Prospect PETINIMID, sirop

Substanța activă: ethosuximidum
Producator: Gerot Pharmazeutika
Clasa ATC: [N03AD]: sistemul nervos >> antiepileptice >> antiepileptice >> derivati de siccinimida

Indicații PETINIMID, sirop:

Epilepsie petit mal.

Contraindicații:

Hipersensibilitate la ethosuximida sau alte succinimide. Este indicata prudenta la pacienti care sufera de tulburari hepatice sau renale.

Administrare PETINIMID, sirop:

Capsulele se administreaza intregi, cu putin lichid, in timpul mesei.
Dozele din tabelul de mai jos sunt orientative; posologia exacta trebuie adaptata de medic in functie de necesitatile individuale ale pacientului.
Numar de capsule pe zi:

Saptamana 1 Saptamana 2 Saptamana 3 Saptamana 4
Copil mic 1 2 3 3
?colar 1 2 4 4 (-6)
Adult 2 4 6 6 (-8)
Doza zilnica admisa: Trebuie acordata o atentie deosebita dozelor de peste 750-1000 mg la copii si 1500 mg la adulti. Imediat ce convulsiile au incetat, dozele pot fi reduse. Doza de intretinere se stabileste individual. In general, ea este de pana la 20 mg/kg la copii si pana la 15 mg/kg la adulti. Sunt considerate terapeutice concentratiile serice de 40-100 mg/l (280-700 mM/l). Doza zilnica este divizata, de obicei, in doua prize. Posologia in cazul insuficientei renale severe: pentru un clearance al creatininei mai mic de 10 mg/min este indicata reducerea dozelor.

Acțiune:

Substanta activa este un derivat de succinimida care inhiba neuronii talamici si totodata pare sa actioneze asupra circuitelor de excitare talamo-corticale. Deoarece Petinimid actioneaza specific impotriva epilepsiei petit mal, in anumite situatii devine necesara folosirea altor preparate farmaceutice in tratamentul epilepsiei grand mal. Ethosuximida se absoarbe rapid si complet. Concentratiile sangvine maxime sunt atinse la 1-4 ore dupa administrare. Timpul de injumatatire plasmatica a ethosuximidei este de 48-60 ore la adulti si 16-58 ore la copii. Concentratiile din lichidul cefalorahidian si din saliva sunt corelate cu cele serice.

Compoziție PETINIMID, sirop:

Capsule cu 250 mg Ethosuximida.

Precauții:

Se recomanda efectuarea regulata a hemogramei si a testelor de urina, initial la intervale de 4 saptamani, marite mai tarziu la 8-12 saptamani. Se recomanda de asemenea controlul periodic al functiilor hepatice. Tratamentul cu ethosuximida nu trebuie intrerupt brusc deoarece aceasta poate declansa crize de petit mal. In general, pentru a evita convulsiile ce insotesc picnolepsia (si totodata aparitia crizelor de grand mal sau a simptomelor EEG corespunzatoare), ethosuximida poate fi asociata cu alte anticonvulsivante cu actiune sinergica.
Sarcina si alaptare: Ethosuximida traverseaza bariera placentara. Concentratia sa din laptele matern este similara celei serice. Pe timpul sarcinii, mai ales in primele trei luni, orice medicament administrat prezinta un risc potential. Abandonarea terapiei anti-convulsivante poate prezenta insa un risc mai mare, atat pentru mama cat si pentru copil. De aceea este necesara evaluarea atenta a efectului terapeutic si a riscurilor pe parcursul sarcinii. Dozele sunt mentinute cat mai reduse posibil, mai ales pana in a 40-a zi de sarcina. In general, pentru a mari siguranta administrarii, trebuie evitate asocierile cu alte medicamente.

Reacții adverse ale PETINIMID, sirop:

Pot aparea trecator, mai ales la inceputul tratamentului, greata, varsaturi, anorexie, dureri gastrice, scadere in greutate, diaree, oboseala, dureri de cap, ameteli, ataxie si fotofobie. Rareori se pot manifesta tulburari de somn, scaderea puterii de concentrare, sughit, albuminurie, urticarie, eruptii, sindrom Stevens-Johnson, lupus eritematos sistemic, sclerodermie, hirsutism, reactii de tip parkinsonian, iritabilitate, agresivitate, excitatie, inertie, miopie, hemoragii vaginale, inflamarea limbii si a valului palatin, cresterea valorilor GOT si a urobilinogenului, leucopenie, agranulocitoza, trombocitopenie, eozinofilie, anemie aplastica si pancitopenie.
Alte medicamente cu substanța activă ethosuximidum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu PETINIMID, sirop(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul PETINIMID, sirop vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.