Prospect AMITRIPTILIN, compr.

Substanța activă: amitriptylinum
Producator: Slovakofarma
Clasa ATC: [N06AA]: sistemul nervos >> psihoanaleptice >> antidepresive >> derivati triciclici

Indicații AMITRIPTILIN, compr.:

Preparatul este indicat in tratamentul diferitelor tipuri de depresie, in stari depresive si stari anxioase dupa leziuni cerebrale, enurezis nocturn, colon iritabil, sindrom premenstrual, anorexie psihica, incontinenta fecala. Preparatul se poate administra adultilor, adolescentilor si copiilor mai mari de 6 ani.

Contraindicații:

Preparatul nu trebuie administrat in cazul unei cunoscute alergii la amitriptilina sau la substantele adjuvante.

Preparatul nu se va utiliza in intoxicatiile acute cu medicamente cu efecte inhibitoare centrale (cum ar fi: hipnotice, sedative, analgetice), sau dupa ingestia de alcool.

Preparatul nu se va folosi in glaucom, ocluzie intestinala, epilepsie, delir, stenoza pilorica, in tratament concomitent cu inhibitoare de monoaminooxidaza (se administreaza la interval de 14 zile de la initierea sau intreruperea tratamentului cu IMAO).

Preparatul nu se va administra femeilor care alapteaza.
Acest preparat se va administra numai daca este absolut necesar pacientilor cu afectiuni cardiace ischemice, insuficienta cardiaca, tulburari de ritm cardiac, prostatomegalie sau retentie acuta de urina, si in sarcina.

Administrare AMITRIPTILIN, compr.:

Tratamentul este initiat in mod normal cu o doza de 25-50 mg (1-2 comprimate) administrata la culcare, si apoi este crescuta la 150-200 mg (6-8 comprimate) pe zi, timp de 5-6 zile, conform tolerantei.
Actiunea sedativa se instaleaza imediat, in prima zi de tratament, iar efectele de crestere a dispozitiei psihice apar in mod normal dupa 1-3 saptamani.

Daca nu se observa nici o imbunatatire, chiar dupa a doua saptamana de tratament, doza poate fi marita la 300 mg/zi (12 comprimate). Dupa regresia semnelor de depresie, doza este scazuta gradual la 50-100 mg/zi (2-4 comprimate) si mentinuta, in mod obisnuit, cel putin 3 luni.

La batrani si pacienti externi cu sindrom depresiv minor, se administreaza doze mici 50-100 mg/zi (2-4 comprimate), frecvent ca doza unica la culcare. La copii mai mari de 6 ani, in enurezis nocturn, se administreaza 12,5-25 mg (1/2-1 comprimat) amitriptilina ca doza unica la culcare. In general amitriptilina nu se administreaza mai mult de 6-8 luni. In terapia de lunga durata, cu doze mari, trebuie evitata intreruperea brusca a tratamentului.
Doza zilnica maxima la pacientii spitalizati este de 300 mg (12 comprimate), la pacientii din ambulatoriu 150 mg (6 comprimate) si respectiv 100 mg (4 comprimate) la pacientii cu varsta peste 60 ani.

Doza zilnica maxima la copii intre 6 si 12 ani este de 30 mg.

Acțiune:

Este un antidepresiv triciclic destinat tratamentului depresiilor, inclusiv cele cu forme severe, precum si a agitatiei anxioase, datorita efectului sedativ.

Compoziție AMITRIPTILIN, compr.:

Fiecare comprimat contine 28,3 mg clorhidrat de amitriptilina, corespunzator la 25 mg amitriptilina.

Precauții:

A se evita in timpul tratamentului conducerea automobilului si efectuarea altor activitati ce necesita atentie marita, coordonare motorie si decizie rapida! Este interzis cu strictete consumul de bauturi alcoolice in timpul tratamentului cu amitriptilina! Nu se va intrerupe brusc tratamentul cu acest preparat!

Reacții adverse ale AMITRIPTILIN, compr.:

Acestea apar in special la inceputul tratamentului si cuprind urmatoarele: oboseala si somnolenta, ameteli, transpiratii abundente, tremor, confuzie, agitatie fizica, tulburari psihice, halucinatii, tulburari de miscare, tulburari de vorbire, dezinhibitie, uscaciunea gurii, obstructie nazala, gust amar si acid, constipatie (foarte rar chiar obstructie intestinala), tulburari de mictiune (retentie urinara), privire incetosata, tulburari de acomodare vizuala, hipotensiune (rar colaps), tulburari de ritm cardiac (palpitatii, tahicardie). In cazuri rare pot aparea scaderea potentei sexuale, tulburari ale libidoului, ginecomastie cu lactatie spontana, tulburari hematopoetice, eruptii cutanate ca urmare a unei alergii in anamneza, tulburari hepatice (icter) si risc crescut de delir la pacientii in varsta.

In timpul tratamentului cu acest produs se vor efectua in mod regulat masuratori ale presiunii sanguine, EKG, hemograme, determinarea nivelelor enzimelor hepatice, EEG.
Alte medicamente cu substanța activă amitriptylinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu AMITRIPTILIN, compr.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul AMITRIPTILIN, compr. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.