiroidiene (care vă pot face să vă simţiţi obosit sau, mai rar, plin de energie), durere de stomac, accelerarea bătăilor inimii, agitaţie, nervozitate, întârzieri sau modificări ale ciclului menstrual.
Mai puţin frecvente sunt: durerea la locul injecţiei, înroşirea pielii la nivelul feţei şi gâtului, hipo- sau hipertensiune arterială, senzaţie de uscăciune la nivelul ochilor sau secreţie lacrimală abundentă, înroşirea pielii sau afecţiuni ale pielii, psoriazis, urticarie, afecţiuni ale unghiilor, stare de disconfort, senzaţie de leşin, slabăcoordonare, stare de confuzie, sensibilitate crescută sau scăzută la atingere, senzaţie de tensiune la nivelul muşchilor, dureri la nivelul membrelor, artrită, contuzii, scăderea interesului faţăde diferite activităţi inclusiv sex, tulburări ale erecţiei, probleme sexuale, coşmaruri, tremurături ale mâinilor, vertij (senzaţie de rotire), creşterea poftei de mâncare, arsuri stomacale, gaze la nivel intestinal (flatulenţă), constipaţie, balonare, hemoroizi, înroşirea sau sângerarea gingiilor, înroşire sau durere la nivelul gurii, senzaţie de arsuri pe limbă, modificări ale gustului, afecţiuni ale dinţilor, modificări ale auzului sau sunete în ureche, sete, comportament modificat sau agresiv (uneori dirijat împotriva altora), senzaţie de somnolenţă, herpes, infecţii fungice sau bacteriene, iritaţie la nivelul prostatei, nevoia mai frecventă de a urina, infecţii ale urechii sau respiratorii, sinuzită, nas înfundat sau cu secreţii abundente, modificări ale texturii părului, sensibilitate la lumină, migrenă(dureri de cap), dureri sau infecţii la nivelul ochiului, vedere înceţoşată, faţă umflată, mâini şi picioare umflate, ficat mărit, tulburări ovariene sau vaginale, durere la nivelul sânilor, inflamaţia gâtului, dificultăţi la vorbire şi glande tumefiate.
Reacţii adverse raportate mai puţin frecvent (cel puţin 1 din 1000 pacienţi, dar mai puţin de 1 din 100 pacienţi):
Suicid
Au fost raportate următoarele reacţii adverse rare şi foarte rare în cazul utilizării ViraferonPeg sau ViraferonPeg în asociere cu ribavirină:
Reacţii adverse raportate mai puţin frecvente (cel puţin 1 din 1000 pacienţi, dar mai puţin de 1 din 100 pacienţi):
Reacţie de hipersensibilitate la medicamente, atacuri de panică, infarct miocardic, inflamaţie a pancreasului, durere osoasăşi diabet zaharat.
Reacţii adverse raportate rar (cel puţin 1 din 10000 pacienţi, dar mai puţin de 1 din 1000 pacienţi):
Cetoacidoză diabetică (urgenţă medicală apărută în urma acumulării de corpi cetonici în sânge ca urmare a ieşirii de sub control a diabetului), insuficienţă cardiacă congestivă, tulburări ale ritmului inimii, pericardită (inflamaţia membranei care acoperă inima), inflamaţia şi degenerarea ţesutului muscular şi a nervilor periferici, afecţiuni renale, convulsii şi boală bipolară (modificări de afect caracterizate prin alternări de episoade de tristeţe şi excitaţie). Sarcoidoza (o boală caracterizată prin febră persistentă, pierdere în greutate, articulaţii umflate şi dureroase, leziuni cutanate şi glande umflate) a fost de asemenea raportată.
Reacţii adverse raportate foarte rar (la mai puţin de 1 din 10000 pacienţi):
Pierderea conştienţei a apărut foarte rar în cursul tratamentului cu interferon alfa, mai ales la pacienţii în vârstă, trataţi cu doze mari. S-au raportat şi cazuri de accidente vasculare cerebrale (evenimente cerebrovasculare). Informaţi-vă imediat medicul dacă prezentaţi oricare dintre aceste simptome sau dacăapar alte simptome care vă deranjează.
Foarte rar, ViraferonPeg în monoterapie sau în asociere cu ribavirină poate determina apariţia anemiei aplastice. A fost raportată aplazia pură a globulelor roşii, stare în care producerea de globule roşii sanguine este oprită sau diminuată. Aceasta determină anemie severă, ale cărei simptome includ oboseală neobişnuităşi lipsă de energie.
În plus, s-au raportat următoarele reacţii adverse în cazul tratamentului cu ViraferonPeg: paralizie facială(slăbiciune şi pierderea unilaterală a tonusului feţei) şi reacţii alergice severe cum ar fi angioedemul (o boală alergicăa pielii caracterizată prin zone de tumefacţie circumscrisă a tegumentului şi a straturilor subcutanate, a mucoaselor şi câteodată a organelor interne), necroliza epidermică toxică/sindrom Stevens Johnson/eritem polimorf (o serie de erupţii cu grade variate de severitate incluzând decesul, care se pot asocia cu vezicule la nivelul cavităţii bucale, nasului, ochilor şi altor mucoase şi formarea de cruste la nivelul zonei de piele afectate), manie (entuziasm excesiv sau nemotivat), revărsat pericardic (o acumulare de lichide care se dezvoltăîntre pericard (membrana exterioară a inimii) şi inimă).
În plus, în cazul tratamentului cu ViraferonPeg au fost raportate sindromul Vogt-Koyanagi-Harada (o boală inflamatorie autoimună care afectează ochii, pielea şi membranele urechiilor, creierului şi măduvei spinării) şi gânduri de ameninţare a vieţii altora.
Este puţin probabil ca administrarea ViraferonPeg în monoterapie, să fie însoţită de unele dintre aceste reacţii adverse, unele neapărând deloc.
Dacă urmaţi tratament cu HAART, adăugarea de ViraferonPeg şi ribavirină vă poate creşte riscul de acidoză lactică, insuficienţă hepaticăşi dezvoltare a unor anomalii la nivelul sângelui (scăderea numărului de globule roşii care transportă oxigenul, a anumitor globule albe care luptă împotriva infecţiilor şi a celulelor care coagulează sângele numite plachete).
Următoarele reacţii adverse (care nu au fost prezentate mai sus) au apărut în urma utilizării asocierii ViraferonPeg şi ribavirină capsule (la adulţi) în cazul pacienţilor cu infecţie concomitentă VHC/HIV trataţi cu HAART: candidoză orală (afte), metabolizarea deficitară a grăsimilor, scăderea numărului de limfocite CD4, scăderea poftei de mâncare, dureri de spate, hepatită, dureri la nivelul membrelor şi diverse anomalii ale analizelor de laborator ale sângelui.
Următoarele reacţii adverse au apărut în cazul administrării ViraferonPeg/ribavirină în asociere la copii şi adolescenţi:
Reacţii adverse raportate foarte frecvent (1 sau mai mult de unul din 10 pacienţi):
Pierderea apetitului, ameţeală, dureri de cap, vărsături, greaţă, dureri de stomac, pierderea părului, xerodermie, dureri în muşchi şi încheieturi, înroşirea locului injecţiei, senzaţie de iritabilitate, oboseală, stare de rău, durere, tremurături, febră, simptome asemănătoare gripei, slăbiciune, scădere în greutate, scădere a numarului celulelor roşii sanguine ceea ce poate determina oboseală, scurtarea respiratiei, ameţeli.
Reacţii adverse raportate frecvent (cel puţin 1 din 100 pacienţi, dar mai puţin de 1 din 10 pacienţi):
Infecţii fungice, răceala comună, afte, faringită (durere în gât), sinuzită, infecţii ale urechii, scăderea numărului celulelor care realizeazăcoagularea sângelui denumite plachete sanguine ceea ce poate face săvăapară mai usor vânătăi şi să sângeraţi spontan, umflarea glandelor (umflarea nodulilor limfatici), comportament agresiv, agitaţie, mânie, modificări de dispoziţie, nervozitate sau nelinişte, depresie, anxietate, tulburări de adormire sau de menţinere a somnului, instabilitate emoţională, somn de calitate slabă, somnolenţă, perturbări ale atenţiei, modificări ale gustului, leşin, durere oculară, palpitaţii (bătăi puternice ale inimii), ritm cardiac rapid, senzaţie de căldură, tuse, sângerări nazale, dureri în gât, dureri în gură, leziuni ale buzelor şi ulceratii în colţul gurii, diaree, durere de stomac, durere orală, eritem, roşeaţătegumentului, mâncărime, eczemă (piele inflamată, roşie, uscatăşi cu mâncărime, posibil cu leziuni zemuinde), acnee, dureri de spate, dureri de oase şi de muşchi, dureri de membre, senzatie de frig, uscarea, durere, eritem, iritaţie sau mâncărime la locul injectării, anomalii ale testelor sanguine tiroidiene, scăderea activităţii glandei tiroide ceea ce vă poate face săvă simţiţi obosit, deprimat, săvămărească sensibilitatea la frig sau alte simptome.
Reacţii adverse raportate mai puţin frecvent (cel puţin 1 din 1000 pacienţi, dar mai puţin de 1 din 100 pacienţi):
Mâncărime în zona anală (oxiuri sau ascarizi), roseata, umflarea tegumentului, dureri ale pielii, erupţii sub formă de vezicule, dificultăţi de respiraţie, urinare dureroasă sau dificilă, eliminarea de urină în cantităţi mai mari decât de obicei, inflamaţia membranei care acoperă în interior stomacul si intestinul, comportament anormal, tulburări emoţionale, frică, coşmar, tremurături, scăderea sensibilităţii la atingere, senzaţii de amorţeală sau furnicături, durere care iradiazăîn lungul unuia sau mai multor nervi, somnolenţă, sângerări din membrana muncoasă care acoperă suprafata internă a pleoapelor, mâncărime la nivelul ochilor, durere oculară, vedere înceţoşată, intoleranţă la lumină, hipotensiune arterială, paloare, discomfort nazal, secreţii nazale abundente, respiraţie şuierătoare, gingii inflamate, ficat mărit, piele sensibilă la lumină, eritem cu leziuni cutanate veziculare, decolorarea pielii, exfolierea pielii, scurtarea ţesutului muscular, contracţii musculare, prezenţa unui exces de proteine în urină, menstruaţii dureroase, durere sau discomfort în piept, durere facială, vânătăi.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversănemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Administrarea de ViraferonPeg 150 micrograme pulb.+solv. pt. sol. inj. în sarcină / alaptare:

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament. Studiile la animale gestante au evidenţiat căinterferonii au provocat uneori avort. Efectul asupra sarcinii la om este necunoscut. Dacă vi se administrează asocierea cu ribavirină, ribavirină poate fi foarte dăunătoare pentru făt, de aceea, atât pacienţii de sex feminin cât şi cei de sex masculin trebuie săfie deosebit de precauţi în activitatea lor sexuală, dacă există vreo probabilitate de sarcină:
-dacă sunteţi fatăsau femeie de vârstă fertilă, trebuie să aveţi un test de sarcină negativ înainte de începerea tratamentului, în fiecare lună din cursul tratamentului şi 4 luni după oprirea acestuia. În timpul tratamentului cu ribavirinăşi 4 luni după terminarea acestuia, atât dumneavoastră cât şi partenerul dumneavoastră trebuie să utilizaţi un mijloc contraceptiv eficace. Puteţi discuta acest aspect cu medicul dumneavoastră.
-dacă sunteţi bărbat şi luaţi ribavirină, nu trebuie să aveţi raporturi sexuale cu o femeie gravidă, decât dacă folosiţi prezervativ. Aceasta va diminua posibilitatea ca ribavirină să ajungă în organismul partenerei dumneavoastră. Dacă partenera dumneavoastrănu este în prezent gravidă, dar este de vârstăfertilă, trebuie să-şi facă teste de sarcină în fiecare lună în cursul tratamentului dumneavoastrăşi timp de 7 luni după oprirea acestuia. Acestea pot fi discutate cu medicul dumneavoastră. Dacă sunteţi pacient, atât dumneavoastră, cât şi partenera dumneavoastră trebuie să utilizaţi mijloace contraceptive sigure în timpul tratamentului cu ribavirinăşi 7 luni după terminarea acestuia. Acest aspect poate fi discutat cu medicul dumneavoastră.
Nu se ştie dacă acest medicament se excretă în laptele uman. De aceea, nu alăăptaţi în timpul tratamentului cu ViraferonPeg. În terapia asociată cu ribavirină, aveţi grijă să citiţi secţiunile corespunzătoare din materialele informative ale medicamentelor conţinând ribavirină.

Prezentare ambalaj:

Forma farmaceutică este pulbere şi solvent pentru soluţie injectabilă. Pulberea albă este conţinută într-un flacon din sticlă a 2 ml, iar solventul este limpede şi incolor şi este conţinut într-o fiolă din sticlă a 2 ml.
ViraferonPeg 150 micrograme este disponibil în mai multe mărimi de ambalaj: -1 flacon cu pulbere pentru soluţie injectabilăşi 1 fiolăcu solvent pentru administrare parenterală; -1 flacon cu pulbere pentru soluţie injectabilă, 1 fiolăcu solvent pentru administrare parenterală,
1 seringă, 2 ace pentru injecţie şi 1 tampon dezinfectant; -4 flacoane cu pulbere pentru soluţie injectabilăşi 4 fiole cu solvent pentru administrare parenterală; -4 flacoane cu pulbere pentru soluţie injectabilă, 4 fiole cu solvent pentru administrare parenterală,
4 seringi, 8 ace pentru injecţie şi 4 tampoane dezinfectante; -6 flacoane cu pulbere pentru soluţie injectabilăşi 6 fiole cu solvent pentru administrare parenterală; -12 flacoane cu pulbere pentru soluţie injectabilă, 12 fiole cu solvent pentru administrare parenterală, 12 seringi, 24 ace pentru injecţie şi 12 tampoane dezinfectante. Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
A se păstra la frigider (2°C -8°C).
Nu utilizaţi ViraferonPeg dupădata de expirare înscrisă pe cutie. După reconstituire, soluţia reconstituită trebuie utilizată imediat sau în decurs de 24 ore dacă estepăstrată la frigider (2°C - 8°C).
Nu utilizaţi ViraferonPeg dacă observaţi modificări de culoare ale pulberii. Soluţia reconstituită trebuie să fie limpede şi incoloră. A nu se utiliza dacă prezintă modificări deculoare sau particule în suspensie. Orice soluţie neutilizată trebuie aruncată.
Alte medicamente cu substanța activă peginterferon alfa-2b:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu ViraferonPeg 150 micrograme pulb.+solv. pt. sol. inj.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul ViraferonPeg 150 micrograme pulb.+solv. pt. sol. inj. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.