Prospect Cicatrol 10 mg/g pastă cutanată

Substanța activă: sulfadiazinum
Producator: Antibiotice Romania
Clasa ATC: [D06BA]: preparate dermatologice >> antibiotice si chimioterapice de uz dermatologic >> chimioterapice preparate pentru aplicatii locale >> sulfamide

Indicații Cicatrol 10 mg/g pastă cutanată:

Cicatrol este indicat în special pentru tratamentul şi prevenirea infecţiilor arsurilor.

De asemenea, Cicatrol este indicat pentru tratamentul şi prevenirea infecţiilor leziunilor de decubit, ulcerelor varicoase, abraziunilor, leziunilor traumatice minore, inciziilor sau altor leziuni neinfectate şi grefelor de piele.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Cicatrol
- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la sulfonamide, la sulfadiazină de argint la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament;
- la prematuri, nou-născuţi (cu vârsta cuprinsă între 0-27 zile) sau la sugari până la 2 luni, datorită posibilităţii apariţiei icterului nuclear;
- dacă sunteţi gravidă în ultimul trimestru de sarcină (risc crescut de icter nuclear la copil).

Administrare Cicatrol 10 mg/g pastă cutanată:

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum este descris în acest prospect sau aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Adulţi, vârstnici şi copii cu vârsta peste 2 luni
Un tratament adecvat se începe după evaluarea extinderii şi profunzimii leziunilor.
După curăţare plăgii şi îndepărtarea ţesutului mort, aplicaţi pe această zonă Cicatrol într-un strat de 2-4 mm grosime, o dată sau de două ori pe zi, până la cicatrizarea plăgii.
În cazul arsurilor severe, pasta poate fi aplicată în mod repetat, în general, la interval de 8 de ore.

Nou-născuţii prematuri şi sugari cu vârsta sub 2 luni
Nu utilizaţi Cicatrol la prematuri şi sugari în primele două luni de viaţă. Doza recomandată şi metoda de aplicare la copiii cu vârsta peste 2 luni este aceeaşi ca la adult.

Mod de administrare
Aplicaţi Cicatrol cu o spatulă sterilă sau cu mănuşi de unică folosinţă. După deschiderea tubului, presaţi-l începând cu capătul lui, spre zona cu filet, aşa cum reiese din pictogramele de mai jos. Nu presaţi tubul la mijloc pentru a extrage cantitatea necesară de pastă.

Pentru următoarea aplicare îndepărtaţi excesul de pastă cu blândeţe, fără a agresa zona afectată. Aplicarea Cicatrol poate determina o senzaţie de durere/disconfort local, deoarece Cicatrol intervine în multiple etape ale procesului de cicatrizare, prin stimularea celulelor implicate în acest proces.

În procesul de vindecare a leziunii, pot apărea senzaţii de durere, mâncărimi, furnicături, disconfort local; se recomandă evitarea scărpinării, care poate distruge noul ţesut format şi, în consecinţă, întârzie vindecarea leziunii.

În prezenţa radiaţiilor UV pasta se înnegreşte şi poate păta ţesăturile cu care intră în contact. Dacă este necesar, plaga poate fi acoperită cu un pansament steril, neocluziv.

Asiguraţi-vă că întreaga zonă de piele afectată este mereu acoperită cu Cicatrol. Reaplicaţi Cicatrol dacă acest medicament a fost îndepărtat din greşeală.

Dacă utilizaţi mai mult Cicatrol decât trebuie
Dacă utilizaţi în mod accidental prea mult Cicatrol, întrerupeţi tratamentul şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Dacă uitaţi să utilizaţi Cicatrol
Nu utilizaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată, utilizaţi-o imediat ce v-aţi adus aminte. Apoi, utilizaţi doza următoare, conform orarului obişnuit.

Dacă încetaţi să utilizaţi Cicatrol
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Asiguraţi-vă că întreaga zonă de piele afectată este mereu acoperită cu Cicatrol. Reaplicaţi Cicatrol dacă acest medicament a fost îndepărtat din greşeală.

Compoziție Cicatrol 10 mg/g pastă cutanată:

- Substanţa activă este sulfadiazină de argint. Un gram pastă conţine sulfadiazină de argint 10 mg.
- Celelalte componente sunt: glicerol, bentonită, chitosan, acid lactic, apă purificată.

Precauții:

- dacă sunteţi alergic la unele substanţe denumite sulfonamide
- dacă aveţi o afecţiune ereditară ce determină deficit congenital de glucozo-6-fosfat dehidrogenază; - dacă aveţi afecţiuni severe la nivelul ficatului şi rinichiului;
- dacă aveţi porfirie.

Similar altor antimicrobiene topice, după tratamentul cu Cicatrol pot să apară suprainfecţii.

În cazul utilizării timp îndelungat a Cicatrol, pe suprafeţe întinse de piele, medicul dumneavoastră trebuie să vă verifice hemoleucograma, pentru a preîntâmpina riscul apariţiei leucopeniei, trombocitopeniei sau eozinofiliei.

În timpul tratamentului leziunilor de pe suprafeţe întinse de piele, concentraţiile sulfadiazinei din sânge pot să atingă valori mari şi pot să apară reacţii adverse sistemice ale sulfonamidelor.

De aceea, medicul dumneavoastră trebuie să vă verifice valorile sulfadiazinei din sânge, funcţia renală şi să efectueze examen al urinii, datorită posibilităţii apariţiei cristaluriei.

Cicatrol conţine sulfadiazină de argint, care în prezenţa radiaţiilor UV şi în timp, determină modificarea culorii pastei cutanate.

Acest fapt nu afectează eficacitatea terapeutică a medicamentului. Înainte de utilizare se va îndepărta prima porţiune de pastă (aproximativ 0,5 cm.) aflată în zona expusă.

Se recomandă utilizarea pastei în maxim 12 săptămâni de la prima deschidere a tubului.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Tratamentul cu Cicatrol nu determină efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Reacții adverse ale Cicatrol 10 mg/g pastă cutanată:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Reacţiile adverse sunt clasificate după următoarele frecvenţe:
Foarte frecvente: care afectează mai mult de 1 pacient din 10
Frecvente: care afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi
Mai puţin frecvente: care afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi
Rare: care afectează mai puţin de 1 din 1000 pacienţi
Foarte rare: afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi
Cu frecvenţă necunoscută care nu poate fi estimată din datele disponibile

Reacţii adverse frecvente:
- scăderea numărului de globule albe ale sângelui (leucopenie); această scădere este trecătoare şi de obicei nu necesită întreruperea tratamentului.

Reacţii adverse cu frecvenţă necunoscută:
- iritaţie;
- mâncărimi;
- senzaţie de arsură la nivel local;
- modificări de culoare a pielii;
- erupţii trecătoare pe piele.

În special dacă suferiţi de afectare renală şi hepatică gravă poate să apară colorarea în brun-roşcat a pielii (argirism).

În cazul aplicării Cicatrol pe suprafeţe întinse de piele, în doze mari, în special în arsuri severe, au fost observate reacţii adverse ale formelor farmaceutice orale ale sulfadiazinei (reacţii adverse sistemice), cum sunt: scăderea numărului de globule roşii, scăderea numărului de plachete sanguine, scăderea numărului unor globule albe, febră medicamentoasă, necroză la nivelul ficatului, nefrită interstiţială şi cristalurie.

Următoarele reacţii adverse care apar în timpul tratamentului cu preparate orale cu sulfadiazină, pot să apară şi după uz topic: greaţă, vărsături, diaree, purpură, fotodermatoză, eritem polimorf, sindrom Stevens-Johnson şi sindrom Lyell, dermatită exfoliativă, dureri de cap şi durerila nivelul articulaţiilor.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Cicatrol împreună cu alte medicamente
Efectul următoarelor substanţe active sau medicamente poate fi influenţat în timpul tratamentului concomitent cu Cicatrol:
- enzime topice proteolitice: dacă Cicatrol este utilizat concomitent cu enzime topice proteolitice, argintul poate să inactiveze aceste enzime topice proteolitice (fermenţi care descompun proteine);
- antidiabetice orale şi fenitoină: poate să apară creşterea efectului acestora;
- dacă cimetidina este utilizată concomitent cu Cicatrol poate să apară scăderea numărului de globule albe, cu o frecvenţă mai mare.

Spuneţi medicului dumneavoastrã sau farmacistului dacã utilizaţi sau aţi utilizat recent sau s-ar putea să utilizaţi orice alte medicamente.

Administrarea de Cicatrol 10 mg/g pastă cutanată în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă, alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Sarcină În timpul sarcinii, utilizaţi cu precauţie
Cicatrol şi numai dacă este necesar. Nu utilizaţi Cicatrol în ultimele săptămâni de sarcină, înaintea naşterii.

Alăptare
Femeile care alăptează nu trebuie să utilizeze Cicatrol, deoarece creşte riscul de apariţie a icterului nuclear la sugarii cu vârsta sub 2 luni. Trebuie avut în vedere raportul risc/beneficiu în cazul continuării alăptării copiilor cu vârsta peste 2 luni.

Prezentare ambalaj:

Cicatrol se prezintă sub formă de pastă omogenă, de culoare gri deschis până la bej.
Este disponibil în cutii cu un tub din aluminiu care conţine 20 g sau 50 g pastă cutanată.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se utiliza în maxim 12 săptămâni după prima deschidere a tubului.
A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă sulfadiazinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Cicatrol 10 mg/g pastă cutanată(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Cicatrol 10 mg/g pastă cutanată vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.