Prospect DIPROSALIC, sol.ext.

Substanța activă: combinatii
Producator: Schering Plough
Clasa ATC: [D07XC]: preparate dermatologice >> corticosteroizi de uz dermatologic >> corticosteroizi in alte combinatii >> corticosteroizi puternici in alte combinatii

Indicații DIPROSALIC, sol.ext.:

Diprosalic Unguent este indicat pentru ameliorarea manifestarilor inflamatorii ale dermatozelor hiperkeratozice si uscate care raspund la tratamentul cu corticosteroizi cum sunt: psoriazisul, dermatita atopica cronica, neurodermita (lichenul simplu cronic), lichenul plan, eczeme (inclusiv eczema numulara, eczema palmei, dermatita eczematoasa), dishidroza (pompholyx), dermatita seboreica a scalpului, ihtioza vulgara si alte afectiuni ihtiozice. Diprosalic Lotiune este indicat pentru ameliorarea manifestarilor inflamatorii din psoriazisul si seboreea scalpului. Diprosalic Lotiune este de asemenea indicat pentru ameliorarea manifestarilor inflamatorii din leziunile cu alta localizare decat scalpul, din psoriazis sau alte dermatoze care raspund la tratamentul cu corticosteroizi. La anumiti pacienti se poate realiza un tratament de intretinere adecvat cu aplicatii mai rare.

Contraindicații:

Diprosalic unguent si lotiune este contraindicat la pacientii cu istoric de hipersensibilitate la oricare din componentele sale.

Administrare DIPROSALIC, sol.ext.:

Numai pentru uz dermatologic. O pelicula fina de Diprosalic Unguent se aplica pe intreaga arie afectata, de doua ori pe zi, dimineata si seara. Aplicati cateva picaturi de Diprosalic Lotiune pe ariile de piele afectata si masati usor pana cand medicamentul patrunde in scalp sau piele. Frecventa uzuala de aplicare este de doua ori pe zi, dimineata si seara. La anumiti pacienti se poate obtine un tratament de intretinere adecvat cu aplicatii mai rare.

Acțiune:

Betametazona dipropionat, corticosteroid sintetic fluorinat, prezinta activitate antiinflamatorie, antipruriginoasa si vasoconstrictoare. Diprosalic unguent si lotiune demonstreaza aceste actiuni intr-o maniera sustinuta, permitand astfel doua aplicatii zilnice. Acidul salicilic administrat topic prezinta proprietati keratolitice, precum si actiune bacteriostatica si fungicida.

Compoziție DIPROSALIC, sol.ext.:

Diprosalic Lotiune contine in fiecare gram 0,64 mg betametazona dipropionat echivalent cu 0,5 mg (0,05%) betametazona si 20 mg (2%) acid salicilic. pH-ul este ajustat la aproximativ 5,0.

Lotiune: edetat de sodiu, hidroxi-propil-metil celuloza, hidroxid de sodiu, alcool izopropil, apa distilata. Acidul salicilic este un agent keratolitic si antiseptic.

Precauții:

Daca apar reactii de iritare sau sensibilizare, tratamentul cu Diprosalic unguent trebuie intrerupt. In prezenta unei infectii trebuie urmat un tratament adecvat. Efectele adverse care apar in urma tratamentului cu corticosteroizi sistemici inclusiv supresia glandei suprarenale pot de asemenea sa apara si in cazul tratamentului cu corticosteroizi topici, in special la copii. Absorbtia sistemica a corticosteroizilor topici sau a acidului salicilic creste daca sunt tratate suprafete corporale mari sau daca se foloseste tehnica ocluziva. In aceste conditii sau cand se fac tratamente pe termen lung, in special la copii sunt necesare precautii speciale. Tehnica ocluziva trebuie evitata in cazul utilizarii Diprosalic lotiune. Aplicarea acidului salicilic pe rani deschise sau pe piele cu solutie de continuitate trebuie evitata. Tratamentul trebuie intrerupt in cazul uscarii excesive a pielii sau a accentuarii iritatiei acesteia. Diprosalic unguent si lotiune nu este recomandat pentru uz oftalmic. Evitati contactul cu ochii si mucoasele. Utilizarea in pediatrie: Copiii pot prezenta o mai mare sensibilitate de supresie a axului hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian (HPA) si de aparitie a efectelor corticosteroide exogene decat adultii, din cauza absorbtiei crescute, datorata unei suprafete mai mari de piele raportata la greutatea corporala. La copiii care au primit corticosteroizi topici au fost raportate supresia axului HT-HF-SR, sindrom Cushing, retardare liniara a cresterii, intarzierea cresterii in greutate si hipertensiune intracraniana. Manifestarile supresiei suprarenale la copii includ nivele scazute ale cortizolului plasmatic si absenta raspunsului la stimularea cu ACTH. Manifestarile hipertensiunii intracraniene includ bombarea fontanelei, cefalee si edem papilar bilateral.

Sarcina si alaptare: Deoarece siguranta utilizarii corticosteroizilor topici la femeile gravide nu a fost stabilita, medicamentele din aceasta clasa trebuie utilizate in timpul sarcinii numai daca beneficiul potential justifica riscul potential pentru fat. Medicamentele din aceasta clasa nu trebuie folosite in cantitati mari sau pe perioade lungi de timp la pacientele gravide. Deoarece nu se cunoaste daca administrarea topica a corticosteroizilor poate avea ca rezultat o absorbtie sistemica suficienta pentru a produce cantitati detectabile in laptele matern, trebuie luata o decizie in sensul intreruperii alaptarii sau a tratamentului, luandu-se in consideratie importanta medicatiei pentru mama.

Reacții adverse ale DIPROSALIC, sol.ext.:

Au fost raportate dupa tratamentul corticosteroid topic urmatoarele reactii adverse: senzatia de arsura, prurit, iritatie, uscaciunea pielii, foliculita, hipertricoza, eruptii acneiforme, hipopigmentatia pielii, dermatita periorala, dermatita de contact alergica. In cazul folosirii pansamentelor ocluzive pot aparea mai frecvent: maceratia pielii, infectii secundare, atrofie cutanata, striuri, miliaria, senzatia de durere, ragade. Preparatele cu acid salicilic pot provoca dermatita
Medicamente cu indicații asemănătoare cu DIPROSALIC, sol.ext.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul DIPROSALIC, sol.ext. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.