Prospect VITAMINA C, sol. inj.

Substanța activă: acidum ascorbicum
Clasa ATC: [A11GA]: tractul digestiv si metabolism >> vitamine >> acid ascorbic (vitamina c) inclusiv combinatii) >> acid ascorbic (vitamina C)

Indicații VITAMINA C, sol. inj.:

Tratamentul scorbutului sau preventia acestuia in cazul afectiunilor care necesita un aport suplimentar de acid ascorbic, cand administrarea orala nu este posibila sau deficitul de acid ascorbic este sever.

Contraindicații:

Hipersensibilitate la acid ascorbic sau la oricare dintre excipientii medicamentului.
Tulburari de depozitare a fierului (talasemie, hemocromatoza, anemie sideroblastica).

Litiaza renala oxalica (la doze mai mari de 1 g acid ascorbic pe zi).

Acțiune:

Administrare intravenoasa.

Tratamentul scorbutului
Adulti (inclusiv varstnici) si adolescenti 500 mg pana la 1 g pe zi.
Copii 10 mg acid ascorbic/kg si zi fara a depasi 300 mg zilnic.

Tratament preventiv
Adulti (inclusiv varstnici) si adolescenti 200-500 mg pe zi.
Copii 5-7 mg acid ascorbic/kg si zi fara a depasi 100 mg zilnic

Compoziție VITAMINA C, sol. inj.:

O fiola a 5 ml contine acid ascorbic 750 mg.

Atenționări:

La unii pacienti cu deficit de glucozo-6-fosfat-dehidrogenaza s-a observat ca la administrarea unor doze mari de vitamina C (mai mult de 4g/zi) apare hemoliza (uneori severa). De aceea trebuie evitata depagirea dozelor recomandate.

Dupa administrarea prelungita de doze mari de acid ascorbic , la intreruperea administrarii poate apare un clearence renal crescut al acidului ascorbic gi pot apare simptome ale deficitului de vitamina C la intreruperea tratamentului.

In cazul predispozitiei de aparitie a calculilor renali, administrarea de doze mari de vitamina C cregte riscul de formare a calculilor de oxalat de calciu . Pacientilor cu urolitiaza recurenta nu trebuie sa li se administreze zilnic mai mult de 100 -200 mg de vitamina C.

La pacientii cu insuficienta renala severa sau in faza terminala (pacienti cu dializa) nu trebuie depagita doza de 50-100 mg de vitamina C, ca urmare a riscului de cregtere a cantitatii de oxalati in sange gi de formare de cristale de oxalat la nivel renal . La pacientii cu insuficienta renala severa se recomanda administrarea unor doze mai mici de acid ascorbic .

Datorita unui efect ugor stimulant se recomanda ca vitamina C sa nu fie administrata la sfargitul zilei.

Administrarea unor doze de 1 g gi peste poate cregte concentratiile de acid ascorbic din sange gi urina astfel incat sa influenteze parametrii biochimici (glucoza, acid uric, creatinina, fosfati anorganici). In general, pot fi afectate metodele chimice de analiza care se bazeaza pe reactii de culoare.

Reacții adverse ale VITAMINA C, sol. inj.:

Acidul ascorbic este in general bine tolerat. La doze mari la unii pacienti pot sa apara tulburari digestive (senzatie de arsura epigastrica, diaree) sau urinare (formarea calculilor de urati, cistina si/sau oxalati) precum si episoade de hemoliza (la pacientii cu deficit de glucozo-6-fosfat-dehidrogenaza). Izolat s-au observat reactii de hipersensibilitate cutanate si respiratorii.
In infectiile acute, administrarea acidului ascorbic a fost asociata foarte rar cu frisoane si cresterea temperaturii corpului la copii.

Supradozajul:

In cazul supradozajului pot apare tulburari gastro-intestinale inclusiv diaree, hiperoxalurie si formare de calculi de oxalat in cazul unui pH acid al urinei.
Doze de peste 600 mg zilnic au actiune diuretica.
In aceste conditii se opreste administrarea si se instituie tratament simptomatic.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Desi au fost descrise urmatoarele interactiuni intre vitamina C gi alte medicamente, relevanta acestora la doza recomandata nu este cunoscuta.
Vitamina C in doza de 1 g pe zi cregte biodisponibilitatea contraceptivelor orale. Corticosteroizii intensifica oxidarea acidului ascorbic . Calcitonina cregte procentul consumului de vitamina C.
Salicilatii inhiba transportul activ al vitaminei C in intestin. Tetraciclinele inhiba metabolismul intracelular gi reabsorbtia renala a vitaminei C. Acidul acetilsalicilic, barbituricele gi tetraciclinele favorizeaza excretia vitaminei C in urina . Au fost raportate cateva cazuri in care acidul ascorbic a redus efectul warfarinei. Acidul ascorbic poate reduce efectul terapeutic al fenotiazinelor.
Poate fi, de asemenea, redusa concentratia de flufenazina. Consumul cronic al unor doze mari de vitamina C poate interfera cu sistemul disulfiram - alcool etilic cand este administrata concomitent.
Acidul ascorbic poate cregte absorbtia intestinala a fierului.
Acidul ascorbic cregte absorbtia aluminiului din tractul gastro-intestinal.
In general, pot fi influentate examenele de chimiodetectie bazate pe reactii de culoare.

Administrarea de VITAMINA C, sol. inj. în sarcină / alaptare:

Acidul ascorbic este excretat in laptele matern si traverseaza bariera placentara prin mecanism de difuzie simpla. Nu se cunosc efectele dozelor mari asupra fatului. Deoarece datele clinice sunt insuficiente, medicamentul se poate administra (fara depasirea dozei recomandate) in timpul sarcinii sau alaptarii numai daca este absolut necesar, la indicatia medicului.
Alte medicamente cu substanța activă acidum ascorbicum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu VITAMINA C, sol. inj.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul VITAMINA C, sol. inj. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.