Prospect Timolol 0,25% solutie oftalmologica

Substanța activă: timololum
Producator: Eipico Egipt
Categoria: Afectiuni oftalmologice
Grupa farmaceutică: antiglaucomatoase si miotice, agenti betablocanti
Tip: Picaturi oftaimice, solutie

Indicații Timolol 0,25% solutie oftalmologica:

Timolol 0,25% este indicat pentru reducerea presiuni intaoculare la pacientii cu: hipertensiune oculara;
glaucom cronic cu unghi deschis.

Contraindicații:

- hipersensibartate la timolol sau la oricare dintre excipienti produsului;
- astm bronsic sau antecedente de astm bronsac, bronhopneumopatie cronica;
- bradicardie sinusala;
- bloc atrio-ventricular de gradul II sau III;
- insuficienta cardiaca insuficient controlata prin tratament;
- soc cardiogen.

Administrare Timolol 0,25% solutie oftalmologica:

Administrarea la adulti
Doza uzuala este de o picatura Timolol 0,25% instilata in sacul conjunctival de 2 ori pe zi.
Daca este necesar, Timolol 0,25% poate fi asociat cu alte medicamente antiglaucomatoase.
Utilizarea concomitenta a 2 medicamente topice beta-blocante nu este recomandata (a se vedea punctul Precauti).
Dupa administrare, se recomanda inchiderea usoara a pleoapelor si ocluzia nazolacrimala.
Aceasta poate reduce absorbtia sistemica a medicamentelor administrate oftalmic, avand ca rezultat scaderea reactiilor adverse sistemice.
Deoarece normalizarea presiunii intraoculare necesita la uni pacienti cateva saptamani de administrare a timololului, se recomanda evaluarea eficacitati tratamentului dupa 4 saptamani, in cazul in care raspunsul clinic nu este adecvat, medicamentul trebuie inlocuit cu o picatura din solutia 0,5% de 2 ori pe zi.

Schimbarea tratamentului
Atunci cand se inlocuieste un alt medicament beta-biocant cu Timolol 0,25%, primul medicament se administreaza inclusiv in ultima zi, iar din ziua urmatoare se incepe tratamentul cu Timolol 0,25%.
Atunci cand pacientul este tratat cu un medicament antiglaucomatos (exclusiv beta-blocante), in prima zi de tratament cu Timolol 0,25% se adminstreaza si medicamentul utilizat anterior, iar de a doua zi se administreaza numai Timolol 0,25%.

Administrarea la copii
Doza uzuala este de 1-2 picaturi Timolol pe zi. Administrarea produsului la prematuri si nou-nascuti nu este recomandata.

Mod de administrare.
Pentru a preveni contaminarea aplicatorului si a solutiei, se va evita atingerea acestuia de pleoape, suprafete invecinate sau alte suprafete. Flaconul se pastreaza inchis intre administrari.

Compoziție Timolol 0,25% solutie oftalmologica:

1 ml solutie oftalmica contine timolol 2,5 mg sub forma de maleat de imoiol 3,42 mg si excipienti: dihidrogenofosfat de sodiu dihidrat, hidrogenfosfat de disodiu dihidrat, clorura de benzalconiu, hidroxid de sodiu pana la pH 6,5-7,5, apa pentru preparate injectabile.

Precauții:

In cazul absorbtiei sistemice, pot sa apara reactii adverse specifice beta-blocantelor. Pacientii tratati concomitent cu beta-blocante administrate sistemic trebuie atent supravegheati pentru a evidentia eventualele efecte aditive oculare sau sistemice. Nu se recomanda asocierea 2 bete-blocante topice.
Timolol 0,25% nu trebuie administrat in timpul folosirii lentilelor de contact. Lentilele trebuie indepartate in inaintea administrarii Timolol 0,25%. Lentilele nu trebuie reaplicate mai devreme de 15 minute.

Atenționări:

Pacienti cu insuficienta cardiaca trebuie atent evaluati inintea inceperii tratamentului cu Timolol 0,25%. La pacientii cu afectiuni cardiace severe in antecedente, se recomanda supraveghere atenta. atenta.
La pacienti cu glaucom cu unghi inchis este necesara asocierea timololului cu un miotic.
La pacienti cu antecedente de reactii anafilactice severe, in speciallia substante de contrast iodate, precum si la cei aflati sub tratament de desensibilizare, administrarea beta-blocantelor poate constitui un factor agravant; de asemenea, in tratamentul unor eventuale reactii anafilactice, efectul adrenalinei poate fi antagonizat de timolol.
La initierea tratamentului cu beta-btocante la pacientii cu psoriazis trebuie sa se aiba in vedere ca au fost semnalate cazuri de agravare a bolii in timpul administrarii timololului,
La pacientii cu feocromocitom, inaintea administrarii beta-blocantelor trebuie instituit tratament alfa-blocant, pentru a preveni riscul cresterii tensiunii arteriale.
La diabetici, se recomanda supravegherea glicemiei; anumite semne si stmptome care pot anunta o reactie hipoglicemica (de ex. tahicardie, palpitatii, transpiratii) pot fi mascate de beta-blocant.
Sportivii trebuie atentionati ca beta-blocantele sunt cuprinseitn lista substantelor dopante.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Datorita reactiilor adverse care pot sa apara in timpul tratamentului cu Timolol 0,25%, poate fi afectata capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reacții adverse ale Timolol 0,25% solutie oftalmologica:

Timolol 0,25% este, in generai bine tolerat. In timpul tratamentului au fost semnalate urmatoarele reactii adverse:
Tulburari la nivelul organelor de simt: iritatie oculara, senzatie de arsura sau de intepaturi oculare, conjunctivite, blefarite, keratite, scaderea sensibilitatii corneene si uscaciune oculara; tuburari vizuale, incluzand modificari de refractie (in unele cazuri datorita opriri tratamentului cu miotice), diplopie, ptoza palpebrala, detasarea coroidei la pacientii operati anterior pentru glaucom; tinitus.
Tulburari cardiovasculare: bradicardie, aritmii, hipotensiune arteriala, sincopa, bloc atriovntricular, accident vascular cerebral, ischemie cerebrala, insuficienta cardiaca congestiva, sincopa, edeme, claudicatie intermitenta, fenomene Raynaud, extremitati reci.
Tulburari respiratorii: bronhoapasm (mai ales la pacientii cu afectiuni bronhospastice preexistente), insuficienta respiratorie, dispnee, tuse.
Reactii adverse dermatologice: alopecie, rash psoriaziform sau exacerbarea psoriazisului.
Reactii de hipersensibilitate: edem angioneurooc, urticarie, rash localizat sau generalizat
Tulburari neuropsihice: cefalee, astenie, stare de oboseala, vanij, depresie, insomnie, cosmaruri, amnezie, accentuarea semnelor si simptomelor la pecientii cu miastenia gravis, parestezii.
Tulburari digestive: greata, diaree, uscciunea gurii.
Tulburari urogenitale: scaderea libidoului, beata Peyronie.
Alte reactii adverse: rareori a fost semnalata aparitia anticorpilor antinucleari, insotita exceptional de manifestari calinice de lupus eritematos sistemic, reversibile la intreruperea tratamentului.

Supradozajul:

In caz de supradozaj au fost semnalate efecte sistemice similare celor observate in cazul supradozajului cu beta-blocante administrate sistemic: bradicardie, ameteli, hipotensiune arteriala, dispnee, cianoza extremitatiloror, lipotimie, convulsii.
Pentru combaterea bradicardiei marcate, a deficitului de pompa cardiaca si hipotensiunii arteriale severe se pot administra : atropina (1-2 mg intravenos), glucagon (10 mg intravenos lent apoi perfuzie cu 1-10 mg/ora), izoprenalina (15-85 µg intravenos lent, eventual repetat, fara a depasi 300 pg) sau dobutamina (2,5-10 pg/kg si minut in perfuzie intravenoasa); simptomele pot fi refractare la medicatia adrenergica din cauza blocarii receptorilor specifici de catre timolol.
Hemodializa nu este utila.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Desi Timolol 0,25% administrat in monoterapie nu influenteaza diametrul pupilar, in cazul asocierii cu medicamente care contin adrenalina au fost semnalate cazuri de midriaza. Se recomanda supravaghere oftalmologica in cazul asocierii cu topice oftalmice care contin adrenalina, datorita riscului de midriaza.

Dupa absorbtia sistemica dupa instilarea in sacul conjunctival este slaba, nu poate fi exclusa aparitia interactiunilor descrise pentru beta-btocantele administrate sistemic; in acest sens, este contraindicata asocierea cu fluctafenina si surtoprida si este necesafa prudenta la pacientii care primesc concomitent amiodarona, anestezice generale halogenate, blocante ale canalelor de calciu, antiaritmice din clasa |a, baclofen, clonidina, insulina, sulfamide hipoglicemiante, lidocaina si substante de contrast iodate.

Administrarea de Timolol 0,25% solutie oftalmologica în sarcină / alaptare:

Nu exista studii controlate la femeia gravida. Administrarea timololului in timpul sarcinii impune evaluarea raportului beneficiu matern/risc potential fetal.
Deoarece timolulul se excreta in lapte si exista riscul unor reactii adverse severe la sugari, se va lua in considerare fie intreruperea tratamentului, fie intreruperea alaptarii.

Prezentare ambalaj:

Cutie cu un flacon din polietilena de joasa densitate da culoare alba, prevazut cu aplicator pentru picurare din polietilena de joasa densitate incolora si capac cu filet din polietilena de inalta densitate, a 5 ml picaturi oftalmice, solutie.

Condiții de păstrare:

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A nu se utiliza dupa 28 zile de la prima deschidere a flaconului.
A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.
A nu se lasa laindemana copiilor.
Alte medicamente cu substanța activă timololum:
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Timolol 0,25% solutie oftalmologica vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.