Prospect ATROVENT NASAL 0.03, aerosol nazal

Substanța activă: ipratropii bromidum
Producator: Boehringer Ingelheim
Clasa ATC: [R01AX]: aparatul respirator >> preparate nazale >> decongestionante nazale de uz topic >> alte decongestionante nazale

Indicații ATROVENT NASAL 0.03, aerosol nazal:

Atrovent Spray Nazal este indicat pentru ameliorarea simptomatica a rinoreei din rinitele alergice si non-alergice.

Contraindicații:

Atrovent este contraindicat la pacientii cu hipersensibilitate la compusii atropinici sau la ingredientele inactive ale medicamentului.

Administrare ATROVENT NASAL 0.03, aerosol nazal:

Doza medie este de 2 pulverizari in fiecare nara de 2-3 ori pe zi, pentru Atrovent 0,03%. Doza medie este de 2 pulverizari in fiecare nara de 3-4 ori pe zi pentru adulti, pentru Atrovent 0,06%.

Instructiuni de folosire: Desfaceti capacul de plastic transparent si siguranta de pe spray. Siguranta impiedica descarcarea accidentala a spray-ului in buzunar.
1. Spray-ul trebuie probat inainte de a-l folosi prima data. Pentru aceasta, prindeti flaconul cu degetul mare la baza iar aratatorul si degetul mijlociu pe marginile albe. Fiti atenti ca spray-ul sa nu fie orientat spre ochi. Apasati degetul mare rapid si cu putere de sapte ori. Spray-ul este acum activat si poate fi utilizat. Aceasta manevra se va repeta numai daca spray-ul nu este folosit mai mult de 24 de ore; reactivarea necesita numai una sau doua pulverizari.

2. Suflati nasul cu blandete pentru a curata narile, daca este nevoie, inainte de a utiliza Atrovent Spray Nazal.
3. Apasati usor cu degetul pe o nara, intoarceti flaconul cu baza in sus si plasati-l in nara cealalta.
4. Apasati rapid si cu putere cu degetul mare pe baza flaconului in timp ce aratatorul si degetul mijlociu se sprijina pe portiunile albe. Dupa fiecare pulverizare, trageti aer pe nas si dati-l afara usor pe gura.
5. Dupa ce ati pulverizat, inclinati capul pe spate cateva secunde pentru ca substanta sa patrunda cat mai profund.

6. Repetati manevrele 4, 5 si 6 pentru cealalta nara.
7. Repuneti capacul de plastic transparent si siguranta.
8. Cand cantitatea de Atrovent Spray Nazal incepe sa scada, o pulverizare nu mai asigura doza eficienta de medicament. De aceea, flaconul trebuie verificat inainte sa se termine complet pentru a stabili daca este necesara o noua umplere. Nu luati doze suplimentare si nu intrerupeti tratamentul cu Atrovent Spray Nazal fara avizul medicului. Daca piesa nazala a spray-ului se infunda, tineti-o sub un jet de apa calda un minut, apoi uscati-o bine si reactivati spray-ul (vezi punctul 2). Puneti la loc capacul de plastic si siguranta.

Compoziție ATROVENT NASAL 0.03, aerosol nazal:

O pulverizare contine 0,021 mg bromura de ipratropium pentru o concentratie de 0,03%. O pulverizare (70 l) contine 0,042 mg bromura de ipratropium pentru o concentratie de 0,06%. Excipienti: clorura de benzalkonium, edetat disodic, clorura de sodiu, apa distilata.

Precauții:

Au fost raportate cazuri izolate de reactii adverse (de ex. midriaza, cresterea presiunii intraoculare, glaucom cu unghi inchis, dureri oculare) atunci cand bromura de ipratropium a fost pulverizata in ochi. Aparitia de dureri oculare sau de disconfort ocular, incetosarea vederii, aparitia de halouri vizuale asociate cu inrosirea ochilor provenita din congestie conjunctivala sau corneana pot fi semne ale unei crize acute de glaucom cu unghi inchis. La aparitia oricaruia dintre aceste simptome trebuie cerut imediat sfatul medicului specialist. Atrovent Spray Nazal 0,03 si 0,06% trebuie folosit cu atentie de catre pacientii care au predispozitie la aparitia de glaucom cu unghi inchis, hipertrofie de prostata sau obstructia colului vezical. Pacientii diagnosticati cu fibroza chistica de pancreas pot fi mai predispusi la aparitia tulburarilor de motilitate gastro-intestinala.

Sarcina si alaptare: Studiile efectuate pe sobolani, soareci si iepuri nu au stabilit cu certitudine lipsa efectelor secundare in cursul sarcinii. De aceea, trebuie respectate precautiile in folosirea medicamentului, mai ales in primul trimestru de sarcina. De asemenea, nu a fost demonstrata siguranta folosirii acestui medicament in timpul perioadei de alaptare.

Reacții adverse ale ATROVENT NASAL 0.03, aerosol nazal:

Izolat pot sa apara reactii adverse ca: epistaxis, uscaciune a nasului sau si iritatie nazala. In cazul administrarii diferitelor forme farmaceutice de Atrovent, inclusiv Atrovent Spray Nazal, au fost mentionate ca efecte adverse cefaleea, greata si iritatie locala (senzatie de arsura). Efecte sistemice anticolinergice sunt manifestate prin uscaciunea gurii. Reactii adverse oculare, cresterea frecventei cardiace si a palpitatiilor, retentia urinara si tulburarile motilitatii gastrointestinale au fost mentionate in cazuri izolate la pacientii care folosesc bromura de ipratropium fie administrata intranazal sau dupa inhalare per os. Pot sa apara reactii de tip alergic ca de ex. rash, angioedem, urticarie si greata.
Alte medicamente cu substanța activă ipratropii bromidum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu ATROVENT NASAL 0.03, aerosol nazal(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul ATROVENT NASAL 0.03, aerosol nazal vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.