Prospect Copegus 200 mg comprimate filmate

Substanța activă: ribavirinum
Producator: ROCHE PHARMA AG, Germania
Clasa ATC: [J05AB]: antiinfectioase de uz sistemic >> antivirale de uz sistemic >> antivirale actionand direct pe virus >> nucleozide
Grupa farmaceutică: antivirale cu actiune directa, nucleozide si nucleotide exclusiv inhibitori de reverstranscriptaza
Ribavirina, care este substanţa activă antivirală a Copegus, inhibă multiplicarea unui număr mare de tipuri de virusuri, incluzând virusurile hepatitei C (care pot cauza o infecţie a ficatului denumită hepatita C).

Indicații Copegus 200 mg comprimate filmate:

Copegus este utilizat în asociere cu alte medicamente pentru tratamentul anumitor forme cronice de hepatită C.
Copegus trebuie administrat numai împreună cu alte medicamente pentru tratamentul hepatitei C. Acest medicament nu trebuie administrat singur.

Este foarte important să citiți şi prospectele pentru celelalte medicamente pe care le luați împreună cu Copegus.

Contraindicații:

Nu luaţi Copegus:
- dacă sunteţi alergic la ribavirină sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament
- dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi (vezi punctul “Sarcina şi alăptarea“);
- dacă aţi avut un infarct miocardic sau aţi avut orice altă afecţiune cardiacă severă în ultimele şase luni;
- dacă suferiţi de afecţiuni ale sângelui cum sunt anemia hemolitică cu celule în seceră sau talasemie (reducerea şi distrugerea celulelor roşii din sânge).

Consultaţi şi prospectele celorlalte medicamente care sunt utilizate în asociere cu Copegus.

Nu administraţi Copegus în asociere cu medicamente denumite interferoni sau peginterferoni dacă suferiţi de o boală hepatică avansată (de exemplu, pielea dumneavoastră s-a îngălbenit și prezentaţi acumulare de lichid în abdomen).

Administrare Copegus 200 mg comprimate filmate:

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Medicul dumneavoastră va decide doza corectă în funcţie de greutate şi tipul de virus.

Regimurile de dozare recomandate, cuprinse între 800 mg și 1400 mg/zi depind de celelalte medicamente care se utilizează în asociere cu Copegus:

- 800 mg/zi: Luaţi 2 comprimate Copegus 200 mg dimineaţa şi 2 comprimate seara
- 1000 mg/zi: Luaţi 2 comprimate Copegus 200 mg dimineaţa şi 3 comprimate seara
- 1200 mg/zi: Luaţi 3 comprimate Copegus 200 mg dimineaţa şi 3 comprimate seara
- 1400 mg/zi: Luaţi 3 comprimate Copegus 200 mg dimineaţa şi 4 comprimate seara

În cazul utilizării unui regim de tratament în asociere cu alte medicamente, respectaţi schema de administrare recomandată de medicul dumneavoastră şi consultaţi de asemenea, prospectele celorlalte medicamente.

Comprimatele trebuie înghiţite întregi, împreună cu alimente.

Deoarece ribavirina este teratogenă (poate determina malformaţii la făt), comprimatele trebuie manipulate cu grijă şi nu trebuie sparte sau sfărâmate. Dacă atingeţi accidental comprimatele sparte, spălaţi bine cu apă şi săpun orice parte a corpului care a venit în contact cu conţinutul comprimatului. Dacă vă intră în ochi pulbere provenită de la comprimatele filmate, clătiţi bine ochii cu apă distilată sau cu apă de la robinet dacă nu aveţi la îndemână apă distilată.

Perioada de timp în care trebuie să continuaţi administrarea comprimatelor filmate de Copegus variază în funcţie de tipul de virus cu care sunteţi infectat, de celelalte medicamente cu care sunteţi tratat, de răspunsul dumneavoastră la tratament şi dacă aţi mai fost tratat înainte. Vă rugăm să discutaţi cu medicul dumneavoastră şi să urmaţi durata recomandată a tratamentului.

Dacă aveţi vârsta peste 65 de ani trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza Copegus.

Dacă aveţi impresia că efectul Copegus este prea puternic sau prea slab, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Dacă în timpul tratamentului apar reacţii adverse, medicul dumneavoastră va ajusta dozele sau va întrerupe tratamentul.

Consultaţi şi prospectele celorlalte medicamente care sunt utilizate în asociere cu Copegus.

Dacă luaţi mai mult Copegus decât trebuie
Contactaţi cât de repede posibil medicul dumneavoastră sau farmacistul.

Dacă uitaţi să luaţi Copegus
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă aţi uitat să luaţi o doză, luaţi-o cât de curând vă amintiţi şi apoi utilizaţi cealaltă doză conform schemei terapeutice.

Dacă încetaţi să luaţi Copegus
Numai medicul dumneavoastră poate decide când trebuie întrerupt tratamentul. Nu întrerupeţi niciodată tratamentul din proprie iniţiativă, pentru că astfel afecţiunea pentru care sunteţi tratat se poate manifesta din nou sau se poate agrava.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Copegus 200 mg comprimate filmate:

- Fiecare comprimat filmat conţine ribavirină 200 mg.
- Celelalte componente sunt:
Nucleu: amidon pregelatinizat de porumb, amidonglicolat de sodiu (tip A), celuloză microcristalină, amidon de porumb, stearat de magneziu;
Film: hipromeloză, talc, dioxid de titan (E 171), oxid galben de fer (E 172), oxid roşu de fer (E 172), etilceluloză dispersie apoasă, triacetină.

Precauții:

Discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte să luaţi Copegus
• dacă sunteţi femeie de vârstă fertilă (vezi punctul “Sarcina şi alăptarea“ );
• dacă sunteţi bărbat şi aveţi o parteneră de vârstă fertilă (vezi punctul “Sarcina şi alăptarea“ );
• dacă aveţi afecţiuni cardiace. În acest caz, este necesară monitorizare atentă. De asemenea, se recomandă efectuarea unor teste (ECG sau electrocardiogramă) înaintea şi în timpul tratamentului;
• dacă a apărut o afecţiune cardiacă însoţită de o stare de oboseală accentuată. Aceasta se poate datora anemiei determinate de administrarea Copegus;
• dacă aţi avut vreodată anemie (riscul dezvoltării anemiei este în general mai mare la femei comparativ cu bărbaţii);
• dacă aveţi afecţiuni renale. Este posibil să fie necesar ca dozele de Copegus să fie reduse dacă aţi efectuat un transplant de organ (cum ar fi cel de rinichi sau ficat) sau aţi programat unul în viitorul apropiat
• dacă apar manifestări ale unei reacţii alergice cum sunt dificultăţi de respiraţie, respiraţie şuierătoare, umflarea bruscă a tegumentelor sau mucoaselor, mâncărime sau erupţii cutanate trecătoare. Tratamentul cu Copegus trebuie întrerupt imediat şi trebuie să solicitaţi imediat asistenţă medicală
• dacă aţi avut vreodată depresie sau prezentaţi simptome asociate depresiei (de exemplu sentimente de tristeţe, descurajare) în timpul tratamentului cu Copegus;
• dacă sunteţi un adult care are sau a avut în trecut probleme cu abuzul de substanţe (de exemplu alcool sau droguri);
• dacă aveţi vârsta sub 18 ani. Eficacitatea şi siguranţa administrării Copegus în asociere cu peginterferon alfa-2a sau interferon alfa-2a nu au fost suficient evaluate la pacienţii cu vârsta sub 18 ani;
• dacă sunteţi infectat concomitent cu HIV şi urmaţi tratament cu orice medicamente anti-HIV;
• dacă aţi fost retras din tratamentul anterior pentru hepatita C din cauza anemiei sau a numărului scăzut al celulelor din sânge.

Înainte de începerea tratamentului cu Copegus, trebuie evaluată funcţia renală la toţi pacienţii. De asemenea, înainte de începerea tratamentului cu Copegus trebuie efectuate analize ale sângelui. Analizele sângelui trebuie repetate după 2 şi 4 săptămâni de tratament, şi apoi cât de frecvent consideră medicul dumneavoastră că este necesar.

Dacă sunteţi femeie de vârstă fertilă, trebuie să efectuaţi teste de sarcină înainte de începerea tratamentului cu Copegus, în fiecare lună în timpul tratamentului şi timp de 4 luni după terminarea tratamentului (vezi punctul “Sarcina şi alăptarea“).

Următoarele reacții adverse severe sunt legate în special de utilizarea Copegus în asociere cu interferon alfa-2a sau peginterferon alfa-2a. Vă rugăm să citiți prospectul acestor medicamentelor pentru detalii suplimentare privind aceste problemele de siguranță:

• Efecte psihice și la nivelul sistemului nervos central severe (precum depresie, idei suicidale, tentativă de suicid și comportament agresiv etc.). Solicitaţi ajutor de urgenţă dacă observaţi că deveniţi depresiv, aveţi idei de sinucidere sau vă schimbaţi comportamentul. Puteţi ruga un membru al familiei sau un prieten apropiat să vă ajute să observaţi semnele de depresie sau a modificărilor de comportament.
• Tulburări de vedere severe.
• Tulburări dentare şi periodontale: La pacienţii cărora li s-a administrat terapie asociată de Copegus şi peginterferon alfa-2a s-au raportat tulburări la nivelul dinţilor şi gingiilor. Trebuie să vă spălaţi pe dinţi minuţios, de două ori pe zi şi să faceţi examinări dentare regulate. În plus, unii pacienţi pot prezenta vărsături. Dacă prezentaţi aceste reacţii, clătiţi-vă minuţios gura după.
• Inhibare a creșterii la copii și adolescenți care poate fi ireversibilă la unii pacienți.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Copegus are un efect minor asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje. Cu toate acestea celelalte medicamente pe care le luaţi împreună cu Copegus pot avea un efect. Consultaţi şi prospectele celorlalte medicamente pe care le utilizaţi în asociere cu Copegus.

Reacții adverse ale Copegus 200 mg comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

În timpul tratamentului, medicul dumneavoastră va recolta probe de sânge în mod regulat, pentru a verifica modificările globulelor albe din sângele dumneavoastră (celule care luptă împotriva infecţiei), globulelor roşii (celule care transportă oxigenul), trombocitelor (celule care formează cheagul de sânge), funcţia ficatului sau modificările altor valori de laborator.

Consultaţi şi prospectele celorlalte medicamente care sunt utilizate în asociere cu Copegus pentru informaţii referitoare la reacţiile adverse ale celorlalte medicamente.

Reacţiile adverse enumerate la această secțiune au fost observate în special când Copegus a fost utilizat în asociere cu interferon alfa-2a sau peginterferon alfa-2a.

Spuneţi imediat medicului dumneavoastră dacă observaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse: durere severă în piept; tuse persistentă; bătăi neregulate ale inimii; respiraţie dificilă; confuzie; depresie; durere severă de stomac; sânge în materiile fecale (sau materii fecale de culoare neagră); sângerare nazală severă; febră sau frisoane; afectarea vederii. Aceste reacţii adverse pot fi grave şi puteţi avea nevoie urgent de asistenţă medicală.

Reacţiile adverse foarte frecvente din timpul tratamentului asociat cu peginterferon alfa şi ribavirină (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane) sunt:
Tulburări hematologice: Anemie (număr scăzut de globule roşii), neutropenie (număr scăzut de globule albe)
Tulburări metabolice: Pierderea poftei de mâncare
Tulburări psihice: Sentimente depresive (a te simţi mic, a avea sentimente neplăcute faţă de propria persoană sau lipsa speranţei), incapacitate de a dormi
Tulburări ale sistemului nervos: Durere de cap, dificultăţi de concentrare şi ameţeli
Tulburări respiratorii: Tuse, scurtarea respiraţiei
Tulburări gastro-intestinale: Diaree, greaţă, durere abdominală
Afecţiuni cutanate: Căderea părului şi reacţii la nivelul pielii (incluzând mâncărime, dermatită şi uscarea pielii)
Tulburări musculo-scheletice: Durere la nivelul articulaţiilor şi muşchilor
Tulburări generale: Febră, slăbiciune, oboseală, tremurături, frisoane, durere şi iritabilitate (a deveni supărat cu uşurinţă)

Reacţii adverse frecvente din timpul tratamentului asociat cu peginterferon alfa şi ribavirină (pot afecta până la 1 din 10 persoane):
Infecţii: Infecţii la nivelul tractului respirator superior, bronşită, infecţia fungică a gurii şi herpes (o infecţie virală recurentă, frecventă, care apare la nivelul buzelor, gurii)
Tulburări hematologice: Număr mic de plachete (afectează capacitatea de coagulare a sângelui) şi mărirea în volum a ganglionilor limfatici
Tulburări endocrine: Glandă tiroidă hiperactivă sau hipoactivă
Tulburări psihice: Modificări de dispoziţie/emoţionale, anxietate, agresivitate, nervozitate, scăderea apetitului sexual
Tulburări ale sistemului nervos: Memorie deficitară, leşin, scăderea puterii musculare, migrenă, amorţeli, furnicături, senzaţie de arsură, tremurături, modificări ale gustului, coşmaruri, insomnie
Tulburări oculare: Vedere înceţoşată, durere la nivelul ochilor, inflamaţie oculară şi ochi uscaţi
Tulburări acustice: Senzaţie de cameră care se învârte, dureri la nivelul urechii, sunete în urechi
Tulburări cardiace: Bătăi rapide ale inimii, palpitaţii, umflarea extremităţilor
Tulburări vasculare: Înroşire a feţei, tensiune arterială scăzută
Tulburări respiratorii: Scurtarea respiraţiei la efort, sângerări la nivelul nasului, inflamaţia nasului şi gâtului, infecţii la nivelul nasului şi sinusurilor (spaţiile cu aer din oasele capului şi feţei), secreţie nazală abundentă, dureri în gât
Tulburări gastro-intestinale: Vărsături, indigestie, dificultăţi de înghiţire, ulceraţii bucale, sângerări la nivelul gingiilor, inflamaţia limbii şi gurii, flatulenţă (cantitate de aer în exces sau gaze), constipaţie, gură uscată
Afecţiuni cutanate: Erupţie cutanată trecătoare, transpiraţii abundente, psoriazis, urticarie, eczeme, sensibilitate la lumină, transpiraţii nocturne
Tulburări musculo-scheletice: Dureri de spate, inflamaţia articulaţiilor, slăbiciune musculară, dureri osoase, dureri de gât, dureri musculare, crampe musculare Tulburări ale aparatului genital: Impotenţă (incapacitate de a menţine o erecţie)
Tulburări generale: Dureri în piept, simptome asemănătoare gripei, senzaţie generală de rău (a nu te simţi bine), letargie, bufeuri, sete, scădere în greutate

Reacţii adverse mai puţin frecvente, din timpul tratamentului asociat cu peginterferon alfa şi ribavirină(pot afecta până la 1 din 100 persoane):
Infecţii: Infecţii ale tractului respirator inferior, infecţii ale tractului urinar, infecţii cutanate
Tulburări ale sistemului imunitar: Sarcoidoză (zone de ţesut inflamat care apar peste tot în organism), inflamaţia tiroidei
Tulburări endocrine: Diabet zaharat (concentraţie crescută de zahăr în sânge)
Tulburări metabolice: Deshidratare
Tulburări psihice: Gânduri de suicid, halucinaţii (percepţii anormale), stare de furie
Tulburări ale sistemului nervos: Neuropatie periferică (tulburări la nivelul nervilor care afectează extremităţile)
Tulburări oculare: Sângerare la nivelul retinei (în spatele ochiului) Tulburări acustice şi vestibulare: Surditate
Tulburări vasculare: Tensiune arterială crescută
Tulburări respiratorii: Respiraţie şuierătoare
Tulburări gastro-intestinale: Sângerare gastrointestinală, inflamaţia buzelor, inflamaţia gingiilor
Tulburări hepatice: Funcţionare deficitară a ficatului

Reacţii adverse rare, din timpul tratamentului asociat cu peginterferon alfa şi ribavirină(pot afecta până la 1 din 1000 persoane):
Infecţii: Infecţii cardiace, infecţii la nivelul urechii externe
Tulburări hematologice: Reducere severă a numărului globulelor roşii ale sângelui, globulelor albe şi plachetelor
Tulburări ale sistemului imunitar: Reacţii alergice severe, lupus eritematos sistemic (o boală în care organismul atacă propriile celule), poliartrită reumatoidă (o boală autoimună)
Tulburări psihice: Suicid, tulburare psihotică (probleme severe de personalitate şi deteriorarea comportamentului social normal)
Tulburări ale sistemului nervos: Comă (o stare de inconştienţă profundă, prelungită), convulsii, paralizie facială
Tulburări oculare: Inflamaţia şi umflarea nervului optic, inflamaţie retiniană, ulceraţie corneană
Tulburări cardiace: Infarct miocardic acut, insuficienţă cardiacă, durere cardiacă, ritm cardiac rapid, tulburări ale ritmului inimii sau inflamaţia învelişului inimii
Tulburări vasculare: Hemoragii craniene, vasculită (inflamaţia vaselor de sânge)
Tulburări respiratorii: Pneumonie interstiţială (inflamaţia plămânilor finalizată cu deces), cheaguri de sânge în plămân
Tulburări gastro-intestinale: Ulcer gastric, inflamaţia pancreasului
Tulburări hepatice: Insuficienţă hepatică, inflamaţia ductului biliar, ficat gras
Tulburări musculo-scheletice: Inflamaţie musculară Leziuni sau intoxicaţii: Supradozaj

Reacţii adverse foarte rare, din timpul tratamentului asociat cu peginterferon alfa şi ribavirină (pot afecta până la 1 din 10000 persoane):
Tulburări hematologice: Anemie aplastică (incapacitatea măduvei osoase de a produce globule roşii ale sângelui, globule albe ale sângelui şi plachete)
Tulburări ale sistemului imunitar: Purpură trombocitopenică idiopatică (sau trombotică) (număr crescut de vânătăi, sângerare, scăderea numărului de plachete, anemie şi slăbiciune extremă)
Tulburări oculare: Pierderea vederii
Tulburări ale sistemului nervos: accident vascular cerebral
Afecţiuni cutanate: Necroliză epidermică toxică/sindrom Stevens-Johnson/eritem polimorf (o serie de erupţii trecătoare pe piele cu grade diferite de severitate care pot fi asociate cu vezicule la nivelul gurii, nasului, ochilor şi la nivelul altor mucoase), edem angioneurotic (umflarea pielii şi mucoasei)

Reacţii adverse cu frecvenţă necunoscută
Tulburări hematologice: Aplazie eritrocitară pură (o formă severă de anemie în care are loc scăderea sau întreruperea producţiei de celule roşii); aceasta poate determina apariţia unor simptome precum stare de oboseală accentuată, lipsa energiei
Tulburări ale sistemului imunitar: Rejetul în transplantul de ficat şi rinichi, sindrom Vogt-KoyanagiHarada – o boală rară caracterizată prin orbire, surditate şi pigmentarea pielii
Tulburări psihice: Manie (episoade de creştere exagerată a stării de dispoziţie) şi tulburări bipolare (episoade de creştere exagerată a stării de dispoziţie care alternează cu episoade de tristeţe sau disperare)
Tulburări oculare: O formă rară de dezlipire a retinei însoţită de lichid la nivelul retinei
Tulburări la nivelul sistemului digestiv: Colită ischemică (aport insuficient de sânge la nivelul intestinelor), colită ulcerativă (inflamaţia intestinului gros care determină ulceraţii, cauzând diaree), schimbarea culorii limbii
Tulburări musculo-scheletice: Durere şi leziuni grave ale muşchilor
Tulburări renale: Rinichii încetează să mai funcţioneze adecvat, alte tulburări care sugerează afecţiuni ale rinichilor.

Dacă sunteţi infectat cu ambele virusuri, HIV şi VHC, şi urmaţi tratament cu HAART (Terapie antiretrovirală cu activitate intensă), adăugarea Copegus la terapia cu peginterferon alfa-2a sau interferon alfa-2a poate determina ca reacţii adverse: insuficienţă hepatică letală, neuropatie periferică (amorţeli, furnicături sau durere la nivelul mâinilor sau picioarelor), pancreatită (simptomele pot include durere de stomac, greaţă sau vărsături), acidoză lactică (acumularea de acid lactic în organism şi ca urmare sângele devine acid), gripă, pneumonie, labilitate emoţională (modificări de dispoziţie), apatie (letargie), durere faringo-laringiană (durere în spatele gurii sau gâtului), cheilită (buze uscate şi crăpate), lipodistrofie dobândită (creşterea cantităţii de ţesut adipos în zona superioară a spatelui şi gâtului) şi cromaturie (modificare de culoare a urinei).

Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.

Pacienţii care au şi infecţie cu HIV: Spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi tratament anti-HIV.

Acidoza lactică (o acumulare de acid lactic în organism şi ca urmare sângele devine acid) şi înrăutăţirea funcţiei ficatului sunt reacţiile adverse asociate terapiei antiretrovirale cu activitate intensă (HAART) şi tratamentului HIV. Dacă urmaţi terapie antiretrovirală cu activitate intensă, adăugarea Copegus la peginterferon alfa-2a sau interferon alfa-2a, vă poate creşte riscul de a face acidoză lactică sau insuficienţă hepatică. Medicul dumneavoastră vă va monitoriza pentru a observa apariţia semnelor şi simptomelor acestor tulburări.

Dacă luaţi zidovudină sau stavudină, deoarece sunteţi HIV pozitiv sau aveţi SIDA, Copegus poate scădea efectul acestor medicamente. Ca urmare, vor fi efectuate regulat teste de sânge pentru a verifica dacă infecţia cu HIV nu se agravează. Dacă se agravează, medicul dumneavoastră poate decide să întrerupă tratamentul cu Copegus. În plus, pacienţii cărora li se administrează zidovudină în asociere cu Copegus şi interferoni alfa, prezintă un risc crescut de a dezvolta anemie.

Nu este recomandată administrarea asociată de Copegus şi didanozină (care este un tratament pentru HIV). Anumite reacţii adverse la didanozină (de exemplu tulburări ale ficatului, furnicături şi/sau dureri la nivelul braţelor şi/sau picioarelor, pancreatită) pot apărea mai frecvent.

Pacienţii trataţi cu azatioprină în asociere cu Copegus şi peginterferon prezintă un risc crescut de a dezvolta tulburări sanguine severe.

Consultaţi şi prospectele celorlalte medicamente care sunt utilizate în asociere cu Copegus.
Ribavirina poate rămâne în organism până la 2 luni, ca urmare trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau farmacistul înainte de a începe tratamentul cu orice alt medicament menţionat în acest prospect.

Copegus împreună cu alimente şi băuturi
Copegus comprimate filmate se administrează, în mod normal, de două ori pe zi, odată cu alimentele (dimineaţa şi seara) şi trebuie înghiţite întregi.

Administrarea de Copegus 200 mg comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Copegus poate fi foarte dăunător copilului nenăscut; poate cauza malformaţii congenitale. De aceea, dacă sunteţi pacient de sex feminin, este foarte important să evitaţi să rămâneţi gravidă în timpul tratamentului şi încă 4 luni după întreruperea tratamentului. Copegus poate modifica sperma şi astfel, poate să afecteze embrionul (copilul nenăscut). De aceea, dacă sunteţi pacient de sex masculin, este foarte important pentru partenera dumneavoastră să evite să rămână gravidă cât timp urmaţi tratament şi încă 7 luni după întreruperea tratamentului.

Dacă sunteţi femeie de vârstă fertilă, înainte de a începe tratamentul cu Copegus, în fiecare lună în timpul tratamentului şi în primele 4 luni după întreruperea tratamentului, trebuie efectuat un test de sarcină şi rezultatul testului trebuie să fie negativ. Trebuie să utilizaţi o metodă contraceptivă eficace în timpul tratamentului şi pentru o perioadă de 4 luni după întreruperea tratamentului. Aceste aspecte pot fi discutate cu medicul dumneavoastră. Dacă partenerul dumneavoastră este tratat cu Copegus, vă rugăm să citiţi punctul „Dacă sunteţi pacient de sex masculin”.

Dacă sunteţi pacient de sex masculin, care este tratat cu Copegus, nu întreţineţi relaţii sexuale cu o gravidă, fără să utilizaţi prezervativ. Acesta va micşora şansele ca ribavirina să ajungă în organismul partenerei. Dacă partenera dumneavoastră nu este gravidă, dar este de vârstă fertilă, trebuie să efectueze teste de sarcină în fiecare lună în timpul tratamentului şi timp de 7 luni după încheierea tratamentului. Dumneavoastră sau partenera dumneavoastră trebuie să utilizaţi o metodă contraceptivă eficace în timpul tratamentului şi pentru o perioadă de 7 luni după întreruperea tratamentului. Aceste aspecte pot fi discutate cu medicul dumneavoastră. Dacă partenera dumneavoastră este tratată cu Copegus, vă rugăm să citiţi punctul „Dacă sunteţi femeie de vârstă fertilă”.

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Nu se ştie dacă Copegus este excretat în laptele matern uman. În timpul tratamentului cu Copegus, din cauza posibilei afectări a sugarului, femeile nu trebuie să alăpteze. Dacă tratamentul cu Copegus este necesar, alăptarea trebuie întreruptă.

Consultaţi şi prospectele celorlalte medicamente care sunt utilizate în asociere cu Copegus pentru tratamentul hepatitei C.

Prezentare ambalaj:

Comprimatele sunt plate, ovale, de culoare roz deschis, marcate pe una din feţe cu „RIB”„200” şi pe cealaltă faţă cu „ROCHE”.
Copegus 200 mg comprimate filmate este disponibil în flacoane conţinând 28, 42, 112 si 168 comprimate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe etichetă, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Nu utilizaţi acest medicament dacă observaţi că ambalajul este deteriorat.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă ribavirinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Copegus 200 mg comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Copegus 200 mg comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.