Prospect Nitropector 20 mg, comprimate

Substanța activă: pentaerithryli tetranitras
Producator: Terapia Ranbaxy Romania
Clasa ATC: [C01DA]: sistem cardiovascular >> terapia cordului >> terapia miocardului - vasodilatatoare >> coronarodilatatoare
Categoria: Angina pectorala, ischemie cardiaca
Grupa farmaceutică: terapia miocardului - vasodilatatoare; coronarodilatatoare
Tip: Comprimate

Indicații Nitropector 20 mg, comprimate:

Tratamentul de fond in boala cardiaca ischemica.
Profilaxia crizelor de angina pectorala.
Tratamentde durata post infarct de miocard.

Contraindicații:

-hipersensibilitate la nitrati organici sau la oricare dintre excipientii produsului.
-insuficienta circulatorie acuta (soc colaps circulator);
-hipotensiune arteriala severa si ortostatica (tensiune sistolica sub 90mm Hg);
-cardiomiopatie obstructiva;
-infarct miocardic acut cu presiune de umplere scazuta;
-anemie severa;
-hipertensiune intracraniana, hemoragie cerebrala sau traumatism cranian recent;
-asocierea cu sidenafil-vezi Interactiuni
-glaucom cu unghi ingust.

Administrare Nitropector 20 mg, comprimate:

Doza recomandata este de 10-20 mg tetranitrat de pentaeritritil (1/2-1 comprimate Nitropector) de 3-4 ori pe zi (cu 1/2 ora inainte sau o ora dupa mese si seara la culcare).

Compoziție Nitropector 20 mg, comprimate:

Un comprimat contine tetranitrat de penleritritil 20 mg, sub forma de tetranitrat de pentaeritritil diluat 20 mg si excipienti: lactoza monohidrat, amidon de porumb, talc, stearat de magneziu, amidonglicolat de sodiu, guma arabica desenzimata.

Precauții:

La inceputul tratamentului se recomanda cresterea progresiva a dozelor pana la stabilirea dozei eficace, pentru a preveni riscul de hipotensiune arteriala si cefalee.
Pentru a evita aparitia hipotensiunii ortostatice; in special la varstnici si, in particular, prin asocierea cu medicamente hipotensoare, se recomanda supravegherea medicala la prima administrare. La pacientii cu hipotensiune arteriala se administreaza cu precautie, deoarece aceasta poale fi agravata.
Dozele mari pot produca o cefalee puternica, care apare de regula in primele zile de tratament si care scade in intensitate sau dispare ulterior. Cefaleea poate fi controlata prin reducerea dozator si administrarea de anlgezice.
Nu se recomanda intreruperoa brusca a tratamentului in cazul utilizarii unor doze mari.
Dozele trebuie reduse treptat pentru preveni rebound-ul anginei pectorale, care poate sa apara la intreruperea brusca a medicatiei.
Se poate dezvolta toleranta, precum si aparitia unei tolerante incrucisate cu alti nitroderivati, in conditiile unui tratament continuu cu doze mari de tetranitrat de pentaeritritil. De acee, trebuie evitata administrarea continua de doze mari pentru a preveni o atenuare sau o pierdere a efectului terapeutic.

Atenționări:

Se recomanda prudenta la bolnavii cu insuficienta hepatica severa (creste riscul methemoglobinemiei). Daca in timpul tratamentului cu doze mari bolnavul devine cianotic trebuie suspectata aparitia methemoglobinei; in acest caz administrarea tetranitrat de pentaeritritiltel trebuie intrerupta si trebuie instituit tratament specific.

Se recomanda prudenta la bolnavii cu hipertiroidism.
La pacientii cu glaucom cu unghi deschis se recomanda prudenta, deoarece nitratii organici pot creste presiuneai ntraoculara.
Pacienti cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest produs.

Copii
Nu au fost stabilite siguranta si eficacitatea administrarii tetranitratului de pentaeritritil la copii.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
In primele zile de tratament exista riscul aparitiei hipotensiunii arteriale ortostatice si a vertijului. Pacientii trebuie avertizati asupra acestor riscuri: nu este indicata conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor.

Reacții adverse ale Nitropector 20 mg, comprimate:

Cefaleea este frecventa, mai ales in perioada de initiere a tratamentului; de asemenea, pot sa apara congestia fetei, ameteli, senzatie de slabiciune, paloare si transpiratii (favorizate de consumul concomitent de alcool etilic), tulburari digestive (greata, varsaturi). Aceste simptome se atenueaza, de regula, in timpul tratamentului.
La inceputul tratamentului sau la cresterea dozei poate sa apara hipotensiune arteriala, mai ales cu caracter ortostatic, insotita de tahicardie reflexa, lipotimie, vertij. In cazuri rare o scadere marcata a tensiunii arteriale poate fi asociata cu o accentuare a simptomelor de angina pectorala (efectul paradoxal al nitratilor).
Dozele mari pot produce methemoglobinemie.

Supradozajul:

In caz de supradozaj, manifestarile sunt vasodilatatie generalizata cu colaps circulator, methemoglobinemie cu cianoza. Daca apar sincopa si hipotensiune arteriala, se recomanda asezarea bolnavului in decubrt dorsal, cu capul mai jos decat restul corpului.
in cazurie severe de supradozaj se impune administrarea de oxigen, solutii perfuzabile de etectrolitl sau plasma; la nevoie - ventilatie asistata. Trebuie luata in considerare administrarea de vasopresoare. Aparitia methemoglobinemiei necesita administrarea intravenoasa de solutie de albastru de metilen 1% in doza de 1mg/kg.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Asocierea nitratilor organici cu alte vasodilatatoare, antihipertensive, diuretice, antidepresive tricidice, neuroleptice si analgezice opioide creste riscul hipotensiunii arteriale (in special la varstnici).
Administrarea concomitenta de tetranitrat de pentaeritritil si sildenafil (Viagra® ) este contraindicata, deoarece exista risc de hipotensiune arteriala marcata prin efect sinergic, cu agravarea ischemiei miocardice.
Pe durata tratamentului cu tetranitrat de pentaeritritil nu se recomanda consumul bauturilor alcoolice, deoarece alcoolul etilic poate patenta actiunea hipotesiva a tetranitratului de pentaeritritil.

Administrarea de Nitropector 20 mg, comprimate în sarcină / alaptare:

Studiile la animale nu au evidentiat nici un efect embriotoxic. Nu exista date clinice care sa evidentieze riscurile administrarii tetranitrauilui de pentaeritritil la gravide; de aceea, inainte de inceperea tratamentului se recomanda evaluarea raportului beneficiu matern/risc potential fetal.
Deoarece nu se stie daca medicamentul se excreta in laptele matern, nu se recomanda alaptarea in timpul tratamentului.

Condiții de păstrare:

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25 grade C, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.
Alte medicamente cu substanța activă pentaerithryli tetranitras:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Nitropector 20 mg, comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Nitropector 20 mg, comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.