Prospect Rudotel 10 mg, comprimate
Substanța activă: medazepanum
Producator: AWD Pharma GmbH & Co KG Germania
Categoria: Afectiuni neuropsihiatrice
Grupa farmaceutică: anxiolitice, derivati de benzodiazepina
Tip: Comprimate
Benzodiazepinele sunt medicamente indicate in tratamentul anumitor boli insotite de stari de agitatie si anxietate, de tensiuni psihice sau insomnie.
Nu toate starile de anxietate sau insomnie necesita un tratament medicamentos. Deseori
acestea sunt expresia unor tulburari psihosomatice sau psihovegetative si pot fi influentate
prin alte masuri sau printr-un tratament al bolii de baza.
Benzodiazepinele nu inlatura cauza tulburarilor. Ele diminueaza tulburarile psihice, in plus, ofera un ajutor important ca de esemplu intierea unui tratament de lunga durata si usureaza rezolvarea problemelor pacientilor.
in cazul utilizarii benzodiazepinelor exista pericolul dezvoltarii unei dependente. Pentru diminuarea acestui risc, va rugam sa luati in consideratie urmatoarele indicatii:
1. Benzodiazepinele sunt indicate numai in tratarea unor stari patologice si vor fi administrate numai la indicatia medicului.
2. Administrarea necontrolata si de lunga durata trebuie evitata, deoarece poate produce dependenta. Cel tarziu dupa o administrare de 2 saptamani, se va consulta medicul care va decide asupra continuarii tratamentului. in cazul folosirii fara indicatia medicului se reduce sansa ca acest medicament sa va ajute.
3. Nu mariti niciodata doza prescrisa de medic, chiar daca efectul este in scadere. Acesta poate fi semnul dezvoltarii unei dependete. Marirea arbitrara a dozei ingreuneaza tratamentul corect.
4. La oprirea medicatiei dupa un timp mai indelungat pot aparea, deseori cu un decalaj de cateva zile, stari de neliniste, anxietate si insomnie. in general, aceste fenomene de abstinenta dispar dupa cateva zile sau saptamani.
5. Daca sunteti sau ati fost in trecut dependent de alcool, medicamente sau droguri, administrarea de benzodiazepine este interzisa. Va rugam sa informat medicul in acest context
6. in nici un caz nu trebuie sa luati medicamente ce contin benzodiazepina fiindca i-au ajutat pe altii. In nici un caz nu veti recomanda acest medicament altora.
Indicații Rudotel 10 mg, comprimate:
Stari de anxietate, de tiologie psihica si psihosomatica, acute si cronice.Stari de tensiune psihica si agitatie.
Nota:
Nu toate starile de tensiune psihica, agitatie sau anxietate necesita un tratament medicamentos. Deseori, acestea sunt expresia unor tulburari psihosomatice sau psihovegetative si pot fi influentate prin alte masuri sau printr-un tratament al bolii de baza.
Contraindicații:
Cand nu trebuie utilizat Rudotel?Rudotel nu se administreaza in:
- hipersensibilitate la medazepam, alte benzodiazepine sau la celelalte componente ale produsului;
- existenta unei dependente medicamentoase sau non-medicamentoase (alcool etilic) in antecedente;
- miastenia gravis;
- insuficienta respiratorie decompensata.
Administrare Rudotel 10 mg, comprimate:
In cazul in care un se prescrie altfel, este valabila schema de tratament de mai jos. Urmariti instructiunile de utilizare, altfel Rudotel nu va avea efectul dorit!Dozarea este dependenta de reactia individuala, varsta si greutate corporala, ca si de caracterul si severitatea tabloului clinic. in principiu doza sa fie cat mai mica iar durata tratamentului cat mai redusa.
In ce cantitate si cat de des se administreaza Rudotel?
Doza zilnica recomandata este de 1 - 3 comprimate Rudotel (10-30 mg medazepam) administrate in 2 - 3 prize sau ca doza unica seara. Daca este necesar, doza poate fi crescuta pana la 6 comprimate Rudotel pe zi (60 mg medazepam), tinand cont de precautiile necesare. Este de preferat administrarea in doza unica seara.
La varstnici si pacienti debilitati ca si la pacientii cu insuficienta cardiaca si/sau hipotensiune la care efectul benzodiazepirietor este mai mare decat cel obisnuit, ca si la cei cu modificari organice la nivel cerebral, prescrierea se va face cu multa atentie (urmati instructiunile de dozare).
Cum si cand se administreaza Rudotel?
Rudotel se administreaza nemestecat cu o cantitate suficienta de lichid. in cazul tratamentului ambulator al starilor de tensiune psihica, agitatie si anxietate,
Rudotel se va administra cu precadere seara.
Administrarea de Rudotel se va face cu circa o jumatate de ora inainte de culcare si nu cu stomacul plin, deoarece se incetinineste instalarea efectului si in functie de durata somnului pot apare a doua zi dimineata oboseala si tulburari de concentrare.
Cat timp se administreaza Rudotel?
Medicul stabileste durata tratamentului dependent de felul si severitatea tabloului clinic. in starile acute de tensiune psihica, agitatie si anxietate, administrarea de Rudotel se va limita la doze unice sau pentru Un numar redus de zile.
in stari cronice de tensiune psihica, agitatie sau anxietate, durara tratamentului este dependenta de evolutia bolii. Dupa o administrare zilnica timp de 2 saptamani; medicul va stabili dupa reducerea treptata a dozei, daca mai este necesara continuarea tratamentului cu Rudotel. Chiar si in cazul starilor cronice de tensiune psihica, agitatie si anxietate, tratamentul nu trebuie sa depaseasca 4 saptamani.
in cazul unei administrari de durata (mai mult de o saptamana) oprirea tratamentului se va face prin reducerea treptata a dozei. Trebuie luat in calcul aparitia unui sindrom de abstinenta (vezi efecte adverse).
Compoziție Rudotel 10 mg, comprimate:
1 comprimat contine medazepam 10 mg si excipienti: amidon de cartof, gelatina, talc, stearat de magneziu, lactoza monohidrat, colorant E 110.Precauții:
Cand este permisa administarea de Rudotel dupa un consult medical?Sunt prezentate situatiile in care este permisa administrarea de Rudotel numai in anumite conditii si cu deosebita prudenta. Consultati mediculu. Acest lucru este valabil si atunci cand aceste stari s-au manifestat in antecedente.
Rudotel se va administra cu deosebita prudenta in:
- intoxicatii acute cu alcool, somnifere si analgezice ca si cu neuroteptice, antidepresive si litium;
- ataxie spinala si cerebeioasa;
- cresterea acuta a tensiunii intraoculare (glaucom cu unghi inchis);
- afectiuni hepatice grave, cum ar fi hepatita cu icter colestatic;
- tulburari ale functiei respiratorii in timpul somnului (apnee in timpul somnului).
Ce precautii trebuie luate privind administrarea?
Rudotel are un potential de a dezvolta dependenta primara. in cazul administrarii zilnice, timp de cateva saptamani, exista pericolul farmacodependentei. Acest lucru este valabil nu numai in cazul unui consum abuziv (doze mari), dar si in cazul dozelor terapeutice.
Ce precautii mai trebuie luate in considerare?
Nu este indicat un tratament neintrerupt de peste 4 saptamani, deoarece se poate produce dependenta. in cazul utilizarii medicamentului fara aviz medical, se reduce sansa ca acest produs sa va ajute.
Medicul va decide, cel mai tarziu dupa 4 saptamani daca tratamentul trebuie continuat.
Doza prescrisa de medic nu va fi crescuta in nici un caz, chiar si atunci cand produsul are un efect redus. Cresterea dozei din proprie initiativa produce dificultati in aplicarea concreta a tratamentului.
La oprirea medicatiei dupa un timp mai indelungat pot aparea, deseori cu un decalaj de cateva zile, stari de neliniste, anxietate si insomnie. In general, fenomenele de abstinenta dispar dupa 2 pana la 3 saptamani.
Daca sunteti sau ati fost in antecedente dependent de alcool, medicamente sau droguri, administrarea de benzodiazepine este interzisa; exceptie fac numai situatile rare care raman la aprecierea medicului. In acest context trebuie sa informati medicul.
Nu utilizati niciodata medicamente care contin benzodiazepine, pentru simplul motiv ca acestea i-au ajutat pe ceilalti.
Atenționări:
Ce trebuie luat in considerare la persoanele varstnice si la copii?La copii si tineri tratamentul cu Rudotel nu este recomandat.
Se recomanda prudenta la persoanele varstnice sau tarate ca si la pacientii cu modificari organice la nivel cerebral, deprimare circulatorie si respiratorie (insuficienta respiratorie cronica obstructiva), insuficienta renala si hepatica (vezi indicatii de dozare).
Ce precautii trebuie luate privind conducerea masinilor sau folosirea de utilaje?
Acest medicament poate modifica reactivitatea in asa fel incat sa influenteze capacitatea de a conduce sau de a folosi utilaje. Acest risc este crescut in cazul consumului de alcool.
Din acest motiv nu este indicata, cel putin in primele zile de tratament, conducerea masinilor, folosirea utilajelor sau executarea unor activitati cu grad de periculozitate crescut.
Medicul va decide pentru fiecare caz in parte, luand in considerare reactia individuala.
Reacții adverse ale Rudotel 10 mg, comprimate:
Ce efecte adverse se pot manifesta in cazul administrarii de Rudotel?Se pot manifesta urmatoarele reactii adverse:
Sedare deosebit de accentuata in timpul zilei, oboseala, somnolenta, apatie, tulburari de constienta, timp de reactie prelungit, vertij, ataxie, cefalee, confuzie; in afara de acestea poate apare amnezie anterograda.
Dupa administrarea de seara, dimineata urmatoare pot sa apara tulburari de concentrare si oboseala reziduala care pot influenta reactivitatea.
Din cauza efectului puternic miorelaxant al Rudotel, se recomanda prudenta in administrare,
mai ales la persoanele varstnice (pericol de cazaturi).
Rar apar tulburari gastrointestinale (greata, voma, dureri in epigastru, constipatie, diaree), icter, retentie urinara, spasm glotic, dureri toracice, hipotensiune, bradicardie, depresie, scaderea libidoului, tulburari menstruale, cresterea apetitului, uscaciunea gurii, alergice (ca de exemplu prurit, inrosiraa pielii, eruptii cutanate) ca si deprimare respiratorie.
Deprimarea respiratorie se poate intensifica mai ales in cazul dificultatilor la respirat datorate obstructiei cailor respiratorii si la pacientii cu leziuni cerebrale. Acest risc este crescut mai ales in cazul tratamentului concomitent cu medicamente cu actiune la nivelul cerebral.
in cazul unui tratament de lunga durata si al dozelor mari de Rudotel pot apare temporar tulburari cum ar fi tulburarile de vorbire, de vedere (vedere dubla, vedere in ceata, nistagmus), tulburari de mers.
Administrarea indelungata si repetata de Rudotel poate duce la scaderea efectului medicamentului (dezvoltarea tolerantei).
La pacientii cu depresii in antecedente, starile depresive se pot accentua.
Exista posibilitatea aparitiei de reactii paradoxale, ca de exemplu halucinatii, stari acute de agitatie, tendinta la suicid, tulburari de somn, agresivitate sau cresterea numarului de spasme musculare.
intreruperea brusca a tratamentului dupa administrare zilnica indelungata poate provoca dupa circa 2 - 4 zile insomnie si modificari ale viselor.
Tabloul clinic mai include tremor, transpiratie si poate merge pana la convulsii si reactii psihotice.
Daca observati efecte adverse care nu sunt cuprinse in prospect, anuntati medicul sau farmacistul.
Ce masuri trebuie luate in cazul efectelor adverse?
in cazul in care observati la dumneavoastra unele din efectele adverse enumerate mai sus, informati medicul pentru ca acesta sa poata decide si masurile necesare.
Efectele adverse se atenueaza ca urmare a reducerii dozei si pot fi evitate, de regula, prin stabilirea individualizata a dozei zilnice.
Supradozajul:
Ce se impune in cazul administrarii unei cantitati prea mari de Rudotel (intentionat sau din neglijenta)?in cazul unei supradoze apelati la sfatul medicului. Independent de acest lucru se recomanda golirea continutului stomacului prin voma provocata.
in cazul unei intoxicatii trebuie sa se ia in calcul posibilitatea unei intoxicatii prin administrarea mai multor medicamente.
Simptomele unei intoxicatii pot fi potentate de alcool ca si de produse cu actiune deprimanta la nivel central.
Simptomele supradozaiii si masuri recomandate:
Simptomele unei intoxicatii usoare pot fi de exemplu dezorientare, somnolenta, ataxie, dis- artrie, hipotensiune, miastenie. in cazul manifestarii unor astfel de simptome, informati imediat medicul care, in functie de severitatea lor va stabili masurile necesare.
in cazul intoxicatiilor severe se poate ajunge la deprimare centrala a functiilor cardio-circulatorii si respiratorii (cianoza, stare de inconstienta, stop respirator si cardiac). in astfel de cazuri este necesara internarea intr-o unitate specializata.
La incetarea efectului terapeutic pot apare stari de agitatie severe.
Pentru compensarea actiunii deprimante centrate a benzodiazepinelor exista antidotul specific pentru benzodiazepine flumazenil.
Ce trebuie sa faceti daca ati utilizat o doza prea mica de Rudotel sau ati omis o administrare?
Nu va administrati o doza dubla, luati doza la intervalul de timp stabilit.
Ce trebuie sa faceti cand intrerupeti tratamentul sau il opriti inainte de termen?
Daca doriti sa intrerupeti tratamentul, ceereti inainte sfatul medicului. Nu opriti tratamentul fara avizul medicului, deoarece este riscant.
Interacțiuni cu alte medicamente:
Ce precautii mai trebuie luate in considerare?Nu este indicat un tratament neintrerupt de peste 4 saptamani, deoarece se poate produce dependenta. in cazul utilizarii medicamentului fara aviz medical, se reduce sansa ca acest produs sa va ajute.
Medicul va decide, cel mai tarziu dupa 4 saptamani daca tratamentul trebuie continuat.
Doza prescrisa de medic nu va fi crescuta in nici un caz, chiar si atunci cand produsul are un efect redus. Cresterea dozei din proprie initiativa produce dificultati in aplicarea concreta a tratamentului.
La oprirea medicatiei dupa un timp mai indelungat pot aparea, deseori cu un decalaj de cateva zile, stari de neliniste, anxietate si insomnie. In general, fenomenele de abstinenta dispar dupa 2 pana la 3 saptamani.
Daca sunteti sau ati fost in antecedente dependent de alcool, medicamente sau droguri, administrarea de benzodiazepine este interzisa; exceptie fac numai situatile rare care raman la aprecierea medicului. In acest context trebuie sa informati medicul.
Nu utilizati niciodata medicamente care contin benzodiazepine, pentru simplul motiv ca acestea i-au ajutat pe ceilalti.
Administrarea de Rudotel 10 mg, comprimate în sarcină / alaptare:
Ce precautii trebuie luate in sarcina?Rudotel nu se administreaza in perioada sarcinii. Este necesar sa informati medicul daca ati devenit gravida pentru ca acesta sa stabileasca continuarea sau intreruperea tratamentului.
Administrarea timp indelungat de Rudotel in sarcina poate duce la un sindrom de abstinenta la nou-nascut.
Administrarea unor doze mai mari inainte sau in timpul nasterii pot provoca la sugar scaderea temperaturii corpului, scaderea presiunii arteriale, depresie respiratorie si asa numitul sindrom "floppy-infanf"-incetinire in a suge.
Ce trebuie luat in consideratie in timpul alaptarii?
Rudotel nu se administreaza in perioada alaptarii, deoarece medazepam si metaboliti sai trec in laptele matern. Daca tratameatul este absolutt necesar se recomanda intreruperea alaptarii.
Prezentare ambalaj:
Rudotel este prezentat in flacoane cu 20 si 50 comprimate.Condiții de păstrare:
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.A nu se lasa la indemana copiilor.
In ce conditii trebuie pastrat Rudotel?
Rudotel se pastreaza la temperaturi sub 25° C, in ambalajul original
Alte medicamente cu substanța activă medazepanum:
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Rudotel 10 mg, comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!