Prospect VITAMINA B1, fiole

Substanța activă: thiaminum
Producator: Sicomed
Clasa ATC: [A11DA]: tractul digestiv si metabolism >> vitamine >> vitamina b1 si combinatii cu vitamina b6 si b12 >> thiamina (vitamina B1)

Indicații VITAMINA B1, fiole:

Boala beri-beri; dieta restrictiva; convalescenta; anorexie; hepatite; boli digestive cu tulburari de absorbtie; hipovitaminoze cu febra mare; migrene; algii reumatismale; nevrite, polinevrite (alcoolica, nicotinica, diabetica); nevralgii, paralizii postdifterice si postpoliomielitice, mieloze, encefalopatie Wernicke; nevrite, auto-intoxicatii, greturi si varsaturi in sarcina; tulburari de nutritie, spasmofilie; intarzieri in crestere la copii; zona zoster; dermatoze; arsuri intinse; diabet zaharat, hipertiroidie.

Contraindicații:

Intoleranta sau alergie la tiamina (mai ales forma injectabila); incompatibilitate cu vitamina B2 (riboflavina) si cu benzpenicilina.

Administrare VITAMINA B1, fiole:

Adulti: s.c.,i.m., i.v.: 20-40 mg/zi sau la 2 zile, pana la 100-300 mg/zi sau la 2 zile in carentele grave. Copii: s.c., i.m.: 5-20 mg/zi. Nu se administreaza i.v.

Acțiune:

Vitamina B1 participa la metabolizarea hidrocarbonatelor datorita functiei de cocarboxilaza pe care o are prin esterul pirofosforic al tiaminei (tiamin pirofosfat) care intervine in degradarea acidului piruvic. De aceea lipsa vitaminei B1 determina tulburari ale metabolismului glucidic cu acumulare de acid piruvic in sange si urina, ceeea ce favorizeaza afectarea SNC cu tulburari nervoase si musculare. Este afectat, de asemena, si metabolismul glucidic al miocardului si rinichiului. Vitamina B1 actioneaza ca substitutiv in starile de deficit de tiamina, corectand tulburarile respective; stimuleaza transformarea glucidelor in lipide, a acidului piruvic si a acidului alfacetoglutamic in aminoacizi; favorizeaza depunerea glicogenului in ficat; creste toleranta la glucide; intervine in sinteza acetilcolinei, favorizand transmiterea influxului nervos; participa la sinteza hormonului tireotrop si la inactivarea estrogenilor in ficat. Necesarul zilnic este intre 200 g si 1,5 mg (0-18 ani) si 1-1,4 mg (peste 18 ani); se suplimenteaza in sarcina (100 g) si in timpul alaptarii (500 g).

Compoziție VITAMINA B1, fiole:

Fiole mite forte fortissimum
Clorhidrat de tiamina 0,010 g 0,025 g 0,100 g
Apa distilata pana la 1 ml 1 ml 2 ml

Reacții adverse ale VITAMINA B1, fiole:

Apar foarte rar, mai ales la injectarea i.v. (soc tiaminic); de aceea, calea parenterala se foloseste numai atunci cand exista tulburari de absorbtie intestinala sau carente grave. Dozele mari pot interfera actiunea altor vitamine din complexul B cu fenomene carentiale consecutive.
Alte medicamente cu substanța activă thiaminum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu VITAMINA B1, fiole(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul VITAMINA B1, fiole vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.