Prospect DOSTINEX, comprimate, 0,5 mg

Substanța activă: cabergolinum
Producator: Pfizer Italia S.r.l., Italia
Clasa ATC: [G02CB]: aparatul genito-urinar si hormonii sexuali >> alte preparate ginecologice >> alte produse ginecologice >> inhibitori de prolactina
Categoria: Oprirea lactatiei
Grupa farmaceutică: inhibitori de prolactina
Tip: Comprimate
Denumirea medicamentului este Dostinex. Fiecare comprimat conţine ca substanţă activă cabergolina 0,5 mg.

Cabergolina aparţine grupului de medicamente care inhibă prolactina.

Indicații DOSTINEX, comprimate, 0,5 mg:

Dostinex este folosit pentru prevenirea sau oprirea lactaţiei în perioada imediat următoare naşterii copilului sau poate opri lactaţia dacă deja sunteţi în perioada de alăptare. Dostinex poate fi folosit şi pentru alte afecţiuni datorate creşterii concentraţiei de prolactină, cum sunt absenţa sau neregularitatea ciclurilor menstruale, secreţia exagerată de lapte sau infertilitate, sau, la bărbaţi, pentru tratarea impotenţei sau scăderii libidoului sexual.

Contraindicații:

Nu luaţi Dostinex
-dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la cabergolină, alcaloizi de ergot (de exemplu bromocriptină) sau la oricare dintre celelalte componente ale Dostinex.
- vi se va administra Dostinex pe o perioadă lungă de timp şi dacă aveţi sau aţi avut reacţii fibrotice (ţesut cicatrizant) care vă afectează inima

Administrare DOSTINEX, comprimate, 0,5 mg:

Luaţi întotdeauna Dostinex exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Comprimatele Dostinex se înghit, preferabil în timpul meselor.

Doza uzuală pentru prevenirea lactaţiei este de 1 mg (2 comprimate) în prima zi după ce aţi născut.

Doza uzuală pentru oprirea lactaţiei este de jumătate de comprimat de două ori pe zi, timp de 2 zile.

Pentru a scădea concentraţia de prolactină în anumite boli, Dostinex se ia de obicei o dată sau de două ori pe săptămână (de exemplu, în ziua de luni, sau în ziua de luni şi cea de joi). Dozele iniţiale sunt de obicei mici (o jumătate de comprimat sau un comprimat pe săptămână). Doctorul vă va spune dacă trebuie să luaţi o doză mai mare.

Dostinex nu este recomandat pacienţilor cu vârsta sub 16 ani.

Dacă luaţi utilizaţi mai multe comprimate Dostinex decât trebuie
Dacă luaţi prea multe comprimate odată, anunţaţi medicul sau adresaţi-vă imediat celui mai apropiat spital.

Dacă uitaţi să luaţi Dostinex
Nu vă îngrijoraţi. Luaţi următoarea doză imediat ce vă amintiţi. Nu luaţi o doză dublă pentru a recupera doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Dostinex
Urmaţi tratamentul pe toată durata recomandată de medic.
Femeile care doresc să evite sarcina, trebuie să folosească mijloace contraceptive mecanice, chiar şi după întreruperea tratamentului cu Dostinex şi până anovulaţia (lipsa fertilităţii) se instalează.
Sarcina trebuie evitată timp de o lună de la întreruperea tratamentului cu Dostinex.

Acțiune:

Dostinex previne sau opreşte lactaţia (producerea de lapte matern), prin scăderea concentraţiei din organism a hormonului prolactină. Prin scăderea concentraţiei de prolactină, Dostinex poate restaura şi fertilitatea.

Compoziție DOSTINEX, comprimate, 0,5 mg:

Substanţa activă este cabergolina. Un comprimat conţine 0,5 mg cabergolină.
Celălalte componente sunt lactoza anhidră şi leucina.

Precauții:

Înaintea tratamentului cu Dostinex, spuneţi medicului dacă:
-suferiţi de boli de rinichi sau de ficat – medicul dumneavoastră va efectua o serie de analize;
-aţi suferit de hipertensiune arterială, edem (umflarea gleznelor, feţei sau mâinilor) şi probleme de rinichi în timpul sau după sarcină;
-aţi avut tulburări mentale în timpul sarcinii sau după ce aţi dat naştere unui copil;
-suferiţi de orice boală cardiovasculară sau pulmonară;
-suferiţi de sindrom Raynaud (circulaţia sângelui în degete este afectată de frig şi degetele devin palide sau se învineţesc, cu senzaţie de furnicături, amorţeli sau arsură în zonele respective);
-suferiţi de ulcer peptic (durere abdominală când vă este foame);
-aveţi sângerări gastrointestinale (scaunele devin negre sau vărsaţi cu sânge);
-suferiţi de hipotensiune arterială sau luaţi medicamente pentru combaterea hipertensiunii arteriale.
-Aveţi boala Parkinson şi vi s-a intamplat să adormiţi brusc.
-dacă aveţi sau aţi avut reacţii fibrotice (ţesut cicatriceal) afectând inima, plămânii sau abdomenul dumneavoastră. În cazul în care vi se administrează Dostinex pe o perioadă lungă de timp, înaintea tratamentului, medicul dumneavoastră va controla dacă inima, plămânii, sau rinichii dumneavoastră sunt în stare bună. El/ea vă va efectua o echocardiogramă (un examen cu ultrasunete al inimii) înaintea începerii tratamentului şi la intervale regulate în timpul tratamentului. Dacă apar reacţii fibrotice, tratamentul va fi înterupt.

Deoarece medicamentul conţine lactoză, administrarea nu este recomandată la pacienţii cu intoleranţă ereditară la galactoză, deficit de lactază Lapp sau malabsorbţie de glucoză-galactoză.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
În timpul tratamentului, mai ales în primele zile, trebuie să fiţi atent la capacitatea dumneavoastră de reacţie, deoarece poate fi scăzută, puteţi avea somnolenţă sau chiar puteţi să adormiţi brusc.

Dacă apar aceste manifestări, nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Dostinex
Comprimatele conţin şi lactoză. Dacă medicul v-a spus că suferiţi de intoleranţă la anumite zaharuri, contactaţi-l înainte de a începe să luaţi acest medicament.

Reacții adverse ale DOSTINEX, comprimate, 0,5 mg:

Ca toate medicamentele, Dostinex poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Cele mai frecvente pot fi:
- ameţeli
- constipaţie
- dureri de cap
- depresie
- greaţă
- slăbiciune musculară
- dureri abdominale
- senzaţie de înţepături sau furnicături
- vărsături
- sângerări nazale
- senzaţie de “valuri de căldură” cu înroşirea bruscă a feţei
- slăbirea vederii
- creşterea frecvenţei bătăilor inimii
- scăderea tensiunii arteriale, uneori până la leşin
- oboseală/somnolenţă
- dureri mamare
- indigestie sau alte tulburări digestive - crampe

Reacţii adverse foarte frecvente (afectând mai mult de o persoană din zece): tulburări ale valvelor inimii şi afecţiuni înrudite, de exemplu inflamaţia (pericardită) sau revărsarea fluidului în pericard (epanşament pericardic).
Simptomele precoce pot fi unul sau mai multe din manifestările următoare – dificultăţi în respiraţie, scurtarea respiraţiei, dureri toracice sau de spate, şi umflarea picioarelor. Dacă prezentaţi oricare din aceste simptome, trebuie să îi spuneţi imediat medicului dumneavoastră.”

Înainte de a începe tratamentul, trebuie măsurată tensiunea arterială.

În plus, în timpul experientei post-comercializare au mai fost observate următoarele evenimente nedorite: alopecie, creşterea valorilor plasmatice ale creatininei, iluzii, dispnee, edeme, fibroză, funcţie hepatică anormală, reacţii de hipersensibilitate, funcţii hepatice anormale, rash, afecţiuni respiratorii, insuficienţă respiratorie şi valvulopatie.

Au fost raportate rare cazuri de fibroză în plămâni şi inimă care pot determina disfuncţii ale valvelor cardiace.

Dacă vreuna din reacţiile adverse de mai sus devin grave, medicul poate decide scăderea temporară a dozei, apoi creşterea treptată a acesteia cu câte o jumătate de comprimat (0,25 mg carbergolină) pe săptămână (o dată la 2 săptămâni). Reacţiile adverse pot fi diminuate sau pot să dispară.

Supradozajul:

In caz de administrare accidentala a unei doze foarte mari, pot apare reactii adverse severe cum ar fi: greata, varsaturi, cefalee, vertij, hipotensiune arteriala sau halucinatii. in aceasta situatie consultati imediat medicul.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Folosirea altor medicamente
Unele medicamente, atunci când sunt luate în acelaşi timp cu Dostinex, pot influenţa modul în care Dostinex acţionează, sau Dostinex poate influenţa modul în care aceste medicamente acţionează. Spuneţi medicului dacă sunteţi în tratament cu oricare dintre medicamentele următoare:
- antiemetice (pentru combaterea vărsăturilor), cum este metoclopramida;
- anumite antibiotice, cum este eritromicina;
- medicamente pentru tratarea tulburări mentale sau a problemelor grave de comportament (de exemplu fenotiazine, butirofenone sau tioxantene);
- medicamente cunoscute sub denumirea de alcaloizi de ergot (din compoziţia anumitor medicamente pentru tratamentul migrenei, sau ergotamina folosită pentru prevenirea sau tratarea sângerărilor în urma avortului sau a naşterii unui copil).
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Folosirea Dostinex cu alimente şi băuturi
Comprimatele Dostinex pot fi luate indiferent de orarul meselor. Totuşi, pentru a suporta mai bine tratamentul cu Dostinex, este recomandabil să luaţi comprimatele în timpul unei mese.

Administrarea de DOSTINEX, comprimate, 0,5 mg în sarcină / alaptare:

Dacă doriţi să nu rămâneţi gravidă, trebuie să folosiţi metode contraceptive recomandate de medic. Înainte de a începe tratamentul, poate fi necesară efectuarea unui test pentru sarcină. Dacă rămâneţi gravidă în timpul tratamentului, opriţi tratamentul cu Dostinex imediat ce sarcina este confirmată. Dacă doriţi să alăptaţi, nu luaţi Dostinex, deoarece medicamentul afectează producerea laptelui matern.
Dacă doriţi să rămâneţi gravidă, opriţi tratamentul cu Dostinex cu o lună înainte.
În timpul tratamentului, este recomandabil să efectuaţi teste rapide de sarcină sau examinarea la microscop a stării vaginale.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Prezentare ambalaj:

Comprimatele sunt albe, capsulare, gravate “PU” pe una din feţe şi “700” pe cealaltă faţă şi prezintă un şanţ de diviziune.
Cutie cu un flacon din sticlă brună, conţinând 2 comprimate
Cutie cu un flacon din sticlă brună, conţinând 8 comprimate

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

A nu se păstra la tenperaturi peste 25°C.

Nu utilizaţi Dostinex după data de expirare înscrisă pe cutie sau eticheta flaconului. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

La interiorul capacului este ataşat un material desicant. Deoarece comprimatele aborb umezeală, acest desicant nu trebuie desprins de pe capac. Din acelaşi motiv, după ce aţi luat comprimatul din flaconul, înşurubaţi capacul la loc; de asemenea, nu puneţi comprimatele în alt recipient.
Alte medicamente cu substanța activă cabergolinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu DOSTINEX, comprimate, 0,5 mg(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul DOSTINEX, comprimate, 0,5 mg vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.