Prospect Ritonavir Mylan 100 mg comprimate filmate

Substanța activă: ritonavirum
Producator: Generics [UK] Limited; Mylan Hungary Kft; McDermot
Clasa ATC: [J05AE]: antiinfectioase de uz sistemic >> antivirale de uz sistemic >> antivirale actionand direct pe virus >> inhibitori de proteaze HIV
!! Toate detaliile privind utilizarea produsului vor fi publicate după ce Comisia Europeană va emite autorizația de comercializare pentru acest medicament.
Momentan, medicamentul a primit o recomandare pozitivă din partea Comitetului pentru Produse Medicinale de Uz Uman (CHMP) privind autorizarea pe piață.

Indicații Ritonavir Mylan 100 mg comprimate filmate:

Ritonavir Mylan conţine substanţa activă ritonavir. Ritonavir este un inhibitor al proteazei virusului imunodeficienţei umane (HIV). Ritonavir este utilizat pentru administrarea în asociere cu alte medicamente anti-HIV (antiretrovirale) pentru tratamentul infecţiei dumneavoastră cu HIV. Medicul dumneavoastră vă va spune care este cea mai bună asociere de medicamente pentru dumneavoastră.

Ritonavir Mylan se utilizează la copii cu vârsta de 2 ani şi peste, adolescenţi şi adulţi care sunt infectaţi cu HIV, virus care provoacă SIDA.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Ritonavir Mylan

• dacă sunteţi alergic/ă la ritonavir sau la oricare dintre componentele Ritonavir Mylan;

• dacă aveţi boli hepatice severe;

• dacă luaţi în mod obişnuit următoarele medicamente:
- astemizol sau terfenadină (utilizate frecvent în tratamentul alergiilor - aceste medicamente fiind disponibile fără prescripţie medicală);
- amiodaronă, bepridil, dronedarone, encainidă, flecainidă, propafenonă, quinidină (utilizate pentru a corecta bătăile neregulate ale inimii);
- dihidroergotamină, ergotamină (utilizate pentru tratamentul migrenei);
- ergonovină, metilergonovină (utilizate pentru oprirea sângerărilor abundente care pot avea loc în timpul naşterii sau a avortului);
- clorazepat, diazepam, estazolam, flurazepam, triazolam sau midazolam forma de administrare orală (se înghite) (utilizate pentru a vă ajuta să dormiţi şi/sau să înlăturaţi anxietatea);
- clozapină, pimozidă (utilizate în tratamentul schizofreniei);
- quetiapină (utilizat pentru tratamentul schizofreniei, tulburării bipolare şi tulburării majore depresive);
- lurasidonă (utilizat pentru tratamentul depresiei);
- ranolazină (utilizat pentru tratamentul durerii cronice în piept [angina pectorală]);
- petidină, piroxicam, propoxifenă (utilizate pentru ameliorarea durerii);
- cisapridă (utilizat pentru ameliorarea anumitor tulburări la nivelul stomacului);
- rifabutină (utilizat în prevenirea/tratamentul anumitor infecţii); *
- voriconazol (utilizat în tratamentul infecţiilor fungice); *
- simvastatină, lovastatină (utilizate pentru scăderea colesterolului din sânge);
- alfuzosină (utilizat în tratamentul hiperplaziei benigne de prostată (HBP);
- acid fusidic (utilizat în tratamentul infecţiilor bacteriene);
- sildenafil dacă suferiţi de o afecţiune pulmonară numită hipertensiune arterială pulmonară care determină dificultate în respiraţie. Pacienţii care nu au această afecţiune pot să utilizeze sildenafil pentru tratamentul impotenţei sexuale (tulburare de erecţie) sub supraveghere medicală (vezi punctul Alte medicamente şi Ritonavir Mylan);
- avanafil sau vardenafil (utilizate pentru tratamentul disfuncţiile erectile);
- colchicină (utilizat pentru tratamentul gutei) dacă aveţi afecţiuni ale rinichilor şi/sau ale ficatului (vezi pct. Alte medicamente şi Ritonavir Mylan);
- produse care conţin sunătoare (Hypericum perforatum), deoarece poate opri ritonavirul să acţioneze normal. Sunătoarea se întâlneşte frecvent în medicamentele pe bază de plante pe care le puteţi cumpăra fără prescripţie.

* Medicul dumneavoastră poate decide dacă puteţi lua rifabutină şi/sau voriconazol cu ritonavir în doză de potenţare (o doză mai mică), dar doza întreagă de ritonavir nu trebuie utilizată concomitent cu aceste două medicamente.

Dacă luaţi în mod obişnuit oricare dintre aceste medicamente, cereţi medicului dumneavoastră să le schimbe cu alte medicamente în timpul tratamentului cu Ritonavir Mylan.

Pentru a putea fi sigur când utilizaţi alte medicamente care necesită o grijă specială, citiţi de asemenea lista medicamentelor menţionată la pct. „Alte medicamente şi Ritonavir Mylan”.

Administrare Ritonavir Mylan 100 mg comprimate filmate:

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Dacă nu sunteţi sigur,întrebaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul. Luaţi acest medicament zilnic, o dată sau de două ori pe zi cu alimentele.

Important! Comprimatele filmate de Ritonavir Mylan trebuie înghiţite întregi şi nu trebuie mestecate, sparte sau sfărâmate.

Dozele recomandate de Ritonavir Mylan sunt:

• Dacă Ritonavir Mylan este utilizat pentru a potenţa efectul unor alte medicamente anti-HIV, doza obişnuită pentru adulţi este de 1 până la 2 comprimate o dată sau de două ori pe zi. Pentru recomandări amănunţite privind doza, inclusiv doza pentru copii, citiţi Prospectele medicamentelor anti-HIV care se administrează în asociere cu Ritonavir Mylan.

• Dacă medicul vă prescrie doza întreagă, adulţii pot să înceapă tratamentul cu doza de 3 comprimate dimineaţa şi continua cu 3 comprimate peste 12 ore, creştere treptată într-o perioadă de până la 14 zile până la doza totală de 6 comprimate de două ori pe zi (totalizând 1200 mg pe zi). Copiii (cu vârsta cuprinsă între 2–12 ani) încep tratamentul cu o doză mai mică decât aceasta şi continuă cu doze până la doza maximă permisă pentru greutatea lor.

Medicul dumneavoastră vă recomandă doza care trebuie utilizată.

Alte forme ale acestui medicament pot fi mai potrivite pentru copiii care întâmpină dificultăţi la înghiţirea comprimatelor.

Trebuie să utilizaţi Ritonavir Mylan în fiecare zi, pentru a putea controla infecţia HIV, indiferent cât de bine vă simţiţi. Dacă o reacţie adversă vă împiedică să luaţi Ritonavir Mylan aşa cum vi s-a recomandat, anunţaţi imediat medicul. În timpul episoadelor de diaree, medicul dumneavoastră va decide dacă este nevoie de monitorizare suplimentară.

Păstraţi întotdeauna suficient Ritonavir Mylan la îndemână, pentru a nu rămâne fără medicament. Când călătoriţi sau trebuie să staţi în spital, asiguraţi-vă că aveţi suficient Ritonavir Mylan să vă ajungă până vă aprovizionaţi din nou.

Dacă utilizaţi mai mult Ritonavir Mylan decât trebuie

Dacă luaţi mai mult ritonavir decât trebuie, puteţi avea senzaţia de amorţeală, furnicături sau “înţepături de ace” la nivelul gurii. Dacă vă daţi seama că aţi luat mai mult Ritonavir Mylan decât ar fi trebuit, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la cel mai apropiat spital la serviciul de urgenţă.

Dacă uitaţi să utilizaţi Ritonavir Mylan

Dacă aţi uitat să luaţi o doză, luaţi doza uitată cât se poate de repede. Dacă se apropie timpul pentru doza următoare, luaţi-o pe aceasta. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă întrerupeţi utilizarea Ritonavir Mylan

Chiar dacă vă simţiţi bine, nu întrerupeţi tratamentul cu Ritonavir Mylan fără să vă adresaţi medicului dumneavoastră. Dacă folosiţi Ritonavir Mylan aşa cum v-a fost recomandat, aveţi cea mai mare şansă să întârziaţi dezvoltarea rezistenţei la medicament.

Compoziție Ritonavir Mylan 100 mg comprimate filmate:

• Substanţa activă este ritonavir. Fiecare comprimat filmat conţine 100 mg de ritonavir.
• Celelalte componente sunt: copovidonă, laurat de sorbitan, dioxid de siliciu coloidal anhidru, clorură de sodiu, stearil fumarat de sodiu.
• Învelișul comprimatului este compus din: hipromeloză, dioxid de titan (E171), macrogoli, hidroxipropilceluloză, talc, oxid galben de fier (E172), dioxid de siliciu coloidal anhidru, polisorbat 80.

Precauții:

Spuneţi medicului dumneavoastră înainte să utilizaţi Ritonavir Mylan.

Informaţii importante

• Dacă Ritonavir Mylan se administrează în asociere cu alte medicamente antiretrovirale, este important ca dumneavoastră să citiţi cu atenţie prospectele care sunt distribuite cu aceste medicamente. În aceste prospecte pot fi informaţii suplimentare privind situaţiile în care utilizarea Ritonavir Mylan trebuie evitată. Dacă aveţi întrebări suplimentare privind Ritonavir Mylan (ritonavir) sau celelalte medicamente prescrise, vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
• Ritonavir nu vindecă infecţia HIV sau SIDA.
• Persoanele care utilizează Ritonavir Mylan pot să se infecteze sau să se îmbolnăvească de alte afecţiuni asociate cu HIV sau SIDA. De aceea este important să rămâneţi sub supravegherea medicului dumneavoastră în timp ce utilizaţi Ritonavir Mylan.
• Puteţi transmite în continuare virusul HIV în timpul tratamentului cu acest medicament, totuși riscul este diminuat prin tratament antiretroviral eficient. Discutaţi cu medicului dumneavoastră despre precauţiile necesare pentru a evita infectarea altor persoane.

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi/aţi avut:

• Boli hepatice în trecut.
• Hepatită cronică B sau C; acestea sunt tratate cu asocieri de medicamente antiretrovirale, astfel sunteţi expuşi unui risc mai mare în apariţia reacţiilor adverse grave şi cu potenţial ameninţător de viaţă din cauza efectelor asupra ficatului. Sunt necesare teste sanguine regulate pentru a controla dacă funcţia ficatului dumneavoastră este în limite normale.
• Hemofilie, deoarece s-a raportat accentuarea sângerărilor la pacienţii cu hemofilie şi care utilizează acest tip de medicamente (inhibitori de protează). Cauza nu este cunoscută. Puteţi avea nevoie de medicamente suplimentare pentru a opri sângerarea (factor VIII) în vederea controlării oricărei sângerări.
• Tulburări de erecţie, deoarece medicamentele utilizate pentru tratamentul tulburărilor de erecţie pot să determine hipotensiune arterială şi erecţie prelungită.
• Diabet zaharat, deoarece s-a raportat agravarea sau instalarea diabetului zaharat la unii pacienţi care utilizează inhibitori de protează.
• Afecţiuni ale rinichilor (renale), deoarece medicul dumneavoastră trebuie să verifice doza celorlalte medicamente pe care le utilizaţi (cum sunt inhibitorii de protează).

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă apar:

• Diaree sau vărsături persistente, acestea putând duce la scăderea eficacităţii medicamentelor pe care le utilizaţi.
• Senzaţie de rău (greaţă), vărsături sau aveţi dureri de stomac, deoarece acestea pot fi semne de inflamaţie a pancreasului (pancreatită). La unii pacienţi care utilizează ritonavir poate apărea afectarea gravă a pancreasului. Dacă aceste semne apar, spuneţi cât se poate de repede medicului dumneavoastră.
• Simptome de infecţie–informaţi imediat medicul dumneavoastră. La unii pacienţi infectaţi cu HIV în stadiu avansat (SIDA) care apoi încep tratamentul anti-HIV pot apărea simptomele unei infecţii pe care au avut-o anterior chiar şi atunci când nu ştiu că au avut-o. Se crede că aceste simptome apar din cauza creşterii răspunsului imun al organismului, dând posibilitate organismului să lupte împotriva infecţiilor. După ce începeți să luați medicamente pentru tratamentul infecției cu HIV, în afară de infecțiile oportuniste, pot să apară de asemenea boli autoimune (o afecțiune care apare atunci când sistemul imunitar atacă ţesutul sănătos al corpului). Tulburări autoimune pot să apară după mai multe luni de la începerea tratamentului. Dacă observați orice simptome de infecție sau alte simptome, cum ar fi slăbiciune musculară, slăbiciune care începe la mâini și picioare și se deplasează în sus spre trunchi, palpitații, tremurături sau hiperactivitate, vă rugăm să spuneţi imediat medicului dumneavoastră pentru ca acesta să vă stabilească tratamentul necesar.
• Rigiditate articulară, dureri surde şi durere (în special la nivelul şoldului, genunchiului şi umărului) şi mers cu dificultate, spuneţi medicului dumneavoastră, deoarece pot fi semnele unei afecţiuni care vă afectează oasele (osteonecroză). Unii pacienţi care utilizează un număr mare de medicamente antiretrovirale pot face această boală.
• Dureri musculare, sensibilitate sau slăbiciune, în special în asociere cu tratamentul antiretroviral inclusiv inhibitorii de protează sau analogii nucleozidici. În rare cazuri aceste tulburări musculare sunt grave (vezi pct. 4 Reacţii adverse posibile).
• Ameţeli, pierderea echilibrului, leşin sau modificări ale bătăilor cardiace. La unii pacienţi care utilizează ritonavir pot să apară modificări ale electrocardiogramei (EKG). Spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi afecţiuni ale inimii sau tulburări de conducere cardiacă.
• Dacă aveţi alte nelămuriri privind starea dumneavoastră de sănătate, discutaţi-le cât de repede puteţi cu medicul dumneavoastră.

Copii şi adolescenţi

Nu se recomandă Ritonavir Mylan copiilor cu vârsta sub 2 ani.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Ritonavir Mylan poate cauza ameţeli. Dacă aveţi aceste simptome, nu conduceţi şi nu folosiţi utilaje.

Ritonavir Mylan conţine sodiu

Acest medicament conţine 87,75 mg de sodiu pe comprimat. A se lua în considerare de către pacienţii care urmează o dietă cu restricţie de sodiu.

Reacții adverse ale Ritonavir Mylan 100 mg comprimate filmate:

În timpul tratamentului infecţiei cu HIV pot să crească greutatea şi valorile grăsimilor şi ale glucozei în sânge. Acest lucru, într-o anumită măsură, este legat de restabilirea stării de sănătate şi a stilului de viaţă şi uneori, creşterea valorilor grăsimilor din sânge este legată de medicamentele pentru HIV în sine. Medicul dumneavoastră vă va evalua în legătură cu aceste modificări.

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că acestea nu apar la toate persoanele. De asemenea, reacţiile adverse ale ritonavirului, atunci când acesta se utilizează concomitent cu alte medicamente antiretrovirale, sunt în funcţie de celelalte medicamente asociate. De aceea, este important ca dumneavoastră să citiţi cu atenţie capitolul privind reacţiile adverse din prospectul acestor medicamente.

Foarte frecvente: se pot întâlni la mai mult de 1 persoană din 10

• durere în partea superioară sau inferioară a stomacului
• vărsături
• diaree (poate fi severă)
• senzaţie de rău (greaţă)
• înroşirea feţei, senzaţie de cald
• dureri de cap
• ameţeli
• durere în gât
• tuse
• stomac deranjat sau indigestie
• senzaţie de furnicături şi amorţeală la nivelul mâinilor, picioarelor sau în jurul buzelor şi gurii
• senzaţie de slăbiciune/oboseală
• gust neplăcut în gură
• afecţiuni ale nervilor care pot determina slăbiciune şi durere
• mâncărime
• erupţie trecătoare pe piele
• durere articulară şi de spate

Frecvente: se pot întâlni până la 1 persoană din 10

• reacţii alergice inclusiv erupţii pe piele (pot fi roşii, în relief, cu mâncărimi), umflături severe ale pielii sau altor ţesuturi
• creştere a colesterolului
• imposibilitatea de a dormi (insomnie)
• creştere a trigliceridelor
• anxietate
• gută
• sângerare la nivelul stomacului
• inflamaţie a ficatului şi colorarea în galben a pielii sau a albului ochilor
• urinări frecvente
• reducere a funcţiei rinichilor
• convulsii (crize)
• număr scăzut de trombocite în sânge
• sete (deshidratare)
• menstruaţii neobişnuit de abundente
• vânturi (flatulenţă)
• pierderea poftei de mâncare
• ulceraţii la nivelul gurii
• dureri musculare (durere) sensibilitate sau slăbiciune
• febră
• scădere în greutate
• rezultatele testelor de laborator: modificări ale rezultatelor analizelor de sânge (cum sunt biochimia şi numărul celulelor din sânge)
• confuzie
• dificultate în acordarea atenţiei
• leşin
• vedere înceţoşată
• transpiraţii ale mâinilor şi picioarelor
• tensiune a sângelui crescută
• tensiune a sângelui scăzută şi senzaţie de leşin după ridicarea în picioare
• răceală a mâinilor şi picioarelor
• acnee

Mai puţin frecvente: se pot întâlni până la 1 persoană din 100

• atac de cord
• diabet zaharat
• insuficienţă renală

Rare: se pot întâlni până la 1 persoană din 1000

• reacţii severe la nivelul pielii, inclusiv pustule sau care pun viaţa în pericol (sindrom Stevens-Johnson, necroliză toxică epidermică)
• reacţii alergice grave (anafilaxie)
• creşterea concentraţiei zahărului din sânge

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă vă simţiţi rău (greaţă), vărsaţi sau aveţi dureri de stomac, deoarece acestea pot fi semne ale inflamaţiei pancreasului. De asemenea, spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi rigiditate articulară, disconfort şi dureri (în special la nivelul şoldului, genunchiului şi umerilor) şi dificultăţi la mers, deoarece acestea pot fi semne de apariţie a osteonecrozei. Vezi de asemenea pct. 2, Ce trebuie să ştiţi înainte ca dumneavoastră sau copilul dumneavoastră să utilizeze Ritonavir Mylan .

La pacienţii cu hemofilie de tip A şi B s-a raportat o incidenţă crescută a hemoragiilor în timpul acestui tratament sau al tratamentului cu alţi inhibitori de protează. Dacă vi se întâmplă acest lucru, cereţi imediat sfatul medicului dumneavoastră.

La pacienţii cărora li s-a administrat ritonavir, s-au raportat teste funcţionale hepatice alterate, hepatită (inflamaţia ficatului) şi rareori icter. Alţi pacienţi au prezentat alte afecţiuni sau au utilizat alte medicamente. La pacienţii care utilizează ritonavir şi au afecţiuni hepatice sau hepatită preexistente, se poate agrava boala hepatică.

S-au raportat dureri musculare, sensibilitate sau slăbiciune, în special atunci când s-a asociat terapiei antiretrovirale care include inhibitori de protează şi analogi nucleozidici, medicamente care scad colesterolul din sânge. Rareori aceste tulburări musculare au fost grave (rabdomioliză). În cazul în care durerile, sensibilitatea, slăbiciunea sau crampele musculare apar pe neaşteptate şi devin permanente, opriţi utilizarea medicamentului, contactaţi cât se poate de repede medicul dumneavoastră sau mergeţi la cel mai apropiat spital la serviciul de urgenţe.

Informaţi cât se poate de repede medicul dumneavoastră dacă, după ce aţi luat Ritonavir Mylan , aveţi orice simptom care sugerează o reacţie alergică cum ar fi erupţii cutanate, urticarie sau dificultăţi în respiraţie.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, contactaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul, serviciul de urgenţe sau dacă este urgent, cereţi imediat ajutor medical.

Raportarea reacţiilor adverse:

Dacă aveţi orice reacţie adversă spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului. Aceasta include orice posibilă reacţie adversă nemenţionată în acest prospect. Puteţi de asemenea să raportaţi reacţiile adverse direct prin sistemul national de raportare menţionat pe www.anm.ro. Raportând reacţiile adverse, puteţi ajuta la furnizarea mai multor informaţii referitoare la siguranţa acestui medicamentului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi alte medicamente, inclusiv medicamente pe care le puteţi obţine fără prescripție medicală. Nu puteţi utiliza unele medicamente concomitent cu ritonavir. Au fost enumerate mai devreme la pct. „Nu utilizaţi Ritonavir Mylan”. Alte medicamente care pot fi utilizate numai în anumite situaţii sunt descrise în continuare.

Următoarele atenţionări sunt valabile atunci când Ritonavir Mylan se utilizează în doză întreagă. Totuşi, aceste atenţionări pot fi valabile şi în cazul în care Ritonavir Mylan este utilizat în doză mai mică (potenţator) concomitent cu alte medicamente.

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi oricare dintre medicamentele enumerate în continuare, deoarece trebuie avută o grijă deosebită.

 Sildenafil sau tadalafil, pentru tratarea impotenţei sexuale (tulburări ale erecţiei). S-ar putea să fie necesară reducerea dozei şi/sau a frecvenţei utilizării acestor medicamente pentru a evita hipotensiunea şi erecţia prelungită. Nu trebuie să utilizaţi Ritonavir Mylan împreună cu sildenafil dacă aveţi hipertensiune arterială pulmonară (vezi punctul 2. Ce trebuie să ştiţi înainte ca dumneavoastră sau copilul dumneavoastră să utilizeze Ritonavir Mylan). Spuneţi medicului dumneavoastră dacă utilizaţi tadalafil pentru tratamentul hipertensiunii arteriale pulmonare.  Colchicină (pentru tratamentul gutei) deoarece Ritonavir Mylan creşte concentraţiile în sânge ale acestui medicament. Dacă aveţi afecţiuni ale rinichilor şi/sau ale ficatului, nu trebuie să luaţi ritonavir concomitent cu colchicină (vezi de asemenea punctul anterior „Nu utilizaţi Ritonavir Mylan”).
• Digoxină (medicament pentru inimă). Medicul dumneavoastră trebuie să ajusteze doza de digoxină şi trebuie să vă monitorizeze dacă luaţi digoxină concomitent cu Ritonavir Mylan în vederea evitării tulburărilor cardiace.
• Contraceptive hormonale care conţin etinilestradiol deoarece ritonavirul reduce eficacitatea acestor medicamente. Se recomandă în locul acestora, utilizarea unui prezervativ sau a unei alte metode contraceptive nehormonale. Puteţi avea sângerări uterine neregulate dacă utilizaţi contraceptive hormonale împreună cu ritonavir.
• Atorvastatină sau rosuvastatină (pentru colesterol crescut) deoarece ritonavirul creşte concentraţiile plasmatice ale acestor medicamente. Spuneţi medicului dumneavoastră înainte să luaţi oricare dintre aceste medicamente care scad colesterolul în asociere cu ritonavir (vezi de asemenea „Nu utilizaţi Ritonavir Mylan”).
• Corticosteroizi (de exemplu dexametazonă, propionat de fluticazonă, prednisolon, triamcinolon) deoarece ritonavirul creşte concentraţiile plasmatice ale acestor medicamente ceea ce duce la apariţia sindromului Cushing (faţa devine rotundă) şi reduce secreţia de cortizol. Medicul dumneavoastră poate să reducă doza de steroizi sau să monitorizeze mai atent apariţia reacţiilor adverse.
• Trazodonă (un medicament pentru depresie) deoarece pot apărea efecte nedorite cum sunt greaţă, ameţeală, scăderea tensiunii arteriale şi leşin la luarea concomitentă cu ritonavir.
• Rifampicină şi saquinavir (utilizate pentru tuberculoză şi respectiv HIV) deoarece atunci când se utilizează împreună cu ritonavir pot apărea tulburări hepatice grave.
• Bosentan, riociguat (utilizat pentru hipertensiune arterială pulmonară) deoarece ritonavirul poate să crească concentraţia în sânge a acestui medicament.

Există alte medicamente care nu se pot asocia cu ritonavir din cauză că efectele lor pot scădea sau creşte dacă se administrează asociat. În unele cazuri, medicul dumneavoastră trebuie să efectueze unele teste, să modifice doza sau să vă monitorizeze periodic. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi orice medicament cu prescripţie sau care nu necesită prescripţie medicală, inclusiv preparate din plante, dar este important să le menţionaţi în special pe acestea:

• amfetamină sau derivaţi de amfetamină;
• antibiotice (de exemplu, eritromicină, claritromicină);
• medicamente împotriva cancerului (de exemplu afatinib, ceritinib, dasatinib, nilotinib, venetoclax, vincristină, vinblastină);
• anticoagulante (de exemplu rivaroxaban, vorapaxar, warfarină);
• antidepresive (de exemplu amitriptilină, desipramină, fluoxetină, imipramină, nefazodonă, nortriptilină, paroxetină, sertralină, trazodonă);
• antifungice (de exemplu ketoconazol, itraconazol);
• antihistaminice (de exemplu loratadină, fexofenadină);
• medicamente antiretrovirale inclusiv inhibitori de protează HIV (amprenavir, atazanavir, darunavir, fosamprenavir, indinavir, nelfinavir, saquinavir, tipranavir), inhibitori nonucleozidici de reverstranscriptază (INRT) (delavirdină, efavirenz, nevirapină), şi altele (didanozină, maraviroc, raltegravir, zidovudină);
• medicament pentru tratamentul tuberculozei (bedaquiline şi delamanid);
• medicament antiviral utilizat în tratamentul infecției cronice cu virusul hepatitei C (VHC) la adulți (simeprevir);
• medicamente pentru tratamentul anxietăţii, buspironă;
• medicamente pentru tratamentul astmului bronşic, teofilină, salmeterol;
• atovachionă, un medicament utilizat în tratamentul unui anumit tip de pneumonie şi a malariei;
• buprenorfină, un medicament utilizat în tratamentul durerilor cronice;
• bupropionă, un medicament utilizat pentru a vă ajuta să vă lăsaţi de fumat;
• medicamente pentru tratamentul epilesiei (de exemplu carbamazepină, divalproex, lamotrigină, fenitoină);
• medicamente pentru inimă (de exemplu disopiramidă, mexiletină şi antagonişti ai canalului de calciu, cum sunt amlodipină, diltiazem şi nifedipină);
• medicamente pentru sistemul imunitar (de exemplu ciclosporină, tacrolimus, everolimus);
• morfină şi medicamente de tip morfinic utilizate în tratamentul durerilor severe (de exemplu metadonă, fentanil);
• medicamente pentru somn (de exemplu alprazolam, zolpidem) şi de asemenea midazolam administrat prin injecţie;
• tranchilizante (de exemplu haloperidol, risperidonă, tioridazină);
• colchicină, un tratament pentru gută.

Unele medicamente nu pot fi utilizate deloc împreună cu ritonavir. Acestea au fost enumerate înainte la punctul 2 sub „Nu utilizaţi Ritonavir Mylan”.

Utilizarea Ritonavir Mylan împreună cu alimente şi băuturi

Comprimatele de Ritonavir Mylan trebuie luate împreună cu alimente.

Administrarea de Ritonavir Mylan 100 mg comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Dacă credeţi că sunteţi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, este important să discutaţi acest lucru cu medicul dumneavoastră.

Există multe date în ceea ce priveşte utilizarea ritonavirului (substanţa activă din Ritonavir Mylan) în timpul sarcinii. În general, la gravide s-a administrat ritonavir în doză redusă (potenţator) împreună cu alţi inhibitori de protează, după primele trei luni de sarcină. Se pare că ritonavirul nu creşte frecvenţa de apariţie a malformaţiilor la naştere comparativ cu frecvenţa malformaţiilor la naştere la nivelul populaţiei generale.

Ritonavirul se poate elimina în laptele matern. Pentru a evita transmiterea infecţiei, mamele cu HIV nu trebuie să-şi alăpteze copiii.

Prezentare ambalaj:

Comprimatele filmate de Ritonavir Mylan sunt de culoare galbenă, au formă de capsulă şi sunt marcate cu „M163” pe o parte şi netede pe cealaltă parte.

Comprimatele filmate de Ritonavir Mylan sunt disponibile în flacoane de plastic cu capac filetat de 30, 90 şi 100 de comprimate filmate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie sau pe flacon după „EXP”. Data expirării se referă la ultima zi a lunii respective.

A se utiliza în termen de 100 de zile după prima deschidere.

A nu se păstra la temperaturi peste 30°C. A se păstra în flaconul original pentru a fi protejat de umezeală.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai utilizaţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă ritonavirum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Ritonavir Mylan 100 mg comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Ritonavir Mylan 100 mg comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.