Prospect Aranesp soluţie injectabilă în flacon

Substanța activă: darbepoetinum alfa
Producator: Amgen Europe B.V.; Amgen Technology Ireland (ADL)
Clasa ATC: [B03XA]: sange si organe hematopoietice >> antianemice >> alte preparate antianemice >> alte preparate antianemice
Aranesp 25 micrograme soluţie injectabilă în flacon
Aranesp 40 micrograme soluţie injectabilă în flacon
Aranesp 60 micrograme soluţie injectabilă în flacon
Aranesp 100 micrograme soluţie injectabilă în flacon
Aranesp 200 micrograme soluţie injectabilă în flacon
Aranesp 300 micrograme soluţie injectabilă în flacon

Medicul dumneavoastră v-a prescris Aranesp (un medicament antianemic) pentru a trata anemia pe care o aveţi. Anemia apare atunci când sângele dumneavoastră conţine un număr insuficient de globule roşii şi simptomele care apar pot fi oboseală, slăbiciune sau scurtarea respiraţiei.

Aranesp acţionează la fel ca hormonul natural eritropoietina. Eritropoietina este produsă în rinichi şi vă stimulează măduva osoasă să producă mai multe globule roşii. Substanţa activă a Aranesp este darbepoetina alfa obţinută prin tehnologie genetică pe celule ovariene de hamster chinezesc (CHO-K1).

Indicații Aranesp soluţie injectabilă în flacon:

Dacă aveţi insuficienţă renală cronică

Aranesp este utilizat pentru tratamentul anemiei simptomatice asociate insuficienţei renale cronice la adulţi sau la copii şi adolescenţi. În cazul insuficienţei renale, rinichiul nu produce suficientă eritropoietină, hormonul natural, fapt care adeseori determină apariţia anemiei.

Deoarece organismul dumneavoastră are nevoie de timp pentru a produce globule roşii, vor trece aproximativ patru săptămâni până când veţi constata un oarecare efect. Programul dumneavoastră normal de dializă nu va afecta capacitatea Aranesp de a trata anemia.

Dacă vi se administrează chimioterapie

Aranesp este utilizat pentru tratamentul anemiei simptomatice la pacienţii adulţi cu cancer de tipul neoplaziilor non-mieloide cărora li se administrează chimioterapie.

Una dintre principale reacţii adverse ale chimioterapiei este aceea că împiedică măduva osoasă să producă suficiente globule roşii. Spre sfârşitul tratamentul chimioterapic, mai ales dacă acesta a implicat un număr mare de chimioterapice, numărul de globule roşii din sângele dumneavoastră poate să scadă în aşa măsură încât să deveniţi anemic.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Aranesp:

- dacă sunteţi alergic la darbepoetină alfa sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament
- dacă aţi fost diagnosticat cu hipertensiune arterială care nu este controlată cu alte medicamente prescrise de către medicul dumneavoastră

Administrare Aranesp soluţie injectabilă în flacon:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.

După analizele de sânge, medicul dumneavoastră a hotărât că aveţi nevoie de Aranesp, deoarece nivelul hemoglobinei dumneavoastră este de 10 g/dl sau mai scăzut. Medicul dumneavoastră vă va spune doza şi cât de des să utilizaţi Aranesp, pentru a menţine valorile hemoglobinei între 10 şi 12 g/dl. Aceasta poate varia de la adult la copil.

Injecţiile vă vor fi administrate de către personalul medical.

Dacă aveţi insuficienţă renală cronică

La toţi pacienţii adulţi, copii şi adolescenţi cu vârsta ‡ 1 an, cu insuficienţă renală cronică, Aranesp se administrează de către personalul medical sub formă de injecţie unică, fie sub piele (subcutanat) fie în venă (intravenos).

Pentru a corecta anemia, doza iniţială de Aranesp pe kg corp va fi fie:
• de 0,75 micrograme (o dată la două săptămâni), sau
• de 0,45 micrograme (o dată pe săptămână)
La pacienţii adulţi nedializaţi, este posibil să se utilizeze ca doză iniţială 1,5 micrograme o dată pe lună.

În cazul tuturor pacienţilor adulţi şi pediatrici cu vârsta ≥ 1 an cu insuficienţă renală cronică, după corectarea anemiei, veţi continua să primiţi Aranesp administrat ca injecţie unică, fie o dată pe săptămână fie o dată la două săptămâni. La toţi pacienţii adulţi, copii şi adolescenţi cu vârsta ‡ 11 ani care nu sunt dializaţi, Aranesp poate fi administrat şi ca injecţie o dată pe lună.

Medicul dumneavoastră vă va lua probe de sânge la intervale regulate pentru a constata în ce măsură anemia răspunde la tratament şi vă poate ajusta doza o dată la patru săptămâni, dacă este necesar pentru a menţine controlul anemiei pe termen lung.

Pentru controlul simptomelor anemiei medicul dumneavoastră va utiliza cea mai mică doză eficace.

Dacă nu răspundeţi în mod adecvat la tratamentul cu Aranesp, medicul dumneavoastră va verifica doza şi vă va informa dacă trebuie să schimbaţi dozele de Aranesp.

De asemenea, tensiunea arterială vă va fi controlată la intervale regulate, în special la începutul tratamentului.

În anumite cazuri este posibil ca medicul dumneavoastră să vă recomande să luaţi suplimente care conţin fier.

Medicul dumneavoastră poate hotărî să modifice modul în care este administrată injecţia (subcutanat sau intravenos). Dacă acesta se modifică, veţi începe administrarea cu aceeaşi doză ca înainte şi medicul dumneavoastră vă va lua probe de sânge pentru a se asigura că anemia este tratată corect.

Dacă medicul dumneavoastră a hotărât să schimbe tratamentul de la r-HuEPO (eritropoietină produsă prin tehnologie genetică) cu Aranesp, acesta va decide dacă trebuie să vi se administreze injecţia de Aranesp săptămânal sau la două săptămâni. Calea de injectare este aceeaşi ca r-HuEPO, dar medicul vă va spune ce doză trebuie să luaţi şi când şi vă va ajusta doza dacă va fi necesar.

Dacă vi se administrează chimioterapie

Aranesp se administrează ca injecţie unică, fie o dată pe săptămână sau o dată la fiecare trei săptămâni sub piele.

Pentru a vă corecta anemia, doza iniţială în cazul dumneavoastră va fi
• 500 micrograme o dată la trei săptămâni (6,75 micrograme Aranesp pe kilogram corp ), sau
• 2,25 micrograme (o dată pe săptămână) Aranesp pe kilogram corp.
Medicul dumneavoastră vă va lua probe de sânge la intervale regulate de timp pentru a măsura cum răspunde anemia şi vă poate ajusta doza dacă este necesar. Veţi continua tratamentul până la 4 săptămâni după terminarea chimioterapiei. Medicul dumneavoastră vă va spune exact când trebuie să încetaţi tratamentul cu Aranesp.

În anumite cazuri medicul dumneavoastră vă poate recomanda să luaţi suplimente care conţin fier.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Aranesp

Puteţi avea probleme grave dacă primiţi o doză mai mare decât cea indicată din Aranesp, cum sunt valori foarte mari ale tensiunii arteriale. Trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră, asistentei medicale sau farmacistului în acest caz. Dacă simţiţi orice stare de rău, trebuie să contactaţi imediat medicul, asistenta medicală sau farmacistul.

Dacă nu vi se administrează o doză de Aranesp

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă nu vi se administrează o doză de Aranesp, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră pentru a discuta împreună când trebuie să primiţi următoarea doză.

Dacă încetaţi să utilizaţi Aranesp

Dacă doriţi să opriţi utilizarea Aranesp, trebuie să discutaţi mai întâi cu medicul dumneavoastră.

Compoziție Aranesp soluţie injectabilă în flacon:

- Substanţă activă este darbepoetină alfa, r-HuEPO (eritiropoietină produsă prin tehnologie genică).
Flaconul conţine darbepoetină alfa 25, 40, 60, 100, 200 sau 300 micrograme.

- Celelalte componente sunt fosfat de sodiu monobazic, fosfat de sodiu dibazic, clorură de sodiu, polisorbat 80 şi apă pentru preparate injectabile.

Precauții:

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale înainte de a utiliza Aranesp.

Vă rugăm, spuneţi medicului dumneavoastră dacă suferiţi sau aţi suferit de:
- tensiune arterială mare care este controlată prin medicamente prescrise de către medicul dumneavoastră;
- anemie cu celule în seceră;
- crize epileptice (convulsii);
- convulsii (crize sau atacuri);
- afecţiuni ale ficatului;
- lipsă semnificativă de răspuns la medicamentele care sunt utilizate pentru tratamentul anemiei;
sau
- hepatită C.

Atenţionări speciale:

- Dacă prezentaţi simptome printre care se numără oboseala neobişnuită şi lipsa de energie, aceasta ar putea semnala că suferiţi de aplazia pură a liniei roşii (APLR), care a fost raportată la pacienţi. APLR înseamnă că organismul a încetat sau a redus producţia de celule roşii sanguine, fapt care determină anemie severă. Dacă prezentaţi asemenea simptome trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră care va hotărî care este cea mai bună metodă pentru a vă trata anemia.

- Aveţi grijă deosebită când utilizaţi alte medicamente care stimulează producţia de celule roşii sanguine: Aranesp aparţine unui grup de medicamente care stimulează producţia de celule roşii sanguine aşa cum o face proteina umană eritropoietina. Medicul dumneavoastră trebuie să înregistreze întotdeauna exact medicamentul pe care îl luaţi.

- Dacă sunteţi un pacient cu insuficienţă renală cronică şi mai ales dacă nu răspundeţi adecvat la tratamentul cu Aranesp, medicul dumneavoatră vă va verifica doza deAranesp, deoarece creşterile repetate ale dozelor de Aranesp în cazul în care nu răspundeţi la tratament pot determina creşterea riscului de a avea probleme cu inima sau vasele de sânge şi ar putea să crească riscul de infarct miocardic, accident vascular cerebral şi deces.

- Medicul dumneavoastră trebuie să încerce să vă menţină hemoglobina la valori cuprinse între 10 şi 12 g/dl. Medicul dumneavoastră va verifica valorile hemoglobinei dumneavoastră pentru a nu depăşi un anumit nivel deoarece concentraţiile mari de hemoglobină ar putea să vă predispună la riscul de a avea probleme cu inima sau vasele de sânge şi ar putea să crească riscul de infarct miocardic, accident vascular cerebral şi deces.

- Dacă aveţi simptome care includ durere de cap severă, somnolenţă, confuzie, probleme cu vederea, greaţă, vărsături sau convulsii (crize), ar putea însemna că aveţi tensiune arterială foarte mare. Dacă aveţi astfel de simptome trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră.

- Dacă sunteţi un pacient cu cancer, trebuie să ştiţi că Aranesp poate acţiona ca un factor de creştere a celulelor sanguine şi în unele situaţii poate avea un impact negativ asupra cancerului de care suferiţi. În funcţie de situaţia individuală transfuzia de sânge ar putea fi preferată. Vă rugăm să discutaţi cu medicul dumneavoastră.

- Utilizarea din greşeală de către persoane sănătoase poate determina tulburări la nivelul inimii şi vaselor de sânge care vă pot pune viaţa în pericol.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Aranesp nu ar trebui să afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Aranesp conţine sodiu

Acest medicament conţine mai puţin de 1 mmol de sodiu (23 mg) per doză, adică practic „nu conţine sodiu”.

Reacții adverse ale Aranesp soluţie injectabilă în flacon:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Următoarele reacţii adverse s-au manifestat la o parte dintre pacienţii trataţi cu Aranesp:

Pacienţi cu insuficienţă renală cronică

Foarte frecvente: pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane
• Tensiune arterială mare (hipertensiune arterială)
• Reacţii alergice

Frecvente: pot afecta până la 1 din 10 persoane
• Accident vascular cerebral
• Durere la locul administrării
• Erupţii trecătoare pe piele şi/sau roşeaţa pielii

Mai puţin frecvente: pot afecta până la 1 din 100 de persoane
• Cheaguri de sânge (tromboză)
• Convulsii (crize şi atacuri)

Cu frecvenţă necunoscută: care nu poate fi estimată din datele disponibile
• Aplazie pură a liniei roşii (APLR) – (anemie, oboseală neobişnuită, lipsa energiei)

Pacienţi cu cancer

Foarte frecvente: pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane
• Reacţii alergice
• Retenţie de lichid (edeme)

Frecvente: pot afecta până la 1 din 10 persoane
• Tensiune arterială mare (hipertensiune arterială)
• Cheaguri de sânge (tromboză)
• Durere la locul administrării
• Erupţie trecătoare pe piele şi/sau roşeaţa pielii

Mai puţin frecvente: pot afecta până la 1 din 100 de persoane
• Convulsii (crize şi atacuri)

Toţi pacienţii

Cu frecvenţă necunoscută: care nu poate fi estimată din datele disponibile
• Reacţii alergice grave care pot include:
- Reacţii alergice care pun viaţa în pericol (anafilaxie)
- Umflarea feţei, buzelor, gurii, limbii sau gâtului care pot cauza dificultăţi de înghiţire sau respiraţie (angioedem)
- Scurtarea respiraţiei (bronhospasm alergic)
- Erupţii trecătoare pe piele - Urticarie

Raportarea reacţiilor adverse

Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau asistentei medicale. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, aşa cum este menţionat pe www.anm.ro. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.

Ciclosporina şi tacrolimus (medicamente care inhibă sistemul imunitar) pot fi afectate de numărul mare de globule roşii din sânge. Este important să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi oricare din aceste medicamente.

Administrarea de Aranesp soluţie injectabilă în flacon în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că sunteţi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Aranesp nu a fost testat la gravide. Este important să spuneţi medicului dumneavoastră dacă:
• sunteţi gravidă;
• credeţi că aţi putea fi gravidă; sau
• intenţionaţi să rămâneţi gravidă.

Nu se cunoaşte dacă darbepoetina alfa este eliminată în laptele matern. Trebuie să întrerupeţi alăptarea dacă utilizaţi Aranesp.

Prezentare ambalaj:

Aranesp este o soluţie injectabilă limpede, incoloră sau uşor sidefie.

Aranesp este disponibil în cutii cu una sau patru flacoane. Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate).

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie şi eticheta flaconului după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la frigider (2°C - 8°C). A nu se congela. Nu folosiţi Aranesp în cazul în care credeţi că a fost congelat.

A se păstra flaconul în ambalajul original, protejat de lumină.

Dacă flaconul a fost scos din frigider şi lăsat la temperatura camerei pentru aproximativ 30 minute înainte de injectare, trebuie administrată în cel mult 7 zile sau aruncat.

Nu utilizaţi acest medicament dacă conţinutul flaconului este tulbure sau sau se găsesc particule în el.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă darbepoetinum alfa:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Aranesp soluţie injectabilă în flacon(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Aranesp soluţie injectabilă în flacon vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.