Prospect Ferinject 50 mg fer/ml sol. inj./perf.

Substanța activă: ferri carboxymaltosum
Producator: Vifor France SA, Franta
Clasa ATC: [B03AC]: sange si organe hematopoietice >> antianemice >> preparate cu fier >> fier trivalent - preparate parenterale

Indicații Ferinject 50 mg fer/ml sol. inj./perf.:

Ferinject este un preparat antianemic, un medicament utilizat pentru tratamentul anemiei. Acesta conţine fer sub formă de carbohidrat de fer. Ferul este un element esenţial, necesar pentru capacitatea hemoglobinei de transport al oxigenului din globulele roşii ale sângelui şi a mioglobinei din celulele musculare. În plus, ferul este implicat în multe alte funcţii necesare pentru menţinerea vieţii în organismul uman.
Ferinject este utilizat pentru tratamentul pacienţilor cu deficit de fer, când preparatele de fer orale sunt ineficace sau nu pot fi utilizate.

Scopul tratamentului este de a reaproviziona depozitele de fer ale organismului şi de a trata anemia, o lipsă a globulelor roşii din sânge care apare ca urmare a deficitului de fer.

Înaintea administrării, medicul dumneavoastră va efectua o analiză a sângelui pentru a determina doza de Ferinject de care aveţi nevoie.

Contraindicații:

Nu trebuie să vi se administreze Ferinject
- dacă sunteţi hipersensibil (alergic) la carboximaltoză ferică sau la oricare dintre celelalte componente ale Ferinject,
- dacă aveţi o formă de anemie care nu este cauzată de lipsa de fer,
- dacă aveţi supraîncărcare cu fer (prea mult fer în organism) sau tulburări de utilizare a ferului,

Administrare Ferinject 50 mg fer/ml sol. inj./perf.:

Medicul dumneavoastră vă poate administra Ferinject pe trei căi posibile: nediluat prin injectare, în timpul şedinţei de dializă sau diluat prin perfuzare (picurare într-o venă).
- Prin injectare, este posibil să vi se administreze până la 20 ml Ferinject, echivalent cu 1000 mg, o dată pe săptămână direct în venă
- Dacă efectuaţi şedinţe de dializă, este posibil să vi se administreze Ferinject în timpul şedinţei de hemodializă, prin intermediul dializorului.
- Prin perfuzare (picurare într-o venă), este posibil să vi se administreze până la 20 ml Ferinject, echivalent cu 1000 mg fer, o dată pe săptămână, direct în venă. Deoarece Ferinject este diluat cu soluţie salină izotonă pentru perfuzia picătură cu picătură, se poate ajunge la un volum de până la 250 ml soluţie de culoare brună.
Medicul dumneavoastră îşi va asuma responsabilitatea pentru determinarea dozei adecvate şi alegerea căii de administrare, frecvenţei de administrare şi duratei tratamentului dumneavoastră.
Supradozajul poate cauza acumularea ferului în locurile de depozitare. Medicul dumneavoastră va monitoriza parametrii ferului, cum sunt feritina serică şi transferina, pentru a evita acumularea ferului.

Compoziție Ferinject 50 mg fer/ml sol. inj./perf.:

Substanţa activă este ferul (sub formă de carboximaltoză ferică, un compus de carbohidrat de fer). Concentraţia ferului prezent în medicament este de 50mg pe mililitru.

Celelalte componente sunt hidroxid de sodiu (pentru ajustarea pH-ului), acid clorhidric (pentru ajustarea pH-ului) şi apă pentru preparate injectabile.

Precauții:

- Spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi o infecţie, astm bronşic, eczeme, alergii sau afecţiuni ale ficatului.
- Ferinject nu trebuie administrat la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 14 ani.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Este puţin probabil ca Ferinject să afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Ferinject
Acest medicament conţine 0,24 mmol (sau 5,5 mg) sodiu pe mililitru de soluţie nediluată şi acest lucru trebuie avut în vedere la pacienţii care urmează o dietă cu restricţie de sodiu.

Reacții adverse ale Ferinject 50 mg fer/ml sol. inj./perf.:

Ca toate medicamentele, Ferinject poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Reacţiile adverse raportate sunt fie frecvente (apar la mai puţin de 1 din 10 şi la mai mult de 1 din 100
de pacienţi), mai puţin frecvente (apar la mai puţin de 1 din 100 şi la mai mult de 1 din 1000 de pacienţi) sau rare (apar la mai puţin de 1 din 1000 şi la mai mult de 1 din 10000 de pacienţi).
S-au raportat frecvent următoarele simptome: durere de cap, ameţeală, greaţă, durere la nivelul abdomenului, constipaţie, diaree, erupţie trecătoare pe piele, reacţii la locul injectării.
Următoarele simptome s-au raportat mai puţin frecvent: parestezie, tensiune arterială scăzută, tensiune arterială crescută, înroşirea feţei, modificări ale gustului, vărsături, dispepsie, flatulenţă, mâncărime, erupţie (urticarie), dureri ale muşchilor, durere de spate, dureri ale articulaţiilor, febră, oboseală, durere în piept, frisoane, stare generală de rău, edeme periferice, hipersensibilitate şi reacţii alergice
grave.
Următorul simptom a fost rar: senzaţie de lipsă de aer (dispnee).
Unii parametri ai sângelui se pot modifica temporar şi pot fi evidenţiaţi prin analize de laborator.
Următoarele modificări ale parametrilor sângelui sunt frecvente: scăderi trecătoare ale concentraţiei de fosfaţi în sânge şi creşteri ale valorilor unei anumite enzime a ficatului, numită alanin aminotransferază.
Următoarele modificări ale parametrilor sângelui sunt mai puţin frecvente: creşteri ale valorilor unor anumite enzime ale ficatului numite aspartat aminotransferază şi gamma-glutamiltransferază şi creşterea valorilor unei enzime numită lactat dehidrogenază.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru mai multe informaţii.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Dacă Ferinject este administrat concomitent cu alte preparate orale care conţin fer, este posibil ca acestea să fie mai puţin eficiente.
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Administrarea de Ferinject 50 mg fer/ml sol. inj./perf. în sarcină / alaptare:

Sarcina
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă şi adresaţi-vă medicului pentru recomandări înainte de a vi se administra orice medicament.
Medicul dumneavoastră va decide dacă posibilele riscuri depăşesc beneficiile anticipate ale tratamentului cu Ferinject în cursul sarcinii. Astfel, acesta va decide dacă este cazul să fiţi tratată cu Ferinject, dacă este necesar. În general, tratamentul trebuie limitat la ultimele şase luni de sarcină.

Alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări înainte să vi se administreze Ferinject. Este puţin probabil ca Ferinject să reprezinte un risc pentru sugar.

Prezentare ambalaj:

Ferinject soluţie injectabilă/perfuzabilă se prezintă sub formă de soluţie de culoare brun-închis, netransparentă.
Ferinject este disponibil în flacoane din sticlă incoloră conţinând 2 ml soluţie, echivalent cu 100 mg fer, şi flacoane din sticlă incoloră conţinând 10 ml soluţie, echivalent cu 500 mg fer.

Mărimi de ambalaj:
Flacoane a 2 ml şi 10 ml.
Cutii cu 1, 2 şi 5 flacoane.

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa Ferinject la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi Ferinject după data de expirare înscrisă pe etichetă. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra în ambalajul original. A se păstra la temperaturi sub 30°C. A nu se congela.
După deschidere, flacoanele cu Ferinject trebuie utilizate imediat. După diluţia cu soluţie salină izotonă, soluţia diluată trebuie utilizată imediat.
În mod normal, Ferinject va fi păstrat de către medicul dumneavoastră sau de către spital.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Ferinject 50 mg fer/ml sol. inj./perf.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Ferinject 50 mg fer/ml sol. inj./perf. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.