Prospect Petinimid 250 mg capsule moi
Substanța activă: ethosuximidum
Producator: Lannacher Heilmittel Ges.m.b.H., Austria
Indicații Petinimid 250 mg capsule moi:
Etosuximida, substanţa activă conţinută în Petinimid, este folosită în tratamentul crizelor convulsive generalizate de tip absenţe (micul rău epileptic).Dacă suferiţi de crize convulsive epileptice de tip mixt, medicul dumneavoastră vă poate prescrie Petinimid împreună cu alte medicamente utilizate pentru tratamentul crizelor epileptice.
Contraindicații:
Nu utilizaţi Petinimid:- dacă sunteţi alergic la etosuximidă, la alte substanţe active din aceeaşi clasă farmaceutică (succinimide) sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament
Administrare Petinimid 250 mg capsule moi:
Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.Doza recomandată este:
Adulți, pacienți vârstnici (>65 ani) și copii cu vârsta mai mare de 6 ani
Tratamentul trebuie început cu o doză mică – 500 mg (2 capsule) pe zi, cu creșteri de 250 mg (1 capsulă) la fiecare 7 zile până la obținerea controlului crizelor care, în general, se atinge la 1000-1500 mg (4 - 6 capsule) pe zi. Ocazional, pot fi necesare 2000 mg (8 capsule) pe zi, administrate în câteva prize.
Nu schimbați regimul de tratament fără a va consulta în prealabil cu medicul dumneavoastră.
Utilizarea la copii
Copiii cu vârsta mai mică de 6 ani și persoanele care nu pot înghiți capsulele trebuie să utilizeze etosuximidă sub formă de sirop. În general, copiii de vârstă școlară și adulții utilizează etosuximida sub formă de capsule.
Pentru pacienţii cu afectare gravă a funcției rinichiului, medicul va prescrie o doză mai mică.
Vă rugăm să rețineți:
Etosuximida poate fi dializată. Pacienţii dializaţi necesită o doză suplimentară după fiecare şedinţă de dializă sau o schemă de tratament adaptată. În decursul unei ședințe de dializă de 4 ore se elimină între 39 și 52% din doza administrată.
O atenţie deosebită este necesară în cazul pacienţilor cu afectare gravă a funcției ficatului; este posibilă recomandarea unor doze mai mici.
Modul de administrare
A se lua pe cale orală (pe gură).
Doza zilnică recomandată de medicul dumneavoastră este divizată de obicei în două prize.
Capsulele trebuie înghiţite întregi, cu o cantitate suficientă de lichid, în timpul mesei.
Durata de administrare
Tratamentul epilepsiei este în general un tratament de lungă durată, care se întinde pe mai mulţi ani. Medicul dumneavoastră va decide asupra dozei potrivite pentru dumneavoastră, a oricărei schimbări necesare a dozei, a duratei tratamentului, a momentului potrivit şi a modului de întrerupere a tratamentului. Ca şi în cazul altor medicamente antiepileptice, este important să luaţi Petinimid în mod constant.
Orice modificare a dozei sau adăugarea unui alt medicament trebuie să se facă treptat şi niciodată brusc. Medicul dumneavoastră vă va spune cum trebuie să procedaţi.
Dacă utilizaţi mai mult Petinimid decât trebuie
Supradozajul cu Petinimid poate produce oboseală, lipsă de energie (letargie), schimbare a dispoziţiei sau agitaţie, uneori şi iritabilitate. Suplimentar pot să apară greaţă, vărsături şi depresie a funcţiilor sistemului nervos central (uneori chiar comă sau respiraţie artificială/paralizie respiratorie).
Este necesară asistenţă medicală imediată.
În atenția profesioniștilor din domeniul sănătății:
La sfârșitul acestui prospect se găsesc mai multe informații despre supradozajul cu etosuximidă.
Dacă uitaţi să utilizaţi Petinimid
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Luaţi următoarea doză la timpul potrivit.
Dacă încetaţi să utilizaţi Petinimid
Nu întrerupeţi tratamentul cu Petinimid fără a vă adresa în prealabil medicului dumneavoastră, chiar dacă nu mai aveţi crize convulsive. Întreruperea tratamentului poate să determine din nou apariţia crizelor.
Orice modificare a dozei, adăugarea sau încetarea administrării unui alt medicament şi în special întreruperea tratamentului trebuie să se facă treptat, pe parcursul câtorva săptămâni, şi numai sub supraveghere medicală.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
-------------------------------------------------------------------------------------------
Următoarele informaţii sunt destinate numai medicilor şi profesioniştilor din domeniul sănătăţii:
Recomandări referitoare la tratamentul supradozajului:
Nu se cunoaşte un antidot specific. Tratamentul este simptomatic şi include inducerea de vărsături (cu excepţia cazurilor când pacientul este pe cale să-şi piardă conştienţa, să intre în comă sau să dezvolte convulsii), lavaj gastric, administrarea de cărbune activat, perfuzii. Este necesară monitorizarea funcţiei circulatorii şi a celei respiratorii într-o unitate de terapie intensivă.
Deoarece etosuximida nu se leagă de proteinele plasmatice, hemodializa sau dializa peritoneală pot fi de folos. Diureza forţată şi schimbarea transfuziei sunt ineficiente.
Compoziție Petinimid 250 mg capsule moi:
- Substanţa activă esteetosuximida. O capsulă conține etosuximidă 250 mg.- Celelalte componente sunt: conținutul capsulei - polietilenglicol 400; învelișul capsulei - etil phidroxibenzoat de sodiu, propil p-hidroxibenzoat de sodiu (E 217), gelatină, glicerol 85%, etilvanilină, dioxid de titan (E 171), oxid galben de fer (E172).
Precauții:
Înainte să utilizaţi Petinimid, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.În special, spuneți medicului dumneavoastră:
- Dacă aţi fost diagnosticat cu insuficienţă hepatică sau renală sau dacă suferiţi de porfirie hepatică (o afecţiune metabolică rară). Va rugăm să-l informaţi pe medicul dumneavoastră în aceste cazuri.
- Dacă suferiţi sau aţi suferit de o boală mentală/psihică: în acest caz, tratamentul cu Petinimid poate duce la apariţia de reacţii adverse cum sunt iritabilitate, agitaţie, stări de anxietate, nelinişte, agresiune, dificultăţi de concentrare sau alte modificări mentale.
- Dacă observaţi simptome ale unei posibile infecţii (cum sunt durere în gât, febră): consultaţi-l pe medicul dumneavoastră imediat. Acestea pot fi semne ale unei tulburări sanguine grave care uneori poate pune chiar viaţa în pericol. În acest caz se impune efectuarea imediată a unui test de sânge.
- Dacă apar reacţii alergice grave la nivelul pielii şi modificări sanguine (pentru simptome, vezi pct.“Reacţii adverse posibile”): solicitaţi imediat sfatul medicului dumneavoastră. Acesta vă poate recomanda schimbarea tratamentului cu un medicament care conţine o altă substanţă activă.
- Dacă intenţionaţi să rămâneţi gravidă sau dacă rămâneţi gravidă sau credeți că ați putea fi gravidă în timpul tratamentului cu Petinimid: consultaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră (vezi şi pct. “Sarcina şi alăptarea”).
Dacă Petinimid este singurul medicament recomandat pentru tratementul crizelor convulsive de tip mixt, frecvenţa crizelor de tip “marele rău epileptic” poate să crească. În acest caz este posibil să fie necesară administrarea încă unui medicament utilizat pentru crize convulsive. Este foarte important să cereţi sfatul medicului dumneavoastră.
În timpul tratamentulu,i medicul dumneavoastră vă poate solicita efectuarea unor analize de rutină cum sunt analize sanguine, de urină şi ale funcţiei hepatice. Asiguraţi-vă că aveţi analizele clinice şi de laborator efectuate conform solicitării medicului dumneavoastră.
Tratamentul pentru crizele convulsive este în general de lungă durată. Utilizarea de antiepileptice pentru o perioadă lungă de timp poate duce la unii pacienţi la scăderea performanţelor (de exemplu copiii şi adolescenţii pot să aibă un randament mai scăzut la şcoală). Acest efect nu a fost demonstrat în cazul Petinimid, însă nici nu poate fi exclus.
La un număr mic de pacienţi trataţi cu medicamente antiepileptice, s-a constatat apariţia unor gânduri de autovătămare sau de sinucidere. Până în prezent acest efect nu a fost observat în cazul tratamentului cu Petinimid, însă nu poate fi exclus. În cazul în care vă apar astfel de gânduri, indiferent de moment, adresaţi-vă imediat unui medic.
Atenționări:
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelorPetinimid vă poate afecta reactivitatea și abilitatea de a conduce vehicule.
La începutul tratamentului nu conduceţi vehicule, nu folosiţi utilaje și nu vă angajaţi în alte activităţi periculoase deoarece folosirea acestui medicament vă poate influenţa reacţiile şi capacitatea de a conduce vehicule. În funcţie de răspunsul la tratament, medicul dumneavoastră va decide dacă puteţi să conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje.
Petinimid conţine parabeni (etil p-hidroxibenzoat de sodiu, propil p-hidroxibenzoat de sodiu).
Aceşti excipienți pot provoca reacţii alergice (chiar întârziate).
Reacții adverse ale Petinimid 250 mg capsule moi:
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.Contactaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră dacă vă confruntaţi cu tulburări grave ale stării fizice asociate cu febră, erupţii pe piele, umflare a mucoaselor, bule cu lichid la nivelul gurii şi/sau în regiunea genitală.
Reacții adverse mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 pacienți)
• Amorțeală, dureri de cap, ameţeli, hiperactivitate, senzaţie de bună dispoziţie exagerată (euforie), iritabilitate, tulburări de mişcare sau de mers şi somnolenţă sau insomnie.
• Scădere a apetitului şi pierdere în greutate, la doze mari.
• La doze zilnice mari sau în cazul pacienţilor cu sensibilitate gastrointestinală, ocazional pot să apară dureri la nivelul stomacului sau abdomenului, greaţă, vărsături, sughiţ, dureri musculare (crampe) şi diaree. De asemenea, s-a raportat umflare a limbii şi a cerului gurii. Aceste reacţii sunt de obicei trecătoare, rar grave şi în mod normal nu necesită întreruperea tratamentului.
Reacții adverse foarte rare (pot afecta mai puțin de 1 din 10000 pacienți)
• Devieri sexuale (libidou crescut), psihoză paranoică şi depresie severă cu posibilitate de tendinţe suicidare.
• Sclerodermie (îngroșare a pielii), hirsutism (creştere anormală de păr pe față sau pe corp).
Reacții adverse cu frecvență necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile)
• Tulburările sanguine care, în anumite cazuri, pot fi severe. Modificările testelor de sânge pot fi asociate cu următoarele simptome: febră, simptome similare gripei, modificări ale pielii şi ale mucoaselor.
• Reacţii alergice, urticarie şi alte reacţii cutanate, inclusiv mâncărimi și lupus eritematos sistemic.
• Iritabilitate, agitaţie, anxietate, nelinişte, agresivitate, incapacitate de concentrare sau alte modificări psihice (în special la pacienţii care au mai prezentat astfel de manifestări).
• Simptome similare bolii Parkinson şi sensibilitate crescută la lumină.
• Miopie.
• Modificări ale valorilor testelor hepatice, porfirie hepatică (o boală metabolică rară ce poate duce la insuficiență hepatică în cazuri grave).
• Modificări ale valorilor funcţiei rinichiului.
• Sângerări vaginale.
• Modificări ale hemoleucogramei, funcţiei ficatului şi rinichiului.
Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe website-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.
Interacțiuni cu alte medicamente:
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi, aţi utilizat recent sau s-ar putea să utilizaţi orice alte medicamente.Medicamentele, ca şi alte substanţe, se pot influenţa reciproc în cazul în care sunt administrate în acelaşi timp.
Acest lucru este valabil şi în cazul altor medicamente antiepileptice utilizate în acelaşi timp cu Petinimid.
De exemplu, este posibil să aveţi nevoie de un medicament antiepileptic suplimentar dacă suferiţi de crize convulsive de tip mixt. Medicul dumneavoastră vă va monitoriza atent tratamentul şi vă va prescrie în mod regulat efectuarea de analize de laborator în cazul în care este nevoie de tratamente combinate.
Acidul valproic sau valproatul de sodiu pot să ducă la potenţarea sau reducerea efectului Petinimid.
Carbamazepina poată să reducă efectul Petinimid.
Utilizarea de Petinimid poate să potenţeze efectul fenitoinei.
În timpul tratamentului cu Petinimid, trebuie să se evite administrarea de medicamente hipnotice sau tranchilizante, deoarece acestea pot să ducă la potenţarea efectelor de sedare.
Din același motiv, nu trebuie să consumaţi alcool etilic în timpul tratamentului cu Petinimid deoarece poate avea acelaşi efect.
Eficacitatea contraceptivelor hormonale (pastile, plasturi trasdermici, etc.) poate să fie redusă de Petinimid. Ca urmare, alte metode contraceptive pot să fie mai potrivite.
Petinimid împreună cu alimente, băuturi şi alcool
Petinimid trebuie administrat în timpul meselor. Cât timp sunteţi sub tratament cu Petinimid, nu trebuie să consumaţi băuturi alcoolice.
Administrarea de Petinimid 250 mg capsule moi în sarcină / alaptare:
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţivă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.În timpul sarcinii sau alăptării, nu trebuie să luaţi Petinimid decât dacă medicul dumneavoastră v-a recomandat explicit acest lucru.
Sarcina
Dacă luaţi Petinimid înainte de a rămâne gravidă, nu trebuie să opriţi tratamentul fără a vă consulta cu medicul dumneavoastră, deoarece întreruperea bruscă a acestuia prezintă un risc mai mare, atât pentru mamă cât şi pentru făt.
După o atentă evaluare a potenţialelor riscuri, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să folosiţi Petinimid pentru tratamentul epilepsiei şi în timpul sarcinii, deoarece crizele convulsive epileptice pot să constituie un risc crescut atât pentru mamă cât şi pentru făt.
Pe de altă parte, riscul de apariţie a malformaţiilor la făt este uşor mai mare în cazul în care mama urmează un tratament anticonvulsivant în timptul sarcinii, în special dacă se foloseşte o combinaţie de medicamente antiepileptice. În acest caz, medicul dumneavoastră va acorda o atenţie deosebită pentru stabilirea dozei corecte (care trebuie să fie cea mai mică posibil), vă va prescrie efectuarea de analize adecvate şi, dacă este cazul, vă va recomanda suplimente alimentare cu acid folic sau vitamina K pentru minimizarea riscului.
Alăptarea
Petinimid trece în corpul nou-născutului prin intermediul laptelui matern. Medicul dumneavoastră va decide dacă puteţi lua Petinimid în timpul alăptării.
Prezentare ambalaj:
Se prezintă sub formă de capsule gelatinoase moi, de culoare bej.Este disponibil în cutii cu10 blistere din PVC-PVDC/Al a câte 10 capsule moi.
Condiții de păstrare:
Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie după EXP.
Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă ethosuximidum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Petinimid 250 mg capsule moi(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Petinimid 250 mg capsule moi vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!