Prospect Cefalexin 250mg/5ml gr.susp.or 60ml(Lek)

Substanța activă: cefalexinum
Producator: Lek Pharmaceuticals dd Slovenia
Clasa ATC: [J01DB]: >> >> >>
Categoria: Antibiotice, antimicotice, antiinfectioase
Tip: Granule pentru suspensie orala

Indicații Cefalexin 250mg/5ml gr.susp.or 60ml(Lek):

CE ESTE CEFALEXIN SI PENTRU CE ESTE UTILIZAT?

Ce este Cefalexin?
Cefalexin este un antibiotic din clasa cefalosporinelor semisintetice, pentru administrare orala. Actioneaza prin distrugerea bacteriilor ce produc infectii in corpul uman.

Pentru ce este utilizat Cefalexin?
Cefalexin poate fi utilizat pentru tratamentul oricareia dintre urmatoarele infectii, daca sunt determinate de germeni sensibili la produsul medicamentos: infectii ale urechilor, nasului si gatului. De asemenea, este utilizat in tratamentul bronsitei si a pneumoniei, cistitei, a infectiilor osteoarticulare, renale si de prostata, abceselor dentare si infectiilor pielii, cum sunt furuncule sau rani infectate.

Contraindicații:

Nu utilizati Cefalexin daca sunteti alergic la cefalexin, la oricare dintre componentele produsului sau la oricare dintre antibioticele din grupul cefalosporinelor sau daca aveti porfirie.

Administrare Cefalexin 250mg/5ml gr.susp.or 60ml(Lek):

CUM SA ADMINISTRATI CEFALEXIN
Este important sa utilizati Cefalexin, respectand prescriptie medicala. Nu modificati doza zilnica si nici nu intrerupeti tratamentul fara sa va adresati medicului. Cefalexin Granule pentru suspensie orala este destinat administrarii la copii cu varsta sub 10 ani.
La copii, doza uzuala recomandata este de 25-50 mg cefalexin/kg (cand este necesar, se poate creste doza pana la 100 mg cefalexin, kg si zi), divizata in 2, 3 sau 4 prize. La sugari si la copiii sub 6 ani doza zilnica nu trebuie sa depaseasca 100 mg cefalexin/kg si zi. In cazul infectiilor necomplicate ale tractului urinar, infectiilor pielii ale tesuturilor moi, precum si in faringita streptococica, doza totala zilnica poate fi divizata in doua prize egale, administrate la intervale de 12 ore.
Tratamentul trebuie continuat 2-5 zile dupa disparitia simptomatologiei. Pentru a preveni complicatiile, in infectiile cu streptococi beta-hemolitici durata tratamentului trebuie sa fie de cel putin 10 zile.

Varsta (Doza zilnica de Cefalexin)
Copii sub 1 an: 1 l.d. (lingurita dozatoare) suspensie orala reconstituita de 125 mg cefalexin/5 ml la 6-8 ore, sau 1/2-1 l.d. suspensie orala reconstituita de250 mg cefalexin/5 ml la 8 ore
Copii 1-3 ani: 1 l.d. suspensie orala reconstituita de 250 mg cefalexin/5 ml la 8 ore
Copii 3-6 ani: 1 1/2 l.d. suspensie orala reconstituita de 250 mg cefalexin/5 ml la 8 ore
Copii 6-10 ani: 1 1/2 l.d. suspensie orala reconstituita de 250 mg cefatexin/5 ml la 6-8 ore
Medicul va decide doza adecvata, frecventa si durata administrarii in functie de starea dumneavoastra, de toleranta fata de medicament, de raspunsul la tratament si de reactiile adverse posibile.
Daca dumneavoastra considerati ca efectele medicamentului sunt prea slabe sau prea puternice, adresati-va medicului sau farmacistului.

Daca ati omis sa administrati medicamentul
Daca ati omis o doza, administrati-o cat de repede va amintiti, apoi continuati administrarea ca inainte.
Daca ati omis o doza, nu dublati doza urmatoare.
Nu intrerupeti administrarea medicamentului mai devreme decat v-a prescris medicul, chiar daca va simtiti mai bine.
Este important sa utilizati Cefalexin toata perioada cat v-a fost prescris. Daca intrerupeti administrarea mai devreme decat v-a prescris medicul, infectia poate sa reapara.
Nu utilizati o cantitate mai mare decat doza zilnica prescrisa!

Compoziție Cefalexin 250mg/5ml gr.susp.or 60ml(Lek):

Cefalexin 250 mg/5 ml Granule pentru suspensie orala 5 ml (o lingurita dozatoare) suspensie orala reconstituita (2,75 g granule) contin cefalexin 250 mg sub forma de cefalexin monohidrat 262,88 mg si excipienti: oxid galben de fer (E 172), simeticona, zaharina sodica, acid citric anhidru, aroma de capsuni-pulbere, aroma de mere-pulbere, aroma de zmeura-pulbere, aroma Tutti frutti, pulbere, guar gum, benzoat de sodiu, zahar.

Precauții:

Asigurati-va ca tratamentul cu Cefalexin este sigur pentru dumneavoastra si pentru copilul dumneavoastra.

Precautii speciale
Anuntati medicul daca:
-suferiti de orice boala cronica, boala metabolica sau alergie si daca utilizati in mod frecvent alt produs medicamentos;
-sunteti alergic la penicilina sau la oricare alt medicament; in acest caz se poate sa prezentati o reactie de hipersensibilitate la cefalexin;
-aveti veruptii cutanate sau mancarimi sau daca apar dificultati respiratorii. Adresati-va medicului in legatura cu aceste probleme;
-aveti diaree dupa administrarea de antibiotice din clasa cefalosporinelor; daca diareea este severa si persistenta, adresati-va medicului.
Cefalexin poate cauza reactii fals pozitive ale unor teste de laborator sanguine sau urinare.
Datorita continutului in zahar al granulelor, se recomanda prudent la pacientii diabetici.
O lingurita (5 ml suspensie constituita) contine 2,4 g zahar.

Atenționări:

Nu este cazul, tinand cont de faptul ca Cefalexin Granule pentru suspensie orala este destinat administrarii la copii cu varsta sub 10 ani.

Reacții adverse ale Cefalexin 250mg/5ml gr.susp.or 60ml(Lek):

Ca si celelalte medicamente, Cefalexin poate sa determine aparitia de reactii adverse.
Cele mai frecvente reactii adverse raportate sunt tulburarile digestive ca diareea (care poate fi cu sange sau mucozitati), greata, varsaturile, mancarimi genitale sau anale, ameteli sau oboseala.
in timpul tratamentului cu Cefalexin, uneori, copilul poate deveni hiperactiv. Adresati-va medicului daca apare vreuna dintre reactiile adverse enumerate mai sus.
Daca aveti mancarimi ale pielii, roseata sau umflaturi sau daca aveti dificultati in respiratie sau slabiciune, intrerupeti administrarea medicamentului si adresati-va imediat medicului.
Unii pacienti se pot simti rau, pot prezenta indigestie sau dureri de stomac, pot sa aiba dureri de cap sau pot deveni confuzi. Rareori, testele au demonstrat modificari temporare ale functiei rinichilor, ficatului si modificari ale numarului celulelor sanguine, care pot determina sangerari sau rani. In timpul administrarii Cefalexin, extrem de rar, pacientii pot sa prezinte reactii alergice severe la nivelul gurii sau pielii, pot sa aiba halucinatii, ameteli, dureri de cap, mancarimi (iritatii) sau tulburari de somn.
Daca aveti orice reactie adversa, chiar daca nu este mentionata in acest prospect, va rugam sa va adresati medicului sau farmacistului.

Supradozajul:

Daca utilizati cantitati mai mari de medicament decat v-au fost recomandate
Daca presupuneti ca ati administrat cantitati mai mari de medicament decat ar fi trebuit, adresati-va imediat medicului sau farmacistului.
Administrarea unei doze mai mari de medicament decat cea recomandata poate determina tulburari gastrice (greata, varsaturi, diaree) sau hematurie (sange in urina).

Interacțiuni cu alte medicamente:

Informati-va medicul despre orice produse medicamentoase pe care le-ati utilizat sau le utilizati, chiar si despre cele fara prescriptii medicala.
Nu utilizati Cefalexin daca sunteti in tratament cu metformina.
Exista riscul acumularii metforminei, ce poate determina, in specie la pacientii cu insuficienta renala, acidoza lactica (cu potential letal).

Prezentare ambalaj:

Cutie cu un flacon din sticla bruna a 33 g granule pentru 60 ml suspensie orala si o lingurita dozatoare.

Condiții de păstrare:

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.
Suspensia orala reconstituita: la temperaturi intre 2-8°C timp de cel mult 14 zile.
A nu se lasa la indemana copiilor.
Alte medicamente cu substanța activă cefalexinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Cefalexin 250mg/5ml gr.susp.or 60ml(Lek)(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Cefalexin 250mg/5ml gr.susp.or 60ml(Lek) vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.