Prospect Inbutol 100 mg/ml soluție injectabilă

Substanța activă: ethambutolum
Clasa ATC: [J04AK]: antiinfectioase de uz sistemic >> antimycobacteriacee >> preparate pentru tratamentul tuberculozei >> alte tuberculostatice
Inbutol conţine în calitate de substanţă activă etambutol. Etambutolul aparţine unui grup de medicamente numite remedii antituberculoase.

Indicații Inbutol 100 mg/ml soluție injectabilă:

Etambutol este utilizat pentru tratamentul şi prevenirea tuberculozei, o boală infecţioasă, care afectează în principal plămânii.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Inbutol:
- dacă aveţi alergie (hipersensibilitate) la componentele medicamentului;
- dacă aveţi probleme de vedere;
- dacă aveţi probleme serioase cu rinichii;
- la copii cu vârsta sub 5 ani.

Administrare Inbutol 100 mg/ml soluție injectabilă:

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră, dacă nu sunteţi sigur.

Doza de etambutol variază de la persoană la persoană, în funcţie de vârstă şi masa corporală.
Pacienţii, care au probleme renale, pot avea nevoie de analize de sânge, astfel încât medicul poate reduce doza în unele cazuri.

Doza optimă de etambutol pentru adulţi în tratamentul tuberculozei constituie 15-20 mg/kg corp pe zi la administrarea zilnică sau 20-35 mg/kg corp pe zi la administrarea peste o zi. În procesele difuze, cu eliminări masive de micobacterii şi pentru tratamentul meningoencefalitei tuberculoase doza poate fi majorată până la 30-35 mg/kg corp pe zi. Doza zilnică maximă pentru adulţi constituie 1-1,6 g, în funcţie de masa corporală.

Doza optimă pentru adulţi la administrarea intravenoasă de etambutol (Inbutol) în tratamentul tuberculozei la adulţi constituie 10 ml soluţie 10 % pe zi la administrarea zilnică sau 20 ml soluţie 10 % pe zi la administrarea intermitentă (peste o zi).

Ca o metodă alternativă pacienţilor cu insuficienţă renală sau aflaţi la dializă Inbutol se poate administra câte 40 mg/kg de 2 ori pe săptămână. Pacienţilor aflaţi la dializă Inbutol se va administra cu 6 ore înainte de şedinţa de dializă.

Doza totală pentru o cură de tratament este în funcţie de severitatea maladiei şi se determină de către medic. Durata tratamentului depinde de eficacitatea terapiei şi de răspunsul la tratament şi constituie în medie 2-4 luni.

Copii şi adolescenţi
Copiilor etambutolul se indică de la vârsta de 5 ani în doza de 15-20 mg/kg corp pe zi, la administrarea intermitentă – până la 25 mg/kg corp pe zi. Doza zilnică maximă pentru copii constituie 1-1,2 g, în funcţie de masa corporală.
Inbutol® nu se recomandă de utilizat la copii cu vârsta sub 5 ani.

Dacă utilizaţi mai mult Inbutol decât trebuie
Deoarece Inbutol e administrat de către medic, supradozarea e puţin probabilă.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Inbutol 100 mg/ml soluție injectabilă:

- Substanţa activă este clorhidratul de etambutol. 1 ml soluţie conţine clorhidrat de etambutol – 100 mg.

- Celelalte componente sunt: apă pentru injecţii.

Precauții:

Înainte să utilizaţi acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Trebuie să vă verificaţi vederea înaintea de a începe să utilizaţi Inbutol şi pe toată durata administrării lui. Dacă observaţi orice modificare a vederii, anunţaţi imediat medicul dumneavoastră.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Inbutol, dacă aveţi un istoric de probleme renale. Înaintea tratamentul cu Inbutol trebuie de verificat starea rinichilor.
Dacă suferiţi de probleme renale, medicul poate să vă modifice doza de Inbutol.

Copii şi adolescenţi
Nu utilizaţi Inbutol la copii cu vârsta sub 5 ani.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor
Inbutol se administrează doar în condiţii de staţionar.

Reacții adverse ale Inbutol 100 mg/ml soluție injectabilă:

Ca toate medicamentele, Inbutol poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Etambutolul în cazuri frecvente (întâlnite la mai puţin de 1 din 10, dar mai mult de 1 din 100 pacienţi) a cauzat probleme de vedere. În majoritatea cazurilor acestea vor reveni la normal după întreruperea tratamentului. Cu toate acestea, în cazuri rare, problema poate dura mai mult pentru a se vindeca sau devin permanente.

Dacă observaţi orice modificări sau probleme cu vederea, contactaţi imediat medicul dumneavoastră.

În cazuri foarte rare (întâlnite la mai puţin de 1 din 10000 pacienţi) etambutolul poate provoca:
- trombocitopenie (care poate rezulta în vânătăi, sângerări nazale, pete roşii, sângerări prelungite după leziuni), alte modificări ale celulelor albe din sânge, (leucopenie, eozinofilie, neutropenie);
- anafilaxie (dificultăţi în respiraţie, înroşirea pielii, agitaţie sau bătăi neregulate ale inimii), creşterea temperaturii corpului;
- creşterea nivelului de acid uric în sânge, acutizarea gutei (dureri sau umflături a articulaţiilor);
- depresie, confuzie mintală, dezorientare, halucinaţii;
- ameţeli, dureri de cap, oboseală, convulsii, senzaţii de amorţire şi furnicături în mâini şi picioare;
- scăderea unilaterală sau bilaterală a vederii, tulburări de percepţie a culorilor (în special a culorii verzi şi roşii), apariţia scotomului (pete negre în câmpul de vedere) central sau periferic, îngustarea câmpurilor de vedere;
- inflamaţia inimii sau a învelişului ei (miocardită, pericardită);
- intensificarea tusei, apariţia unei spute vâscoase greu de eliminat;
- micşorarea sau lipsa poftei de mâncare, gust metalic, greaţă, vomă, scaun lichid, dureri abdominale;
- creşterea nivelului enzimelor hepatice în sânge,
- erupţii cutanate, mâncărime, sindromul Stevens-Johnson (ulceraţii, amigdalită, ulceraţii bucale, dureri articulare, febră);
- probleme renale (dureri de spate, dureri sau arsuri la urinare, dificultăţi de urinare).

Raportarea reacţiilor adverse Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale: http://www.anm.ro. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să utilizaţi orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripție medicală.

Administrarea de Inbutol 100 mg/ml soluție injectabilă în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Prezentare ambalaj:

Lichid transparent incolor sau cu nuanţă gălbuie.
Câte 10 ml şi 20 ml soluţie injectabilă în flacoane.

Condiții de păstrare:

A se păstra la temperatura sub 25°C.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe ambalaj după "EXP". Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Nu aruncaţi acest medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă ethambutolum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Inbutol 100 mg/ml soluție injectabilă(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Inbutol 100 mg/ml soluție injectabilă vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.