Prospect Cognezil/Donepezil Synthon 10 mg, comprimate filmate

Substanța activă: donepezilum
Clasa ATC: [N06DA]: sistemul nervos >> psihoanaleptice >> >>
Grupa farmaceutică: medicamente pentru tratamentul dementei, anticolinesterazice

Indicații Cognezil/Donepezil Synthon 10 mg, comprimate filmate:

Clorhidratul de donepezil este indicat pentru tratamentul simptomatic al demenţei Alzheimer uşoare sau moderate.

Contraindicații:

Medicamentul este contraindicat la pacienţii cu hipersensibilitate la clorhidratul de donepezil, la derivaţi piperidinici sau la oricare dintre excipienţi.

Administrare Cognezil/Donepezil Synthon 10 mg, comprimate filmate:

Adulţi/vârstnici
Tratamentul se iniţiază cu 5 mg pe zi (în doză unică pe zi). Comprimatele de clorhidrat de donepezil trebuie administrate oral, seara, înainte de culcare. Doza de 5 mg pe zi trebuie administrată minim o lună pentru a permite evaluarea primelor răspunsuri clinice şi pentru a permite atingerea concentraţiilor stabile de clorhidrat de donepezil. După evaluarea clinică a rezultatelor în prima lună de tratament cu 5 mg pe zi, doza de clorhidrat de donepezil poate fi crescută la 10 mg pe zi (în doză unică pe zi). Doza maximă zilnică recomandată este de 10 mg. Doze mai mari de 10 mg pe zi nu au fost evaluate în studii clinice.

Pentru dozele care nu se pot realiza/obţine cu această concentraţie, sunt disponibile alte concentraţii ale acestui medicament.

Tratamentul trebuie iniţiat şi supravegheat de un medic cu experienţă în diagnosticarea şi tratarea demenţei Alzheimer. Diagnosticul trebuie pus în funcţie de ghidurile aprobate (de exemplu, DSM-IV, ICD-10). Tratamentul cu clorhidrat de donepezil trebuie început numai dacă există o persoană care să poată supraveghea regulat administrarea medicamentului de către pacient. Tratamentul de întreţinere poate continua cât timp există beneficii terapeutice pentru pacient. De aceea, beneficiile clinice ale clorhidratului de donepezil trebuie reevaluate regulat. Întreruperea tratamentului trebuie luată în considerare când dispar efectele terapeutice. Răspunsul individual la clorhidratul de donepezil nu poate fi prevăzut.

La întreruperea tratamentului se poate observa dispariţia treptată a efectelor benefice ale clorhidratului de donepezil.

Insuficienţă renală şi hepatică
Poate fi urmată o schemă de administrare similară pentru pacienţii cu insuficienţă renală, deoarece
clearance-ul clorhidratului de donepezil nu este afectat de această afecţiune.

Datorită unei eventuale expuneri crescute în insuficienţa hepatică uşoară până la moderată (vezi
pct.5.2) creşterea dozelor trebuie efectuată în funcţie de toleranţa individuală. Nu există date pentru
pacienţii cu insuficienţă hepatică severă.

Copii şi adolescenţi
Nu este recomandă utilizarea clorhidratului de donepezil la copii şi adolescenţi.

Compoziție Cognezil/Donepezil Synthon 10 mg, comprimate filmate:

Fiecare comprimat filmat conţine clorhidrat de donepezil monohidrat 10,44 mg, echivalent cu clorhidrat de donepezil 10 mg, echivalent cu donepezil 9,12 mg.

Excipient:
Fiecare comprimat conţine lactoză 182 mg.

Lista excipienţilor

Nucleu:
Lactoză monohidrat
Celuloză microcristalină (E 460)
Amidonglicolat de sodiu (tip A)
Hidroxipropilceluloză (E 460)
Stearat de magneziu (E 572)

Film:
Hipromeloză (E 464)
Lactoză monohidrat
Macrogol 4000
Dioxid de titan (E 171)
Oxid galben de fer (E 172)

Precauții:

Nu s-a investigat administrarea clorhidratului de donepezil la pacienţi cu demenţă Alzheimer severă, la alte tipuri de demenţă sau alte tipuri de tulburări de memorie (de exemplu, declinul cognitiv indus de vârsta înaintată).

Anestezie
Clorhidratul de donepezil, fiind un inhibitor de colinesterază, poate exagera relaxarea musculară de tip succinilcolinic în timpul anesteziei.

Tulburări cardiovasculare
Datorită acţiunii lor farmacologice, inhibitorii de colinesterază pot exercita efecte vagotonice asupra frecvenţei cardiace (de exemplu, bradicardie). Potenţialul acestui tip de acţiune poate fi important în mod deosebit pentru pacienţii cu boală de nod sinusal sau alte tulburări ale conducerii supraventriculare cardiace, cum sunt blocurile sinoatrial sau atrioventricular.

Au fost raportate cazuri de sincopă sau convulsii. La evaluarea acestor pacienţi se va lua în considerare posibilitatea de bloc cardiac sau pauze sinusale lungi.

Tulburări gastro-intestinale
Pacienţii cu risc crescut de apariţie a ulcerului, de exemplu cei cu antecedente de boală ulceroasă sau cei trataţi concomitent cu antiinflamatoare nesteroidiane (AINS), trebuie monitorizaţi din punct de vedere al simptomatologiei. Totuşi, studiile clinice cu clorhidrat de donepezil nu au arătat creşteri ale incidenţei bolii ulceroase sau a hemoragiilor gastro-intestinale, comparativ cu placebo.

Tulburări uro-genitale
Deşi nu s-a observat acest lucru în studiile cu clorhidrat de donepezil, colinomimeticele pot induce incontinenţă urinară.

Tulburări ale sistemului nervos
Convulsii: se crede că parasimpatomimeticele pot avea un potenţial de inducere a convulsiilor generalizate. Totuşi, convulsiile pot fi, de asemenea, o manifestare în cadrul bolii Alzheimer.

Colinomimeticele pot avea potenţial de exacerbare sau inducere a simptomelor extrapiramidale.

Tulburări respiratorii
Datorită acţiunii colinomimetice, inhibitorii de colinesterază trebuie recomandaţi cu prudenţă pacienţilor cu antecedente de astm bronşic sau boală pulmonară obstructivă cronică.

Trebuie evitată administrarea clorhidratului de donepezil concomitent cu alţi inhibitori de acetilcolinesterază, agonişti sau antagonişti ai sistemului colinergic.

Insuficienţă hepatică severă
Nu există date pentru pacienţii cu insuficienţă hepatică severă.

Acest medicament conţine lactoză. Pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la galactoză, deficit de lactază (Lapp) sau sindrom de malabsorbţie la glucoză-galactoză nu trebuie să utilizeze acest medicament.

Mortalitatea în studiile clinice pentru demenţă vasculară
Au fost efectuate trei studii clinice cu durata de 6 luni care investigau pacienţi care întruneau criteriile NINDS-AIREN pentru demenţă vasculară (DV) probabilă sau posibilă. Criteriile NINDS-AIREN sunt concepute pentru identificarea acelor pacienţi la care demenţa pare să fie datorată exclusiv unor cauze vasculare şi pentru a exclude pacienţii cu boala Alzheimer. În primul studiu, incidenţa mortalităţii a
fost de 2/198 (1,0%) pentru clorhidrat de donepezil 5 mg, 5/206 (2,4%) pentru clorhidrat de donepezil 10 mg şi de 7/199 (3,5%) pentru placebo. În al doilea studiu, incidenţa mortalităţii a fost de 4/208 (1,9%) pentru clorhidrat de donepezil 5 mg, 3/215 (1,4%) pentru clorhidrat de donepezil 10 mg, şi de 1/193 (0,5%) pentru placebo. În al treilea studiu, incidenţa mortalităţii a fost de 11/648 (1,7%) pentru clorhidrat de donepezil 5 mg şi de 0/326 (0%) pentru placebo. Incidenţa mortalităţii pentru toate cele trei studii de DV combinate pentru grupul tratat cu clorhidrat de donepezil (1,7%) a fost numeric mai mare decât în grupul placebo (1,1%), totuşi această diferenţă nu a fost semnificativă statistic.
Majoritatea deceselor survenite la pacienţi aflaţi sub tratament cu clorhidrat de donepezil sau placebo par a fi datorate unor cauze vasculare diferite, care pot fi aşteptate pentru această populaţie vârstnică cu boală vasculară primară. Analiza tuturor evenimentelor vasculare grave, non-fatale şi fatale, nu a demonstrat nicio diferenţă între incidenţele din grupurile cu clorhidrat de donepezil, comparativ cu placebo.

În studiile sumate efectuate pentru boala Alzheimer (n=4146) şi în acele studii sumate la pacienţi cu boala Alzheimer şi alte demenţe, inclusiv demenţa vasculară (n total = 6888), incidenţa mortalităţii în grupurile placebo a depăşit numeric incidenţa în grupurile tratate cu clorhidrat de donepezil.

Atenționări:

Efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje

Clorhidratul de donepezil are influenţă mică sau moderată asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Demenţa poate determina alterarea capacităţii de a conduce vehicule sau poate compromite capacitatea de a folosi utilaje. Mai mult, clorhidratul de donepezil poate induce fatigabilitate, ameţeli şi crampe musculare, în special la iniţierea tratamentului sau la creşterea dozelor. Medicul curant trebuie să evalueze periodic capacitatea pacienţilor sub tratament cu clorhidrat de donepezil de a continua să
conducă vehicule sau să utilizeze utilaje complexe.

Reacții adverse ale Cognezil/Donepezil Synthon 10 mg, comprimate filmate:

Cele mai frecvente evenimente adverse sunt diareea, crampele musculare, fatigabilitatea, greaţa, vărsăturile şi insomnia.

Reacţiile adverse care au fost raportate mai frecvent decât într-un caz izolat, sunt enumerate mai jos, pe aparate, sisteme şi organe şi în funcţie de frecvenţă.
Frecvenţele sunt definite ca: foarte frecvente (> 1/10) frecvente (> 1/100 şi < 1/10), mai puţin frecvente (> 1/1000 şi < 1/100), rare (> 1/10000 şi < 1/1000), foarte rare (< 1/10000) şi cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile).


Tulburări cardiace
- Bradicardie
- Bloc sinoatrial
- Bloc atrioventricular

Tulburări ale sistemului nervos

- Sincopă*
- Convulsii*
- Simptome
- Ameţeli extrapiramidale
- Insomnie

Tulburări gastro-intestinale
- Diaree
- Vărsături
- Hemoragie gastro-intestinală
- Greaţă
- Disconfort abdominal
- Ulcer gastric şi duodenal

Tulburări renale şi ale căilor urinare
- Incontinenţă urinară

Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat
Erupţie cutanată tranzitorie
- Prurit

Tulburări musculo-scheletice şi ale ţesutului conjunctiv
- Crampe musculare

Tulburări metabolice şi de nutriţie
Anorexie

Infecţii şi infestări
- Coriză

Tulburări generale şi complicaţii legate de procedurile utilizate la nivelul locului de administrare

- Cefalee
- Fatigabilitate
- Durere
- Tulburări

Disfuncţie hepatică, hepatobiliare inclusiv hepatită***

Tulburări psihice
- Halucinaţii**
- Agitaţie**
- Comportament agresiv**
*La evaluarea acestor pacienţi pentru sincopă sau convulsii trebuie luată în considerare posibilitatea de bloc cardiac sau pauze sinusale lungi.
** Cazurile raportate de halucinaţii, agitaţie şi comportament agresiv au fost rezolvate prin reducerea dozei sau întreruperea tratamentului.
*** În cazurile de disfuncţie hepatică inexplicabilă, trebuie luată în considerare întreruperea tratamentului cu clorhidrat de donepezil.

Supradozajul:

Doza letală mediană estimată de clorhidrat de donepezil după administrarea unei doze orale unice la şoareci şi şobolani este de 45, respectiv 32 mg/kg, aproximativ de 225, respectiv 160 ori doza maximă recomandată la om, de 10 mg pe zi. La animale au fost observate semne de stimulare colinergică dependente de doză, cum sunt reducerea mişcărilor spontane, poziţie de decubit, mers ezitant, lăcrimare, convulsii clonice, detresă respiratorie, salivaţie, mioză, fasciculaţii şi hipotermie.

Supradozajul cu inhibitorii colinesterazei poate duce la crize colinergice caracterizate prin greaţă severă, vărsături, salivaţie, sudoraţie, bradicardie, hipotensiune arterială, detresă respiratorie, colaps şi convulsii. Agravarea slăbiciunii musculare este posibilă şi poate duce la deces dacă este implicată musculatura respiratorie.

Ca în orice alt caz de supradozaj, trebuie utilizate măsuri generale de susţinere. Pentru supradozajul cu clorhidrat de donepezil pot fi utilizate ca antidot, anticolinergice terţiare, cum este atropina. Este recomandată administrarea intravenoasă de sulfat de atropină a cărei doză se creşte treptat în funcţie de efect: o doză iniţială de 1,0 până la 2,0 mg i.v., cu administrarea de doze ulterioare în funcţie de răspunsul clinic. Au fost raportate răspunsuri atipice legate de tensiunea arterială şi frecvenţa cardiacă la alte colinomimetice administrate concomitent cu anticolinergice cuaternare, cum este glicopirolatul.
Nu se cunoaşte dacă clorhidratului de donepezil şi/sau metaboliţii săi pot fi eliminaţi prin dializă (hemodializă, dializă peritoneală sau hemofiltrare).

Interacțiuni cu alte medicamente:

Clorhidratul de donepezil şi/sau metaboliţii săi nu inhibă metabolizarea teofilinei, warfarinei, cimetidinei sau digoxinei la oameni. Metabolizarea clorhidratului de donepezil nu este influenţată de administrarea concomitentă de digoxină sau cimetidină.
Studiile in vitro au demonstrat că citocromul P450 cu izoenzimele 3A4 şi în mai mică măsură 2D6, sunt implicaţi în metabolizarea clorhidratului de donepezil. Studiile interacţiunilor medicamentoase efectuate in vitro au demonstrat că ketoconazolul şi quinidina, inhibitori ai CYP3A4, respectiv 2D6, inhibă metabolizarea clorhidratului de donepezil. Prin urmare, aceştia şi alţi inhibitori ai CYP3A4,
cum sunt itraconazolul şi eritromicina şi inhibitorii CYP2D6, cum este fluoxetina, pot inhiba metabolizarea clorhidratului de donepezil.
În cadrul unui studiu efectuat la voluntari sănătoşi, ketoconazolul a crescut concentraţiile medii ale clorhidratului de donepezil cu aproximativ 30%.
Inductorii enzimatici, cum sunt rifampicina, fenitoina, carbamazepina şi alcoolul etilic, pot reduce concentraţiile de clorhidrat de donepezil. Deoarece intensitatea efectului inhibitor sau inductor enzimatic este necunoscută, se recomandă prudenţă în asocierea acestor medicamente.
Clorhidratul de donepezil poate interacţiona cu medicamentele anticolinergice. Există, de asemenea posibilitatea unei activităţi sinergice în cazul tratamentului concomitent cu medicamente, cum sunt succinilcolina, alte blocante neuro-musculare, agonişti colinergici sau beta-blocante, care au efecte asupra conducerii cardiace.

Administrarea de Cognezil/Donepezil Synthon 10 mg, comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Sarcina
Nu există date adecvate privind utilizarea clorhidratului de donepezil la femeia gravidă.
Studiile la animale nu au demonstrat un efect teratogen, dar au arătat toxicitate perinatală şi postnatală. Riscul potenţial pentru om este necunoscut.
Clorhidratul de donepezil nu trebuie utilizat în timpul sarcinii, decât dacă este absolut necesar.

Alăptarea
Clorhidratul de donepezil este excretat în lapte la şobolani. Nu se cunoaşte dacă clorhidratul de donepezil este excretat în laptele matern şi nu există studii efectuate la femei care alăptează. De aceea, femeile sub tratament cu clorhidrat de donepezil nu trebuie să alăpteze.

Prezentare ambalaj:

Comprimate filmate rotunde, de culoare galbenă, biconvexe, inscripţionate pe o faţă cu "D9EI" şi pe cealaltă faţă cu "10".

Cutii de carton care conţin blistere (PVC/aluminiu) cu 7, 28, 30, 50, 56, 60, 84, 98, 100 sau 120 comprimate filmate, şi blistere de uz spitalicesc (blistere pentru eliberarea unei unităţi dozate) (PVC/aluminiu) cu 50 comprimate filmate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.
Alte medicamente cu substanța activă donepezilum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Cognezil/Donepezil Synthon 10 mg, comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Cognezil/Donepezil Synthon 10 mg, comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.