Prospect COLISTIN, flac.inj.

Substanța activă: colistinum (sulfas)
Producator: Sicomed
Clasa ATC: [J01XB]: antiinfectioase de uz sistemic >> antibiotice >> alte antibacteriene >> polimixine

Indicații COLISTIN, flac.inj.:

1) Infectii digestive cu germeni sensibili, atat la copii (diaree-infectioasa, gastroenterite toxicoze - in asociere cu forma injectabila - profilactic in cursul epidemiilor intraspitalicesti), cat si la adulti (gastroenterite, enterocolite, dizenterie bacilara, profilaxia suprainfectiilor la cirotici - in asociere cu tratamente clasice - colite meta- si postamibiene, diverticulite, rectocolite hemoragice, neoplasme infectate ale colonului). 2) Sterilizarea (eventual asociat cu sulfamide) intestinului in cadrul pregatirii preoperatorii pentru interventii pe tubul digestiv. 3) In febra tifoida si paratifoida A si B se administreaza asociat cu cloramfenicolul, prezentand interes mai ales in infectiile tifo-paratifice rebele, in recaderi si in sterilizarea purtatorilor de germeni.

Contraindicații:

Hipersensibilitate la Colistin in antecedente.

Administrare COLISTIN, flac.inj.:

Prematuri si nou-nascuti - aproximativ 50 000 U.I./kilocorp/zi, in 3 - 4 prize. Sugari - 100 000-150 000 U.I./kg corp/zi, in 3-4 prize. Copii intre 1 si 12 ani de 3-4 ori pe zi cate 1 000 000 U.I. Copii peste 12 ani si adulti de 4 ori pe zi cate 2 000 000 U.I.

Acțiune:

Colistina este un antibiotic din grupul polipeptidelor care mai cuprinde Polimixina B si Polimixina E (relativ recent s-a dovedit identitatea acesteia din urma cu Colistina), bacitracina, tyrotricina, viomicina si capreomicina. Spectrul antibacterian al Colistinei se extinde asupra urmatorilor germeni gramnegativi: Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Aerobacter aerogenes, Klebsiella, Pasteurella, Salmonella, Shigella, Haemophilus, Brucella (numai in vitro). Prezinta rezistenta la Colistina; Proteus, toti cocii si bacilii grampozitivi, Neisseria, Micobacterium, Corynebacterium, bacilii sporulati, inclusiv clostridiile, de asemenea agentii patogeni ai micozelor. Actiunea Colistinei este de tip bacteriostatic si bactericid; ea se exercita prin deteriorarea membranei celulare a germenilor microbieni, atat in stadiul de multiplicare, cat si in repaus. Sulfatul de colistina este destinat cu precadere administrarii orale (pentru calea parenterala se utilizeaza metansulfonatul de colistina, mai bine tolerat local). Administrat per os, sulfatul de colistina nu se resoarbe practic din tubul digestiv, asa incat actiunea lui se exercita numai asupra florei patogene intestinale, produsul fiind lipsit de actiunea sistemica. La sugari insa, dupa administrarea per os a unor doze mari, o cantitate mica de antibiotic se poate resorbi, inregistrandu-se prezenta lui in serul sanguin si in urina. Sulfatul de colistina se elimina prin fecale, in majoritate inactivat. Antibioticul nu perturba microflora fiziologica a tractului digestiv. In clinica nu s-a constatat dezvoltarea rezistentei microbiene, chiar dupa tratamente prelungite. Colistina prezinta rezistenta incrucisata completa cu Polimixina B.

Compoziție COLISTIN, flac.inj.:

Comprimate continand 250.000 U.I. de sulfat de colistina.

Reacții adverse ale COLISTIN, flac.inj.:

Nu se semnaleaza dupa administrarea per os.
Alte medicamente cu substanța activă colistinum (sulfas):
Medicamente cu indicații asemănătoare cu COLISTIN, flac.inj.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul COLISTIN, flac.inj. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.