Prospect Juneflecad capsule cu eliberare prelungită
Substanța activă: flecainidum
Producator: Laboratorios Liconsa S.A. Spania
Clasa ATC: [C01BC]:
sistem cardiovascular >>
terapia cordului >>
antiaritmice clasa i si iii >>
antiaritmice clasa Ic
Juneflecad 100 mg capsule cu eliberare prelungită
Juneflecad 150 mg capsule cu eliberare prelungită
Juneflecad 200 mg capsule cu eliberare prelungită
Indicații Juneflecad capsule cu eliberare prelungită:
Juneflecad capsule cu eliberare prelungită aparţine unei grupe de medicamente care acţionează împotriva aritmiei cardiace (medicamente antiaritmice).Aceasta inhibă conducerea stimulilor la nivelul inimii şi prelungeşte timpul de repaus al acesteia, determinând inima să pompeze din nou normal. Juneflecad capsule cu eliberare prelungită se utilizează
- pentru anumite aritmii cardiace grave, care se manifestă adesea prin palpitaţii grave ale inimii sau tahicardie.
- pentru aritmii cardiace grave care nu au răspuns bine la tratamentul cu alte medicamente sau în cazul în care alte tratamente nu pot fi tolerate.
Contraindicații:
Nu utilizaţi Juneflecad capsule cu eliberare prelungită:• dacă sunteţi alergic la flecainidă sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.
• dacă aveţi o altă afecţiune cardiacă, diferită de cea pentru care luaţi acest medicament. Dacă nu sunteţi sigur sau dacă doriţi informaţii suplimentare, adresaţi-vă medicului sau farmacistului
• dacă luaţi anumite alte antiaritmice (blocante ale canalelor de sodiu)
• dacă aveţi sindromul Brugada (o afecţiune genetică a inimii).
Administrare Juneflecad capsule cu eliberare prelungită:
DozeLuaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Medicul dumneavoastră va prescrie o doză personalizată, ajustată în funcţie de simptomele acuzate de dumneavoastră. Tratamentul cu Juneflecad capsule cu eliberare prelungită va fi început în mod normal sub supraveghere medicală (în spital dacă este necesar). Urmaţi cu stricteţe recomandările medicului dumneavoastră când luaţi flecainidă capsule cu eliberare prelungită. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Când şi cum trebuie luate capsulele?
Luaţi capsulele înghiţindu-le cu lichid suficient (de ex. cu apă). Doza zilnică se ia de obicei fragmentată de-a lungul zilei, pe stomacul gol, cu cel puţin o oră înainte de masă.
Doza generală este doar orientativă, după cum urmează: doza obişnuită de început se situează între 100 şi 200 mg. Doza poate fi crescută de medicul dumneavoastră la maximum 400 mg pe zi.
Pacienţi vârstnici Medicul poate prescrie o doză mai scăzută pentru dumneavoastră. Doza pentru pacienţii vârstnici nu trebuie să depăşească 300 mg pe zi.
Utilizarea la copii şi adolescenţi Aceste capsule nu trebuie luate de copii cu vârsta sub 12 ani.
Pacienţi cu insuficienţă renală sau hepatică Medicul poate prescrie o doză mai scăzută pentru dumneavoastră.
Pacienţi cu stimulator cardiac permanent Doza zilnică nu trebuie să depăşească 200 mg pe zi.
Pacienţi trataţi simultan cu cimetidină (medicament împotriva tulburărilor gastrice) sau amiodaronă (medicament împotriva aritmiei cardiace) Medicul vă va monitoriza periodic, iar pentru unii pacienţi va fi prescrisă o doză mai mică.
În timpul tratamentului, medicul dumneavoastră va determina periodic concentraţia de flecainidă din sânge şi va efectua o aşa-numită electrocardiogramă (EKG) la inimă. O dată pe lună trebuie efectuată o EKG simplă, iar o dată la fiecare trei luni trebuie efectuată o EKG mai amănunţită. Se va efectua o EKG la fiecare 2 până la 4 zile la începutul tratamentului şi la creşterea dozei.
La pacienţii cărora li se administrează o doză mai mică decât cea prescrisă în mod uzual, EKG se va efectua mai frecvent. Medicul poate ajusta dozele la intervale de 6 până la 8 zile. La aceşti pacienţi se va efectua o EKG în săptămânile 2 şi 3 după începerea tratamentului.
Dacă luaţi mai mult Juneflecad capsule cu eliberare prelungită decât trebuie Dacă bănuiţi că aţi luat o supradoză, trebuie să anunţaţi imediat un medic.
Dacă uitaţi să luaţi Juneflecad capsule cu eliberare prelungită Luaţi doza atunci când descoperiţi că aţi uitat s-o luaţi, cu excepţia cazului în care descoperiţi acest lucru atunci când este aproape momentul să luaţi următoarea doză. În această din urmă situaţie, nu trebuie să luaţi suplimentar doza pe care aţi uitat-o, însă trebuie să continuaţi să respectaţi programul de administrare. Este important să luaţi capsulele conform programului. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă aveţi orice îndoieli.
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa comprimatul uitat.
Dacă încetaţi să luaţi Juneflecad capsule cu eliberare prelungită Dacă încetaţi brusc să luaţi flecainidă capsule cu eliberare prelungită, nu veţi avea simptome de sevraj, însă aritmia cardiacă nu va mai fi ţinută sub control, aşa cum se intenţionează. Prin urmare, nu încetaţi niciodată utilizarea fără să informaţi medicul.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Compoziție Juneflecad capsule cu eliberare prelungită:
Substanţa activă este acetatul de flecainidă.- Flecainidă 50 mg, capsule cu eliberare prelungită: Fiecare capsulă conţine acetat de flecainidă 50 mg
- Flecainidă 100 mg, capsule cu eliberare prelungită: Fiecare capsulă conţine acetat de flecainidă 100 mg
- Flecainidă 150 mg, capsule cu eliberare prelungită: Fiecare capsulă conţine acetat de flecainidă 150 mg
- Flecainidă 200 mg, capsule cu eliberare prelungită: Fiecare capsulă conţine acetat de flecainidă 200 mg
- Celelalte componente sunt Povidonă K 25, celuloză microcristalină PH 101, crospovidonă tip A, dioxid de siliciu coloidal, stearat de magneziu, copolimer acid metacrilic şi metacrilat de metil (1:2), macrogol 400, talc.
- Învelişul capsulelor conţine următoarele componente: 50 mg: gelatină, dioxid de titan E (171). 100 mg: gelatină, dioxid de titan (E 171), oxid negru de fer (E 172). 150 mg: gelatină, dioxid de titan (E 171), oxid negru de fer (E 172). 200 mg: gelatină, dioxid de titan (E 171), oxid negru de fer (E 172) şi oxid roşu de fer (E 172).
Precauții:
Înainte să utilizaţi Juneflecad capsule cu eliberare prelungită, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.- dacă aveţi redusă funcţia ficatului şi/sau a rinichilor, deoarece concentraţia de flecainidă din sânge poate să crească. În acest caz medicul vă poate verifica periodic concentraţia de flecainidă din sânge,
- dacă sunteţi o persoană în vârstă, deoarece concentraţia de flecainidă din sânge poate creşte,
- dacă aveţi un stimulator cardiac permanent sau electrozi de stimulare temporară,
- dacă aţi avut aritmii cardiace după o intervenţie chirurgicală la nivelul inimii,
- dacă aveţi bradicardie severă sau hipotensiune arterială pronunţată. Aceste afecţiuni trebuie remediate înainte de utilizarea de flecainidă capsule cu eliberare prelungită,
- dacă aţi avut un infarct miocardic.
Concentraţiile scăzute sau crescute de potasiu în sânge pot influenţa efectul flecainidei capsule cu eliberare prelungită. Diureticele, medicamentele care stimulează tranzitul intestinal (laxative) şi hormonii corticosuprarenali (corticosteroizi) pot scădea concentraţia de potasiu din sânge.
În acest caz, medicul dumneavoastră poate cere verificarea cantităţii de potasiu din sânge.
Atenționări:
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelorDacă aveţi reacţii adverse, cum sunt ameţeala, vederea dublă sau vederea înceţoşată sau dacă aveţi uşoară stare de confuzie, este posibil să vă fi fost afectată capacitatea de reacţie.
Acest lucru poate fi periculos în situaţii care necesită concentrare şi atenţie, de exemplu atunci când circulaţi pe drumurile publice, operaţi utilaje periculoase sau lucraţi la înălţime.
În cazul în care nu sunteţi sigur dacă Juneflecad capsule cu eliberare prelungită are efect negativ asupra capacităţii de a conduce vehicule, discutaţi cu medicul dumneavoastră.
Reacții adverse ale Juneflecad capsule cu eliberare prelungită:
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.Similar altor antiaritmice, flecainida poate avea efect de inducere a aritmiei. Aritmia existentă se poate înrăutăţi sau poate apărea o nouă aritmie. Riscul de efecte proaritmice prezintă cea mai crescută probabilitate la pacienţii cu boli structurale cardiace şi/sau insuficienţă cardiacă. În ceea ce priveşte inima, reacţiile adverse care apar cel mai frecvent sunt scăderea sau creşterea ratei de bătaie a inimii (bradicardie, tahicardie), palpitaţii, stop cardiac, insuficienţă cardiacă, dureri în piept, infarct miocardic şi scăderea tensiunii arteriale (hipotensiune arterială).
Alte reacţii adverse care pot apărea includ următoarele:
Foarte frecvente (la mai mult de 1 din 10 pacienţi): ameţeală, stare uşoară de confuzie, probleme de vedere, cum sunt vederea dublă, vederea înceţoşată şi dificultăţile de concentrare
Frecvente (la mai mult de 1 din 100 pacienţi, dar la mai puţin de 1 din 10): scurtare a respiraţiei (dificultăţi în respiraţie), slăbiciune, oboseală, febră, acumularea de lichid în ţesuturi (edem) şi senzaţie de disconfort
Mai puţin frecvente (la mai mult de 1 din 1000 pacienţi, dar la mai puţin de 1 din 100):
greaţă, vărsături, constipaţie, dureri abdominale, anorexie, diaree, dispepsie (durere în partea de sus a abdomenului), gaze în stomac, scăderea numărului de hematii, leucocite şi trombocite din sânge, reacţii alergice la nivelul pielii, cum sunt erupţiile trecătoare pe piele şi căderea părului
Rare (la mai mult de 1 din 10000 pacienţi, dar la mai puţin de 1 din 1000): inflamaţie la nivelul plămânilor (pneumonie), furnicături pe piele, probleme de coordonare, dificultăţi de mişcare (ticuri), scăderea sensibilităţii, transpiraţie mai abundentă, pierderea temporară a cunoştinţei, ţiuit în urechi, tremur, senzaţie de învârtire (vertij), înroşirea feţei, somnolenţă, depresie severă, anxietate, insomnie, dureri de cap, tulburări nervoase, de ex. la nivelul braţelor şi al picioarelor, convulsii, confuzie, vederea unor lucruri care nu se află acolo (halucinaţii), amnezie, urticarie, creşterea valorilor enzimelor ficatului, cu sau fără icter (îngălbenirea albului ochilor sau a pielii)
Foarte rare (afectează mai puţin de 1 din 10000 utilizatori): niveluri crescute ale anumitor anticorpi, depuneri corneene, sensibilitate la lumină
Cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile): anumite modificări ale electrocardiogramei (prelungirea intervalelor PR şi QRS), creşterea pragului de stimulare la pacienţii cu stimulatoare cardiace sau cu electrozi de stimulare temporară, alterarea conducerii între atriile şi ventriculele inimii (bloc atrioventricular de gradul II sau III), stop cardiac, bătăi mai lente sau mai rapide ale inimii, pierderea capacităţii inimii de a pompa suficient sânge către ţesuturile corpului, dureri în piept, scăderea tensiunii arteriale, infarct miocardic, senzaţia că vă simţiţi bătăile inimii, o pauză a ritmului cardiac normal (stop sinusal), apariţia unei anumite boli preexistente (sindrom Brugada) care nu fusese observată înaintea tratamentului cu flecainidă capsule cu eliberare prelungită, apariţia de cicatrici la nivelul plămânilor sau de boli pulmonare (fibroză pulmonară şi boală pulmonară interstiţială), disfuncţie hepatică.
Interacțiuni cu alte medicamente:
Juneflecad capsule cu eliberare prelungită împreună cu alte medicamenteDacă utilizaţi anumite alte medicamente împreună cu flecainidă capsule cu eliberare prelungită, medicamentele îşi pot influenţa reciproc funcţionarea şi/sau reacţiile adverse (pot exista interacţiuni).
Pot apărea interacţiuni la utilizarea acestui medicament cu următoarele:
- digoxin (folosit pentru stimularea activităţii inimii); Juneflecad capsule cu eliberare prelungită poate determina creşteri ale concentraţiilor de digoxină în sângele dumneavoastră,
- medicamente care reduc funcţia de pompare a inimii (betablocante),
- anumite medicamente împotriva epilepsiei (de ex. fenitoină, fenobarbital şi carbamazepină): descompunerea flecainidei poate fi accelerată de aceste substanţe;
- cimetidină (un antiacid), aceasta poate exacerba efectul flecainidei capsule cu eliberare prelungită,
- amiodaronă (pentru afecţiuni ale inimii); doza de flecainidă trebuie redusă la anumiţi pacienţi,
- medicamente împotriva depresiei (paroxetină, fluoxetină şi alte câteva antidepresive),
- clozapină (medicament utilizat pentru tratarea schizofreniei),
- mizolastină, astemizol şi terfenadină (medicamente împotriva alergiilor),
- chinidină şi halofantrină (medicamente împotriva malariei),
- verapamil (scade tensiunea arterială),
-chinidină,
-medicamente pentru tratarea infecţiei cu HIV (ritonavir, lopinavir şi indinavir),
- tiazide şi diuretice de ansă,
- disopiramidă (un antiaritmic); nu utilizaţi Juneflecad capsule cu eliberare prelungită dacă utilizaţi şi disopiramidă.
- terbinafină (pentru tratarea infecţiilor fungice),
- bupropionă (un medicament anti-fumat).
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.
Juneflecad capsule cu eliberare prelungită împreună cu alimente şi băuturi
Juneflecad capsule cu eliberare prelungită trebuie luată pe stomacul gol sau cu cel puţin o oră înainte de masă.
Administrarea de Juneflecad capsule cu eliberare prelungită în sarcină / alaptare:
În timpul sarcinii, Juneflecad capsule cu eliberare prelungită trebuie utilizată numai dacă beneficiul depăşeşte riscurile, deoarece s-a demonstrat că flecainida traversează placenta la pacientele care utilizează flecainidă în timpul sarcinii.Dacă se utilizează Juneflecad capsule cu eliberare prelungită în timpul sarcinii, trebuie monitorizate concentraţiile plasmatice materne de flecainidă. Trebuie să vă adresaţi medicului imediat ce bănuiţi că sunteţi gravidă sau dacă intenţionaţi să rămâneţi gravidă. Flecainida se excretă în laptele matern.
Juneflecad capsule cu eliberare prelungită trebuie utilizată în timpul alăptării numai dacă beneficiul depăşeşte riscurile. Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.
Prezentare ambalaj:
Capsulele de Juneflecad 50 mg cu eliberare prelungită sunt capsule gelatinoase tari, opace cu corp şi cap de culoare albă, care conţin micro-comprimate rotunde de culoare albă sau aproape albă.Capsulele de Juneflecad 100 mg cu eliberare prelungită sunt capsule gelatinoase tari, opace cu corp de culoare gri şi cap de culoare albă, care conţin micro-comprimate rotunde de culoare albă sau aproape albă.
Capsulele de Juneflecad 150 mg cu eliberare prelungită sunt capsule gelatinoase tari , opace, cu corp şi cap de culoare gri, care conţin micro-comprimate rotunde de culoare albă sau aproape albă.
Capsulele de Juneflecad 200 mg cu eliberare prelungită sunt capsule opace din gelatină cu corp de culoare gri şi cap de culoare roz, care conţin micro-comprimate rotunde de culoare albă sau aproape albă.
Mărimi de ambalaj: Blister: 28 şi 30 capsule.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.
Condiții de păstrare:
A se păstra la temperaturi sub 30ºC.Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie după “EXP”.Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă flecainidum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Juneflecad capsule cu eliberare prelungită(din aceeași clasă):
- Propafenon AL 150 mg, comprimate filmate
- Propafenon Sandoz 150 mg comprimate filmate
- PROPAFENONĂ AL 150 mg comprimate filmate
- Propafenonă Arena 150 mg, comprimate
- Propanorm 300 mg, comprimate filmate
- RYTMONORM 10 mg, draj.
- Rytmonorm 150 mg comprimate filmate
- Rytmonorm 150 mg, comprimate filmate
- Rytmonorm 70 mg/20 ml soluţie injectabilă
- RYTMONORM, compr.film.
- Tambocor 50 mg, 100 mg comprimate
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Juneflecad capsule cu eliberare prelungită vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!