Prospect Qlaira, comprimate filmate
Substanța activă: estradiolum+dienogestum
Producator: Schering GmbH & Co Produktion KG si Bayer Schering
Clasa ATC: [G03AB]:
aparatul genito-urinar si hormonii sexuali >>
hormonii sexuali si modulatorii sistemului genital >>
contraceptive hormonale sistemice >>
progestogeni si estrogeni in combinatii secventiale
Indicații Qlaira, comprimate filmate:
Qlaira este un comprimat contraceptiv şi se utilizează pentru a preveni sarcina.Fiecare comprimat colorat, activ conţine o cantitate mică de hormoni sexuali feminini, fie valerat de estradiol, fie valerat de estradiol asociat cu dienogest.
Cele 2 comprimate de culoare albă nu conţin substanţe active şi se numesc comprimate inactive.
Comprimatele contraceptive care conţin doi hormoni se numesc "contraceptive orale combinate".
Observaţii generale:
Înainte să puteţi începe administrarea Qlaira, medicul vă va adresa câteva întrebări cu privire la starea dumneavoastră de sănătate şi a rudelor apropriate. Medicul vă va măsura tensiunea arterială şi vă va supune şi altor teste, în funcţie de starea dumneavoastră de sănătate.
În acest prospect sunt prezentate câteva situaţii în care dumneavoastră trebuie să încetaţi să utilizaţi Qlaira sau în care eficacitatea Qlaira poate fi scăzută. În aceste situaţii dumneavoastră trebuie: fie să nu aveţi contact sexual, fie să utilizaţi măsuri suplimentare de contracepţie nehormonală, de exemplu un prezervativ sau altă metodă de barieră. Nu utilizaţi metoda calendarului (sau a ritmului) sau metoda temperaturii bazale. Aceste metode pot fi nesigure deoarece Qlaira modifică variaţiile lunare ale temperaturii corpului şi ale mucusului cervical.
Qlaira, ca alte contraceptive hormonale, nu protejează împotriva infecţiei HIV (SIDA) sau altor boli cu transmitere sexuală.
Contraindicații:
Nu luaţi Qlaira:- dacă aveţi (sau aţi avut) un cheag de sânge într-un vas sanguin de la nivelul piciorului (tromboză), a plămânului (embolie pulmonară) sau a altor organe
- dacă aveţi (sau aţi avut) infarct miocardic (un atac de cord) sau accident vascular cerebral
- dacă aveţi (sau aţi avut) o boală care poate fi: (i) un indicator al unui viitor infarct miocardic (de exemplu, angină pectorală care provoacă durere severă în piept) sau (ii) al unui accident vascular cerebral (de exemplu, un accident ischemic tranzitor, fără efecte reziduale)
- dacă aveţi (sau aţi avut) un anumit tip de migrenă (cu aşa-numitele simptome neurologice focale)
- dacă aveţi o boală care poate creşte riscul apariţiei unui cheag de sânge în artere. Aceasta este valabil pentru următoarele boli:
- diabet zaharat cu afectarea vaselor sanguine
- hipertensiune arterială foarte mare
- valori foarte mari ale grăsimilor în sânge (colesterol sau trigliceride)
- dacă aveţi o tulburare a coagulării sângelui (de exemplu deficienţă de proteina C)
- dacă aveţi (sau aţi avut) inflamaţia pancreasului (pancreatită)
- dacă aveţi (sau aţi avut) o boală de ficat şi funcţiile ficatului nu au revenit încă la normal
- dacă aveţi (sau aţi avut) o tumoră de ficat
- dacă aveţi (sau aţi avut) cancer sau suspiciune de cancer de sân sau al organelor genitale
- dacă aveţi (sau aţi avut) orice sângerare inexplicabilă din vagin
- dacă sunteţi alergică (hipersensibilă) la valerat de estradiol sau dienogest sau la oricare dintre celelalte componente ale Qlaira. Aceasta poate provoca mâncărime (prurit), erupţii trecătoare pe piele sau umflături.
Administrare Qlaira, comprimate filmate:
Fiecare portofel conţine un blister cu 26 comprimate active colorate şi 2 comprimate inactive de culoare albă.Luaţi câte un comprimat de Qlaira în fiecare zi, dacă este necesar cu o cantitate mică de apă. Puteţi lua comprimatele cu sau fără alimente, dar trebuie să le luaţi la aproximativ aceeaşi oră în fiecare zi.
Pregătirea portofelului
Pentru a vă facilita ţinerea evidenţei, există 7 etichete adezive cu zilele săptămânii, marcate pentru cele 7 zile ale săptămânii.
Alegeţi eticheta săptămânii care începe cu ziua în care începeţi să luaţi comprimatele. De exemplu, dacă începeţi miercuri, utilizaţi eticheta cu ziua săptămânii care începe cu "MI".
Lipiţi eticheta cu ziua săptămânii de a lungul părţii superioare a portofelului Qlaira unde este scris "Aşezaţi eticheta cu ziua săptămânii aici" astfel încât prima zi este deasupra comprimatului marcat "1".
Există acum o zi indicată deasupra fiecărui comprimat şi puteţi vedea dacă aţi luat comprimatul într-o anumită zi. Urmaţi direcţia săgeţii pe portofel până când toate cele 28 comprimate au fost utilizate.
De obicei, aşa numita sângerare de întrerupere începe când luaţi al doilea comprimat de culoare roşu închis sau comprimatele de culoare albă şi este posibil ca sângerarea să nu se oprească înainte de a începe un nou blister. La unele femei, sângerarea începe înaintea administrării primului comprimat din noul blister.
Începeţi următorul blister fără pauză, cu alte cuvinte în ziua succesivă celei în care aţi terminat blisterul curent, chiar dacă sângerarea nu s-a oprit. Aceasta înseamnă că trebuie să începeţi următorul blister în aceeaşi zi a săptămânii ca cel utilizat în mod curent şi că sângerarea de întrerupere trebuie să apară în aceeaşi zi a fiecărei luni.
Dacă utilizaţi Qlaira în acest mod, sunteţi protejată împotriva sarcinii chiar şi în timpul celor 2 zile în care luaţi comprimate inactive.
Când puteţi începe primul blister?
- Dacă nu aţi utilizat un contraceptiv pe bază de hormoni în luna precedentă sau niciodată. Începeţi administrarea Qlaira în prima zi a ciclului (adică în prima zi a sângerării dumneavoastră menstruale)
- Trecerea de la alte contraceptive hormonale orale combinate sau de la un inel vaginal sau plasture conţinând contraceptive combinate.
Începeţi să luaţi Qlaira în ziua succesivă administrării ultimului comprimat activ (ultimul comprimat care conţine substanţa activă) al contraceptivului precedent. Când treceţi de la un inel vaginal sau plasture contraceptive, începeţi să utilizaţi Qlaira din ziua în care acesta este îndepărtat sau urmaţi recomandările medicului dumneavoastră.
- În cazul în care se trece de la o metodă contraceptivă numai pe bază de progesteron[contraceptiv oral numai cu progestativ, injecţie, implant) sau de la un dispozitiv intrauterin (DIU) cu eliberare de progestativ].
Puteţi să treceţi oricând de la contraceptivul oral care conţine numai progesteron (sau de la un implant sau un DIU din ziua în care acesta este îndepărtat, sau de la o formă injectabilă în ziua în care este programată următoarea injecţie) dar în toate aceste cazuri se recomandă utilizarea unor metode contraceptive suplimentare în primele 9 zile de utilizare a Qlaira.
- După un avort. Urmaţi recomandările medicului dumneavoastră.
- După naştere.
Puteţi începe să luaţi Qlaira după 21-28 de zile de la naştere. Dacă începeţi mai târziu de ziua a 28-a, trebuie să utilizaţi o metodă de barieră (de exemplu, un prezervativ) în timpul primelor 9 zile de utilizare a Qlaira.
Dacă, după ce aţi născut, aţi avut un contact sexual înainte să reîncepeţi să luaţi Qlaira, trebuie să vă asiguraţi mai întâi că nu sunteţi gravidă sau trebuie să aşteptaţi până la următorul ciclu menstrual.
Dacă doriţi să începeţi să luaţi Qlaira după ce aţi născut şi dacă alăptaţi, citiţi paragraful privind "Sarcina şi alăptarea".
Discutaţi cu medicul despre ce trebuie făcut dacă nu sunteţi sigură când să începeţi.
Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Qlaira
Nu există raportări privind efecte nocive, grave când se administrează prea multe comprimate de Qlaira.
Dacă luaţi câteva comprimate active deodată, puteţi avea simptome de greaţă sau vărsături. Fetele tinere pot prezenta sângerări vaginale.
Dacă aţi luat prea multe comprimate de Qlaira sau dacă descoperiţi că un copil a luat câteva comprimate, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări.
Dacă uitaţi să luaţi Qlaira
Comprimate inactive: Dacă uitaţi un comprimat de culoare albă (cele 2 comprimate de la sfârşitul blisterului), nu aveţi nevoie să luaţi comprimatul mai târziu deoarece nu conţine nici o substanţă activă. Cu toate acestea, este important să aruncaţi comprimatul(ele) alb(e) omis(e) pentru a fi sigură că numărul de zile în care luaţi comprimatele inactive nu este crescut, deoarece aceasta poate mări riscul de sarcină. Continuaţi să luaţi următorul comprimat la ora obişnuită.
Comprimate active: În funcţie de ziua ciclului în care aţi uitat un comprimat activ, puteţi avea nevoie de măsuri contraceptive suplimentare, de exemplu o metodă de barieră, cum este prezervativul. Luaţi comprimatele în conformitate cu următoarele principii. Vedeţi de asemenea "diagrama comprimatelor omise" pentru detalii.
- Dacă au trecut mai puţin de 12 ore de când trebuia să luaţi un comprimat, protecţia contraceptivă nu este redusă. Luaţi comprimatul uitat şi apoi continuaţi administrarea comprimatelor următoare la ora obişnuită
- Dacă au trecut mai mult de 12 ore de când trebuia să luaţi un comprimat, protecţia contraceptivă poate fi redusă. În funcţie de ziua ciclului în care aţi uitat un comprimat activ, utilizaţi măsuri contraceptive suplimentare, de exemplu o metodă de barieră, cum este prezervativul. Vedeţi de asemenea " diagrama comprimatelor omise" pentru detalii.
- Mai mult de 1 comprimat uitat din acelaşi portofel.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră
Nu luaţi mai mult de 2 comprimate active într-o singură zi.
Dacă aţi uitat să începeţi un nou blister, sau dacă aţi uitat unul sau mai multe comprimate în zilele 3 - 9 din portofelul curent, este posibil să fiţi deja gravidă (cu condiţia să fi avut contact sexual în cele 7 zile dinaintea omiterii comprimatului). În acest caz, adresaţi-vă medicului. Cu cât aţi uitat mai multe comprimate (în special cele din zilele 3 - 24) şi cu cât sunteţi mai aproape de faza cu comprimate inactive, cu atât este mai mare riscul ca protecţia contraceptivă să fie redusă. Vedeţi de asemenea " diagrama comprimatelor omise" pentru detalii.
Dacă aţi uitat oricare dintre comprimatele active din blister şi nu a apărut nici o sângerare până la sfârşitul acestuia, este posibil să fiţi gravidă. Adresaţi-vă medicului înainte de a începe următoarea folie.
Mai mult de 1 comprimat colorat
aţi uitat să începeţi un nou blister, sau
aţi uitat comprimatele în zilele 3-9 şi
aţi avut un contact sexual înaintea acestor omisiuni
------------------------>
Adresaţi-vă imediat medicului
Numai 1 comprimat uitat şi au trecut mai mult de 12 ore
Comprimat uitat în zilele 1-17
-»
Luaţi comprimatul uitat şi apoi continuaţi să luaţi comprimatele ca de obicei (aceasta poate însemna două comprimate într-o singură zi)
Utilizaţi o metodă suplimentară de contracepţie pentru următoarele 9 zile
⎯ Comprimat uitat în zilele 18-24
-»
- Nu luaţi comprimatul uitat
- Începeţi imediat cu următorul blister
- Utilizaţi o metodă suplimentară de contracepţie
pentru următoarele 9 zile
⎯ Comprimat uitat în zilele 25-26
->
- Luaţi comprimatul uitat şi apoi continuaţi să luaţi comprimatele ca de obicei (aceasta poate însemna două comprimate într-o singură zi)
- Nu sunt necesare măsuri suplimentare de contracepţie
⎯ Comprimat uitat în zilele 27-28
->
- Aruncaţi comprimatul uitat şi continuaţi să luaţi comprimatele ca de obicei
- Nu sunt necesare măsuri suplimentare de contracepţie
Utilizarea la copii
Nu există date privind utilizarea la adolescente cu vârsta sub 18 ani.
Ce trebuie să faceţi dacă aveţi vărsături sau diaree severă
Dacă prezentaţi vărsături într-un interval de 3-4 ore de la administrarea unui comprimat activ sau dacă aveţi diaree severă, există riscul ca substanţa activă din comprimat să nu fie absorbită complet de organismul dumneavoastră.
Această situaţie este aproape identică cu omiterea unui comprimat. După ce aţi avut vărsături sau diaree, luaţi următorul comprimat din blister cât mai curând posibil. Dacă este posibil, luaţi comprimatul într-un interval de 12 ore de la ora obişnuită de administrare a comprimatului. Dacă acest lucru nu este posibil sau dacă au trecut 12 ore, trebuie să urmaţi recomandările prezentate la paragraful "Dacă uitaţi să luaţi Qlaira".
Dacă încetaţi utilizarea Qlaira
Puteţi să încetaţi oricând utilizarea Qlaira. Dacă nu doriţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului pentru recomandări cu privire la metode eficace de control al naşterilor. Dacă doriţi să rămâneţi gravidă, încetaţi să luaţi Qlaira şi aşteptaţi următorul ciclu menstrual înainte de a încerca să rămâneţi gravidă. Veţi putea calcula mai uşor data prevăzută a naşterii.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Compoziție Qlaira, comprimate filmate:
Substanţa activă este valerat de estradiol sau valerat de estradiol în combinaţie cu dienogest.Fiecare portofel (blister cu 28 comprimate filmate) de Qlaira conţine 26 comprimate active în 4 culori diferite pe rândurile 1, 2, 3 şi 4 şi 2 comprimate inactive pe rândul 4.
Compoziţia comprimatelor colorate care conţin una sau mai multe substanţe active:
2 comprimate de culoare galben închis, fiecare conţinând valerat de estradiol 3 mg. 5 comprimate de culoare roşie, fiecare conţinând valerat de estradiol 2 mg şi dienogest 2 mg. 17 comprimate de culoare galben deschis, fiecare conţinând valerat de estradiol 2 mg şi dienogest 3 mg. 2 comprimate de culoare roşu închis, fiecare conţinând valerat de estradiol 1 mg.
Compoziţia comprimatelor inactive:
Aceste comprimate nu conţin substanţe active.
Celelalte componente în comprimatele colorate sunt:
Nucleu: lactoză monohidrat, amidon de porumb, amidon de porumb pregelatinizat, povidonă K25 (E1201), stearat de magneziu (E572)
Film: hipromeloză tip 2910 (E464), macrogol 6000, talc (E553b), dioxid de titan (E171), oxid galben de fer (E172) şi/sau oxid roşu de fer (E172).
Celelalte componente în comprimatele inactive:
Nucleu: lactoză monohidrat, amidon de porumb, povidonă K25 (E1201), stearat de magneziu (E572)
Film: hipromeloză tip 2910 (E464), talc (E553b), dioxid de titan(E171).
Precauții:
În unele situaţii trebuie să aveţi grijă deosebită când utilizaţi Qlaira sau orice contraceptiv oral combinat şi poate fi necesar ca medicul dumneavoastră să vă examineze periodic. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru consult înainte să începeţi utilizarea Qlaira dacă vă aflaţi în oricare dintre următoarele situaţii sau dacă oricare dintre acestea apar sau se dezvoltă în timp ce luaţi Qlaira:- dacă o rudă apropiată a avut sau are cancer de sân
- dacă aveţi o boală de ficat sau de vezică biliară
- dacă aveţi icter
- dacă aveţi diabet zaharat
- dacă aveţi depresie
- dacă aveţi boală Crohn sau boală inflamatorie intestinală (colită ulcerativă)
- dacă aveţi o boală de sânge denumită sindrom hemolitic uremic (SHU) care afectează rinichiul
- dacă aveţi siclemie
- dacă aveţi epilepsie (vezi "Utilizarea altor medicamente")
- dacă aveţi o boală a sistemului imunitar, denumită lupus eritematos sistemic (LES)
- dacă aveţi o boală care a apărut pentru prima dată în timpul sarcinii sau utilizării precedente de hormoni sexuali, de exemplu pierderea auzului, porfirie (o boală de sânge), herpes gestaţional (erupţii ale pielii cu vezicule în timpul sarcinii), coreea Sydenham (o boală a nervilor care provoacă mişcări bruşte ale corpului).
- dacă aveţi sau aţi avut pete pigmentate de culoare maro-aurie, aşa-numitele "pete de sarcină", în special pe faţă (cloasmă). Dacă sunteţi în această situaţie, evitaţi expunerea directă la lumina soarelui sau la lumina ultravioletă.
- dacă aveţi edem angioneurotic ereditar. Adresaţi-vă imediat medicului pentru consult dacă prezentaţi simptome de edem angioneurotic, cum sunt: umflături ale feţei, limbii şi/sau gâtului sau dificultăţi de înghiţire sau urticarie, împreună cu dificultăţi de respiraţie. Medicamentele care conţin estrogeni pot induce sau agrava simptomele de edem angioneurotic.
Qlaira şi cheagurile de sânge arterial/venos
Următoarele avertizări şi precauţii provin din studiile cu contraceptive orale combinate care conţin etinilestradiol. Nu se cunoaşte încă dacă acestea sunt valabile sau nu pentru Qlaira.
Utilizarea oricăror contraceptive orale combinate (inclusiv Qlaira) creşte riscul de a forma un cheag de sânge (tromboză venoasă), în comparaţie cu femeile care nu iau contraceptive orale.
Riscul dezvoltării unui cheag de sânge venos este maxim în timpul primului an în care femeia utilizează contraceptive orale. Ocazional, cheagurile de sânge pot provoca tulburări grave permanente sau pot fi chiar letale. Localizările principale ale cheagurilor de sânge sunt, de exemplu, venele de la nivelul piciorului (tromboză venoasă), vascularizaţia inimii (infarct miocardic), plămânilor (embolie pulmonară) sau creierului (accident vascular cerebral).
Riscul trombozei venoase la femeile care utilizează contraceptive orale combinate creşte:
- cu creşterea vârstei
- dacă aveţi greutate corporală în exces
- dacă una dintre rudele dumneavoastră apropiate a avut un cheag de sânge la nivelul piciorului, a plămânului (embolie pulmonară) sau a altor organe, la o vârstă tânără
- dacă aveţi nevoie de o intervenţie chirurgicală, dacă aţi avut vreodată un accident grav sau dacă aţi fost imobilizată pentru o perioadă lungă de timp. Este important să spuneţi în prealabil medicului dumneavoastră că utilizaţi Qlaira, deoarece este posibil să fie necesară oprirea tratamentului. Medicul dumneavoastră vă va spune când puteţi reîncepe să luaţi Qlaira. Acest moment este de obicei la aproximativ două săptămâni după ce v-aţi vindecat.
Utilizarea contraceptivelor orale combinate a fost asociată cu creşterea riscului de formare a cheagurilor de sânge în artere (tromboză arterială), de exemplu în vasele de sânge ale inimii (infarct miocardic) sau ale creierului (accident vascular cerebral).
Riscul trombozei arteriale la femeile care utilizează contraceptive orale combinate creşte:
- cu creşterea vârstei
- dacă fumaţi. Vă recomandăm în mod ferm să încetaţi fumatul în timpul utilizării contraceptivelor orale combinate, mai ales dacă aveţi vârsta peste 35 de ani.
- dacă aveţi concentraţii mari de colesterol şi trigliceride în sânge
- dacă aveţi greutate corporală în exces
- dacă una dintre rudele dumneavoastră apropiate a avut un sau un accident vascular cerebral la o vârstă tânără
- dacă aveţi tensiune arterială crescută
- dacă suferiţi de migrenă
- dacă aveţi probleme cu inima (o boală a valvelor inimii, o tulburare a ritmului cardiac).
Opriţi utilizarea Qlaira şi adresaţi-vă imediat medicului dacă observaţi semne posibile de cheaguri de sânge sau de accident vascular cerebral, cum sunt:
- durere severă şi/sau umflături la unul dintre picioare
- durere de piept bruscă, severă, care poate iradia în braţul stâng
- dificultăţi bruşte de respiraţie
- tuse bruscă fără o cauză evidentă
- orice durere de cap neobişnuită, severă sau prelungită sau agravarea unei migrene
- orbire parţială sau completă sau vedere dublă
- dificultăţi de vorbire sau incapacitate de a vorbi
- ameţeli sau leşin
- slăbiciune, senzaţii ciudate sau amorţeală în orice parte a corpului
- durere severă de stomac.
Imediat după naştere, femeile prezintă un risc crescut de cheaguri de sânge, în consecinţă trebuie să vă întrebaţi medicul la cât timp de la naştere puteţi să începeţi administrarea contraceptivelor orale combinate.
Qlaira şi cancerul
Cancerul de sân a fost observat ceva mai frecvent la femeile care utilizează contraceptive orale combinate, dar nu se cunoaşte dacă acesta este provocat de tratament. De exemplu, este posibil ca mai multe tumori să fie diagnosticate la femei care utilizează contraceptive orale combinate deoarece acestea sunt examinate mai frecvent de către medic. Apariţia tumorilor de sân scade treptat după încetarea administrării contraceptivelor hormonale combinate. Este important să vă verificaţi periodic sânii şi trebuie să vă adresaţi medicului dacă simţiţi orice nodul (umflătură).
În cazuri rare, la femeile care utilizează contraceptive orale s-au raportat tumori hepatice benigne şi, mult mai rar, tumori hepatice maligne. În cazuri izolate, aceste tumori au provocat hemoragii intra-abdominale cu risc vital. Luaţi legătura cu medicul dumneavoastră dacă aveţi o durere abdominală neobişnuit de severă.
Unele studii sugerează că utilizarea contraceptivelor orale combinate pe termen lung poate contribui ulterior la riscul de apariţie a cancerului de col uterin. Nu este clar, cu toate acestea, în ce măsură riscul acestor tumori este crescut de comportamentul sexual sau de alţi factori cum ar fi papilomavirusul uman (HPV).
Sângerarea între ciclurile menstruale
În timpul primelor luni de administrare a Qlaira, este posibil să aveţi unele sângerări neaşteptate. De obicei sângerările apar în ziua a 26-a, ziua în care luaţi al doilea comprimat de culoare roşie, sau în zilele (ziua) următoare. Conform informaţiilor obţinute de la femeile care au participat la un studiu clinic cu Qlaira apariţia sângerărilor neaşteptate pe parcursul unei luni nu este neobişnuită (a apărut la 10-18% dintre utilizatoare). Dacă această sângerare apare timp de mai mult de 3 luni la rând, sau dacă începe după câteva luni, medicul dumneavoastră trebuie să identifice cauza.
Ce trebuie făcut dacă nu apare sângerare în ziua a 26-a sau în zilele (ziua) următoare?
Conform informaţiilor obţinute de la femeile care au participat la un studiu clinic cu Qlaira nu este neobişnuit să nu aveţi sângerarea regulată după ziua 26 (s-a observat la 15% din cicluri menstruale).
Dacă aţi luat toate comprimatele în mod corect, nu aţi avut vărsături sau diaree severă şi nu aţi luat nici un alt medicament, este foarte puţin probabil să fiţi gravidă.
Dacă sângerarea aşteptată nu apare de două ori în două luni consecutive sau aţi luat comprimatele incorect, este posibil să fiţi gravidă. Luaţi legătura imediat cu medicul dumneavoastră. Nu începeţi următorul blister până când nu vă asiguraţi că nu sunteţi gravidă.
Atenționări:
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelorNu există informaţii cu privire la faptul că utilizarea Qlaira poate afecta conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor.
Informaţii importante privind unele componente ale Qlaira
Qlaira conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua Qlaira.
Reacții adverse ale Qlaira, comprimate filmate:
Ca toate medicamentele, Qlaira poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.Reacţii adverse grave
Reacţiile adverse grave şi simptomele corelate asociate cu utilizarea contraceptivelor orale combinate, sunt descrise în paragrafele următoare: "Qlaira şi cheagurile de sânge venoase/arteriale" şi "Qlaira şi cancerul". Vă rugăm să citiţi cu atenţie aceste paragrafe şi, dacă este cazul, să vă adresaţi imediat medicului.
Alte reacţii adverse posibile
Următoarele reacţii adverse au fost asociate cu utilizarea Qlaira:
Reacţii adverse frecvente (între 1 şi 10 persoane din 100 pot fi afectate):
- durere de cap
- durere abdominală
- acnee
- lipsa sângerării regulate, senzaţie de disconfort la nivelul sânului, sângerări neregulate (abundente)
- creştere în greutate Reacţii adverse mai puţin frecvente (între 1 şi 10 persoane din 1000 pot fi afectate):
- infecţii fungice (candidoză vaginală), infecţie vaginală
- creşterea apetitului alimentar
- depresie, stare depresivă, scăderea interesului faţă de actul sexual, tulburări mintale, modificări ale dispoziţiei, tulburări de somn
- ameţeli
- creşterea tensiunii arteriale, migrenă
- diaree, greaţă, vărsături
- căderea părului, mâncărime (prurit), erupţii cutanate trecătoare
- mărirea sânilor, noduli la nivelul sânului, creşterea anormală a celulelor de la nivelul colului uterin (displazie cervicală), sângerări genitale disfuncţionale, durere în timpul actului sexual, boală fibrochistică mamară, cicluri menstruale abundente, tulburări menstruale, chist ovarian, durere pelvină, sindrom premenstrual, creşterea volumului uterului, contracţii uterine, secreţii vaginale, uscăciune vulvo-vaginală
- iritabilitate, umflarea unor părţi ale corpului, de exemplu glezne (edem)
- scădere în greutate Reacţii adverse rare (între 1 şi 10 persoane din 10000 pot fi afectate):
- candidoze, herpes simplex, o afectare a vaselor de sânge de la nivelul ochiului legată de o infecţie fungică (sindrom prezumtiv de histoplasmoză oculară), o infecţie fungică a pielii (tinea versicolor -pitiriazis) , infecţii ale tractului urinar, inflamaţie bacteriană a vaginului, infecţii fungice ale vulvei şi ale vaginului
- retenţie de fluide, creşterea concentraţiei unor grăsimi în sânge (trigliceride)
- instabilitate emoţională, agresiune, anxietate, sentiment de nefericire, creşterea interesului faţă de actul sexual, nervozitate, agitaţie, probleme cu somnul, stres
- scăderea atenţiei, furnicături şi înţepături, ameţeli
- intoleranţă la lentile de contact
- sângerare a venelor varicoase, valuri de căldură (bufeuri), scăderea tensiunii arteriale , vene dureroase,
- constipaţie, indigestie, senzaţie de arsură în capul pieptului
- creşterea valorilor unei enzime hepatice (alaninaminotransferaza), noduli hepatici (hiperplazie nodulară focală)
- reacţii alergice tegumentare, pete pigmentare de culoare maro-aurii (cloasmă) şi alte tulburări de pigmentare, creşterea în exces a părului, afecţiuni ale pielii cum ar fi dermatită şi neurodermatită, seboree şi alte tulburări ale pielii
- durere lombară, spasme musculare, senzaţie de greutate
- noduli benigni ai sânului, chisturi mamare, sângerare în timpul actului sexual, curgere spontană de lapte, sângerare genitală abundentă, cicluri menstruale mai scurte, cicluri menstruale mai lungi, ruptură a unui chist ovarian, senzaţie de arsură vaginală, sângerări vaginale sau în pete, miros vaginal, disconfort vulvo-vaginal
- ganglioni umflaţi
- durere în piept, oboseală şi senzaţie generală de rău.
Alte informaţii referitoare la posibile reacţii adverse ca "sângerări neregulate (sângerări neregulate abundente)" şi "lipsa menstruaţiilor" sunt redate la pct. "Sângerările dintre menstruaţii" şi "Ce trebuie făcut dacă nu apare sângerare în ziua a 26-a sau în zilele (ziua) următoare?".
În afara reacţiilor adverse menţionate mai sus, la femeile care utilizează contraceptive orale combinate care conţin etinilestradiol au apărut tulburări ale pielii cum sunt eritem nodos, eritem multiform şi, de asemenea, secreţii la nivelul sânului şi hipersensibilitate. Cu toate că aceste simptome nu au apărut în timpul studiilor clinice efectuate cu Qlaira, posibilitatea ca acestea să apară de asemenea în timpul tratamentului nu poate fi exclusă.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Interacțiuni cu alte medicamente:
Spuneţi întotdeauna medicului dumneavoastră dacă utilizaţi deja medicamente sau preparate pe bază de plante. Spuneţi de asemenea oricărui medic sau stomatolog care vă prescriu alte medicamente (sau farmacistului) că utilizaţi Qlaira. Aceştia vă vor spune dacă aveţi nevoie de măsuri de precauţie suplimentare pentru contracepţie (de exemplu prezervative) şi, în cazul în care aveţi nevoie de acestea, pentru cât timp.Unele medicamente pot scădea eficacitatea Qlaira în prevenirea sarcinii sau pot provoca sângerări neaşteptate. Acestea includ:
- medicamente utilizate în tratamentul:
- epilepsiei (de exemplu primidonă, fenitoină, barbiturice, carbamazepină, oxcarbazepină, topiramat, felbamat)
- tuberculozei (de exemplu rifampicină)
- infecţiilor HIV (ritonavir, nevirapină) sau altor infecţii (antibiotice cum sunt peniciline, tetracicline, griseofulvină)
- tratamente cu preparate vegetale care conţin sunătoare.
Unele medicamente pot creşte concentraţiile substanţelor active ale Qlaira în sânge. Informaţi-vă medicul dacă utilizaţi:
- medicamente antifungice care conţin ketoconazol
- antibiotice care conţin eritromicină Qlaira poate influenţa efectele altor medicamente, de exemplu
- medicamente care conţin ciclosporină
- lamotrigină utilizată în tratamentul epilepsiei (poate provoca creşterea frecvenţei convulsiilor).
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament. Medicul dumneavoastră sau farmacistul vă pot recomanda măsuri de protecţie suplimentare în timp ce luaţi alte medicamente în asociere cu Qlaira.
Analize de laborator
Dacă aveţi nevoie de analize de sânge sau alte analize de laborator, spuneţi medicului dumneavoastră sau personalului laboratorului că luaţi contraceptive orale, deoarece contraceptivele orale pot afecta rezultatele anumitor analize.
Administrarea de Qlaira, comprimate filmate în sarcină / alaptare:
Nu luaţi Qlaira dacă sunteţi gravidă. Dacă rămâneţi gravidă în timp ce luaţi Qlaira trebuie să încetaţi imediat administrarea şi să luaţi legătura cu medicul dumneavoastră. Dacă doriţi să rămâneţi gravidă, puteţi înceta administrarea Qlaira în orice moment (vezi de asemenea: "Dacă doriţi să încetaţi utilizarea Qlaira").În general, nu trebuie să luaţi Qlaira în timp ce alăptaţi. Dacă doriţi să luaţi contraceptive orale în timp ce alăptaţi trebuie să luaţi legătura cu medicul dumneavoastră.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi.
Prezentare ambalaj:
Comprimatele Qlaira sunt comprimate filmate; nucleul comprimatului este acoperit cu un film.Fiecare portofel (blister cu 28 comprimate filmate) conţine 2 comprimate de culoare galben închis pe rândul 1, 5 comprimate de culoare roşie pe rândul 1, 17 comprimate de culoare galben deschis pe rândul 2, 3 şi 4, 2 comprimate de culoare roşu închis pe rândul 4 şi 2 comprimate de culoare albă pe rândul 4.
Comprimatul activ de culoare galben închis este rotund, cu feţe biconvexe, una din părţi fiind marcată cu literele "DD" într-un hexagon regulat.
Comprimatul activ de culoare roşie este rotund, cu feţe biconvexe, una din părţi fiind marcată cu literele "DJ" într-un hexagon regulat.
Comprimatul activ de culoare galben deschis este rotund, cu feţe biconvexe, una din părţi fiind marcată cu literele "DH" într-un hexagon regulat.
Comprimatul activ de culoare roşu închis este rotund, cu feţe biconvexe, una din părţi fiind marcată cu literele "DN" într-un hexagon regulat.
Comprimatul inactiv de culoare albă este rotund, cu feţe biconvexe, una din părţi fiind marcată cu literele "DT" într-un hexagon regulat.
Qlaira este disponibil în ambalaje de 1, 3 sau 6 portofele, fiecare conţinând 28 comprimate.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.
Condiții de păstrare:
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.
Nu utilizaţi Qlaira după data de expirare înscrisă pe portofel după EXP. Data expirării se referă la ultima zi a lunii.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminati eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Qlaira, comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Qlaira, comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!