Prospect ALBENDAZOL LPH 200 mg, comprimate filmate

Substanța activă: albendazolum
Producator: LABORMED PHARMA S.A., România
Clasa ATC: [P02CA]: produse antiparazitare >> preparate antihelmintice >> antinematode >> benzimidazol derivati
Tip: Suspensie orala
Grupa farmacoterapeutică
Antihelmintice, antinematode, derivaţi de benzimidazol, codul ATC: P02C A03

Indicații ALBENDAZOL LPH 200 mg, comprimate filmate:

Albendazolul este un carbamat benzimidazolic cu acţiune antihelmintică şi în boli produse de protozoare care pot parazita intestinul omului şi alte ţesuturi.

Albendazol în doză mică este indicat în tratamentul următoarelor afecţiuni provocate de helminţi sau protozoare sensibile:
- oxiurază;
- anchilostomiază şi necatoriază;
- himenolepidoză;
- teniază( Taenia saginata, Taenia solium);
- strongiloidoză;
- ascaridioză;
- tricocefaloză;
- opistorcoză şi/sau clonorcoză (infecţii cu O. viverrini şi/sau C. sinensis);
- larva migrans cutanată;
- giardioză( Giardia intestinalis, Giardia duodenalis) la copii;
- trichineloză.

Contraindicații:

Hipersensibilitate la albendazol sau la oricare dintre componenţii produsului.
Albendazolul nu trebuie administrat în timpul sarcinii sau la femei suspecte de sarcină.
Pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la galactoză, deficit de lactază (Lapp) sau sindrom de malabsorbţie la glucoză-galactoză nu trebuie să utilizeze acest medicament.

Administrare ALBENDAZOL LPH 200 mg, comprimate filmate:

Oxiuriază
Copii între 1-2 ani: Doza uzuală este de 200 mg albendazol în doză unică, repetată după 7 zile.
Adulţi şi copii peste 2 ani: Doza uzuală este de 400 mg albendazol în doză unică, repetată după 7 zile.
Se impun măsuri riguroase de igienă şi, de asemenea, trebuie tratate şi persoanele din anturaj.

Anchilostomiază, necatoriază, ascaridioză, trichocefaloză
Copii între 1-2 ani: Doza uzuală este de 200 mg albendazol în doză unică, repetată după 7 zile.
Adulţi şi copii peste 2 ani: Doza uzuală este de 400 mg albendazol în doză unică.
In caz de trichocefaloză, dacă examenul coproparazitologic este pozitiv după 3 săptămâni, trebuie repetată cura.

Strongiloidoză, teniază
Adulţi şi copii peste 2 ani: Doza uzuală este de 400 mg albendazol pe zi, în priză unică, timp de 3 zile consecutiv. Dacă examenul coproparazitologic este pozitiv după 3 săptămâni, trebuie repetată cura.

Trichineloză
Copii peste 6 ani: Doza recomandată este de 15 mg albendazol/kg/zi, fracţionată în 2 prize (dimineaţa şi seara, timp de 10-15 zile, în funcţie de severitatea simptomatologiei şi precocitatea tratamentului).
Adulţi: Doza recomandată este de 800 mg albendazol pe zi, fracţionată în 2 prize (dimineaţa şi seara, timp de 10-15 zile în funcţie de severitatea simptomatologiei şi precocitatea tratamentului).

Giardiază (doar pentru copii între 2 şi 12 ani):
Doza recomandată este de 400 mg albendazol în priză unică, timp de 5 zile.
Nu sunt necesare măsuri suplimentare (cum sunt administrarea à jeun sau administrarea unui purgativ).
La copii sub 6 ani se recomandă folosirea de suspensie orală.

Compoziție ALBENDAZOL LPH 200 mg, comprimate filmate:

1 comprimat filmat conţine 200 mg albendazol şi excipienţi: lactoză, amidon de porumb, povidonă(K30), laurilsulfat de sodiu, celuloză microcristalină, amidon glicolat de sodiu(Tip A), polisorbat 80, trusil vanilie special, trusil portocală special, stearat de magneziu, hipromeloză(E-5), hipromeloză(E15), propilenglicol, diclormetan, alcool izopropilic.

Precauții:

Datorită posibilităţii apariţiei leucopeniei, pancitopeniei sau creşterii transaminazelor, mai ales în cazul administrării unor doze mari (de exemplu în tratamentul trichinelozei), se recomandă monitorizarea formulei sanguine şi a funcţiei hepatice la începutul tratamentului cu albendazol.

În caz de trichineloză, deoarece în formele intestinale şi larvare efectul se realizează mai ales în perioada de migrare tisulară, se recomandă administrarea precoce a albendazolului, dacă este posibil chiar la debutul infestării, pentru a diminua simptomele şi complicaţiile. Tratamentul rămane inactiv în cazul formelor larvare închistate, în formele cronice sau dacă este iniţiat tardiv.

Comprimate filmate
Datorită prezenţei lactozei, nu se recomandă administrarea produsului în caz de intoleranţă la galactoză, deficit de lactază (Lapp) sau sindrom de malabsorbţie la glucoză-galactoză. În caz de trichineloză, nu sunt disponibile date privind administrarea produsului la copii sub 6 ani.

Precauții generale
Pacienţii trataţi pentru neurocisticercoză trebuie să primească terapia adecvată cu steroizi şi anticonvulsive, în funcţie de necesităţi. Se pot administra corticosteroizi orali sau intravenoşi pentru a împiedica apariţia hipertensiunii cerebrale în timpul primei săptămâni de terapie anticisticercală.Uneori, cisticercoza poate să atingă retina. Înainte de începerea terapiei pentru neurocisticercoză, pacientul trebuie examinat pentru a vedea dacă prezintă leziuni ale retinei. Dacă se constată astfel de leziuni, nevoia de terapie anticisticerală trebuie evaluată ţinând cont de posibilitatea afectării retinei din cauza modificărilor induse de albendazol leziunilor retinei.

Atenționări:

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
De obicei nu are efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Rareori poate produce vertij sau cefalee.

Reacții adverse ale ALBENDAZOL LPH 200 mg, comprimate filmate:

Tulburări gastrointestinale(dureri abdominale, greaţă, vărsături, diaree.)
Cefalee si vertij.
În timpul tratamentului de lungă durată au fost raportate febră, alopecie reversibilă, leucopenie, pancitopenie, cresterea transaminazelor, rash. De asemenea au mai fost raportate, cazuri de trombocitopenie, granulocitopenie, agranulocitoză, insuficienţă renală.
Foarte rar au fost raportate reacţii de hipersensibilitate.

Supradozajul:

În cazul supradozajului, trebuie instituit un tratament simptomatic, spălături gastrice şi luate măsuri adecvate de susţinere a funcţiilor vitale.

Interacțiuni cu alte medicamente:

S-a raportat creşterea concentraţiei plasmatice a metabolitului activ al albendazolului în cazul administrării concomitente de praziquantel.

Administrarea de ALBENDAZOL LPH 200 mg, comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Studiile la animale au pus în evidenţă un efect teratogen. Nu există suficiente date clinice pentru a evalua un eventual efect malformativ sau fetotoxic al albendazolului atunci când este administrat la gravide. Ca urmare, administrarea albendazolului nu este recomandată în timpul sarcinii. Sarcina nu trebuie să intervină decât după cel puţin 1 lună de la încetarea terapiei cu Albendazol. Dacă o pacientă rămâne însărcinată în timp ce i se administrează acest medicament, tratamentul cu Albendazol trebuie întrerupt imediat. Dacă apare sarcina în timpul tratamentului cu acest medicament, pacienta trebuie informată despre eventualele pericole la care este expus fătul. Pentru a evita administrarea de Albendazol în timpul sarcinii timpurii, femeile trebuie să înceapă tratamentul în timpul primei săptămâni de menstruaţie sau după un test de sarcină negativ.

Nu se cunoaşte dacă albendazolul se excretă în laptele matern. De aceea, nu se recomandă alăptarea în cursul tratamentului cu albendazol.

Prezentare ambalaj:

Pliant individual de carton tiparit, conţinând 1 blister PVC/aluminiu cu 2 comprimate filmate.

Condiții de păstrare:

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj (după EXP.). Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere.
Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă albendazolum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu ALBENDAZOL LPH 200 mg, comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul ALBENDAZOL LPH 200 mg, comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.