Prospect Alli 60 mg, caps
Substanța activă: orlistatum
Producator: GlaxoSmithKline SRL Romania
Clasa ATC: [A08AB]:
tractul digestiv si metabolism >>
medicatia obezitatii >>
produse pentru combaterea obezitatii (exclusiv produse dietetice) >>
produse antiobezitate cu actiune periferica
Categoria: Scaderea poftei de mancare
Indicații Alli 60 mg, caps:
Alli este utilizat pentru scaderea in greutate a adultilor supraponderali cu varsta de 18 ani si peste, care au un indice de masa corporala (IMC) de 28 sau mai mare. Alli trebuie utilizat in asociere cu un regim alimentar hipocaloric, cu un continut scazut de grasimi.IMC este o modalitate prin care puteti afla daca aveti o greutate normala sau daca sunteti supraponderal pentru inaltimea dumneavoastra.
Substanta activa pe care o contine Alli este creata pentru a actiona asupra grasimilor din tractul dumneavoastra digestiv. Impiedica absorbtia a aproximativ un sfert din grasimile pe care le consumati in timpul meselor. Aceste grasimi vor fi eliminate din corp prin scaun. Este posibil sa va confruntati cu reactii adverse asociate regimului alimentar.
In consecinta, este important sa respectati un regim alimentar cu un continut scazut de grasimi pentru rezolvarea acestor reactii adverse. In aceste conditii, actiunea capsulelor va va sprijini eforturile ajutandu-va sa slabiti mai mult decat ati reusi doar prin intermediul regimului alimentar. La fiecare 2 kg pe care le puteti pierde prin dieta, Alli va poate ajuta sa mai scadeti cu inca1 kg.
Contraindicații:
Daca aveti varsta sub 18 ani.Daca sunteti gravida sau alaptati.
Daca urmati un tratament cu ciclosporina, folosita dupa un transplant de organ, pentru artrita reumatoida severa si unele afectiuni cutanate severe.
Daca urmati un tratament cu warfarina sau cu alte medicamente anticoagulante.
Daca sunteti alergic (hipersensibil) la orlistat sau la oricare dintre celelalte componente ale Alli: vezi capitolul 6 pentru informatii suplimentare.
Daca suferiti de colestaza (afectiune in care fluxul bilei din ficat este blocat).
Daca aveti probleme de absorbtie a alimentelor (sindrom de malabsorbtie cronica) diagnosticate de catre medic.
Administrare Alli 60 mg, caps:
Cum luati Alli1. Decideti cand incepeti
Alegeti din timp ziua in care veti incepe administrarea capsulelor. Inainte sa incepeti, initiati regimulalimentar hipocaloric, cu un continut scazut de grasimi si acordati organismului dumneavoastra cateva zile pentru a se adapta noilor obiceiuri alimentare.
Tineti un jurnal in care sa notati ceea ce mancati.
Jurnalele privind alimentatia sunt eficiente deoarece astfel veti sti cu precizie ce mancati, cat mancati si veti avea un punct de plecare pentru a face schimbarile necesare.
2. Decideti cat vreti sa slabiti!
Ganditi-va cat de mult doriti sa slabiti si apoi stabiliti greutatea la care vreti sa ajungeti. Un obiectiv realist este sa pierdeti intre 5% si 10% din greutatea dumneavoastra initiala. Puteti pierde in greutate in mod diferit de la saptamana la saptamana. Trebuie sa va propuneti sa slabiti intr-un ritm gradat, constant de aproximativ 0,5 kg pe saptamana.
3. Stabiliti care vreti sa fie aportul de calorii si de grasimi
Pentru a va ajuta sa va atingeti obiectivele privind scaderea in greutate trebuie sa va stabiliti doua obiective zilnice, unul privind caloriile si unul privind grasimile. Pentru mai multe sfaturi cititi Alte informatii utile din paginile albastre de la capitolul 6.
Cat timp trebuie sa iau Alli?
• Perioada de administrare a Alli nu trebuie sa depaseasca sase luni.
• In cazul in care dupa 12 saptamani de administrare a Alli nu reusiti sa slabiti, adresati-va medicului sau farmacistului pentru a va acorda sfaturi. Este posibil sa fie necesar sa intrerupeti administrarea Alli.
• Succesul scaderii ponderale nu inseamna sa va schimbati obiceiurile alimentare pentru o scurta perioada de timp inainte de a reveni la vechile deprinderi. Persoanele care slabesc si isi mentin noua greutate aduc modificari stilului de viata, care includ modificarea stilului alimentar si nivelul de activitate fizica.
Daca luati mai mult decat trebuie din Alli
Nu luati mai mult de 3 capsule pe zi.
In cazul in care luati prea multe capsule, adresati-va unui medic cat mai curand posibil.
Daca uitati sa luati Alli
In cazul in care uitati sa luati o capsula:
• Daca a trecut mai putin de o ora de la ultima masa, luati capsula pe care ati uitat-o.
• Daca a trecut mai mult de o ora de la ultima masa, nu luati capsula pe care ati uitat-o. Asteptati si luati capsula urmatoare la masa principala care urmeaza, ca de obicei.
- Pentru adulti cu varsta de 18 ani si peste
• Luati o capsula, de trei ori pe zi.
• Luati Alli in timpul mesei. Aceasta inseamna o capsula la micul dejun, pranz si cina. Asigurati-va ca cele trei mese sunt bine echilibrate, hipocalorice si cu un continut scazut de grasimi.
• In cazul in care omiteti o masa sau in care o masa nu contine grasimi, nu luati capsula. Alli nu functioneaza decat daca masa respectiva contine grasimi.
• Luati Alli chiar inainte, in timpul sau in maximum o ora dupa masa.
• Inghititi capsula intreaga cu apa.
• Nu luati mai mult de trei capsule pe zi.
• Puteti sa pastrati doza zilnica de Alli in cutia pentru transport albastra (Shuttle) inclusa in acest ambalaj.
• Consumati mese mai putin bogate in grasimi pentru a reduce posibilitatea aparitiei reactiilor adverse datorate alimentatiei (vezi capitolul 4).
• Incercati sa faceti mai multa activitate fizica inainte de a incepe sa luati capsulele. Activitatea fizica este o parte importanta a oricarui program de scadere ponderala. Nu uitati sa cereti sfatul medicului in cazul in care nu ati mai facut niciodata exercitii fizice.
• Continuati sa fiti activi si in timpul administrarii Alli si dupa incheierea tratamentului.
Folosirea Alli cu alimente si bauturi
Alli trebuie asociat cu un regim alimentar hipocaloric, cu un continut scazut de grasimi. Incercati sa initiati aceasta dieta inainte de inceperea tratamentului. Pentru informatii despre modul de stabilire a obiectivelor privind aportul caloric si de grasimi, cititi Alte informatii utile din paginile albastre de la capitolul 6.
Luati Alli in timpul meselor. Aceasta inseamna o capsula la micul dejun, una la pranz si una la cina. In cazul in care sariti peste o masa sau masa nu contine grasimi, nu luati capsula. Alli nu actioneaza decat daca masa contine grasimi.
In cazul in care masa contine un aport mare de grasimi, nu depasiti doza recomandata.
Administrarea capsulei la o masa care contine prea multe grasimi poate facilita aparitia reactiilor adverse asociate regimului alimentar (vezi capitolul 4). In timpul administrarii Alli, faceti toate eforturile necesare pentru a evita mesele bogate in grasimi.
Compoziție Alli 60 mg, caps:
Substanta activa este orlistat. Fiecare capsula contine orlistat 60 mg.Celelalte componente sunt:
• Continutul capsulelor: celuloza microcristalina (E460), amidonglicolat de sodiu, povidona (E1201), laurilsulfat de sodiu, talc.
• Capsula: gelatina, indigo carmin (E132), dioxid de titan (E171), laurilsulfat de sodiu, monolaurat de sorbitan, cerneala neagra (shellac, oxid negru de fier (E172), propilenglicol).
• Banda: gelatina, polisorbat 80, indigo carmin (E132).
Reacții adverse ale Alli 60 mg, caps:
Reactii adverse posibileCa toate medicamentele, Alli poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Majoritatea reactiilor adverse frecvente care se asociaza cu Alli (de exemplu gaze cu sau fara patarea lenjeriei cu eliminari uleioase rectale, imperiozitatea defecatiei sau defecatie mai frecventa si scaune moi) sunt provocate de modul sau de actiune (vezi capitolul 1). Consumati mese cu un continut mai scazut de grasimi pentru a rezolva aceste reactii adverse asociate alimentelor consumate.
Reactii adverse grave
Frecventa acestor reactii adverse nu este cunoscuta.
Reactii alergice grave
• Semnele unei reactii alergice grave includ: dificultati severe de respiratie, bufeuri, eruptii cutanate, mancarimi, umflarea fetei, accelerarea batailor inimii, lesin.
Intrerupeti administrarea capsulelor. Cereti imediat ajutor medical.
• Sangerare rectala
• Diverticulita (inflamarea intestinului gros). Simptomele pot include dureri in partea inferioara a stomacului
(abdomenului), mai ales in partea stanga, posibil insotite de febra si constipatie • Vezicule pe piele (inclusiv
vezicule care se sparg)
• Dureri severe de stomac provocate de calculi biliari
• Hepatita (inflamarea ficatului). Simptomele pot include ingalbenirea pielii si a globilor oculari, mancarimi,dureri de stomac si sensibilitate la nivelul ficatului.
Intrerupeti administrarea capsulelor. Informati medicul in cazul in care prezentati vreuna dintre aceste reactii adverse.
Reactii adverse foarte frecvente
Acestea pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane care iau Alli
• Gaze (flatulenta), cu sau fara pete uleioase pe lenjerie
• Imperiozitatea defecatiei
• Scaune grase sau uleioase
• Scaune moi
In cazul in care una dintre aceste reactii adverse devine severa sau deranjanta, anuntati medicul sau
farmacistul.
Reactii adverse frecvente
Acestea pot afecta pana la 1 din 10 persoane care iau Alli
• Dureri de stomac (abdominale)
• Incontinenta materiilor fecale
• Scaune moi/lichide
• Defecatie mai frecventa
• Anxietate
In cazul in care una dintre aceste reactii adverse devine severa sau deranjanta, anuntati medicul sau farmacistul.
Reactii adverse observate la testele sanguine.
Frecventa acestor reactii nu este cunoscuta.
• Cresteri ale valorilor unor enzime hepatice
• Efecte asupra coagularii sangelui la persoane care urmeaza un tratament cu warfarina sau alte anti-coagulante. Atunci cand faceti analize de sange, informati medicul ca luati Alli.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adverse
nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Invatati sa rezolvati reactiile adverse ale tratamentului asociate regimului alimentar
Cele mai frecvente reactii adverse sunt determinate de modul de actiune al capsulelor si sunt consecinta eliminarii grasimilor din organism.
Aceste reactii adverse se produc de obicei in primele cateva saptamani de utilizare a capsulelor, inainte sa va obisnuiti sa limitati aportul de grasimi din alimente. Astfel de reactii adverse ale tratamentului asociate regimului alimentar pot fi un semnal ca ati consumat mai multe grasimi decat ar fi trebuit.
Puteti invata sa reduceti la minimum impactul reactiilor adverse ale tratamentului asociate regimului alimentar prin respectarea acestor recomandari:
• Incepeti regimul alimentar cu un continut mai scazut de grasimi cu cateva zile sau chiar o saptamana inainte de a incepe administrarea capsulelor.
• Aflati mai multe despre continutul de grasimi al alimentelor voastre preferate si al marimii portiilor. Familiarizandu-va cu portiile va va fi mai usor sa nu depasiti accidental obiectivul privind aportul de grasimi.
• Distribuiti aportul de grasimi permis in mod egal intre mesele zilei. Nu va abtineti de la cantitatea de calorii permisa pentru ca apoi sa consumati un fel de mancare sau un desert cu un continut bogat de grasimi, asa cum este posibil sa fi procedat in cazul altor diete pe care le-ati incercat.
• Majoritatea utilizatorilor care prezinta aceste reactii adverse descopera ca le pot rezolva si controla prin reglarea regimului alimentar.
Nu va ingrijorati in cazul in care nu manifestati astfel de probleme. Acest lucru nu inseamna ca Alli nu actioneaza.
Interacțiuni cu alte medicamente:
Este posibil ca Alli sa interfere cu medicatia concomitenta pe care o luati.Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Nu luati Alli cu aceste medicamente
• Ciclosporina: ciclosporina este utilizata dupa transplant de organ, pentru artrita reumatoida severa si unele afectiuni cutanate severe.
• Warfarina sau alte anticoagulante.
Contraceptivele orale si Alli
• In caz de diaree severa, contraceptivul oral poate fi mai putin eficient. Utilizati o metoda alternativa de contraceptie in cazul in care suferiti de diaree severa.
Trebuie sa luati multivitamine, in fiecare zi. Alli poate diminua cantitatea in care sunt absorbite in organism unele vitamine. Multivitaminele trebuie sa contina vitaminele A, D, E si K. Trebuie sa luati multivitaminele seara la culcare, cand nu luati Alli, pentru a fi sigur ca vitaminele sunt absorbite.
Discutati cu medicul dumneavoastra sau farmacistul inainte de administrarea Alli daca luati deja o amiodarona, pentru probleme de ritm cardiac, o acarboza, pentru diabet zaharat.
Discutati cu medicul dumneavoastra sau farmacistul in timpul administrarii Alli
Daca urmati un tratament pentru scaderea tensiunii arteriale deoarece ar putea fi necesara ajustareadozei.
Daca luati un medicament pentru scaderea cantitatii de colesterol deoarece ar putea fi necesara ajustarea dozei.
Administrarea de Alli 60 mg, caps în sarcină / alaptare:
Nu luati Alli daca sunteti gravida sau daca alaptati.Prezentare ambalaj:
42 capsule.Condiții de păstrare:
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.Nu utilizati Alli dupa data de expirare inscrisa pe cutie.
A nu se pastra la temperaturi peste 25°C.
A se pastra flaconul inchis etans pentru a fi protejat de umiditate.
Flaconul contine doua recipiente sigilate care contin silicagel pentru a mentine capsulele uscate. Nu scoateti recipientele din flacon. Nu le inghititi.
Puteti sa pastrati doza zilnica de Alli in cutia pentru transport albastra (Shuttle) inclusa in acest ambalaj. Aruncati capsulele care au fost pastrate in cutia de transport mai mult de o luna.
Alte medicamente cu substanța activă orlistatum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Alli 60 mg, caps(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Alli 60 mg, caps vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!