Prospect Vitamina A solutie orala

Substanța activă: retinolum
Producator: Biofarm SA Romania
Clasa ATC: [A11CA]: tractul digestiv si metabolism >> vitamine >> vitamina a si d (inclusiv combinatii) >> vitamina A
Categoria: Vitamine
Grupa farmaceutică: Vitamina A

Indicații Vitamina A solutie orala:

Tratamentul starilor de hipovitasminoza asociate carentei alimentare, tulburarilor de absorbtie si de depozitare a vitaminei A, manifestate prin adaptare deficitara la intuneric, nictalopie, xeroftalmie, ulceratii corneene, keratomalacie, xeroza cu hiperkaretoza foliculara.

Contraindicații:

- hipersensibilitate la vitamina A sau la oricare din excipienti;
- tulburari de absorbtie a lipidelor;
- hipervitaminoza;

Administrare Vitamina A solutie orala:

Profilaxie
Se recomanda individualizarea tratamentului in functie de varsta: copii sub 3 ani: doza recomandata este de 1picatura orala, solutie pe zi; copii 3-10 ani: doza recomandata este de 2 picaturi orale, solutie pe zi; copii peste 10 ani si adulti: doza recomandata este de 3 picaturi orale, solutie pe zi.

Tratament
Copii 1-15 ani: doza recomandata este de 50 picaturi orale, solutie, divizat in doua prize; curele se repeta la fiecare 15 zile pana la refacerea rezervei hepatice normale. Se recomanda administrarea in timpul meselor sau dupa mese. In hipovitaminoza severa, la copii, se recomanda administrarea preparatelor injectabile. Adulti si adolescenti: doza recomandata este de 100 picaturi orale, solutie, divizat in doua prize; curele se repeta la fiecare 15 zile pana la refacerea rezervei hepatice normale. Se recomanda administrarea in timpul meselor sau dupa mese. Pentru a evita aparitia intoxicatiei cronice nu se va prelungi inutil tratamentul.
O picatura orala, solutie contine aproximativ 1000 UI vitamina A.

Compoziție Vitamina A solutie orala:

100 g picaturi orale, solutie contin acetat de retinal 2,1786 g (1500000 UI/g) si excipienti: acetat de a "tocoferol, ulei de floarea soarelui rafinat.

Precauții:

In cazul asocierii mai multor medicamente ontinand aceasta vitamina, pentru a evita supradozajul, trebuie sa se tina cont de doza totala de vitamina A.

Atenționări:

Este necesara prudenta la pacientii care prezinta ciroza si alte afectiuni hepatice, inclusive hepatita virala, insuficienta renala cronica si alcoolism cronic.

Capacitatea de conduce vehicule sau de a folosi utilaje: Vitamina A nu influenteaza capacitatea de a conduce sau de a folosi utilaje.

Reacții adverse ale Vitamina A solutie orala:

Aparitia reactiilor adverse reflecta un supradozaj si necesita intreruperea tratamentului.

Supradozajul:

Simptome. Simptomele supradozajului apar cand concentratia vitaminei A in sange depaseste 100µg/100 ml si constau in hipertensiune intracraniana cu cefalee si edem papilar, exoftalmie, anorexie, pierdere in greutate, prurit si descuamarea pielii, caderea parului, conjunctivita, cheilita, stomatita, tumefactii dureroase la nivelul extremitatilor si in regiunea occipitala (prin hiperostoze), hepatosplenomegalie.

Tratament: fenomenele dispar la cateva saptamani de la oprirea administrarii vitaminei. Daca este necesar, se instituie tratament simptomatic si de sustinere a functiilor vitale.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Administrarea concomitenta de neomicina, ulei mineral, colestipol sau colestiramina reuduce absorbtia vitaminei A, scazand concentratia plasmatica a acesteia. Administrea contraceptivelor orale concomitent cu vitamina A poate creste concentratia plasmatica a acesteia.
Tratamentul concomitent cu etretinat sau sau isotretinoin poate fi insotit de aditia efectelor toxice.
Tetraciclina administrata concomitent cu vitamina A in doze zilnice de 50000 U.I. sau mai mari, poate produce hipertensiune intracraniana benigna,
Vitamina E faciliteaza absorbtia, depozitarea hepatica si utilizarea vitaminei A reducand toxicitatea acesteia.
Doze zilnice mari de vitamina A (25000 U.I.) pot contracara efectele la nivelu osului ale tratamentului cu produse continand calciu, fiind posibila aparitia hipercalcemiei.

Administrarea de Vitamina A solutie orala în sarcină / alaptare:

Vitamina A este teratogena la mai multe specii de animale.
La om au fost raportate malformatii in cazul administrarii de doze mari de vitamina A.
Totusi absenta unor studii epidemiologice sigure nu permite aprecierea riscului teratogen la om. In concluzie vitamina A nu va fi administrata in timpul sarcinii decat in caz de carenta grava.
Vitamina A nu se administreaza in timpul alaptarii, datorita riscului de supradozaj la nou-nascut.

Prezentare ambalaj:

Cutie cu un flacon a 10 ml prevazut cu picurator.

Condiții de păstrare:

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra latemperaturi intre 8-15°C, in ambalajul original.

A nu se lasa la indemana copiilor.
Alte medicamente cu substanța activă retinolum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Vitamina A solutie orala(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Vitamina A solutie orala vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.