Prospect VITAMINA A FORTE BIOFARM 50000 UI capsule moi

Substanța activă: retinolum
Producator: SC BIOFARM SA
Clasa ATC: [A11CA]: tractul digestiv si metabolism >> vitamine >> vitamina a si d (inclusiv combinatii) >> vitamina A
Sub denumirea de vitamina A sunt cunoscute o serie de substanţe cu structură chimică similară: retinol, 3dehidroretinol şi esteri ai acestora (în principal palmitat de retinol), retinal şi acid transretinoic. Vitamina A FORTE BIOFARM conţine palmitat de retinol.

Vitamina A este esenţială pentru funcţionarea normală a retinei. Sub formă de retinal, vitamina A se combină cu opsina (pigmentul roşu din retină), formând rodopsina, care este necesară pentru adaptarea vizuală la întuneric.
Vitamina A are rol şi în creşterea oaselor, funcţia ovariană şi testiculară, dezvoltarea embrională şi în reglarea creşterii şi diferenţierii ţesuturilor epiteliale.

Indicații VITAMINA A FORTE BIOFARM 50000 UI capsule moi:

Vitamina A FORTE BIOFARM este indicat în tratamentul stărilor de hipovitaminoză asociate carenţei alimentare, tulburărilor de absorbţie şi de depozitare a vitaminei A, manifestate prin adaptare deficitară la întuneric, tulburarea vederii în întuneric, uscăciune la nivelul ochilor, ulceraţii corneene, keratomalacie, xeroză cu hipercheratoză foliculară. De asemenea, se utilizează în afecţiuni cronice însoţite de modificări structurale şi functionale ale unor epitelii: ozenă, bronşită cronică, stomatită, glosită, gastrită atrofică.

Vitamina A FORTE BIOFARM este un medicament destinat adulţilor, adolescenţilor şi copiilor cu vârsta peste 8 ani.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Vitamina A FORTE BIOFARM
- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la vitamina A sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.
- dacă suferiţi de insuficienţă renală;
- dacă suferiţi de tulburări de absorbţie a lipidelor (grăsimilor), hipervitaminoză A (prezenţa în exces a vitaminei A) sau malabsorbţie cronică (tulburare a digestiei);
- dacă luaţi concomitent alte medicamente care interferează cu absorbţia vitaminei A;
- la copii cu vârsta sub 8 ani (datorită formei farmaceutice şi a concentraţiei).

Administrare VITAMINA A FORTE BIOFARM 50000 UI capsule moi:

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Adulţi şi adolescenţi (>15 ani)
Doza recomandată este de o capsulă moale de 2 ori pe zi, timp de 3 zile, apoi o capsulă moale pe zi timp de 15 zile; curele se repetă la fiecare 15 zile, până la refacerea rezervei hepatice normale.
Pentru a evita apariţia intoxicaţiei cronice nu se va prelungi inutil tratamentul.
În sindromul de malabsorbţie se administrează o capsulă moale pe zi.
În condiţii de carenţă alimentară a vitaminei A asociată cu malabsorbţie se administrează 4 capsule moi la fiecare 3-5 luni.

Copii cu vârsta între 8-15 ani
Doza zilnică recomandată în hipovitaminoză este de o capsulă moale; curele se repetă la fiecare 15 zile, până la refacerea rezervei hepatice normale.

Copii cu vârsta sub 8 ani
Nu se recomandă copiilor cu vârsta sub 8 ani datorită formei farmaceutice şi a concentraţiei neadecvate.

Dacă utilizaţi mai mult Vitamina A FORTE BIOFARM decât trebuie
Dacă aţi luat din greşeală mai mult din Vitamina A FORTE BIOFARM decât trebuie, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.
Simptomele ce pot apare în acest caz al hipervitaminozei A constau în: sângerarea gingiilor, stări de confuzie sau excitaţie, vărsături, diaree, ameţeli, somnolenţă, vedere dublă, tensiune crescută în interiorul craniului cu durere de cap şi afectarea ochilor (edem papilar, exoftalmie), prurit şi descuamarea pielii, mai ales la nivelul buzelor şi palmelor, căderea părului, conjunctivită, cheilită, stomatită, tumefacţii dureroase la nivelul extremităţilor şi în regiunea occipitală (prin hiperostoze), creşterea volumului ficatului şi splinei (hepatosplenomegalie).
Efectele supradozajului apar în aproximativ 6 ore după ingestia unor doze foarte mari de Vitamina A FORTE BIOFARM.

Dacă uitaţi să utilizaţi Vitamina A FORTE BIOFARM
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Luaţi următoarea doză conform schemei stabilite, fără a se suplimenta numărul de doze zilnice.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție VITAMINA A FORTE BIOFARM 50000 UI capsule moi:

- Substanţa activă este vitamina A. Fiecare capsulă moale conţine palmitat de retinol 55 mg corespunzător la vitamina A (50000 UI).
- Celelalte componente sunt: conţinutul capsulei – butilhidroxianisol, ulei de floarea soarelui rafinat; învelişul capsulei – gelatină, glicerol, p-Hidroxibenzoat de metil (E 218), roşu Amarant (E 123), apă purificată

Precauții:

Înainte să începeţi tratamentul cu Vitamina A FORTE BIOFARM, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului:
- dacă utilizaţi mai multe medicamente conţinând această vitamină, pentru a evita supradozajul, trebuie să ţineţi cont de doza totală de vitamină A;
- dacă suferiţi de ciroză şi alte afecţiuni la nivelul ficatului, inclusiv hepatită virală (inflamaţia ficatului determinată de un virus);
- dacă suferiţi de afecţiuni grave ale rinichilor (insuficienţă renală cronică);
- dacă suferiţi de alcoolism cronic;
- dacă suferiţi de afecţiuni ale veziculei biliare sau pancreasului (obstrucţie biliară, insuficienţă a pancreasului exocrin);
- dacă alăptaţi sau sunteţi gravidă.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Vitamina A FORTE BIOFARM nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Vitamina A FORTE BIOFARM conţine para-hidroxibenzoat de metil (E 218).
Poate provoca reacţii alergice (chiar întârziate) şi, în mod excepţional, bronhospasm.

Vitamina A FORTE BIOFARM conţine roşu Amarant (E 123).
Poate provoca reacţii alergice.

Reacții adverse ale VITAMINA A FORTE BIOFARM 50000 UI capsule moi:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţiile adverse sunt clasificate după următoarele frecvenţe: foarte frecvente (care afectează mai mult de 1 pacient din 10), frecvente (care afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi), mai puţin frecvente (care afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi), rare (care afectează mai puţin de 1 din 1000 pacienţi), foarte rare (care afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi), cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile).

Vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi oricare dintre următoarele:

Administrarea unor doze mari de Vitamina A FORTE BIOFARM pe o perioadă lungă de timp poate determina apariţia hipervitaminozei A, manifestată prin: stare de oboseală, iritabilitate, alimentaţie deficitară (anorexie) şi pierdere în greutate, greaţă, vărsături, stare subfebrilă, creşterea simultană în volum a splinei şi ficatului, uscarea şi descuamare pielii şi a mucoaselor (cheilită, dermatită, descuamare palmo-plantară, stomatită), mâncărimi, căderea părului, uscarea părului, anemie, durere de cap, valori mari ale calciului în sânge, dureri la nivelul oaselor şi articulaţiilor, creşterea tensiunii în interiorul craniului, ţiuit în ureche, tulburări vizuale.
Aceste simptome dispar lent la oprirea adiministrării vitaminei A şi pot persista câteva săptămâni.

Raportarea reacţiilor adverse Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Vitamina A FORTE BIOFARM împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi, aţi utilizat recent sau s-ar putea să utilizaţi orice alte medicamente.

Administrarea în asociere cu neomicină, ulei mineral, colestipol sau colestiramină reduce absorbţia vitaminei A, scăzând concentraţia plasmatică a acesteia.
Administrarea contraceptivelor orale în asociere cu vitamina A poate creşte concentraţia plasmatică a acesteia.
Administrarea vitaminei A în asociere cu etretinat sau isotretinoin creşte riscul apariţiei reacţiilor adverse.
Tetraciclina administrată în asociere cu vitamina A în doze zilnice de 50000 UI (o capsulă moale Vitamina A FORTE BIOFARM) sau mai mari, poate determina hipertensiune intracraniană benignă.
Vitamina E facilitează absorbţia, depozitarea hepatică şi utilizarea vitaminei A, reducând toxicitatea acesteia.
Doze zilnice mari de vitamina A (250000 UI, respectiv 5 capsule moi Vitamina A FORTE BIOFARM) pot contracara efectele de la nivelul osului ale tratamentului cu medicamente care conţin calciu, fiind posibilă apariţia hipercalcemiei.

Administrarea de VITAMINA A FORTE BIOFARM 50000 UI capsule moi în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Vitamina A FORTE BIOFARM nu trebuie administrată în timpul sarcinii decât în caz de carenţă gravă şi nu trebuie depăşită doza zilnică de 2 capsule moi.
Vitamina A FORTE BIOFARM nu se administrează în timpul alăptării datorită riscului de supradozaj la nou-născut.

Prezentare ambalaj:

Vitamina A FORTE BIOFARM se prezintă sub formă de capsule moi, ovale, de culoare roşie.
Vitamina A FORTE BIOFARM este disponibilă în cutii cu 2 blistere a câte 15 capsule moi.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie, după “Data expirării”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă retinolum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu VITAMINA A FORTE BIOFARM 50000 UI capsule moi(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul VITAMINA A FORTE BIOFARM 50000 UI capsule moi vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.