Prospect RYTMONORM 10 mg, draj.

Substanța activă: propafenonum
Clasa ATC: [C01BC]: sistem cardiovascular >> terapia cordului >> antiaritmice clasa i si iii >> antiaritmice clasa Ic

Indicații RYTMONORM 10 mg, draj.:

Tahiaritmii supraventriculare simptomatice si care necesita tratament, de exemplu: tahicardii AV si jonctionale, tahicardii supraventriculare in sindromul WPW sau fibrilatia atriala paroxistica.

Tahiaritmii ventriculare simptomatice severe, in cazul in care medicul apreciaza ca acestea pericliteaza viata.

Contraindicații:

Propafenona nu trebuie administrata in:
- insuficienta cardiaca manifesta, necontrolata, soc cardiogen (cu exceptia celui produs de aritmie), bradicardie grava simptomatica.
- in primee 3 luni dupa infarctul de micard sau in caz de insuficienta contractila (FEVS <35%), cu exceptia pacientilor cu tulburari de ritm ventriculare amenintatoare de viata;
- tulburari de conducere sinoatriaie, atrioventriculare si intraventriculare de grad inalt;
- boala nodului sinusal, hipotensiune arteriala severa;
- tulburari electronice manifeste (tulbureii ale metabolismului potasic indeosebi);
- boli pulmonare constrictive grave:
- miastenia gravis;
- hipersensibilitate cunoscuta la substanta activa, propafenona.

Administrare RYTMONORM 10 mg, draj.:

Doza de intretinere individuala va fi determinata prin supraveghere cardiologica incluzand monitorizarea EGK si verificari repetate ale tensiunii arteriale (faza de stabilizare).
Daca nu se prescrie, altfel de catre medic, atunci doza de initiere, ca si cea de intretinere, este de 450-600 mg. Se poate creste doza pana la 900 mg/zi. In cazuri exceptionale, sub control cardiologie strict, aceasta doza poate fi depasita. Dozele de mai sus au fost calculate pentru bolnavi cu greutatea de 70 kg si trebuie reduse proportional la cei cu masa corporala mai mica.
Medicamentul se elimina mai lent la bolnavi cu insuficienta hepatica sau renala si pot duce la cumulare. De aceea dozele trebuie reduse si se stabilesc individual sub control EKG si al concentratiei plasmatice.
Dozele zilnice de Rytmonorm trebuie reduse si la bolnavii varstnici sau cu afectari masive ale miocardului, iar administrarea se face cu prudenta, in special in faza de initiere a tratamentului.
O crestere a dozei va avea loc abia dupa un interval de 3-4 zile.
Administrarea antiaritmicuiui la tulburari de ritm ventricular necesita o supraveghere cardiologica atenta si se face doar in prezenta unei dotari cardiologice de urgenta si cu posibilitatea monitorizarii, in timpul tratamentului se vor face la intervale regulate controale (de ex. la o luna o EKG standard, respectiv la 3 luni EKG de durata si dupa caz, EKG de efort).
in cazul inrautatirii anumitor parametri, de ex. alungirea intervalului QRS, respectiv intervalul QT cu mai mult de 25%, sau a intervalului PQ cu mai mult de 50%, respectiv o alungire a intervalului QT cu mai mult de 500 ms sau o crestere a numarului sau gradului severitatii tulburarilor de ritm, se va face un control al terapiei. La pacientii cu o limitare a functiei ventriculului stang (FEVS < 35%), respectiv maladii miocardice structurale, se va doza foarte atent (progresiv). in aceste cazuri se impune o crestere a dozei terapeutice de necesitate doar atunci cand s-au instalat raporturile farmacocinetice de steady-state, uzual: 5-8 zile. Pnn aceasta se diminueaza riscul de efecte proantmice in faza initiala.
Preparatul are gust amar si actiune anestezica de suprafata si de aceea comprimatele trebuie inghitite intregi, dupa mese, cu putina apa, fara a fi supte sau mestecate.

Durata tratamentului va fi stabilita de medic.
Cand se va prescrie propafenona se va lua in consacrare ca nu exista nici o evidenta a faptului ca tratamentul antiaritmic cu antiaritmice clasa I ar imbunatati supravietuirea.

Acțiune:

Rytmonorm este un antiaritmic foarte eficient cu actiune anestezica locala si efect de stabilizare a membranelor la nivelul celulei miocardice. Rytmonorm scade excitabilitatea si conducerea in atrii si ventricule. Astfel are o actiune marcata si sigura asupra tulburarilor de ritm de origini diferite.

Instalarea efectului. Maximul de efect. Durata efectului
Instalarea efectului este rapida (cca. 30 min) dupa cate se atinge maximul de efect in 2-3 ore.
Efectul dureaza peste 8 ore.

Precauții:

Sub tratamentul cu propafenona se poate modifica unda de pacing si cea de sensing ale stimulatorului cardiac. Functia stimulatorului cardiac trebuie testata si, daca este cazul, reprogramata.

Reacții adverse ale RYTMONORM 10 mg, draj.:

Sistem cardiovascular
Propafenona poate determina efecte proaritmice: care pot declansa sau inrautati o aritmie ce poate afecta serios functia cardiaca si poate duce chiar la stop cardiac. Aceste efecte proaritmice se pot manifesta si ca bradicardie sau sub forma unor tulburari de conducere (de ex.: blocuri: sinoatrial, atrio-ventricular), sau ca accelerari ale ritmului cardiac (ex.: tahicardie ventriculara). Foarte rar se poate sa se instaeze flutter si/sau ficnlatie ventriculara. O insuficienta cardiaca preexistenta poate fi agravata. Ocazional la pacientii varstnici cu functie alterata a miocardului, s-a consemnat hipotensiune ortostatica.

Sistem gastrointestinal
Ocazional, mai ales la doze iritiaie crescute, pot aparea tulburari gastrointestinale precum inapetenta, senzatie de satietate, greata varsaturi, balonare, constipatie, uscaciunea gurii, gust amar.
Rar se poate instala o disfunctie hepatica si/sau colestaza legata de hipersensibilitatea individuala de tip alergic-hiperergic.

Sistem nervos
Ocazional, mai ales la doze initiale mari, pot sa apara parestezii, tulburari de vedere, ameteala.
Rar se mai pot consena: oboseala, cefalee, tulburari psihice (anxietate, confuzie, neliniste, cosmaruri si tulburari ale somnului) ca si simptome extrapiramidale.

Hematologie
Cazuri izolate de leucocitopenie, granulocitopenie si trombocitopenie au fost raportate si care s-au remis total la intreruperea tratamentului. Izolat s-a relatat agranulocitoza.

Cutanat
Au fost consemnate rar reactii cutanate alergice ca: eritem, prurit, exantem si urticarie. Exista referiri izolate despre cresteri ale titrului anticorpilor antinucleari si aparitia unui sindrom lupoid, ambele reversibile la intreruperea tratamentului.

Altele
Extrem de rare cazuri de convulsii ca urmare a unei supradozari. La pacienti predispusi, rar s-a consemnat spasm bronsic. Exista unele relatari despre diminuarea potentei si a numarului de spermatozoizi dupa doze mai mari de propafenona. Fenomenul este reversibil la intreruperea tratamentului. In orice caz tratamentul cu propafenona putand fi vital pentru pacient, nu se va intrerupe terapia cu Rytmonorm datorita acestei reactii adverse decat cu acordul medicului curant.

Supradozajul:

Simptomele de supradozare sunt in general mai pregnante in primele trei ore dupa ingestie si includ: hipertensiune, obnubilare, bradicardie, tulburari de conducere intraatriale si intraventriculare si, in cazuri rare, aritmii ventriculare grave si convulsii cerebrale. Tensiunea arteriala si ritmul cardiac pot fi readuse la normal prin defibrilare si perfuzie cu dopamina si izoproterenol.
Convulsiile pot fi suprimate cu diazepam i.v.. Daca e necesar, se va face respiratie artificiala si masaj cardiac extern.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Efectul Rytmonorm se cumuleaza cu efectul anestezicelor locale ca si cu alte medicamente care influenteaza frecventa si contraetiiitatea cardiaca (de ex. ß-blocante, antidepresive triciclice), si de aceea doza se reconsidera in cazul interventiilor chirurgicaie si stomatologice, sau cand se administreaza concomitent alte anestezice locale, creste concentratia plasmatica a digoxinei, propranololului, metoprololului, si ciclosporinei. La aparitia primelor fenomene de supradozare se impune determinarea concentratiei plasmatice a medicamentelor si reducerea dozelor.
S-au descris cresteri ale concentratiei plasmatice de propafenona ca urmare a administrarii concomitente de cimetidina, respectiv chinidina.
Sunt posibile interactiuni ale propafenonei cu anticoagulante orale (potentarea actiunii anticoagulante) ce impun masurarea timpului de coagulare la acesti pacienti.

Intr-un caz s-a observat la administrarea propafenonei o dublare a concentratiei plasmatice de teofilina. in caz de administrare concomitenta a propafenonei cu fenobarbital, respectiv rifampicina, se poate ajunge la o diminuare a concentratiei plasmatice de propafenona, chiar pana in domeniul subterapeutic.

Chiar si in caz de utilizare corespunzatoare, acest medicament poate modifica capacitatea de reactie astfel incat este periclitata participarea la circulatia stradala sau utilizarea masinilor.

Aceasta este valabila mai ales in cazui interactiuni au aicoolul.

Administrarea de RYTMONORM 10 mg, draj. în sarcină / alaptare:

In timpul sarcini mai ales in primele trei luni si in timpul alaptarii, propafenona nu trebuie administrata decat sub indicatia stricta a medicului.
Alte medicamente cu substanța activă propafenonum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu RYTMONORM 10 mg, draj.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul RYTMONORM 10 mg, draj. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.